ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Π. ΚΑΖΑΚΟΥ
Κατέθεσαν δύο ψυχίατροι

Με τις καταθέσεις δύο ψυχιάτρων συνεχίστηκε χτες η δίκη του ρατσιστή δολοφόνου ΠαντελήΚαζάκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για το φόνο δύο οικονομικών μεταναστών και το σοβαρό τραυματισμό άλλων επτά τον Οχτώβρη του 1999. Πρώτος κατέθεσε ως μάρτυρας ο ψυχίατρος Γ. Δημόπουλος από το ψυχιατρικό κατάστημα κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος υποστήριξε για τον κατηγορούμενο ότι «πρόκειται για σχιζοφρενική περίπτωση παρανοϊκού τύπου».

«Είχε εισαχθεί - είπε - στο ψυχιατρείο των φυλακών ως τοξικομανής, αλλά δεν είχε όλο αυτό τον καιρό συμπεριφορά τοξικομανούς. Εδειχνε όταν τον εξέτασα την αμηχανία ψυχωτικού τύπου, ο λόγος του παρουσίαζε ασυναρτησία, δεν είχε ειρμό η σκέψη του. Είχε ορισμένες παραληρητικές ιδέες σχετικά με τις πράξεις του».

Εισαγγελέας: «Μιλάτε, βεβαίως, πάντοτε για την τωρινή κατάσταση του κατηγορουμένου και όχι για το χρόνο τέλεσης των εγκλημάτων».

Μάρτυρας: «Η ψυχωσική συνδρομή μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε μια μέρα».

Πρόεδρος: «Σ' αυτή την κατάσταση μπορεί να αντιληφθεί πράξεις»;

Μάρτυρας: «Δεν υπεισέρχομαι στον καταλογισμό. Δεν πιστεύω όμως ότι έχει αντιληφθεί τον άδικο χαρακτήρα των πράξεών του. Δε βλέπω τύψεις. Είναι άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί έξω».

Δεύτερος κατέθεσε ο ψυχίατρος Κ. Ζαχαράκης, ο οποίος εξέτασε τον Π. Καζάκο με εντολή της ανακρίτριας της υπόθεσης και συνέταξε σχετική πραγματογνωμοσύνη. Σημείωσε ότι «η ύπαρξη μιας ψυχωσικής κατάστασης δεν αίρει τον καταλογισμό». Εντύπωση προκάλεσε επίσης η επισήμανσή του ότι όταν εξέτασε τον κατηγορούμενο για πρώτη φορά, αυτός του είπε ότι «μια φωνή μέσα του τον παρότρυνε να σκοτώσει», ενώ κατά τη δεύτερη εξέτασή του ανέφερε ότι... άκουγε πλήθος φωνών γνωστών πολιτικών προσώπων (του Σημίτη, του Λαλιώτη κ.ά.)που «του έλεγαν να πάει να σκοτώσει αλλοδαπούς και σε αντάλλαγμα του είχαν καταθέσει κάποια χρήματα σε Τράπεζα»! «Δεν μπόρεσα - πρόσθεσε - να καταλήξω αν πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Θεώρησα σκόπιμο να νοσηλευτεί διαγνωστικά και όχι θεραπευτικά, να γίνει λεπτομερής καταγραφή των συμπεριφορών του από ομάδα γιατρών, χωρίς φάρμακα, γιατί ενδεχομένως τα φάρμακα αλλοιώνουν την εικόνα, κάτι που δεν έγινε. Δεν ξέρω αν νοσούσε κατά το χρόνο που τέλεσε τις πράξεις για να κρίνω και τον καταλογισμό».

Εισαγγελέας: «Μπορείτε να καταθέσετε με βεβαιότητα ότι κατά το χρόνο εκείνο έπασχε από αυτή την ασθένεια και δεν καταλάβαινε το άδικο των πράξεών του»;

Μάρτυρας: «Δεν μπορώ να πω ότι έπασχε ούτε ότι δεν έπασχε τότε. Είναι πολλοί αυτοί που υποδύονται την ψυχική αρρώστια, αφού δεν ανιχνεύεται εργαστηριακά».

Η δίκη συνεχίζεται.

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ
  • «Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ»- ΠΕΑΦΕ

Για να γιορτάσει τα 58 χρόνια ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει συνάντηση αγωνιστών και φίλων της Οργάνωσης, την Τετάρτη, 21 Φλεβάρη, από τις 5μ.μ. έως 9μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», Πανεπιστημίου 52.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις:

* Στα Γραφεία της ΠΕΑΦΕ, Βερανζέρου 5 (πλατεία Κάνιγγος 5ος όροφος), που θα είναι ανοιχτά κάθε απόγευμα από τις 5.30 έως τις 7.30. Τηλ.: 3830.345.

* Στα καταστήματα του Λυκούργου Τσιρίκου, τηλ.: 3835.927 και της Ευγενίας Ακριτίδου, τηλ.: 2516.128.

  • «Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ»

* Το ΔΣ του «Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ» καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Παρασκευή 23 - 2 - 01: Κατάθεση στεφανιών.-Στις 11. π.μ. στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.- Στις 11.40 π.μ. στη συμβολή Πενεπιστημίου και Ομήρου, στον τόπο που σκοτώθηκαν οι ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθοπούλου και Κούλα Λίλη. Στις 12.15 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα που αναγράφονται τα ονόματα των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Τετάρτη 28 - 2 - 01: Στις 5.30μ.μ. γιορταστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα γραφεία του Συνδέσμου, οδός Δ. Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι.

  • Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση προς τιμή των 58 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 23 Φλεβάρη τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει ομιλία για το ιστορικό της ημέρας, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ και κατάθεση στεφάνων από κόμματα, οργανώσεις και φορείς.

Αλλες εκδηλώσεις αντιστασιακών

* Το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει την Κυριακή 25-2-01 στις 11.30 π.μ., στην Πλατεία της Αγίας Λαύρας, τις παρακάτω τιμητικές εκδηλώσεις: Για τους απαγχονισμένους πατριώτες στην Πλατεία της Αγίας Λαύρας και για τους 17 πατριώτες εκτελεσμένους στην Πάτρα από τους Γερμανούς φασίστες την περίοδο της κατοχής. Ακόμα θα γιορταστεί και η 58η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

-Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση, τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, που αναχωρούν στις 8π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ: 82.34.296 και 88.31.368.

* Το Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 25-2-01 στις 10. π.μ., θα κάνει τη Γενική του Συνέλευση στην «Κρητική Εστία»(Στράβωνος 12). Θα κοπεί και η Πρωτ. πίτα.

Η πίτα των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Την πίτα τους κόβουν, σήμερα Τρίτη 20.2.2001, ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι, μέλη του Συνδέσμου, να συμμετέχουν.

Ληστείες

Δύο ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη με θύμα έναν καταστηματάρχη σοβαρά τραυματία. Στην πρώτη περίπτωση 2 άγνωστοι άνδρες, πιθανά ομογενείς, πυροβόλησαν με πιστόλι και τραυμάτισαν στο χέρι ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης γουναρικών, στο Βαρδάρη Θεσσαλονίκης, όταν αρνήθηκε να τους παραδώσει τις εισπράξεις. Ο 60χρονος Δαμιανός Μαυροφρύδης νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο με ελαφρύ τραύμα στο αριστερό χέρι.

Στη δεύτερη περίπτωση, άγνωστος άνδρας φορώντας κουκούλα και κράνος και με την απειλή όπλου, ακινητοποίησε τους υπαλλήλους στο κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη και απέσπασε συνολικά 3 εκατ. δραχμές.

«Καμπάνα» στον Βεργή για τις καταπατήσεις...

Με φυλάκιση και 180 εκατομμύρια πρόστιμο καταδικάστηκε χτες από το Α' τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρόεδρος του κόμματος «Οικολογική Ενωση» Δημοσθένης Βεργής, ο οποίος αγόρασε από καταπατητές 25 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης δίπλα στη Λίμνη Μαραθώνα που περιέχουν και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ (δεξαμενές, κτίσματα κλπ.).

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Βεργή αφού δέχτηκε την ακρίβεια των στοιχείων που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Δασαρχείου και της ΕΥΔΑΠ, τα οποία τεκμηρίωναν την πλαστότητα των συμβολαίων των καταπατητών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την όλη υπόθεση της καταπάτησης είχε αποκαλύψει πριν από μερικά χρόνια ο «Ρ» με εκτενές ρεπορτάζ.

Το νέο ΔΣ της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών

Πλειοψηφούν οι γυναίκες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Χτες συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Σσυμβούλιο. Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο εφέτης Λάμπρος Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος ο εφέτης Ηλίας Κοντοζαμάνης, γενική γραμματέας (για πέμπτη φορά) η πρωτοδίκης Αγγελική Παπαναγιώτου - Λέζα, ταμίας ο εφέτης Νικόλαος Ξηνταρόπουλος και μέλη του ΔΣ η εφέτης Αθανασία Πενθερουδάκη - Βολτυράκη, η πρόεδρος πρωτοδικών Ελένη Γουλή και η πρωτοδίκης Αννα - Μαρία Βενετιάδου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org