ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία και τη ζωή

Αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Μαυροκέφαλου στα Προπύλαια

Χαιρετίζοντας τις χιλιάδες απεργών σε όλη τη χώρα που μάχονται απέναντι στον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια τόνισε: «Δεν τους πέρασε, συνάδελφοι! Η συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και αυτήν τη θλιβερή ομάδα που παριστάνει την ηγεσία της ΓΣΕΕ ξεπεράστηκε από την ίδια τη ζωή. Ξεπεράστηκε τις μέρες που πέρασαν από τις εκατοντάδες απεργιακές αποφάσεις σωματείων σε όλη τη χώρα, από τις δεκάδες αποφάσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Αυτή η χούφτα των εργατοπατέρων ξεπεράστηκε από τις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται αυτήν τη στιγμή σε πολλές πόλεις κόντρα στη λυσσαλέα επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας και εργατοπατέρων».

«Η κυβερνητική προπαγάνδα έπιασε πάτο», πρόσθεσε. «Ξεσάλωσαν χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί αξιοποιώντας τα διάφορα παπαγαλάκια το non paper της κυβέρνησης ότι "την απεργία την οργανώνουν οι εργατοπατέρες". Ομως εδώ στη συγκέντρωσή μας είναι εργάτες και τα συνδικάτα τους, μεροκαματιάρηδες βιοπαλαιστές, αγωνιστές όμως και υπερήφανοι εργαζόμενοι. Είναι εδώ οι συνταξιούχοι με τα σωματεία τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι με τις ενώσεις τους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς. Τους εργατοπατέρες η κυβέρνηση θα τους βρει τώρα στα γραφεία τους, είναι οι συνεργάτες τους, αυτοί που δεν έχουν κανένα κύρος στους εργαζόμενους, αυτοί που δεν μπορούν να σταθούν μέσα σε κάποιο χώρο δουλειάς».

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
«Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς την κυβέρνηση, προς τους βιομηχάνους και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, πως δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», ξεκαθάρισε, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει στη Βουλή νομοθετικό έκτρωμα που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις. «Θα σπάσετε για άλλη μια φορά τα μούτρα σας, θα μείνει και αυτός στα χαρτιά, όπως έμεινε κάθε νόμος που επιδίωκε να περιορίσει την ταξική πάλη. Θα έχετε την τύχη του Λάσκαρη», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, τόνισε ότι «η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου, αφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Κάνει νέες αντεργατικές - αντιασφαλιστικές προσθήκες για να τον θωρακίσει και για να ξεπεράσει τα νομικά κενά».

Ο νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση, επισήμανε, «ανοίγει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του αγαπημένου συστήματος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, του συστήματος Πινοσέτ, όπου η σύνταξη σπάει σε δυο μέρη, την "εθνική" σύνταξη και την ανταποδοτική, η οποία θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο».

Ακολούθως ανέδειξε τα βασικά στοιχεία του νέου γύρου της αντιασφαλιστικής επίθεσης και ταυτόχρονα την απάτη περί «αυξήσεων στις συντάξεις», την ίδια ώρα μάλιστα που και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει παραπέρα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Με αφορμή δε τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή για τα Εργασιακά, σχολίασε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν κοκορομαχίες πάνω στα αποκαΐδια που και οι δύο έφεραν στους μισθούς, στις ΣΣΕ και στα υπόλοιπα δικαιώματα των εργαζομένων. «Είναι τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν σκυταλοδρομία, από νόμο σε νόμο, για να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, τον περιορισμό των κινητοποιήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παλεύουμε για υποχρεωτική, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση

Αναφορικά με τις κεντρικές διεκδικήσεις των απεργών, υπογράμμισε: «Παλεύουμε για υποχρεωτική, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι η Υγεία, είναι η Πρόνοια, είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα φάρμακα, η προστασία της μητρότητας, τα εμβόλια των παιδιών.

Απαιτούμε επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων που πήγαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και σε κάθε είδους ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Αύξηση του προϋπολογισμού για Υγεία - Πρόνοια, υψηλής ποιότητας και δωρεάν παροχές Υγείας για όλους, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί! Στόχος και σκοπός τους είναι το κέρδος. Η υγεία μας, η ζωή μας δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική τού αν το όφελος υπερτερεί του κόστους. Για να έχεις αυτές τις αναγκαίες καλύψεις σε μια ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πληρώνεις επί 4, επί 5 για να ασφαλίσεις και την οικογένειά σου».

Απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις του εργατοπατερισμού...

Σε αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε ο Ν. Μαυροκέφαλος, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στηρίζει ενεργητικά τη στρατηγική του κεφαλαίου, «με την πρότασή της για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου, η οποία βρήκε την αποδοχή των εργοδοτικών οργανώσεων, είναι στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση».

Αντίστοιχα, υπενθύμισε συνολικότερα τη στήριξή της στην αντεργατική επίθεση: «Απεργοσπάστες το Γενάρη του 2018, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χτυπούσε το απεργιακό δικαίωμα. Απεργοπάστες τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν η κυβέρνηση χτυπούσε τις κλαδικές ΣΣΕ και έφερνε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Απεργοσπάστες και στον μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ είναι μνημείο αθλιότητας και εμπαιγμού των εργαζομένων. Μας είπε "πολύ κακό για τίποτα" και την ίδια στιγμή ανακαλύπτει "ελαφρές βελτιώσεις"!».

Τώρα, επισήμανε, «προσπαθούν να εξαργυρώσουν τις υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση της ΝΔ και να μείνουν στις καρέκλες τους άλλη μια δεκαετία. Επιδιώκουν με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να βάλουν τους εργοδότες στα εργατικά συνέδρια. Εχουν φτάσει στο κατώτερο επίπεδο εξευτελισμού, παρουσιάζοντας τους εργάτες και τα συνδικάτα ως μπράβους και τραμπούκους».

Απέναντι στις μεθοδεύσεις αυτές, τόνισε, οι αποφάσεις που πήρε το 31ο Συνέδριο του ΕΚΑ, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, με ζωντανή συζήτηση, ομιλίες και ψηφίσματα, όπως και με το θετικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες του για τη ΔΑΣ, για το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές εργαζόμενοι, αποτέλεσαν τη «δυνατή απάντηση των εργαζομένων της Αθήνας απέναντι στην πρωτοφανή κυβερνητική - εργοδοτική επίθεση για τη χειραγώγηση των συνδικάτων, την προσπάθεια για επιβολή "σιγής νεκροταφείου". Είναι η ισχυρή απάντηση στην προσπάθεια να μπει η εργοδοσία στα συνδικάτα ακόμα και με φυσική παρουσία».

«Είναι η πιο δυνατή απάντηση», πρόσθεσε, «σε αυτήν την ομάδα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, που έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο της εργατικής τάξης και που οργανώνουν από κοινού με την κυβέρνηση Μητσοτάκη "συνέδριο" - παρωδία στις 25 Φλεβάρη, σε άλλο ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι, για να νομιμοποιήσει τις αθλιότητες και τη νοθεία», μια διαδικασία - πρόκληση, «"συνέδριο" λίγων ωρών, χωρίς να αναφέρουν ποιοι θα συμμετάσχουν, χωρίς ημερήσια διάταξη, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τα καταστατικά των σωματείων. Θέλουν να στήσουν μόνο μια κάλπη, που θα τη φυλούν τα ΜΑΤ με τις ευλογίες του πρωθυπουργού και του ΣΕΒ. Ενα "συνέδριο" χωρίς συζήτηση, χωρίς τοποθετήσεις από τους αντιπροσώπους των εργατών.

Ανήγγειλαν μάλιστα ότι αυτήν την πρωτοφανή διαδικασία για το συνδικαλιστικό κίνημα θα την εποπτεύουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων!».

...κινητοποιούμαστε με κάθε τρόπο στις 25 Φλεβάρη!

«Εμείς δεν κάνουμε πίσω!», ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα απροκάλυπτης συμμετοχής της ίδιας της εργοδοσίας σε «σωματεία» - μηχανισμούς της.

«Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη!», τόνισε. «Καμιά δουλειά δεν έχει να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος!».

Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ο Ν. Μαυροκέφαλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα συνδικάτα, τους έντιμους συνδικαλιστές που δεν ανέχονται αυτήν τη σαπίλα, να απαιτήσουν «συνέδριο εργατών, όχι των νόθων και των εργοδοτών», να προχωρήσουν στις 25 Φλεβάρη σε κινητοποίηση με κάθε τρόπο απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις μιας χούφτας εργατοπατέρων.

Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα, για «να διεκδικήσουμε τις δικές μας ανάγκες στην εργασία και τη ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Να παλέψουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση. Να δυναμώσει ο αγώνας για Υγεία - Πρόνοια δημόσια και δωρεάν. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική».


Συνένοχοι στο έγκλημα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν θα γίνουμε

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση στα Προπύλαια ο Β. Γκιτάκος, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ

Ο Β. Γκιτάκος
Ο Β. Γκιτάκος
Τα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό των διαδηλώσεων κατήγγειλε ο Βασίλης Γκιτάκος, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας πως αυτοί που τάχα κόπτονται για τα κυκλοφοριακά «εμφράγματα» στο κέντρο της Αθήνας, είναι οι ίδιοι που δεν τους καίγεται καρφί για τα «εμφράγματα» που προκαλεί στο λαό η πολιτική τους.

«Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο τα μόνα που μας εξασφαλίζει είναι περισσότερα χρόνια εργασίας, μεγαλύτερες εισφορές, μικρότερες συντάξεις, μηδαμινές παροχές», τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έγκλημα που ξεκίνησαν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

«Η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί κατάκτηση μακροχρόνιων και αιματοβαμμένων αγώνων των εργαζομένων παγκοσμίως», υπογράμμισε. «Συνένοχοι δεν θα γίνουμε», ξεκαθάρισε και τόνισε πως τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες στο Δημόσιο.

«Σήμερα υπάρχει απεργιακή αντίδραση γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα έδωσαν τη μάχη, από το μικρότερο σωματείο μέχρι τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, προκειμένου να αποφασίσουν συμμετοχή και δράση. Σήμερα υπάρχει απεργιακή αντίδραση, γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν άφησαν χώρο δουλειάς προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα», ανέφερε.

«Η συμπόρευση και η συστράτευση με τις δυνάμεις αυτές του καθημερινού αγώνα δεν είναι απλά θέμα πολιτικής επιλογής, είναι επιλογή ζωής και επιβίωσης για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης», σημείωσε. Απέναντι στο «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης, εισαγγελέων και ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που «το στηρίζουν μόνο ο ΣΕΒ και τα ΜΑΤ», τόνισε πως «το ΠΑΜΕ το στηρίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι», καλώντας κάθε εργαζόμενο να πάρει τη θέση του στο ίδιο μετερίζι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ