ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Ι. Μάρκους

Ο Λ. Αναστασόπουλος
Ο Λ. Αναστασόπουλος
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ιστορικό και πολιτικό περιεχόμενο οργάνωσε χτες η «Σύγχρονη Εποχή» για την παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου του Ιστβαν Μάρκους με τίτλο «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα». Την παρουσίαση του νέου βιβλίου έκανε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, Δημήτρης Γόντικας και Γρηγόρης Λιονής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα και χαρακτηρίστηκε απ' τη μαζική παρουσία του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας που γέμισε τόσο το πατάρι όσο και τον κάτω χώρο του βιβλιοπωλείου παρακολουθώντας από την οθόνη που είχε στηθεί.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής» ο Αντώνης Δεληγιάννης τονίζοντας πως το βιβλίο του Ιστβαν Μάρκους αποτελεί μια αξιόλογη συνέχεια της προηγούμενης έκδοσης που αφορούσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γιώργο Βαβίτσα που επιμελήθηκε τη μετάφραση και σημείωσε πως στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου ο Λουκάς Αναστασόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «"Η Ευρώπη στο προσκήνιο" αποτελεί ένα όμορφο βιβλίο, που δείχνει με γλαφυρό τρόπο το πώς η ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων γίνεται ο κοινωνικός άνεμος που γκρεμίζει τη φεουδαρχία και οδηγεί σε γεγονότα που συγκλονίζουν την Ευρώπη έως και τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το ουγγρικό πρωτότυπο της παρούσας έκδοσης γράφτηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας ως ένα ιστορικό βοήθημα για νέους. Αποτελεί, μάλιστα, μέρος της σειράς "Εικονογραφημένη ιστορία", στην οποία ανήκε και προηγούμενη έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" με τίτλο "Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του".

Είναι μια έκδοση χρήσιμη για καθέναν που κάνει τα πρώτα του βήματα στη μελέτη του ιστορικού υλισμού, στην προσπάθεια κατανόησης της μαρξιστικής αντίληψης για την εξέλιξη και ανάπτυξη της κοινωνίας. Δεν πρόκειται όμως για ένα βιβλίο που έχει σαν αντικείμενο την παρουσίαση της θεωρίας του ιστορικού υλισμού. Ούτε στοχεύει στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής ιστορίας εκείνης της περιόδου.

Το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι εξηγεί τις νομοτέλειες των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται μέσα από την παρουσίαση των συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων.

Μάλιστα, ο συγγραφέας έχει διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο την παρουσίαση όλου αυτού του υλικού ώστε δεν προϋποθέτει τη γνώση κανενός από τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται, ούτε επίσης θέτει ως προϋπόθεση για την ανάγνωση του βιβλίου τη γνώση του ιστορικού υλισμού. Και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο πρόκειται για ένα βιβλίο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ακόμη και αν δεν έχει πρωτύτερη επαφή με τον μαρξισμό ή τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Βοηθητικά γι' αυτό υπάρχει εκτενές χρονολόγιο στο τέλος του βιβλίου.

Από την άλλη μεριά, δίνει σε όσους γνωρίζουν βασικά ζητήματα της μαρξιστικής θεωρίας μια παραστατική αποτύπωση για το πώς μέσα από μυριάδες ιστορικά γεγονότα και κινήσεις κοινωνικών ομάδων και τάξεων δρουν οι κοινωνικοί και οικονομικοί νόμοι ως κυρίαρχη τάση. Ενώ δίνει, σε όσους έχουν μια βασική γνώση της Ιστορίας εκείνης της περιόδου, τη μέθοδο ερμηνείας των γεγονότων που αφορά στη γνώση των νομοτελειών της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης».

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με βάση τις πολλές και σημαντικές ερωτήσεις που έγιναν απ' το κοινό και αφορούσαν τόσο θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο όσο και γενικότερα ζητήματα της εποχής για την οποία μιλάει.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα όπως η σχέση μεταξύ της ανάπτυξης του καπιταλισμού και των προϋποθέσεων για την εμφάνιση των επαναστατικών θεωριών, η ανάπτυξη του μαρξισμού, η κατάσταση του επαναστατικού κινήματος τότε και σήμερα, ο ρόλος των νομοτελειών στις αλλαγές της κοινωνίας, η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα κ.ά.

ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πλούσια δράση και συγκέντρωση στις 8 Μάρτη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Τον κοινό τους αγωνιστικό βηματισμό, τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, το πλατύ τους άνοιγμα σε χώρους δουλειάς με αφορμή την 8η Μάρτη, συζήτησαν σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων, μαζί με την ΟΓΕ, χτες το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΟΓΕ, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Λογιστών, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικού, Καθαριστριών, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Σωκράτης», «Παπαμαύρος» και «Σεφέρης», η Επιτροπή Αγώνα μισθωτών τεχνικών, η Επιτροπή Αγώνα σχολικών καθαριστριών Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Select», «Mellon» και «First Data».

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης η ΟΒΣΑ, το ΜΑΣ και σύλλογοι φοιτητών (Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Επιστημών Τροφίμων και Εφαρμογών Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), καταθέτοντας τις προτάσεις και τις σκέψεις τους ώστε να απλωθεί η σχετική δραστηριότητα στους δικούς τους χώρους.

Η συζήτηση κατέληξε σε κοινό ψήφισμα, πλαίσιο αιτημάτων και κάλεσμα σε συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

Μέσα από τις τοποθετήσεις οι εκπρόσωποι της ΟΓΕ και των σωματείων ξεκαθάρισαν πως η δραστηριότητα που σχεδιάζουν δεν περιορίζεται στην κινητοποίηση μιας μέρας αλλά έχει στόχο να ανοίξει έναν πιο μόνιμο δρόμο για τη δράση και την παρέμβασή τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, πολλές ομιλίες υπενθύμισαν πλευρές της κοινής δράσης που έχουν ήδη ξεδιπλώσει, αποτίμησαν τα ίχνη που άφησαν, διαπίστωσαν πως όσες φορές ένωσαν τις δυνάμεις τους οι πρωτοβουλίες τους αγκαλιάστηκαν από περισσότερες γυναίκες.

Στο μεταξύ, η ΟΓΕ έχει καλέσει τα Σωματεία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) σε σύσκεψη την Κυριακή 23/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος), με θέμα τις επιπτώσεις των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στην Εκπαίδευση και την κοινή τους δράση για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας με μέτρα προστασίας της μητρότητας.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή 23/2 η εκδήλωση για τη Μάχη της Φλώρινας

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει εκδήλωση για τον ΔΣΕ, με αφορμή τη Μάχη της Φλώρινας (11 - 14 Φλεβάρη 1949), με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί επίσης έκθεση βιβλίου.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής δρομολογούνται λεωφορεία από:

Κοζάνη: 9.30 π.μ., από την κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 10 π.μ., από το δημαρχείο

Αμύνταιο: 10.30 π.μ., από την πλατεία

Καστοριά: 9.30 π.μ., από το πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς

Γρεβενά: 9 π.μ. από το Ρολόι

Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο 22 Φλεβάρη, η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη γυναικών που οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Φλώρινας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «King Alexander», με θέμα «Η πάλη των γυναικών στη σύγχρονη εποχή».

Εκδήλωση για την πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή

Η ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Νομικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση την Τρίτη 25 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο 14 της Νομικής Σχολής (νέο κτίριο, 7ος όροφος), με θέμα «Η πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος

Εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών (Μενίδι). Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ