ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Φακέλωμα» στην κατανάλωση νερού, ρεύματος, τηλεφώνου...

Ηλεκτρονική καταγραφή για όλες τις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών

Νέες φοροθηλιές πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα στήνει η συγκυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή νέου τύπου λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης. Ενόψει της εφαρμογής του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που ετοιμάζονται να περάσουν σε επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, «τσεκάρουν» δαπάνες των νοικοκυριών που αφορούν στις καταναλώσεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την τεχνική διόγκωση του λαϊκού εισοδήματος και για την επιβολή αυξημένων φόρων και άλλων χαρατσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εταιρείες ύδρευσης, τηλεφωνίας, ΔΕΗ, τράπεζες κ.ά.) να αποστείλουν, το συντομότερο δυνατό, τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις δαπάνες και τα ζητούμενα στοιχεία για τον καθένα πελάτη τους. Η ψευδολογία, ο κυνισμός και η πρόκληση απέναντι στα βάσανα του λαού έχουν και συνέχεια. Επικαλούνται τον ...περιορισμό της φοροδιαφυγής, λες και τα κάθε είδους σαπρόφυτα, μονοπώλια, μεγαλομέτοχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι θα έπεφταν στο «δόκανο» μέσα από τους λογαριασμούς του ...νερού ή ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν το ελεύθερο να διακινούνται στις τράπεζες της Ελβετίας, τους κάθε είδους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.

Υπόχρεοι στην υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είναι οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες ύδρευσης, πιστωτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών, Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια, κλινικές των Ταμείων ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης κ.ά.

Ειδικότερα:

-- Οι πρώην ΔΕΚΟ (εταιρείες ύδρευσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ) και άλλοι πάροχοι διαβιβάζουν το ύψος της κατανάλωσης και της δαπάνης για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, μαζί με το ΑΦΜ του πελάτη τους.

-- Τα ασφαλιστικά ταμεία (κύρια και επικουρικά) διαβιβάζουν το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές εισφορές σε αυτά (είτε μέσω εργοδοσίας είτε άμεσα από τους ασφαλισμένους) καθώς και για τις προαιρετικές εισφορές.

-- Οι τράπεζες τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και κάθε άλλο στοιχείο που θεωρείται αναγκαίο στις διαδικασίες «ελέγχου και διασταύρωσης».

Οι αποδείξεις λιανικής

Τη συνέχιση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων λιανικής για τις μικροαδαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών και για το 2013 ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ακόμη και με «μπλοκάκι» υποχρεώνονται να βρουν αποδείξεις λιανικής, αξίας στο 25% του μεγαλύτερου ποσού ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης»! Αν η συνολική αξία των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν είναι χαμηλότερη, τότε θα πληρώσουν ένα ακόμη πρόσθετο χαράτσι, αυτή τη φορά πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει». Αγνωστο για την ώρα είναι το ποσοστό με το οποίο θα το υπολογίζουν, αλλά θεωρείται πιθανό να φτάσει στο 22%, να εξομειωθεί με το συντελεστή που ισχύει για το πρώτο κλιμάκιο του φόρου για μισθωτούς - συνταξιούχους.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Αντεπίθεση» από τα «αιολικά» συμφέροντα

Στην ...αντεπίθεση περνούν οι επιχειρηματίες ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά, ζητώντας ακύρωση των όποιων επιπρόσθετων εισφορών, χρεώσεων και εγγυήσεων δρομολογήθηκαν τελευταία από την κυβέρνηση, λόγω της επικράτησης των θέσεων των ...αντίπαλων τεχνολογικά επιχειρηματικών συμφερόντων. Δηλώνοντας ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και όσα ακόμη κυοφορούνται, τους «καταστρέφουν», αντιπροτείνουν νομοθετικές ρυθμίσεις περαιτέρω ακόμη στήριξης και ανάπτυξης με έμφαση στα αιολικά. Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, συναντήθηκε με τις ξένες εταιρείες ΑΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες του έθεσαν ανάλογα ζητήματα, αποσπώντας τη θετική του στάση απέναντι στις προτάσεις τους - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν - ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα συναντηθεί με την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), που πρωτοστατεί στην προβολή των θέσεων των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε χτες την πρότασή της για «νέο αναπτυξιακό πακέτο για τις ΑΠΕ με έμφαση στην αιολική ενέργεια» για τη διετία 2013 - 2014, διεκδικώντας το ρόλο της «ατμομηχανής της ανάπτυξης», όπως κάνουν και πολλοί ακόμη επιχειρηματίες για τους δικούς τους κλάδους δραστηριότητας. Αξιώνει: Αυτόματο μηχανισμό αποζημίωσης των ΑΠΕ, που θα εγγυάται την είσπραξη και απόδοση των απαραίτητων ποσών. Η κατάργηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ) με την ενσωμάτωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών στο σύνολο της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς θεωρείται η πιο σίγουρη μέθοδος, που θα εξαλείψει και τη δυσαρέσκεια που προκύπτει σήμερα για τις ΑΠΕ όταν εντοπίζεται το ύψος του τέλους στους λογαριασμούς. Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι σήμερα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είναι ισοδύναμο ή και πιο μικρό από αυτό των συμβατικών μορφών παραγωγής, μόνο που λαμβάνουν ως κοστολογική «βάση» τα υψηλότατα όρια που προκύπτουν από τη διασφάλιση υπερκερδών. Νέες «απλοποιήσεις» στην αδειοδότηση με μια υπηρεσία. Αλλαγή των όρων για τον κορεσμό των δικτύων, ώστε να αρθούν οι σημερινές απαγορεύσεις. Προώθηση, κατά προτεραιότητα, έργων δικτύων για να υποστηριχθεί η διείσδυση των ΑΠΕ.

Παρά την ένταση της κριτικής στις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, τόσο από το ΕΛΕΤΑΕΝ, όσο και από άλλους επιχειρηματίες των ΑΠΕ και τον πρόεδρο της Ενωσης Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, Κ. Περιστέρη, που μίλησε για συνέπεια στις ανορθολογικές αποφάσεις της πολιτείας, εκφράστηκε ικανοποίηση από εκπροσώπους ξένων εταιρειών για την υποδοχή των απόψεών τους από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ. Μίλησαν για μια «εποικοδομητική» συζήτηση και «πνεύμα συνεργασίας» σε σχέση με τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσαν στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο. Αντίστοιχα, το υπουργείο σε χτεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο επίσης για «ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο», με τον υφυπουργό να δεσμεύεται ότι «οι απόψεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης εξετάζονται επί της ουσίας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών «Acciona Ενεργειακή ΑΕ», «EDF Energies Nouvelles Greece», «Enel Green Power Hellas SA», «Gamesa Ενεργειακή Ελλάς ΑΕ», «Jasper Energy Renewable», «Rokas Renewables» και «Vestas Hellas SA».

Το ωράριο των καταστημάτων στις γιορτές

Το ωράριο των καταστημάτων τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

 • Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
 • Σάββατο 22/12: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
 • Κυριακή 23/12: 10 π.μ. - 6 μ.μ.
 • Δευτέρα 24/12: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
 • Πέμπτη 27/12 και Παρασκευή 28/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
 • Σάββατο 29/12 και Δευτέρα 31/12: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
 • Την Τετάρτη 2 Γενάρη τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά.
 • Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν φέτος και στις 30 Δεκέμβρη.

«Στο σφυρί» έξι ακίνητα του Δημοσίου

To ΤΑΙΠΕΔ, με σχετική προκήρυξή του άρχισε χτες τη διαδικασία για να βγουν «στο σφυρί» 6 από τα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό. Αναλυτικά, τα ακίνητα (πρόκειται κυρίως για κτίρια που στεγάζουν ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες) είναι τα εξής:

 • Λονδίνο: Στη διεύθυνση 2 Holland Park, W11 3TG
 • Λευκωσία: Οδός Αγίου Προκοπίου, Εγκωμη
 • Βρυξέλλες: Oδός Montoyer 25, περιοχή Leopold
 • Βελιγράδι: Οδός Kralja Milutina 6
 • Λουμπλιάνα: Οδός Veselova 17
 • Tασκένδη: Οδός Do'rmon Yo'li (πρώην Zulaiho) 3-4

Σύμφωνα με την προκήρυξη, στις 19 Μάρτη 2013 ορίζεται η τελική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών στο Ταμείο. Στόχος είναι στις 11 Μάη 2013 να υπογραφεί η σύμβαση και να καταβληθεί το οικονομικό αντάλλαγμα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org