Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Αντεπίθεση» από τα «αιολικά» συμφέροντα

Στην ...αντεπίθεση περνούν οι επιχειρηματίες ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά, ζητώντας ακύρωση των όποιων επιπρόσθετων εισφορών, χρεώσεων και εγγυήσεων δρομολογήθηκαν τελευταία από την κυβέρνηση, λόγω της επικράτησης των θέσεων των ...αντίπαλων τεχνολογικά επιχειρηματικών συμφερόντων. Δηλώνοντας ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και όσα ακόμη κυοφορούνται, τους «καταστρέφουν», αντιπροτείνουν νομοθετικές ρυθμίσεις περαιτέρω ακόμη στήριξης και ανάπτυξης με έμφαση στα αιολικά. Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, συναντήθηκε με τις ξένες εταιρείες ΑΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες του έθεσαν ανάλογα ζητήματα, αποσπώντας τη θετική του στάση απέναντι στις προτάσεις τους - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν - ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα συναντηθεί με την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), που πρωτοστατεί στην προβολή των θέσεων των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε χτες την πρότασή της για «νέο αναπτυξιακό πακέτο για τις ΑΠΕ με έμφαση στην αιολική ενέργεια» για τη διετία 2013 - 2014, διεκδικώντας το ρόλο της «ατμομηχανής της ανάπτυξης», όπως κάνουν και πολλοί ακόμη επιχειρηματίες για τους δικούς τους κλάδους δραστηριότητας. Αξιώνει: Αυτόματο μηχανισμό αποζημίωσης των ΑΠΕ, που θα εγγυάται την είσπραξη και απόδοση των απαραίτητων ποσών. Η κατάργηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ) με την ενσωμάτωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών στο σύνολο της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς θεωρείται η πιο σίγουρη μέθοδος, που θα εξαλείψει και τη δυσαρέσκεια που προκύπτει σήμερα για τις ΑΠΕ όταν εντοπίζεται το ύψος του τέλους στους λογαριασμούς. Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι σήμερα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είναι ισοδύναμο ή και πιο μικρό από αυτό των συμβατικών μορφών παραγωγής, μόνο που λαμβάνουν ως κοστολογική «βάση» τα υψηλότατα όρια που προκύπτουν από τη διασφάλιση υπερκερδών. Νέες «απλοποιήσεις» στην αδειοδότηση με μια υπηρεσία. Αλλαγή των όρων για τον κορεσμό των δικτύων, ώστε να αρθούν οι σημερινές απαγορεύσεις. Προώθηση, κατά προτεραιότητα, έργων δικτύων για να υποστηριχθεί η διείσδυση των ΑΠΕ.

Παρά την ένταση της κριτικής στις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, τόσο από το ΕΛΕΤΑΕΝ, όσο και από άλλους επιχειρηματίες των ΑΠΕ και τον πρόεδρο της Ενωσης Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, Κ. Περιστέρη, που μίλησε για συνέπεια στις ανορθολογικές αποφάσεις της πολιτείας, εκφράστηκε ικανοποίηση από εκπροσώπους ξένων εταιρειών για την υποδοχή των απόψεών τους από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ. Μίλησαν για μια «εποικοδομητική» συζήτηση και «πνεύμα συνεργασίας» σε σχέση με τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσαν στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο. Αντίστοιχα, το υπουργείο σε χτεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο επίσης για «ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο», με τον υφυπουργό να δεσμεύεται ότι «οι απόψεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης εξετάζονται επί της ουσίας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών «Acciona Ενεργειακή ΑΕ», «EDF Energies Nouvelles Greece», «Enel Green Power Hellas SA», «Gamesa Ενεργειακή Ελλάς ΑΕ», «Jasper Energy Renewable», «Rokas Renewables» και «Vestas Hellas SA».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ