ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει σχεδιασμένα τις προκλήσεις, διευρύνει τα «τετελεσμένα» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι

Ο τουρκικός χάρτης που συνοδεύει τον νέο τουρκικό νόμο για την έρευνα και διάσωση, διχοτομώντας το Αιγαίο
Ο τουρκικός χάρτης που συνοδεύει τον νέο τουρκικό νόμο για την έρευνα και διάσωση, διχοτομώντας το Αιγαίο
Την αναβάθμιση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης, για τη δημιουργία τετελεσμένων στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, σηματοδότησαν οι εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, αμέσως μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που παρέπεμψε για το Δεκέμβρη την «αξιολόγηση» της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ολο το Σαββατοκύριακο αλλά και χτες, το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» έπλεε με διάφορους ελιγμούς και «ζιγκ ζαγκ» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο, φτάνοντας μέχρι και 14-15 ναυτικά μίλια από το νησί, ενώ την Κυριακή φέρεται να έφτασε ακόμα και στα 12 ή και λιγότερα από τη Στρογγύλη.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την επέκταση της λεγόμενης Περιοχής Ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμφανίζοντας ως περιοχή δικής της ευθύνης σχεδόν το μισό Αιγαίο. Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου παρουσίασε και σχετικό χάρτη, στον οποίο ολόκληρα ελληνικά νησιά, όπως η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Θάσος και η Ρόδος, υπάγονται σε τουρκική δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» στη Μεσόγειο έστειλε ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νέα φιέστα, που στήθηκε αυτήν τη φορά στο πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ».

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε στο πλοίο με στολή και ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα που είχε ανακαλυφθεί το καλοκαίρι στη Μαύρη Θάλασσα είναι τελικά 405 δισ. κυβικά μέτρα (και όχι 320 δισ., όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί), για να τονίσει πως «τα αποθέματα που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος πόρος υδρογονανθράκων της χώρας μας μέχρι σήμερα».

Χτες, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι «αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας (σ.σ. το Καστελόριζο)» και εξήγησε: «Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές όπου βλέπουμε ροή αερίου. Εχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις». Αναφερόμενος δε στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», είπε ότι όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας και ότι «όταν τελειώσει η συντήρηση, θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του», σχολιάζοντας πως «γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες».

«Συνεχίζεται» ο αμερικανοΝΑΤΟικός αέρας στα πανιά της

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Κρίστοφ Μπούργκερ αρκέστηκε να δηλώσει χτες ότι η κυβέρνηση της χώρας του «βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πάντα με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα που τίθενται στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται», ενώ απέφυγε να σχολιάσει το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το Σάββατο η Τουρκία και το οποίο, όπως διευκρίνισε, γνωρίζει μόνο από τα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στον οποίο μάλιστα η κυβέρνηση έστειλε επιστολή για να τον διαβεβαιώσει πως πάνω απ' όλα στέκει η ΝΑΤΟική «συνοχή» (βλέπε σχετικό θέμα), θύμισε τα πρόσφατα ταξίδια του σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων σε Ελλάδα και Κύπρο. Οπως τόνισε, «αυτά τα ταξίδια αφορούσαν την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας. Σε όλα: Από την ανάκαμψη από την πανδημία και την προστασία των λαών μας, μέχρι το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τη διασφάλιση ότι η ενεργειακή έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ειρηνικά και με σεβασμό στην κυριαρχία».

Από την άλλη πλευρά, τους αμερικάνικους σχεδιασμούς ανέδειξαν και οι επαφές που μετά την Αθήνα συνέχισε στη Λευκωσία ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ. Σε συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα επόμενα βήματα στη διμερή «συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», αλλά και ως προς τη μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, IMET, και τη λειτουργία του Κυπριακού Κέντρου για την ασφάλεια εδάφους, ανοικτής θαλάσσης και λιμένων (CYCLOPS), που συμφωνήθηκε να ανοίξει μετά την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο. Ακόμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, για την προώθηση των διχοτομικών σχεδίων.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Νικητής ο Ερσίν Τατάρ

Ετοιμος για συνομιλίες «στη βάση των πραγματικοτήτων»

Νέος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο είναι από χτες ο υποψήφιος του κεντροδεξιού τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Ερσίν Τατάρ, που τελικά επικράτησε με 51,74% έναντι 48,26% του Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Τατάρ δήλωσε ότι «είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας». Τέλος, απευθυνόμενος προς τον ΟΗΕ ζήτησε «να είστε δίκαιοι», διαμηνύοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Τον Τατάρ έσπευσε να συγχαρεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που τόνισε ότι θα συνεχιστεί η αρμονική συνεργασία ψευδοκράτους - Αγκυρας, ειδικά όσον αφορά τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ανάπτυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως η Αγκυρα αποκαλεί προκλητικά το ψευδοκράτος), ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι αναφέρθηκε στην «επιθυμία μας για μια πολύ ισχυρότερη Κύπρο».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «απόλυτα σεβαστή» την «ετυμηγορία των συμπατριωτών μας» και συνεχάρη τηλεφωνικά τον Τατάρ, ενώ του πρότεινε να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για μια πρώτη γνωριμία, κάτι που εκείνος δέχτηκε. Ακόμα, ο Αναστασιάδης επικοινώνησε και με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την οποία ενημέρωσε για την πρόθεση των δύο ηγετών για συνάντηση. Αλλωστε, σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος ηγέτης επανέλαβε «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά» του να ανταποκριθεί στην πρόθεση του γγ του ΟΗΕ για «μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού» (βλέπε πενταμερή διάσκεψη).

Κληθείς χτες να σχολιάσει την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε: «Ο ηγέτης που εξέλεξαν οι Τουρκοκύπριοι ελπίζουμε να προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης. Υπενθυμίζω τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, χτες, να συμβάλει κι αυτός στην επανένωση του νησιού».

Να σημειωθεί ότι ο Μ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική και επανέλαβε καταγγελίες ότι αυτές οι εκλογές δεν έγιναν «κάτω από φυσιολογικές συνθήκες», υπονοώντας την παρέμβαση της Αγκυρας.

Σε Κύπρο και Τίρανα

Στη Λευκωσία μεταβαίνει αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός για την τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στα Τίρανα, για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.

Βάσει προγράμματος, αρχικά θα συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσακάι, όπου αναμένεται να γίνει συζήτηση και για το ζήτημα της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των 2 χωρών. Το θέμα εκκρεμεί από το 2009, όταν οι τότε κυβερνήσεις είχαν καταλήξει σε σχετική συμφωνία, την οποία στη συνέχεια ακύρωσε το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Στη συνέχεια ο υπουργός θα γίνει διαδοχικά δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και τον Πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα, ενώ θα έχει συνομιλίες με τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Στο μεταξύ, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, γίνονται ήδη κάποιες κινήσεις αναθέρμανσης υποτίθεται των διμερών σχέσεων.

Ενδεικτικά, τις προηγούμενες μέρες η Αικατερίνη Νασίκα, πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία, επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα (φέρει τον άτυπο τίτλο του «υπουργού Εξωτερικών του ρωσικού Πατριαρχείου»), με το ΤΕΕΣ να διαχέει πως «οι συνομιλητές υπογράμμισαν τις ιδιαίτερες ιστορικές σχέσεις των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας» και πως ο Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, «οι οποίες το τελευταίο διάστημα συσκοτίσθηκαν λόγω της αναγνώρισης της λεγόμενης "Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας" από τον Προκαθήμενο και ορισμένους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τέλος, το μεγάλο πλοίο «Αντιναύαρχος Κουλακόφ», ειδικευμένο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, συνοδευόμενο από ομάδα άλλων πλοίων του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Ναυτικού έδεσαν για «επίσκεψη» στον Πειραιά.

Το ευρωατλαντικό «μερτικό» του και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον δικό του ρόλο στο «ξέπλυμα» της ΕΕ σε σχέση με τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά έχει αναλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρήκε ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της», ενώ αναπαράγοντας τα περί έλλειψης στρατηγικής, κάλεσε την κυβέρνηση «να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 ναυτικά μίλια», συνθηματολογώντας για την επέκταση των χωρικών υδάτων «νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου», όπως έλεγε την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι το δικαίωμα αυτό της χώρας στα χέρια της αστικής τάξης μετατρέπεται σε «χαρτί» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που περιπλέκει παραπέρα τους ανταγωνισμούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ