ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λάφυρο για μπίζνες όλη η δημόσια ακίνητη περιουσία

Στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν ακόμα και τα ΝΠΔΔ

Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση, εκτός από τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, το κεφάλαιο βάζει χέρι και στο σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση, εκτός από τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, το κεφάλαιο βάζει χέρι και στο σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα παραδίδει τη δημόσια περιουσία η συγκυβέρνηση, μεταβιβάζοντας στο λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν το Δημόσιο ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και άλλες πρώην ΔΕΚΟ και λιμάνια, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεταξύ άλλων υπάρχει διάταξη που ξεκάθαρα περιγράφει τη διαδικασία της μεταβίβασης της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό την εκποίησή της.

Σύμφωνα με αυτήν, «στο ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) μεταβιβάζονται και περιέχονται χωρίς ανταλλάγματα κυριότητα ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα ή ενοχικά δικαιώματα επί ακινήτων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».

Στην πραγματικότητα, με τη συγκεκριμένη διάταξη, τίθεται στη διάθεση των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν οργανισμοί του Δημοσίου, μεταξύ αυτών πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.ά.

Για να μη μείνει μάλιστα καμία αμφιβολία για ποιο λόγο τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται «χωρίς ανταλλάγματα», η διάταξη αναφέρει με σαφήνεια: «Για την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, το ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) δύναται να συνάπτει σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή παραχώρησης ενοχικού δικαιώματος επί ακινήτου έναντι ανταλλάγματος με ταυτόχρονη μίσθωση του ίδιου ακινήτου. Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης είναι η έναντι ανταλλάγματος μεταβίβαση από το Ταμείο της κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή η παραχώρηση ενοχικού δικαιώματος χρήσης ή και εκμετάλλευσης επί ολόκληρου ή μέρους ακινήτου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή δημόσιας επιχείρησης».

Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι πρόκειται για ολοκληρωτική και εσαεί παράδοση στους ιδιώτες για να κάνουν μπίζνες, καθώς ορίζεται ότι «η σύμβαση δύναται να έχει διάρκεια μέχρι 99 έτη». Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται συμβάσεις παραχώρησης για 50 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 49, με κοινή υπουργική απόφαση!

Προβλέπεται ακόμα ότι «για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα, της χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης ή και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση της επένδυσης». Με άλλα λόγια, μαζί με το ακίνητο, ο επίδοξος επενδυτής παίρνει πεσκέσι και μια σειρά από «εξυπηρετήσεις», που συνιστούν στην κυριολεξία παραχώρηση «γης και θάλασσας» για να βγάλει κέρδη.

Κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης, καταγγέλλοντάς το στο σύνολο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αλήθεια, ποιον υπηρετεί η παραχώρηση της κρατικής περιουσίας στα μονοπώλια και στους επιχειρηματικούς ομίλους; Υπηρετεί το λαό; Υπηρετεί τη μείωση των τιμών για τα κοινωνικά αγαθά; Το νομοσχέδιο είναι ένα από τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνει η συγκυβέρνηση και έρχεται να καταργήσει εκείνες τις διατάξεις που εμποδίζουν και δυσκολεύουν τις αποκρατικοποιήσεις και παραδίδουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία την περιουσία του Δημοσίου στις πολυεθνικές και στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Το συζητάνε για τα πανεπιστήμια

Στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα πανεπιστήμια για την προωθούμενη εκποίηση της περιουσίας τους, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε χτες στη Βουλή: «δεν πρόκειται να μπει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων». Αλλες πηγές του υπουργείου Παιδείας έλεγαν πως οι σχετικές διατάξεις δεν αφορούν τα πανεπιστήμια, αλλά το υπουργείο θα ζητήσει διευκρίνιση απ' το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τη Δευτέρα.

Σε συνάντηση που είχε χτες με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ο υπουργός Παιδείας είπε σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν είχε καμία πρόθεση το υπουργείο να ενταχθούν τα πανεπιστήμια στη σχετική ρύθμιση και υποστήριξε πως θα αφαιρεθεί σχετικό άρθρο, απ' το οποίο δημιουργήθηκε το θέμα. Η σύνοδος πρυτάνεων θα συνεδριάσει έκτακτα το Σάββατο, στο Λαύριο, γι' αυτό το θέμα, αλλά και για το σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις, καταργήσεις ιδρυμάτων).


ΕΠΑΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Οι εργαζόμενοι μαθητές απομόνωσαν τραμπούκο χρυσαυγίτη

Υποδειγματική απάντηση στις απειλές που δέχτηκε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ να μη μοιράσει το απεργιακό κάλεσμα στο σχολείο

Πληρωμένη απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους μαθητές στο εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών πήρε χρυσαυγίτης που φοιτά στο σχολείο, όταν προσπάθησε με απειλές και εκφοβισμό να εμποδίσει εξόρμηση του ΠΑΜΕ για την πανεργατική απεργία της Πέμπτης. Το συνεργείο με τους νεολαίους εργαζόμενους που βρέθηκε έξω από το ΕΠΑΛ στις 17 Οκτώβρη με το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δέχτηκε επίθεση από τον χρυσαυγίτη, που ανήκει στον πυρήνα των Γιαννιτσών.

Με θράσος απαίτησε από τους νεολαίους να βγουν έξω από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, να μη μοιράσουν τις προκηρύξεις στους μαθητές, που σημειωτέον είναι όλοι εργαζόμενοι, γιατί «αλλιώς αυτός θα επιβάλλει το νόμο». Φωνάζοντας οργισμένα «έξω από δω παλιοκομμούνια», έφτασε να απειλήσει ότι «αν δεν το κάνουν αμέσως, θα φύγουν από εκεί με κομμένα τα κεφάλια»!

Απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαθητές. Απαίτησαν από το χρυσαυγίτη να σταματήσει τις απειλές, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παίζει η «Χρυσή Αυγή» το ρόλο της αστυνομίας μέσα στα σχολεία. Οι ίδιοι κάλεσαν τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ να μείνουν και να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους μαθητές που δεν είχαν έρθει ακόμα. Πολλοί μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να μοιράσουν οι ίδιοι τα φυλλάδια, ενώ ορισμένοι από αυτούς έδωσαν ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση της επόμενης μέρας στα Γιαννιτσά.

Με ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η Γραμματεία Πέλλας του ΠΑΜΕ, σημειώνει: «Είναι φανερό γιατί η Χρυσή Αυγή δε θέλει να φτάσουν οι θέσεις του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και μέσα στα σχολεία. Είναι αυτοί που στέλνουν εργαζόμενους να δουλεύουν στα χωράφια και στα εργοστάσια για 18 ευρώ την μέρα!! Που στηρίζουν με κάθε μέσο τους μεγαλοεργοδότες και τα κέρδη τους.

Γι' αυτό δεν θέλουν το ΠΑΜΕ, για να μην οργανώνονται οι εργάτες, να μη διεκδικούν και να μην παλεύουν. Είναι δύναμη βίαιας στήριξης του καπιταλιστικού συστήματος όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει. Η ναζιστική δράση και η αντιλαϊκή πράξη της Χρυσής Αυγής θα πάρει απάντηση μέσα από τον οργανωμένο, προσανατολισμένο και ανένδοτο αγώνα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας με στόχο να αποκτήσουν οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν!

Το εργατικό, λαϊκό κίνημα, οι μαθητές θα τους απομονώσουν με τη σύγκρουση και τη ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους! Καλούμε κάθε πενταμελές και δεκαπενταμελές, κάθε μαθητική συνέλευση, τα σωματεία και όλους τους μαζικούς συλλόγους, τελικά κάθε μαθητή, εργαζόμενο, νεολαίο και κάθε ριζοσπάστη να καταγγείλουν τη συγκεκριμένη αλλά και κάθε παρόμοια στάση και δράση του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Κανένας να μη μείνει μόνος του στην επίθεση που εξαπολύει η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνήσεις των μονοπωλίων και τα τσιράκια τους!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ