ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Καταγγέλλει» την τουρκική επιθετικότητα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που την υποθάλπουν!

Επιστολή στον Πομπέο έστειλε η κυβέρνηση επικαλούμενη τους κινδύνους για τη ΝΑΤΟική συνοχή

INTIME NEWS

Επιστολή στον Πομπέο έστειλε η κυβέρνηση επικαλούμενη τους κινδύνους για τη ΝΑΤΟική συνοχή
Την ώρα που για μια ακόμα φορά καταρρέουν με πάταγο τα παραμύθια που σταθερά διακινούν πως τάχα η βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης αποτελεί «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα συνεχίζουν να παρουσιάζουν την πηγή του προβλήματος ως λύση του, δηλώνοντας ότι απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας θα προσφύγουν στους «μεγάλους συμμάχους» της αστικής τάξης που την υποθάλπουν.

Ετσι, στο φόντο των νέων προκλητικών κινήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, που βάζει πάνω στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών που έχουν στρώσει ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, χτες διπλωματικές πηγές διέρρεαν πως η κυβέρνηση έναντι «της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς», προχώρησε σε «καταγγελία των τουρκικών ενεργειών» στις ΗΠΑ και την ΕΕ!

Μέχρι τέλους για τη ΝΑΤΟική συνοχή!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το ΥΠΕΞ, πέρα από επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, όπου καταγγέλλεται «η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας», στέλνει επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, όπου, «πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο «αντιβαίνει στους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας συμμάχου χώρας αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Η κυβέρνηση πραγματικά προκαλεί, αφού επιβεβαιώνει ότι πάνω απ' όλα βάζει την περιβόητη ΝΑΤΟική συνοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ώρα που για τη «συνοχή» αυτή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δίνουν ολοφάνερα αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της Τουρκίας, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν μια ώρα αρχύτερα τις επικίνδυνες διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στα «αμφισβητούμενα ύδατα» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αλλού.

Πολύ δε περισσότερο προκαλούν οι κυβερνητικές αναφορές στο ΝΑΤΟ ως τάχα προστάτη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την ώρα που ο απαράδεκτος νόμος για την έρευνα και διάσωση που ενεργοποιεί η Τουρκία, ολοφάνερα πατάει και στο γεγονός πως η ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» του Αιγαίου.

Ενώ αποκαλυπτική είναι και η επίκληση του προοιμίου της «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας», της κατάπτυστης δηλαδή συμφωνίας για τις βάσεις που «επικαιροποίησε» πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά και τη σχετική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εν λόγω προοίμιο αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι δύο πλευρές «επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην αρχή ότι οι διεθνείς διαφορές θα επιλύονται με ειρηνικά μέσα και τη συνεχή σταθερή απόφασή τους να συμβάλλουν ενεργά στην ταχεία και δίκαιη επίλυση των υφισταμένων στην περιοχή διεθνών διαφορών, που ενδιαφέρουν ειδικότερα εκάτερο από τα συμβαλλόμενα μέρη στη Συμφωνία αυτή...».

Επισήμανση που αποδίδει ξανά στους Αμερικανούς ρόλο επιδιαιτητή, ενώ εντάσσει και τις επώδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, στο ευρύτερο «κάδρο» των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών και σχεδιασμών που «τρέχουν» οι ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Βαλκάνια, επιβεβαιώνοντας ότι ο ρόλος του αμερικανοΝΑΤΟικού «μεντεσέ» που διεκδικεί η κυβέρνηση σηματοδοτεί τεράστιους κινδύνους για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το «άκρον άωτον» της ευρωατλαντικής υποκρισίας

Το «άκρον άωτον» της ευρωατλαντικής υποκρισίας ξεπερνάει και η αποστολή επιστολής στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ζ. Μπορέλ, όπου «τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης)», με την κυβέρνηση να επικαλείται ξανά το παραμύθι της υποτιθέμενης ευρωενωσιακής αλληλεγγύης δύο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ!

Εκεί όπου η ιμπεριαλιστική ένωση - δείχνοντας τους πολύπλευρους δεσμούς και το άθλιο παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία που βρίσκεται σε εξέλιξη - «σφύριξε αδιάφορα» για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας λέγοντας πως... θα αξιολογήσει τη στάση της ξανά το Δεκέμβρη και υπό το πρίσμα των «συνολικότερων σχέσεων».

Μάλιστα, η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα προχωρήσει και σε άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής (FRONTEX), η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας, συνεχίζοντας να ανοίγει επικίνδυνους δρόμους με την «αναβάθμιση» του ευρωενωσιακού μηχανισμού σε «επιδιαιτητή» των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε και σε «έντονο διάβημα διαμαρτυρίας» από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προς την τουρκική πλευρά, όπως και σε καταγγελία, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, όπως και παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Εξάλλου, και στην πρώτη του αντίδραση για τις τουρκικές ανακοινώσεις το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνιζε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του πως «η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», αναφερόταν στις συμφωνίες με τις οποίες έχουν οριοθετηθεί οι περιοχές έρευνας και διάσωσης και πρόσθετε πως «η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Διευρύνεται» βήμα βήμα η ατζέντα του ιμπεριαλιστικού παζαριού

Την ίδια ώρα, όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο βρίσκεται εδώ και μέρες, ξανά, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, την Κυριακή φέρεται να έφτασε στα μόλις 14 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, και στα 12 ή και λιγότερα από τη Στρογγύλη, σημαίνοντας συναγερμό σε αρμόδια κέντρα και επιτελεία, καθώς τα 12 ν.μ. αποτελούν «δυνητικά» χωρικά ύδατα, αν η χώρα ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ.

Δικαίωμα, βέβαια, το οποίο μπαίνει στο παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα», ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι εδώ και 60 χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων σημαίνει ότι πολλές και διαδοχικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, αισθάνθηκαν ότι δεν ήταν η στιγμή. Πάντοτε, η επέκταση των χωρικών υδάτων βρισκόταν μέσα στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ατζέντας με την οποία συζητάμε».

Επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, πληροφορίες ότι σε προηγούμενους γύρους διερευνητικών επαφών οι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούσαν την «προσαρμογή» των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (6, 8, 9 και 12 ν.μ., αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές), με τα οποία θα «εναρμονιζόταν» και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος (σήμερα η Ελλάδα έχει εναέριο χώρο 10 ν.μ. σε όλη την επικράτεια). Οπου δεν υπήρχε συμφωνία, θα υπογραφόταν συνυποσχετικό για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου και τώρα παραπέμπει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, παρέπεμπε χτες ξανά στα Συμπεράσματα των δύο πρόσφατων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων ως ασπίδα τάχα απέναντι στην όξυνση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, επαναλαμβάνοντας π.χ., για πολλοστή φορά, ότι «παραπέμπουν» σε επιβολή κυρώσεων, παραπομπές που σε τίποτα δεν πτόησαν την Αγκυρα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του πρωθυπουργού για «εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στο ποιοι «εταίροι» είδαν αυτό το ενδεχόμενο θετικά και ποιοι αρνητικά. Απέφυγε επίσης να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι το κομμάτι που αφορά το εμπάργκο όπλων είχε περιληφθεί αρχικά στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων, αλλά βγήκε από το τελικό κείμενο, κατόπιν αρνητικής στάσης κάποιων «εταίρων», όπως και να σχολιάσει γενικά τη στάση της Γερμανίας στο όλο ζήτημα.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Ντονμέζ, ότι δεν αποκλείεται και αποστολή πλωτού γεωτρύπανου για γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία «να το εξετάσει πολύ προσεχτικά (...) στο πλέγμα και των αποφάσεων της Ευρώπης, αλλά και όσων έχουμε πει - και δεν θα διστάσουμε να επαναλαμβάνουμε - ότι θα προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες όσοι παρουσιάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως ασπίδα στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις νέες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης:

«Οι τελευταίες εξελίξεις, με την πορεία του "Ορούτς Ρέις" πλησίον του Καστελόριζου, αλλά και με τον πρόσφατο νόμο της τουρκικής βουλής για την επέκταση του χώρου Ερευνας και Διάσωσης, που διχοτομεί το Αιγαίο, συνιστούν αναβάθμιση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, που υπερασπίζονται τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και παρουσιάζουν το ιμπεριαλιστικό μπλοκ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως ασπίδα έναντι της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα και αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες.

Αυτό ακριβώς δείχνουν τόσο οι νέες τουρκικές NAVTEX όσο και ο πρόσφατος νόμος της τουρκικής βουλής για την επέκταση του χώρου Ερευνας και Διάσωσης, που υπηρετεί τις στοχεύσεις του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, αμφισβητώντας τα σύνορα των κρατών της περιοχής.

Η κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ν. μίλια των χωρικών υδάτων είναι προβληματική, γιατί αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του "Ορούτς Ρέις", ιδίως πλησίον του Καστελόριζου, ενώ τα μεγάλα λόγια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης όχι μόνο δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει:

Πρώτο, πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα, όμως στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Δεύτερο, η ελληνική περιοχή ευθύνης για την Ερευνα και Διάσωση έχει καθοριστεί ήδη από τη δεκαετία του '50, με συμφωνία στα πλαίσια συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τα αεροπορικά ατυχήματα και από το 1979 για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου και διαμέσου του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού στον Πειραιά. Το θέμα είναι κρίσιμο, σε περίπτωση ατυχήματος απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και δεν χωρούν παζάρια, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ