ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολλαπλά αντιδραστική τομή με τη μάσκα της προόδου

Eurokinissi

Η βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να νομοθετήσει την επιστολική ψήφο δεν αφορά μόνο τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Κάτω από την ομπρέλα της «εμβάθυνσης της δημοκρατίας» και της ισότητας στα δικαιώματα, που διατυμπανίζουν οι υπουργοί και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια της, η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της ώστε μέσα και από τις εκλογές να αποσπά πιο αποτελεσματικά τη συναίνεση του λαού στη «σφαγή» του, να νομιμοποιούνται τα αντιλαϊκά - αντιδραστικά μέτρα της που είναι μπροστά.

Γιατί είναι μπροστά το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ, τα παζάρια στα κυριαρχικά δικαιώματα, η υλοποίηση των «πράσινων» επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ ο λαός ήδη στενάζει από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς συμφωνούν στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και έσπευσαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ στηρίζεται σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (4573/2018) ο οποίος ενσωματώνει κατεύθυνση της ΕΕ, που προωθεί όχι μόνο την επιστολική ψήφο αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, για να «ξεπεράσει» τα όποια συνταγματικά εμπόδια. Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα είτε έσπευσαν να στηρίξουν επί της αρχής το νομοσχέδιο είτε άσκησαν κριτική σε επιμέρους ζητήματα.

Και σε αυτούς τους σχεδιασμούς η επιστολική ψήφος προσφέρεται για πολλαπλές χρήσεις.

Χρήση 1η: Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στο εκλογικό αποτέλεσμα

Η χρήση της επιστολικής ψήφου, ειδικά σε συνδυασμό με την άρση ήδη από τον περασμένο Ιούλιο των όποιων προϋποθέσεων υπήρχαν για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, διευκολύνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας μεγάλης μάζας εκλογέων που θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας, χωρίς καμία ουσιαστική σχέση με τη χώρα και χωρίς καμία συνέπεια από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αλλά με κρίσιμη την επιρροή της στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Μόνο ως φαιδρότητα ακούγεται δε το επιχείρημα που αναπαράγουν φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι τάχα μιλάμε για ήδη εγγεγραμμένους εκλογείς και όχι νέους. Η μαζική εγγραφή νέων εκλογέων είναι θέμα χρόνου, αφού αρκεί κάποιος να αποδείξει ελληνική καταγωγή (κι ας μην έχει οικονομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις στην Ελλάδα) για να μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια και άρα πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

Επιπλέον, η διεθνής πείρα επιβεβαιώνει πόσο διάτρητη είναι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, και για τους εκτός και για τους εντός Ελλάδας εκλογείς. Χαμένοι φάκελοι που ανακαλύφθηκαν μέρες μετά τις εκλογές (ΗΠΑ), παραποίηση ταχυδρομικών εγγράφων και συμπλήρωση ψηφοδελτίων από τρίτους, ή μαζική πλαστογραφία υπογραφών μεταναστών και συμπλήρωση των εκλογικών φακέλων αντί αυτών (Γερμανία), εκατοντάδες ψήφοι με ίδιες υπογραφές και αντικατάσταση ψήφων την ώρα της διαλογής (Ελβετία), ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έγιναν γνωστές.

Το ίδιο προκύπτει και από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αφού η ταυτοποίηση του εκλογέα θα γίνεται ...από τον κούριερ της ιδιωτικής εταιρείας που θα παραδίδει τον φάκελο, ο εκλογέας θα περιμένει να δει αν θα του επιστραφεί ο φάκελος για να ξέρει ότι δεν έφτασε ποτέ στην αρμόδια επιτροπή, και με ένα mail σε κάθε δήμο την προηγούμενη των εκλογών το υπουργείο Εσωτερικών θα στέλνει κατάλογο εκείνων που δεν ψήφισαν τελικά με επιστολική ψήφο, για να μπορούν να πάνε την επόμενη μέρα να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα. Και αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει μόνο για τους εκλογείς εντός Ελλάδας, γιατί για τους εκτός Ελλάδας προβλέπεται η ψηφοφορία αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, οπότε αν προκύψει το οποιοδήποτε τεχνικό ή άλλης φύσεως πρόβλημα, το κράτος τούς λέει ...συγγνώμη χάσατε, θα ψηφίσετε την επόμενη φορά.

Χρήση 2η: Ενίσχυση των εργοδοτικών και άλλων πιέσεων σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα

Με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν προβλέπεται - ούτε μπορεί να υπάρξει - ασφαλιστική δικλίδα ότι ο εκλογέας μόνος του τοποθετεί το ψηφοδέλτιο μέσα στον φάκελο πριν το στείλει και έτσι παραβιάζεται πλήρως η μυστικότητά της.

Η επιστολική ψήφος αφαιρεί και το τελευταίο «εμπόδιο» (αυτό της αυτοπρόσωπης παρουσίας και του παραβάν) για να εξασφαλίσουν οι εργοδοτικοί και άλλοι μηχανισμοί (πολιτικών, εγχώριων και ξένων παραγόντων) ότι θα μπορούν να εξαντλήσουν τα μέσα και τους τρόπους για να μπει στον εκλογικό φάκελο το επιθυμητό για τα συμφέροντά τους ψηφοδέλτιο. Δεν θα χρειάζεται να προσπαθήσουν να βγάλουν φάκελο έξω από το εκλογικό τμήμα για να ελέγξουν την ψηφοφορία (δεν ήταν λίγες αυτές οι περιπτώσεις που έγιναν γνωστές στις τελευταίες εκλογές), τώρα θα έρχεται ο εκλογικός φάκελος κατευθείαν στο γραφείο τους.

Προκλητικά, μάλιστα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως ο εκλογέας θα υπογράφει και υπεύθυνη δήλωση ότι συμπλήρωσε μόνος του το ψηφοδέλτιο, δηλαδή ότι έχει ευθύνη ο ίδιος για τις πιέσεις που δέχεται ...για κάθε χρήση. Και σαν να μην έφταναν αυτά, υποχρεούται μέχρι 20 μέρες πριν τις εκλογές να έχει αποστείλει την ψήφο του, και δεν θα μπορεί να την αλλάξει αν στο μεταξύ, μέχρι τη μέρα των εκλογών, προκύψουν νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Αυστρίας, όπου με την αποκάλυψη του σκανδάλου «Ιμπιζα» λίγο πριν τις εκλογές του 2019, που οδήγησε τον αντικαγκελάριο της χώρας σε παραίτηση, ήταν πλήθος τα παράπονα στις αρμόδιες υπηρεσίες εκλογέων που ήθελαν να αλλάξουν την ψήφο τους αλλά δεν μπορούσαν.

Χρήση 3η: Διεύρυνση της «παθητικής στράτευσης»

Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται και ένας βαθύτερος στόχος, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της αποχής και με ιδιαίτερη στόχευση στη νεολαία. Γιατί, φυσικά, κανέναν δεν πείθει η κυβέρνηση, ούτε τα άλλα κόμματα που αναπαράγουν τα ίδια επιχειρήματα, ότι «τους έπιασε ο πόνος» για τους φοιτητές ή τους εργαζόμενους που δουλεύουν σεζόν και μεγάλο κομμάτι τους είναι νέοι. Αν όντως είχαν «αγαθές προθέσεις», θα είχαν υλοποιήσει τα μέτρα που επανειλημμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ για την ουσιαστική διευκόλυνσή τους (ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στον τόπο όπου εργάζονται, άδειες και δωρεάν μετακινήσεις κ.ο.κ.).

Στην πραγματικότητα, θέλει να πετύχει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μία, αρχικά στοχεύει στην αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος από την εκλογική διαδικασία, στην ενίσχυση του απομονωτισμού, της λογικής ότι ατομικά από το γραφείο του σπιτιού μου κάνω τα πάντα, τελικά της παθητικής και ακίνδυνης για το σύστημα στάσης απέναντι στις εξελίξεις.

Από την άλλη, ενισχύεται η ίδια κατεύθυνση που δουλεύεται από διάφορα αστικά επιτελεία, με έμφαση στις νεότερες ηλικίες, και προωθεί την κάλπικη «ενεργή συμμετοχή» στη λήψη αποφάσεων μέσα από το κινητό και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι η ίδια κατεύθυνση που χαρακτηρίζει παρωχημένες τις μορφές οργάνωσης της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος (Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, απεργίες, διαδηλώσεις) και κάτω από τον μανδύα της αμεσοδημοκρατίας, της ελεύθερης δήθεν διακίνησης πληροφοριών, υπερτονίζεται η αποτελεσματικότητα της διαμαρτυρίας μέσω TikTok, Instagram, X κ.ο.κ., της «αυθόρμητης» και «ακηδεμόνευτης» οργάνωσης διαφόρων δράσεων.

Στοχεύουν στο να κλειστεί με τη θέλησή της πρωτίστως η νέα γενιά στη διάφανη φυλακή του ψηφιακού κόσμου, που τα κλειδιά της τα κρατάνε οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι της ψηφιακής τεχνολογίας και σερβίρουν το μενού που εξυπηρετεί κάθε φορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η προέλαση της αντίδρασης με προοδευτικό μανδύα

«Καραμέλα» έχουν κάνει τα αστικά επιτελεία ότι με την επιστολική ψήφο διευκολύνεται το δικαίωμα ψήφου όλων των πολιτών, άρα ενισχύεται η ισότητα απέναντι στον νόμο και βαθαίνει η δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, η υλοποίηση των παραπάνω αντιδραστικών στόχων κρύβεται κάτω από τον μανδύα της τυπικής ισότητας στα δικαιώματα.

Ετσι, με την εξίσωση ανόμοιων καταστάσεων, οι αρνητικές συνέπειες βαραίνουν τον ίδιο τον λαό, αφού και οι πολύμορφες πιέσεις του κεφαλαίου ενισχύονται, και το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εκλογείς που καμία συνέπεια δεν θα υφίστανται από τις εφαρμοζόμενες στην Ελλάδα πολιτικές, και το αστικό κράτος αθωώνεται και εμφανίζεται ως υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ενισχύεται δηλαδή η ουσιαστική, η ταξική ανισότητα και θωρακίζεται η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Και την ίδια στιγμή με το νομοσχέδιο παραβιάζονται ακόμα και διατάξεις του Συντάγματος, ή αξιοποιούνται «παράθυρα» για να προσπεραστούν διατάξεις, μέχρι την επόμενη αναθεώρηση, που θα προσαρμόσει και τυπικά το Σύνταγμα στις νέες ανάγκες και στους στόχους του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την επιστολική ψήφο παραβιάζεται τόσο η μυστικότητα της ψήφου όσο και η ταυτόχρονη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στο εσωτερικό της χώρας, τις οποίες προβλέπει το άρθρο 51. Και από την άλλη το άρθρο 28, που μόνο το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργησή του, αξιοποιείται και εδώ - όπως και στην περίπτωση των ιδιωτικών ΑΕΙ - για να «νομιμοποιήσει» την υπερίσχυση του ευρωενωσιακού Δικαίου και να μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο όχι με τα 2/3 της Βουλής, αλλά με απλή πλειοψηφία.

Το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις που με τη σειρά τους ενισχύουν την κρατική παρέμβαση, όχι μόνο στο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και στη συμμετοχή των κομμάτων στην εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές. Ετσι, το εκλογικό παράβολο εκτοξεύεται στα 20.000 ευρώ, τίθεται υποχρεωτικό ελάχιστο όριο υποψηφίων για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, αλλάζει το μέτρο κατανομής των εδρών. Ταυτόχρονα διευρύνονται οι αρμοδιότητες υπουργείων και αστυνομίας για το πώς θα δοθεί η εκλογική μάχη, από τις πλατείες και την προεκλογική δραστηριότητα μέχρι «άλλα συναφή θέματα» και ενώ είναι νωπές ακόμα οι καταγγελίες, κατά τις τελευταίες εκλογές, για προσπάθεια να απαγορευτούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος, για προκλητική στάση της αστυνομίας, καθώς επίσης για προσαγωγές και συλλήψεις έξω από εκλογικά τμήματα.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού και η νίκη θα είναι του λαού

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι εκλογικοί νόμοι προσαρμόζονται στις επιδιώξεις όχι μόνο της συγκεκριμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά του αστικού πολιτικού συστήματος. Κόβονται και ράβονται στα μέτρα των στόχων της δικτατορίας του κεφαλαίου, με το κράτος και το δίκαιο να κρατάνε μεζούρα και ψαλίδι.

Το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια σε κάθε προσπάθεια του αστικού κράτους να καταστείλει, να ενσωματώσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη νέα γενιά. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να βγει ενισχυμένο και στις ευρωεκλογές, κόντρα στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, για να δυναμώσουν η οργάνωση και η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νέας γενιάς ενάντια στο σάπιο σύστημα που τους θέλει υποταγμένους, να δουλεύουν και να σκοτώνονται για να φουσκώνει τα κέρδη του.


Της
Μαρίνας ΛΑΒΡΑΝΟΥ*
*Η Μ. Λαβράνου είναι υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19/1 η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο - όπως αναμενόταν - υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Την ερχόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ