ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεργούν στη λιτότητα εργοδότες και ΓΣΕΕ

Μακριά από τις ανάγκες των εργατών - όπως αυτές διαδηλώνονται από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα - τα ψευδοαιτήματα που διατύπωσε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ
Μακριά από τις ανάγκες των εργατών - όπως αυτές διαδηλώνονται από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα - τα ψευδοαιτήματα που διατύπωσε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ
Επιχείρηση χειραγώγησης και υποταγής της εργατικής τάξης στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στήνουν από κοινού ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την άμεση συνεργία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο φόντο των συναντήσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε αγωνιστική επιφυλακή καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τους ζητά να στηρίξουν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα και στις εκλογές να τιμωρήσουν τις πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού.

Με προκλητικές απαιτήσεις εμφανίστηκε ο ΣΕΒ, αποθρασυμένος και από τη στήριξη που του παρέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην πρώτη συνάντηση που έγινε χτες, για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Οδ. Κυριακόπουλος, προκλητικά μίλησε ακόμα και «για αιτήματα» που έχουν οι εργοδότες και, όπως πάντα, ζήτησε τη μείωση του συνολικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ότι όσο πιο ψηλά μπαίνει ο πήχης των απαιτήσεων, τόσο πιο δύσκολα οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη για την ανεργία στις δήθεν υπερβολικές απαιτήσεις των εργατών.

Οσο για το χρόνο υπογραφής της ΕΓΣΣΕ, ο Οδ. Κυριακόπουλος εκτίμησε ότι αυτή θα γίνει στα συνήθη χρονικά όρια, που σημαίνει ότι ο ΣΕΒ προσανατολίζεται σε «τρενάρισμα» των συζητήσεων, που μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα προς τα τέλη Απρίλη ή αρχές Μάη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση διατυπώθηκαν και σκέψεις για την αναστολή της διαπραγμάτευσης κατά την προεκλογική περίοδο. Πάντως, η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 29 του Γενάρη.

Τις ανησυχίες του ΣΕΒ για την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων συμμερίζεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, που, με το 8% των αυξήσεων που έθεσε, θέλει τους εργάτες αντί για το μεροκάματο πείνας των 23 ευρώ μεικτά, να παίρνουν 24,8 ευρώ τη μέρα! Μάλιστα, για το τέχνασμα του 35ωρου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στην ίδια γραμμή με τον Χρυσοχοΐδη, διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία θέτει μόνον το ζήτημα των 39 ωρών και παρέπεμψε για το 35ωρο (σ.σ. και αυτό μπασταρδεμένο με την ευελιξία της αγοράς) στο μέλλον «με διάλογο», για να μην υπάρξουν -όπως είπε - «επιπτώσεις στις επιχειρήσεις». Απέδειξε έτσι ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο σαμποτάρει ανοιχτά τις απαιτήσεις των εργαζομένων για μεροκάματα και μισθούς που να ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αλλά και θέλει τους εργαζόμενους ικανοποιημένους από λίγα ψίχουλα που θα μοιράσουν οι εργοδότες.

Μπιστικός του ΣΕΒ εμφανίστηκε στη συνάντηση η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ. Ο πρόεδρός της, Δ. Ασημακόπουλος (ΠΑΣΚΕ), δήλωσε τον σκεπτικισμό του για τη μείωση του χρόνου εργασίας, ζήτησε να εξεταστεί το κόστος των υπερωριών και έφτασε στο σημείο να ζητήσει τριετή σύμβαση εργασίας!

Ολοι τους ανεξαίρετα, εργοδοσία και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκαν δήθεν να θέλουν να κρατήσουν μακριά από τις πολιτικές εξελίξεις το θέμα της σύμβασης εργασίας, προφανώς γιατί δε θα ήθελαν μπροστά στις εκλογές οι εργαζόμενοι να αποτιμήσουν τα κόμματα του δικομματισμού με βάση το μεροκάματο και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Και με αυτά να τα κρίνουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Τιμωρήστε το δικομματισμό και τους υπηρέτες του

Μετά τη συνάντηση, ο Γ.Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο λαός μας λέει ότι "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται"! Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΝΔ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρούν να χειραγωγήσουν πιο ασφυκτικά την εργατική τάξη σε όφελος του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Ο δικομματισμός και τα δεκανίκια του έχουν την κύρια ευθύνη για το εξευτελιστικό μεροκάματο των 23 ευρώ, για το μισθό των 519 ευρώ, τη μεγάλη ανεργία, την εξάπλωση της φτώχειας, την αβεβαιότητα για το αύριο των εργαζομένων και των παιδιών τους! Αρα, μπροστά στις εκλογές, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να τιμωρήσουν αυτές τις δυνάμεις.

Η ΓΣΕΕ αναδείχνεται, για ακόμη μια φορά, ο πιο πιστός υπηρέτης του δικομματισμού και του ΣΕΒ. Τα "αιτήματα" που προβάλλει είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της λεγόμενης "εθνικής οικονομίας", στα μέτρα της λεγόμενης "αντοχής των επιχειρήσεων"!

Ετσι, οι συνθήκες αναδείχνουν το ΠΑΜΕ, ως το φερέγγυο ταξικό εκφραστή των εργαζομένων. Τα αιτήματα που προβάλλει για 1.100 κατώτερο μισθό, για αυθεντικό 35ωρο, για κοινωνικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, όπως και η συνολική του πλατφόρμα, απαντούν και στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, δημιουργούν προϋποθέσεις αναζωογόνησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως τονίζουν την ανάγκη χειραφέτησης της τάξης μας απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Καλούμε, λοιπόν, την εργατική τάξη και τους συμμάχους της να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή. Να προετοιμάζονται για την αγωνιστική διεκδίκηση των πραγματικών αιτημάτων της. Να εμπιστευτούν και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ. Και, ταυτόχρονα, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να τιμωρήσουν τις πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού που φέρνουν βάσανα και καημούς για τον εργάτη και που συσσωρεύουν πλούτη αμύθητα για τους βιομήχανους.

Να καταδικάσουν το χολιγουντιανικό σκηνικό εικονικής πραγματικότητας, που μεθοδικά στήνουν η πλουτοκρατία της χώρας και ο ξένος παράγοντας για άγρα ψήφων. Να γυρίσουν την πλάτη στους ψευτοαριστερούς, που σπέρνουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Να στηρίξουν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Να στηρίξουν το μέλλον και τα όνειρα των παιδιών τους».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποστηρίζουμε το αίτημα για 1.100 ευρώ

Σε δήλωσή της στο Περιστέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων υπογράμμισε: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, διότι, αν αυτό δε γίνει, ανοίγει ο δρόμος για πολύ χειρότερα μέτρα. Οχι αυξήσεις πείνας και ψίχουλα. Με τα σημερινά δεδομένα και το κόστος ζωής και τις σημερινές ανάγκες, εμείς υποστηρίζουμε 1.100 ευρώ κατώτατο μισθό. Διαφορετικά η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο βάρος των καθηκόντων και των υποχρεώσεων που έχει».

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Παραμένουν απλήρωτοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι 150 εργαζόμενοι της «Φλώρινα - Χωναίος» έξω από τα γραφεία της εταιρίας στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Οπως τόνισαν, οι οικογένειές τους είναι σε τραγική κατάσταση, καθώς από τον Ιούνη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, τα οποία δεν καταβάλλει η εταιρία πάνω από 19 μήνες. Επίσης κατήγγειλαν την εργοδοσία γιατί από τη μια επικαλείται ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια κίνησης και από την άλλη μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα της «Φλώρινα - Χωναίος» στη Βουλγαρία αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Επισήμαναν ότι παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με κυβερνητικούς παράγοντες δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία ρύθμιση της υπόθεσης που απασχολεί τους εργαζόμενους της παραπάνω εταιρίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ