ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο εδώλιο των ... εφοπλιστών!

Δικάζεται σήμερα ο κομμουνιστής - συνδικαλιστής Γ. Μανουσογιαννάκης

Το εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, «στήθηκε» και πάλι στα δικαστήρια του Πειραιά, για να δικάσει σήμερα στις 9 το πρωί το συνδικαλιστή «τρομοκράτη» Γιάννη Μανουσογιαννάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρο της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και από τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ! Το έγκλημα του συνδικαλιστή κομμουνιστή - και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος - είναι ότι προστάτευσε συναδέλφους του από το δουλεμπορικό κύκλωμα. Για την ακρίβεια, σύρεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μετά από μήνυση με χαλκευμένες κατηγορίες που κατέθεσε σε βάρος του ο πράκτορας Γ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος αποδεδειγμένα «τα παίρνει» από τους ναυτεργάτες και η παράνομη δράση του στην Ακτή Μιαούλη έχει καταγγελθεί στις διωκτικές και δικαστικές αρχές εδώ και χρόνια, όμως ουδέποτε τον έχει αγγίξει το χέρι του νόμου...

Στις 9 του περασμένου Μάη, το συγκεκριμένο δικαστήριο είχε και πάλι προετοιμαστεί για τη δίκη του Μανουσογιαννάκη όμως αυτή αναβλήθηκε, καθώς μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσηκωθεί από τους ναυτεργάτες και συνολικά από τους εργαζόμενους του Πειραιά, ο πράκτορας δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του στο δικαστήριο.

Εξόφθαλμη απόδειξη των... εντολών που έχουν λάβει άνωθεν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές αποτελεί το γεγονός ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης διώκεται, παρά το γεγονός ότι ο μοναδικός μάρτυρας του πράκτορα, ο ναυτεργάτης Γιώργος Καβαλιέρης, στην κατ' αντιπαράσταση με τον Γ. Κωνσταντινίδη ένορκη εξέτασή του, όχι μόνο διέψευσε τις κατηγορίες του πράκτορα σε βάρος του Μανουσογιαννάκη, αλλά, είπε ότι ο πράκτορας του είχε υποσχεθεί δουλιά σε πλοίο του Παναγόπουλου, προκειμένου να ψευδομαρτυρήσει εναντίον του συνδικαλιστή.

Ο τρόπος που έχει στηθεί αυτή η δίκη είναι άκρως αποκαλυπτικός... Το Σεπτέμβρη του 1999, οι Νίκος Χαρουπάκης και Παντελής Μάλλης κατήγγειλαν στον συνδικαλιστή ότι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, απότακτος λιμενικός και νυν ναυτιλιακός πράκτορας, είχε πάρει από τον Μάλλη, προκειμένου να του βγάλει δίπλωμα λοστρόμου, 80.000 δραχμές και στη συνέχεια του ζήτησε άλλες 200.000 δρχ. Ο ναυτεργάτης δε δέχτηκε να δώσει και τα υπόλοιπα και ζήτησε από τον πράκτορα πίσω τις 80.000. Ο Κωνσταντινίδης δεν έδινε τα χρήματα και ο Μάλλης ζήτησε την παρέμβαση του σωματείου. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνόδευσε τους δύο ναυτεργάτες στο γραφείο του Κωνσταντινίδη και του είπε ότι αν δεν επιστρέψει τα χρήματα θα τον στείλουν στον εισαγγελέα. Το αποτέλεσμα ήταν ο πράκτορας να δώσει μεταχρονολογημένη επιταγή και μετά από 20 μέρες να καταθέσει από πάνω μήνυση στον συνδικαλιστή, λέγοντας ότι του απέσπασε με βία την επιταγή!

ΟΑΕΔ
Κατέγραψε 585.778 άνεργους...

Είναι περισσότεροι κατά 190.000 από αυτούς που εμφανίζει η ΕΣΥΕ

Το δικαίωμα στη δουλιά οι εταίροι του δικομματισμού το παίζουν στο προεκλογικό χρηματιστήριο, όταν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για την ανεργία
Το δικαίωμα στη δουλιά οι εταίροι του δικομματισμού το παίζουν στο προεκλογικό χρηματιστήριο, όταν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για την ανεργία
Σε 581.291 ανέρχεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) παρότι η κυβέρνηση, μέσω της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), τους εμφανίζει κατά 190.000 λιγότερους!!! Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», για το οποίο ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιώλας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Planet», αλλά χωρίς να το διαψεύσει. Μάλιστα, μέχρι χτες ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ αυξήθηκε ακόμα 4.500 άτομα, φθάνοντας στους 585.778 και μεγαλώνοντας περισσότερο τη διαφορά από τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΣΥΕ.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι πιο αξιόπιστα καθώς δε βασίζονται σε μετρήσεις δειγμάτων αλλά προκύπτουν από δηλώσεις των ίδιων των ανέργων. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι καταγράφουν το σύνολο των ανέργων στην Ελλάδα, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Η κατακόρυφη αύξηση των επισήμως καταγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ οφείλεται στο ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προκηρύξει προγράμματα για την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας που απαιτούν από τους άνεργους να διαθέτουν κάρτα ανεργίας. Ετσι, ένα κομμάτι των ανέργων που μέχρι σήμερα δεν έκαναν δήλωση στον ΟΑΕΔ (γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην εγγενή αναποτελεσματικότητα του οργανισμού να βοηθά τους άνεργους να βρίσκουν εργασία) έσπευσαν να το κάνουν, εξαναγκαζόμενοι από την ίδια τους τη θέση, ελπίζοντας να βρουν εργασία έστω και αν είναι η μορφή απασχόλησης ελαστική. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μαγειρεύει τα στοιχεία καθώς δε λαμβάνει υπόψη της την αδήλωτη ανεργία.

«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Τραγική κατάσταση ... Ολυμπιακών προδιαγραφών

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» μετέφερε χτες στη Βουλή με Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, καταγγέλλοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις για τα απαραίτητα έργα υποδομής και τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη προσωπικού.

Στη λογική της ...αυτοκριτικής χωρίς ουσία κινήθηκε η τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας Εκτορα Νασιώκα, ο οποίος είπε πως «είμαστε εμείς που παραδεχόμαστε ότι έχουμε ελλείψεις» σημειώνοντας πως το «Αγία Ολγα» «είναι Ολυμπιακό Νοσοκομείο και το χρηματοδοτούμε για να ολοκληρωθεί». Παραδέχτηκε πάντως ότι «δεν μπήκε σε προτεραιότητα και καθυστέρησε 8 χρόνια», σημειώνοντας: «Στηρίζουμε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του».

Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αν και το νοσοκομείο χαρακτηρίστηκε «Ολυμπιακό», επί χρόνια καθυστερούν τα έργα για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του, ενώ δεν υφίσταται το απαραίτητο προσωπικό. Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι βρίσκεται «στα όρια της επικινδυνότητας η έλλειψη προσωπικού» αφού «καταρρέουν οι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση. Αυτό είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς». Σημείωσε ότι «τα ράντζα φθάνουν μέχρι την είσοδο» την ίδια ώρα που «είναι αναξιοποίητο το ισόγειο», ενώ «φτιάχτηκε μια καρδιολογική μονάδα αντί για δύο, με 10 κρεβάτια, από τα οποία λειτουργούν μόνον 6». Στο δε ουρολογικό τμήμα το βράδυ υπάρχουν «10 βαριά περιστατικά με μια κοπέλα μόνο στη βάρδια».

ΙΚΑ
Νέες απεργίες των γιατρών

Αντιδρούν στις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Με την ίδια ατελέσφορη εδώ και τρία χρόνια τακτική των επαναλαμβανόμενων απεργιών αντιμετωπίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) την κατάθεση στη Βουλή των ρυθμίσεων - περιέχονται στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο - που αποτελούν ένα άγριο χαράτσι για τους 5.500 συμβασιούχους γιατρούς καθώς καλούνται να πληρώσουν απ' την τσέπη τους τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο των ίδιων όσο και του εργοδότη. Η τακτική αυτή χωρίς τις απαραίτητες συμμαχίες για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου Δημόσιου Συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ), δεν απέτρεψε τελικά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή που δε δίνει λύσεις ούτε στους ίδιους τους γιατρούς ούτε στην ΠΦΥ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για αύριο, μεθαύριο και την Παρασκευή. Σήμερα συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ζητά την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων με κύριο προσόν την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων έργου του 1204/72 των γιατρών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου από τη μέρα της πρόσληψής τους στο ΙΚΑ. Επίσης ζητούν την άμεση ασφάλιση από το ΙΚΑ των συμβασιούχων γιατρών που έχουν ασφαλιστεί στο ΤΣΑΥ προ της 31/12/1992 και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμου με υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μόνιμων γιατρών του νόμου 3163/55.

Κατά τα άλλα η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αθέτηση των συμφωνηθέντων το περασμένο καλοκαίρι και ζητά να επιφέρει αυτές τις ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου.

Καταγγελία του ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση για τον «προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο κατάθεσης σημαντικών νομοσχεδίων που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, χωρίς να ενημερωθούν οι φορείς και χωρίς να προηγηθεί διάλογος».

Επίσης ο ΙΣΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στις απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΣΙ
Περιπέτειες των απλήρωτων εργατών

Σε νέες περιπέτειες επιδιώκει να βάλει τους 140 εργαζόμενους του ναυπηγείου της ΝΑΥΣΙ το εργοστασιακό σωματείο με ευθύνη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που αποτελούν τη διοίκηση. Εδώ και μια 5ετία οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει ολόκληρο μισθό, ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου, Θ. Καλογερίδης, τους οφείλει τεράστια ποσά από δεδουλευμένα, και το σωματείο, σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, έχει κηρύξει απεργία... διαρκείας με αίτημα το ναυπηγείο να οδηγηθεί με βάση το νόμο 1892 σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμα εκδούλευση της διοίκησης του Σωματείου προς τον Καλογερίδη αφού από αυτή τη διαδικασία δε διασφαλίζονται ούτε η καταβολή των δεδουλευμένων, ούτε κανένα άλλο εργασιακό δικαίωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ