ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
«Δάγκωσαν» την πολιτική της κυβέρνησης

Νέο παναχαϊκό συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην κυβερνητική τρομοκρατία. Με τα ΜΑΤ και με τα ψέματα του υπουργείου Γεωργίας προσπαθεί η κυβέρνηση να καταπνίξει τις κινητοποιήσεις

ICON

ΑΙΓΙΟ (του ανταποκριτή μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Αιγιαλείας, αλλά και σε ολόκληρο το λαό της Αχαΐας από το πρωτοφανές όργιο βίας που εξαπέλυσε χτες η κυβέρνηση, μόλις έξι μέρες μετά τη βίαιη απώθηση των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών της περιοχής, στο Διακοφτό. Χτες, η κυβέρνηση, κάνοντας προφανώς πρακτική εφαρμογή της ...«συμμετοχικής δημοκρατίας» του Γ. Παπανδρέου, δεν κουβέντιασε καν με τους αγρότες. Εστειλε στο χώρο της κινητοποίησης ειδικές δυνάμεις και ΜΑΤ, προκειμένου να καταστείλει την αγωνιστική κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών της Αιγιαλείας που διεκδικούν την άμεση καταβολή της επιδότησης του λαδιού, χωρίς περικοπές. Στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού με κλομπ, χημικά και δακρυγόνα, τη στιγμή που έγινε κατάληψη για μια ώρα της νέας Εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας στις παρυφές του Αιγίου, οι αγρότες αντέταξαν πείσμα, πάθος και αγωνιστική ενότητα, προκειμένου ο αγώνας τους να έχει νικηφόρα κατάληξη. Χτες το βράδυ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, προκήρυξε νέο παναχαϊκό συλλαλητήριο αλληλεγγύης και καταδίκης της κυβερνητικής τρομοκρατίας για σήμερα, στις 6.30 μ.μ.στην πλατεία Αγ. Λαύρας στο Αίγιο. Στο συλλαλητήριο θα παρευρεθεί και ο Β. Μπούτας, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Αστυνομοκρατούμενη πόλη

ICON

Χτες, το Αίγιο ήταν αστυνομοκρατούμενο. Σε κάθε είσοδο της πόλης υπήρχαν μπλόκα της Αστυνομίας που δεν επέτρεπαν την οποιαδήποτε κίνηση. Ομως, πολλές εκατοντάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στην Παναιγιάλειο Ενωση, παρά τον ασφυκτικό κλοιό της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν μόλις 200 μέτρα από το χώρο της κινητοποίησης, ενώ ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε συνεχώς πάνω από την πόλη. Οι αγρότες, με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ και μηχανήματα βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολυπληθείς δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, κατά την έξοδο από την Ενωση. Ζήτησαν από την Αστυνομία να απελευθερώσει τους αποκλεισμένους δρόμους με σκοπό να μεταβούν στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην περιφέρεια. Οι επικεφαλής της δύναμης αρνήθηκαν και ακολούθησαν οι πρώτες συμπλοκές.

Οι αγρότες, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, κατάφεραν να διασπάσουν τα μπλόκα της Αστυνομίας και αφού πέρασαν από μονοπάτια ανέβηκαν στη νέα Εθνική οδό Αθήνας - Πάτρας και την απέκλεισαν με τα σώματά τους. Αμέσως, οι ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και στα φορτηγά βυτιοφόρα καυσίμων, εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση κατά κύματα, με ταυτόχρονη χρήση χημικών και δακρυγόνων σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, οι αγρότες προσπάθησαν με οδοφράγματα να συγκρατήσουν τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Μετά από μία ώρα συγκρούσεων με τα ΜΑΤ, οι αγρότες ξανασυγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης, για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις αγροτών, αλλά κάτω από την πίεση των υπολοίπων αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη συνέχεια, οι αγρότες επέστρεψαν στην Παναιγιάλεια Ενωση, ενώ θα συνεχίσουν σήμερα με συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής τρομοκρατίας. Πάντως, χτες βράδυ πολλοί αγωνιζόμενοι αγρότες στρατοπέδευσαν μέσα στα Παναιγιάλεια Ενωση.

Δεν υποχωρούμε

«Ζητάμε τα δικά μας λεφτά που τα έχουμε δουλέψει με ιδρώτα», «ο αγώνας μας είναι δίκαιος, δεν ανεχόμαστε άλλο εμπαιγμό», ήταν οι βασικές φράσεις και τα λόγια οργής της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει απλήρωτους τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς. Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις, οι αγρότες της Αιγιαλείας παραμένουν απλήρωτοι και αντί για εισόδημα εισπράττουν τρομοκρατία, βία και χημικά. Σημειώνεται παράλληλα ότι την προηγούμενη της κινητοποίησης πολλοί αγρότες, όπως καταγγέλθηκε, δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα για να μην παρευρεθούν στο αγωνιστικό προσκλητήριο. Εκτός από στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό, σε ανάλογες ...συστάσεις προχώρησαν και οι άντρες της Αστυνομίας, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να προσαγάγουν στο Τμήμα αγρότη, επειδή δεν είχε άδεια του τρακτέρ, αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε αυστηρές συστάσεις να μην κατέβει στο συλλαλητήριο. Και σα να μην έφταναν αυτά, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως υπεύθυνη η Παναιγιάλειος Ενωση, που φέρεται να μην απέστειλε έγκαιρα τις καταστάσεις πληρωμής. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως συνεργεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξετάσουν επιτόπου τους φακέλους των ελαιοπαραγωγών. Είναι εμφανές πως αυτή η ανακοίνωση αποσκοπεί στον κατευνασμό των πνευμάτων και την εξαπάτηση των θιγόμενων ελαιοπαραγωγών

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θ. Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, σημείωσε: «Η βία και η τρομοκρατία της κυβέρνησης δε θα περάσουν. Για μας τους μικρομεσαίους αγρότες η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής είναι μονόδρομος. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε».

Αλγεινή εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η στάση βουλευτών της ΝΔ (Σπηλιωτόπουλος, Νικολόπουλος, Βασιλείου), που, ενώ υποσχέθηκαν πως θα λύσουν τα προβλήματα των αγροτών στις 8 του Μάρτη αν γίνουν κυβέρνηση, όταν, τους ζητήθηκε να πάνε μαζί με τους αγρότες στον περιφερειάρχη ...λάκισαν. Στο πλευρό των αγροτών, από την αρχή μέχρι το τέλος, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Διεκδίκησαν αγωνιστικά το δίκιο τους

Συγκέντρωση και κατάληψη, χτες, της Νομαρχίας Μαγνησίας από τους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου και του Αλμυρού

Σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Μαγνησίας προχώρησαν, χτες το πρωί, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, διεκδικώντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους που δημιουργούνται, εξαιτίας των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ για την ελαιοκαλλιέργεια. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Πηλίου και Αλμυρού, εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομαρχία, διαμηνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, το κυριότερο από τα οποία είναι η άμεση καταβολή των επιδοτήσεων για το σύνολο της δηλωθείσας παραγωγής ελαιολάδου.

Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα «οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν, τα τελευταία χρόνια, οξύτατα προβλήματα, η εξέλιξη των οποίων μπορεί να κρίνει, στην κυριολεξία, τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών μας και το μέλλον των νέων μας». Και υπογραμμίζεται: «Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων του ελαιολάδου, που, ως γνωστόν, κάθε χρόνο, καταβάλλονται μέσα στο Δεκέμβρη, δίνοντας μια οικονομική ανάσα στους ελαιοπαραγωγούς».

Σ' αυτά τα προβλήματα και στην ανάγκη επίλυσής τους αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων που μίλησαν στη συγκέντρωση.

Στη χτεσινή κινητοποίηση μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών απέστειλε ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ και πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Γνωρίζουν ότι δεν αρκεί η μάχη να δοθεί μόνο στους δρόμους, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Και χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότεροι να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη καταψήφισης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ενίσχυσης του ΚΚΕ, του κόμματος που βρίσκεται, με συνέπεια, στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Συμπαραστέκονται οι μηλοπαραγωγοί

Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους ελαιοπαραγωγούς δηλώνουν, σε ψήφισμά τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ζαγοράς και ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Μουρεσίου.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν και τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών που είναι:

- Διαφορετική μεταχείριση αποζημιώσεων και ενισχύσεων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

- Αμεση εξέταση των ενστάσεων της αφορίας 2002 από τον ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς που προχώρησαν σε μαζικές ενστάσεις ως προς το ποσοστό της αποζημίωσης, με στόχο η αποτίμηση της ζημιάς να ανέλθει από το 60% στο 80%. Εξέταση των ενστάσεων της αφορίας του 2002 για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανισότητας και της αδικίας, καθώς μεγάλος αριθμός μηλοπαραγωγών δε δικαιούται αποζημίωση.

- Ενταξη της μικροκαρπίας 2003 σε πρόγραμμα αποζημίωσης.

- Αμεση χρηματοδότηση από το υπουργείο Γεωργίας για έρευνα στο φαινόμενο της μικροκαρπίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βιάζονται να ξεπουλήσουν

Το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού εκτελώντας κυβερνητικές εντολές καλεί τους Γάλλους να υπογράψουν «εδώ και τώρα»

Αποψη από κινητοποίηση των εργαζομένων στην τράπεζα, την προηγούμενη βδομάδα
Αποψη από κινητοποίηση των εργαζομένων στην τράπεζα, την προηγούμενη βδομάδα
Με τις εντολές της κυβέρνησης και τη βούλα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (πρώτα και κύρια της φιλοκυβερνητικής ΠΑΣΚΕ) το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) έδωσε την τελική έγκριση για το οριστικό ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας στη γαλλική Societe Generale. Πρόκειται για μια ακόμη κρατιμονοπωλιακή ρύθμιση, στην κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων - εξαγορών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση πραγματώθηκε «εν κρυπτώ και παραβύστω», χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε το τίμημα της πώλησης ούτε οι όροι των συμβάσεων που θα υπογραφούν ούτε, βέβαια, οι δήθεν «βελτιωτικές προτάσεις» που υποτίθεται έκαναν οι Γάλλοι. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω τη «νύφη» θα πληρώσουν πρώτοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με κύμα εκτεταμένων απολύσεων. Η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΔΣ του ΜΤΣ αναφέρει ότι «αποφάσισε να ανακηρύξει ως οριστικό επενδυτή τη Societe Generale μετά τις διεξαχθείσες διαπραγματεύσεις και την επιτευχθείσα βελτίωση της προσφοράς». «Κατόπιν τούτου» καταλήγει η ανακοίνωση, η «SG θα κληθεί άμεσα να υπογράψει τις τελικές συμβάσεις».

Οποιες και αν είναι οι νομικές συμβάσεις που θα υπογραφούν, είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ούτε επίσης και τα συμφέροντα του βασικού μετόχου (ΜΤΣ) της Γενικής. Υπενθυμίζουμε το παράδειγμα της συγχώνευσης της ΕΤΒΑ με τον όμιλο Πειραιώς και την απόφαση των μεγαλομετόχων της τελευταίας να αλλάξουν με το «έτσι θέλω» τους όρους, σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. Η ανακοίνωση του ΜΤΣ επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, οι οποίοι όμως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με την κήρυξη νέας απεργίας τη μέρα που θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων. Πλάτη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις έβαλαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ορισμένοι προερχόμενοι από το χώρο της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας (δεύτερου μετόχου) αρνήθηκε να δεχτεί πρόταση της «Ανανεωτικής» και άλλων δυνάμεων, να μπλοκάρει τη διαδικασία με ασφαλιστικά ή άλλα μέτρα.

  • Ο εμπαιγμός των εργαζομένων γίνεται ολοφάνερος και από την επίσημη ανακοίνωση της Societe Generale, στην οποία δε γίνεται νύξη για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας. Σε πρώτη φάση θα μεταβιβαστεί το 22,34% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 6 ευρώ ανά μετοχή. Στην ίδια τιμή θα γίνει και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (από την οποία θα παραιτηθούν οι παλιοί μέτοχοι), όπως και η δημόσια προσφορά.
ΕΛΠΕ
«Ξήλωσαν» τον Καραχάλιο

Στην απομάκρυνση του Αθ. Καραχάλιου, διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) προχώρησε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως «διοχετεύονταν» χτες προς τον Τύπο, η απομάκρυνση του μέχρι χτες εκλεκτού της κυβέρνησης, οφείλεται στις «επιχειρηματικές κινήσεις» στον Ομιλο ΕΛΠΕ, πολλές εκ των οποίων απασχολούν αυτή την περίοδο τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται, ότι οι υποθέσεις που ερευνώνται είναι η εξαγορά της εταιρίας «Jugopetrol Ad Kotor» του Μαυροβουνίου, της BP Κύπρου, αλλά και η μακροχρόνια σύμβαση για την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη ρωσική «Yukos». Βέβαια, πληροφορημένοι παράγοντες εξηγούσαν ότι πέρα από τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στις επιχειρηματικές επιλογές στην εταιρία, την απομάκρυνση Καραχάλιου φαίνεται να αξιώνει και η πλευρά Λάτση, που θέλει τώρα να διευρύνει το διοικητικό έλεγχο στην επιχείρηση.

Για την άμβλυνση των εντυπώσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ο Α. Καραχάλιος παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους» και η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον Α. Τσοχατζόπουλο. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου την αναλαμβάνει ο νυν πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γ. Μωραΐτης.

ΚΚΕ
Αυτό είναι το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ!

Για την επίθεση των ΜΑΤ στους αγρότες του Αιγίου, χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Στο Αίγιο εκδηλώθηκε το δήθεν νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και η "συμμετοχική δημοκρατία" του Γ. Παπανδρέου: τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με ρόπαλα και με χημικά κατά των αγροτών που διεκδικούν τη λύση των δίκαιων αιτημάτων τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους αγρότες. Αποδείχνεται ότι οι προεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ είναι απλώς και μόνο κόλπα, αέρας κοπανιστός.

Μάταιος ο κόπος τους! Ο λαός θα σηκώσει τελικά το ανάστημά του κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Στις εκλογές του Μάρτη πρέπει να κάνει ένα βήμα καταψηφίζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Πορεία πατατοπαραγωγών με τρακτέρ

Μηχανοκίνητη πορεία στη Χαλκίδα πραγματοποίησαν χτες οι πατατοπαραγωγοί των Ψαχνών και της Τριάδας του Δήμου Μεσσαπίων του νομού Εύβοιας.

Οι πατατοπαραγωγοί των δύο αυτών περιοχών βγαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έπαθαν το 2002, ενώ ζητούν επίσης να σταματήσει η συνεχιζόμενη κοροϊδία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Η φάλαγγα των τρακτέρ από τα παραπάνω χωριά, κατευθύνθηκε πρώτα στη Νομαρχία Εύβοιας, όπου επιδόθηκε και ψήφισμα. Στη συνέχεια τα τρακτέρ όδευσαν στη νέα γέφυρα έξω από τη Χαλκίδα και παρέμειναν εκεί για περισσότερο από δύο ώρες, παραταγμένα στην άκρη του δρόμου. Οι πατατοπαραγωγοί των Ψαχνών και της Τριάδας, δήλωσαν πως θα ξαναβγούν στους δρόμους, ακόμα πιο δυναμικά, αν δε σταματήσει η κοροϊδία σε βάρος τους κι αν δε βρεθεί δίκαια λύση στο πρόβλημά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ