ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση σήμερα για το "Παπαγεωργίου"

Λαϊκή απαίτηση η άμεση λειτουργία του νοσοκομείου και η ένταξή του στο ΕΣΥ

Την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του θα διεκδικήσουν σήμερα οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο χώρο του νοσοκομείου. Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις στις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες των Δήμων Μενεμένης,Νεάπολης,Κορδελιού,Πολίχνης,Σταυρούπολης,Αμπελοκήπων και Ευόσμου.Η σημερινή κινητοποίηση οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που συγκροτήθηκε από τους υποψήφιους δημάρχους των αντίστοιχων Δημοτικών Κινήσεων, Κ. Γεωργιάδη,Φ. Ζεμπιλά,Γ. Χαρχαντή,Ν. Κατσιάνου,Χ. Τσακίρη,Κ. Σαπρανίδη και Β. Τζήκα, καθώς και από μαζικούς φορείς της περιοχής.

Το αίτημα για άμεση λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" και ένταξή του στο ΕΣΥ, που αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής, φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση καθημερινά σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και δημότες των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για δοκιμαστική λειτουργία του και η προκήρυξη θέσεων προσωπικού, δεν μπορεί πλέον να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού που επί 15 χρόνια τώρα περιμένει ένα αίτημα ζωής να γίνει πραγματικότητα. Οσα και αν λέγονται, για να πειστεί ο κόσμος, πως το νοσοκομείο θα λειτουργήσει σε όφελος του λαού και των εργαζομένων, δυστυχώς καταρρέουν, την επόμενη στιγμή και ένα πεδίο ρουσφετολογικής αξιοποίησης έχει ανοίξει διάπλατα σε όφελος των κυβερνητικών υποψηφίων, ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη.

Ο κανονισμός λειτουργίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφέρει ξεκάθαρα πως είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας. Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την εμπορευματοποίηση της υγείας, την εργασιακή ομηρία και την τιμωρία της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν για να απολαμβάνουν των υπηρεσιών υγείας. Προβλέπεται, άλλωστε, καθαρά για τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων. Μάλιστα αναφέρεται ότι το 50% των χρημάτων που θα καταβάλλει ο ασθενείς θα πηγαίνει στο Ιδρυμα και το υπόλοιπο 50% για τις αμοιβές των εργαζομένων. Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπεται η λειτουργία μονάδας πολυτελείας, όπου, όπως είναι φυσικό, δε θα διατίθεται για τη νοσηλεία των πληβείων αλλά των πλουσίων.

Οι προσλήψεις όλου του προσωπικού, πλην του ιατρικού, θα γίνονται έξω από το ΑΣΕΠ, αφού προβλέπεται ότι το ΑΣΕΠ απλά θα εγκρίνει τη νομιμότητα της προκήρυξης των θέσεων. Στην ουσία το προσωπικό θα επιλέγεται από το ΔΣ του Ιδρύματος. Οι συμβάσεις για όλο το προσωπικό θα είναι τρίχρονης διάρκειας, εκτός των στελεχών του νοσοκομείου που θα είναι πεντάχρονης, άλλο ένα σημείο που ανοίγει διάπλατα το δρόμο της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτικής ομηρίας των εργαζομένων.

Τέλος, ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα σε βάρος του προσωπικού, που κατά το δοκούν θα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο, τον Γεν. Διευθυντή και τα μέλη του ΔΣ. Παράδειγμα, πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να θεωρηθεί η συνδικαλιστική δράση, αν κριθεί από κάποιους πως είναι "απασχόληση κατά τη διάρκεια της εργασίας με ξένα προς τις δραστηριότητες του νοσοκομείου έργα". Τα πρόστιμα είναι οικονομικά και μπορούν να επιβληθούν από όλους τους πειθαρχικούς προϊσταμένους. Ετσι π. χ. ο προϊστάμενος υπηρεσίας μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως το 1/6 των μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου, ο γεν. διευθυντής έως το 1/3, ο πρόεδρος του ΔΣ έως το 1/2 και το ΔΣ έως το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών.

Α. Α.

ΔΗΚΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο πλευρό των αγωνιστικών συνδυασμών

Τους συνδυασμούς "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγάπιο Σαχίνη και "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης", με υποψήφιο νομάρχη τον Μιχάλη Σπυριδάκη,θα στηρίξει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΔΗΚΕΒΕ, το βράδυ της Τετάρτης, με θέμα τη θέση των επαγγελματοβιοτεχνών στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης Ν. Σουγανίδης,ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως πεποίθηση της παράταξής του είναι ότι οι δήμοι θα πρέπει να αποτελούν εκείνη την τοπική λαϊκή εξουσία, που θα συσπειρώνει γύρω της τους δημότες, ενάντια στις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποταγμένη στη στρατηγική του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ο ομιλητής εξέφρασε την αντίθεση των μελών και οπαδών της ΔΗΚΕΒΕ, στα έργα εντυπωσιασμού και βιτρίνας και τόνισε πως οι ΕΒΕ δε χρειάζονται δημάρχους και νομάρχες κυβερνητικούς υπαλλήλους και φοροεισπράκτορες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Αγάπιος Σαχίνης, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα προβλήματα της πόλης και ιδιαίτερα τόσο της κεντρικής αγοράς, όσο και των συνοικιών. Κατέκρινε δε την υποκρισία των άλλων παρατάξεων που συμπορεύονται με τις δυνάμεις και τις απόψεις του μονόδρομου της ΟΝΕ και της πολιτικής της λιτότητας και των φορομπηχτικών μέτρων. Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι στόχος είναι την επομένη των εκλογών ο συνδυασμός να βγει δυναμωμένος, για να είναι σε θέση, να αγωνιστεί αποτελεσματικότερα μαζί με το λαό για τα προβλήματά του.

  • Χτες το μεσημέρι ο Αγάπιος Σαχίνης συναντήθηκε με την Επιτροπή Ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κυρίαρχο πρόβλημα, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των ηθοποιών, είναι ο κίνδυνος να μείνει το ΚΘΒΕ, για τρίτη χρονιά χωρίς "στέγη", παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Λοϊζου, καθώς και η έλλειψη θεατρικών χώρων στην πόλη. Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι το απαράδεκτα χαμηλό μισθολόγιο, η συμμετοχή των ηθοποιών στον προγραμματισμό, η αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης, και το χαμηλό εισιτήριο για τους θεατές, είναι ζητήματα που άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν οι δημότες θέλουν πραγματικά να παραχθεί πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη.
ΔΗΜΟΣ ΙΩΛΚΟΥ
"Πληρώνει" τον "Καποδίστρια"

Την περικοπή της επιχορήγησης στο Δήμο Ιωλκού Μαγνησίας, αφορά η Ερώτηση που έφεραν χτες στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές στην Ερώτησή τους, οι κάτοικοι του Δήμου Ιωλκού είναι ανάστατοι από τα πρώτα δείγματα εφαρμογής του "Καποδίστρια", σε σχέση με τα οικονομικά των ΟΤΑ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης και των εντολοδόχων εκπροσώπων της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περί οικονομικής αυτοτέλειάς της παραβαίνουν νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Ιωλκού έγινε περικοπή κατά 30% της επιπλέον επιχορήγησης που προβλέπεται από το ν. 1622/86 για τους δήμους που προήλθαν από εθελοντική συνένωση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού, όπως είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 1998.

Ο Ν. Γκατζής και ο Αχ. Κανταρτζής ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η κατά το νόμο επιπλέον επιχορήγηση στο Δήμο Ιωλκού, χωρίς περικοπές;

"Μαρτυρικές πόλεις"

"Μαρτυρικές πόλεις" χαρακτηρίζονται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δήμοι Διστόμου Βοιωτίας, Δοξάτου και Δράμας νομού Δράμας, Κλεισούρας Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, Ανωγείων Ρεθύμνης, Υπάτης Φθιώτιδας και Κανδάνου Χανίων. Επίσης, χαρακτηρίζονται "μαρτυρικά χωριά" οι κοινότητες Κομμένου Αρτας, Ρογών Αχαϊας, Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Λιγκιάδωνκαι Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων, Αργινίων Κεφαλληνίας, Μεσοβούνων και Πύργων Κοζάνης, Δομένικου και Τσαριτσάνης Λάρισας, Γδοχίων,Μουρνιών και Μύρτου Λασιθίου, Ανω Μέρους Γερακαρίου,Βρυσών Αμαρίου και Κρύας Βρύσης Ρεθύμνης, Νέων Κεδρυλλίων Σερρών, Δροσοπηγής και Λεχόβου Φλώρινας και Μαλαθύρου Χανίων.

Ολοι οι παραπάνω δήμοι και κοινότητες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές από τους χιτλερικούς κατακτητές στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΤΑΣ
Αμεση λύση στο κτιριακό πρόβλημα

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αποτελεί η μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρτας σε κτίριο που θα πληροί τις απαραίτητες και αναγκαίες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα αντιπροσωπείες της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αρτας" με επικεφαλής τον υποψήφιο Νομάρχη Βασίλη Ζιώβα και της "Αριστερής Συμπαράταξης", με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Καραβασίλη,με τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε κοινή αντίληψη για τα ζητήματα που αφορούν τους πυροσβέστες της Αρτας (εργασιακές σχέσεις, επικινδυνότητα δουλιάς, ύπαρξη υδροστομίων στις κοινότητες, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, προβλήματα που ανέκυψαν από τη δασοπροστασία κλπ. ), το πλέον οξυμένο πρόβλημα είναι η άμεση μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε άλλο κτίριο και η δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ και της "Αριστερής Συμπαράταξης" επισήμαναν την ανάγκη να γίνουν υπόθεση των μαζικών φορέων του νομού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες της Αρτας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ