ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η ΕΕ εγγυάται μόνο τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής

Οι Βρυξέλλες προωθούν παράκαμψη της Λευκωσίας σχεδιάζοντας άνοιγμα λιμανιών στα Κατεχόμενα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ

Με συντονισμένα βήματα, ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ προωθούν καθημερινά την αναβάθμιση του «Αττίλα», τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής και την παγίωση της διχοτόμησης στην Κύπρο, κάτι που λέγεται, πλέον, ανοιχτά και στη Λευκωσία. Στις Βρυξέλλες προωθούν κανονισμό που να εγκαινιάζει το εμπόριο με τα Κατεχόμενα, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο Λονδίνο συζητούν το ενδεχόμενο ακόμα και απευθείας πτήσεων. Στα δε Κατεχόμενα, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα τους, ζητούν αναγνώριση αλλά και πολύπλευρη ενίσχυση της οικονομίας τους, ώστε δήθεν να μην επιβαρυνθούν οι Ελληνοκύπριοι, όταν επιτευχθεί η επανένωση...

Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών η Κομισιόν αναμένεται να διαβιβάσει νέο έγγραφο προς τη Λευκωσία για το θέμα του εμπορίου με τα Κατεχόμενα. Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι θα του διαβιβάσει νέο προσχέδιο κοινοτικού κανονισμού, σχετικά με το πώς θα γίνονται οι συναλλαγές σε προϊόντα και χρήμα, μεταξύ ΕΕ και Κατεχομένων. Τυπικά ο Φερχόιγκεν θα αναμένει τις απόψεις του Προέδρου, πριν το καταθέσει ενώπιον των επιτρόπων την ερχόμενη βδομάδα.

Το συνολικό πακέτο μέτρων για τη νομιμοποίηση της κατοχής υπό τον μανδύα της ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων από την ΕΕ αναμένεται να επικυρωθεί από την Κομισιόν στις 7 του Ιούλη. Από όσα έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - τα εκεί λιμάνια. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η μετακίνηση προϊόντων και η πιστοποίησή τους δε θα χρειάζεται να γίνεται μέσω Λευκωσίας. Το θέμα αυτό φαίνεται να είναι οριστικό, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος απαντά ότι μερικές ιδέες που συζητούνται στην ΕΕ δε βοηθούν στην επανένωση της Κύπρου αλλά, αντίθετα, στην παγίωση της διχοτόμησης.

Στο μεταξύ, ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζήτησε τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Η ψευδοκυβέρνηση ζητά από τη Βρετανία και να χρησιμοποιούνται τα λιμάνια των Κατεχομένων, αλλά και να εκτελούνται απευθείας πτήσεις στα εκεί αεροδρόμια. Ζητά ακόμα εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας, καθώς και τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης στον αθλητισμό, στην Παιδεία και άλλους τομείς. «Εφόσον ένας από τους λόγους της αρνητικής απάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα ήταν το οικονομικό βάρος, με τη βελτίωση της τουρκοκυπριακής οικονομίας το οικονομικό βάρος θα μειωθεί», υποστηρίζει τώρα ο Ταλάτ, διαστρεβλώνοντας εν ψυχρώ το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, που αρνήθηκαν να δεχτούν το «σχέδιο Ανάν» ακριβώς γιατί νομιμοποιεί την κατοχή και επί της ουσίας μετατρέπει όλο το νησί σε προτεκτοράτο.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Ταλάτ - Στρο ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε την ανάγκη οι όποιες συναντήσεις και συνομιλίες που διεξάγονται, να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα. Εξάλλου, δήλωσε πως είναι εμφανές και αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια εκστρατεία αναβάθμισης του ψευδοκράτους και γι' αυτό, ναι μεν δίνουν - σε κομψή διπλωματική γλώσσα - μορφή επαφής με ηγέτη πολιτικού κόμματος στη συνάντηση αυτή, αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ξεκαθάρισε ο Δ. Χριστόφιας, δεν είναι «ενάντια σε συναντήσεις του κ. Ταλάτ ή ηγετών πολιτικών κομμάτων με αξιωματούχους χωρών που ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού - και η Βρετανία είναι από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης στο κυπριακό πρόβλημα γενικότερα - αλλά το θέμα είναι αυτές οι συναντήσεις και οι όποιες συνομιλίες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα».

Σε μια άλλη κίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο «αντιπρόεδρος» της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης», Σερντάρ Ντενκτάς, ζητά από την ΕΕ την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ώστε δήθεν να είναι σε θέση να συγκροτήσει κοινή εκπροσώπηση με την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της ΕΕ. Εκφράζει δε και τη θέση ότι πρέπει να δοθεί προθεσμία περίπου ενός χρόνου στους Ελληνοκύπριους για να αποδεχτούν το «σχέδιο Ανάν», αλλιώς η «διεθνής κοινότητα» θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.


ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η κυριαρχία του παραλόγου

Γύρνα την πλάτη σου στη νεραϊδοχτυπημένη δήμαρχο Αθηναίων, που έκανε ακόμα μια διαπλανητική εμφάνιση. Επαιξε σ' ένα διαφημιστικό σποτ μ' εκείνο το κρεμ καραμελέ χαμόγελο που φαντασιώνεται πως είναι σούπερ-νόβα. Τι ήθελε πάλι; Εθελοντές - δικούς της αυτή τη φορά. Ετσι, για το καλό της Αθήνας. Εχουμε λοιπόν τους εθελοντές της Ντόρας, τους εθελοντές της Γιάννας, και στη μέση, ως τον τρελό του Ολυμπιακού χωριού, τον Νεοέλληνα να παραπαίει.

Γύρνα την πλάτη σου στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Είναι τόσο αξιοθρήνητος, που ούτε η αλήθεια του μας αφορά ούτε το ψέμα του. Ως υπουργός φυσικά δεν είναι τρελός να μας πει τι ακριβώς συνέβη με τους Τούρκους. Ούτε γενναίος για να αποχωρήσει. Ας αφήσουμε τον ηλικιωμένο υπουργό να παριστάνει τον Τομ Κρουζ εκ Πάτρας στην ταινία «Τοπ Γκαν», ελπίζοντας πως παίζοντας ως παλίμπαιδας θα αφήσει τα νησιά μας στην ησυχία τους.

Γύρνα την πλάτη σου στο φιάσκο της Ενωμένης Ευρώπης και στο τελευταίο πρωτότυπο σενάριό της. Ενας πρώην μαοϊκός ακτιβιστής συναντιέται για να συνάψει κυβέρνηση μ' έναν εγκληματία πολέμου. Αυτό βεβαίως αγγίζει τα όρια του... πορνό! Ο Πορτογάλος πρώην μαοϊκός Μπαρόζο και ο εγκληματίας γνωστός σε όλους τους βομβαρδισμένους Σολάνα συναντιούνται χωρίς να εγκαταλείπουν ούτε για μία στιγμή τον κυνισμό τους και αδιαφορώντας για την εικόνα που δίνουν προς τα έξω. Ευτυχώς, γιατί μέσα στη γενικευμένη ψευδαίσθηση των ημερών μας βοηθούν κι εμάς τους παραμυθιασμένους να συνέλθουμε. Εδώ ας σιωπήσω. Ο λόγος για τους Ευρωπαίους στον Κώστα Καρυωτάκη: «Αν τουλάχιστον μέσα στους ανθρώπους αυτούς ένας επέθαινε από αηδία.../ Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάζαμε όλοι την κηδεία».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ