ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Δείγμα γραφής η απόπειρα κατά του Συνδικάτου

Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Η ταμπέλα του Συνδικάτου, που, κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνιστά «εμπορική διαφήμιση»!
Η ταμπέλα του Συνδικάτου, που, κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνιστά «εμπορική διαφήμιση»!
Την κλασική τακτική ...«πετάμε το μπαλάκι» ακολούθησε χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης, απαντώντας σε διάβημα διαμαρτυρίας των οικοδόμων για την προκλητική απόπειρα αποκαθήλωσης της ταμπέλας του συνδικάτου. Ο υφυπουργός προσπάθησε να πείσει την αντιπροσωπεία ότι το περιστατικό οφείλεται «στον υπερβάλλοντα ζήλο της υπηρεσίας». Μόνο που, λίγες ώρες πριν, υπάλληλοι της υπηρεσίας του είχαν πάει μέσα στη νύχτα και αφού είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του υπουργείου ότι πρόκειται για κακή εφαρμογή του νόμου και ξήλωσαν μιαν άλλη ταμπέλα, αυτήν της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ. Εκτιμώντας προφανώς ότι εκεί δε θα έβρισκαν τη δυναμική αντίδραση που βρήκαν προχτές στο Συνδικάτο Οικοδόμων...

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μαζί με στελέχη του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, έκαναν χτες διάβημα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να καταγγείλουν το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα συνεργεία της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ (ΕΕΑΧΑ) επιχείρησαν τρεις φορές, την τελευταία μάλιστα με συνοδεία αστυνομικών, να ξηλώσουν τα σύμβολα του Συνδικάτου.

«Πρόκειται για μια ακόμη αντιδημοκρατική ενέργεια, την οποία καταγγείλαμε και διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στον υφυπουργό», σημείωσε ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου, αμέσως μετά τη συνάντηση. Και συνέχισε: «Οι ενέργειες αυτές αποτελούν δείγμα γραφής για όλα όσα θα επακολουθήσουν, όχι μόνο στη διάρκεια, αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Και κάλεσε τους οικοδόμους και την εργατική τάξη γενικότερα σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.

Να υπενθυμίσουμε σ' αυτό το σημείο πως η κυβέρνηση, για να αιτιολογήσει αυτήν την προκλητικότατη ενέργεια, επικαλέστηκε τον Ολυμπιακό νόμο 2833/2000, με τίτλο «Θέματα προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με αυτόν, πρέπει να αποκαθηλωθούν όλες οι «αυθαίρετες, υπαίθριες, διαφημιστικές πινακίδες». Με αυτά τα λόγια, χαρακτηρίζει με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ (αρ. Πρωτοκόλλου 49608) την ταμπέλα του Συνδικάτου! Δηλαδή, ένας συνδικαλιστικός φορέας θεωρείται για την κυβέρνηση αντίστοιχος μιας διαφήμισης. Μάλλον είναι προφανές πως το σύνθημα «Στην ενότητα η δύναμη, στον αγώνα η νίκη, ασπίδα η αλληλεγγύη», ενοχλεί πολλούς.

Σύμφωνα με την κυβερνητική κατεύθυνση, θα ξηλωθούν όλες οι διαφημιστικές πινακίδες, πλην των Χρυσών Χορηγών της Ολυμπιάδας. Ετσι, θα συνεχίσουμε να «απολαμβάνουμε» τη σημαία της «Κόκα - Κόλα» και των λοιπών πολυεθνικών, ενώ την ίδια ώρα τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες μπαίνουν στο «γύψο». Οπως όμως σημειώνουν και οι ίδιοι οι οικοδόμοι, «δε θα τους αφήσουμε να σκοτώσουν τώρα τις ιδέες μας, το έμβλημά μας, τον αγώνα μας». Δηλώνουν αποφασισμένοι πως όχι μόνο δε θα επιτρέψουν την αποκαθήλωση της ταμπέλας, αλλά θα συνεχίσουν να βρίσκονται μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της αστυνομοκρατίας, που επιβάλλεται - και εντείνεται με τα νέα μέτρα - ενόψει της Ολυμπιάδας.

Επιδίωξή τους η τρομοκράτηση των εργαζομένων

Δηλώσεις συνδικαλιστών για την απόπειρα της κυβέρνησης να «καθαρίσει» την πόλη από «ενοχλητικά» συνθήματα

Την τρομοκράτηση εργαζομένων και λαού - που δεν προβλέπεται να καθίσουν «με σταυρωμένα τα χέρια» - επιδιώκουν τα νέα κατασταλτικά μέτρα που η κυβέρνηση δρομολογεί με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, δείγμα των οποίων ήταν και η χτεσινή επιχείρηση ενάντια στο Συνδικάτο Οικοδόμων, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στο «Ρ» συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος.

«Ολα αυτά τα μέτρα έχουν στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού προκειμένου να καθυποτάξουν το φρόνημα και την αντίστασή του. Καταγγέλλουμε αυτή τη βάρβαρη και απαράδεκτη συμπεριφορά της ΝΔ», τονίζει ο Χ. Σκεπετάρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Ο συνδικαλιστής ταυτόχρονα καταγγέλλει πως προχτές, μετά τα μεσάνυχτα, κι ενώ τα συνεργεία της νομαρχίας είχαν αποτύχει να κατεβάσουν την ταμπέλα του Συνδικάτου Οικοδόμων, επιτέθηκαν στα γραφεία της παράταξης ΔΗΣΕΚ, στην οδό Χαλκοκονδύλη 9, στο κέντρο της Αθήνας, όπου και έσπασαν, διέλυσαν και αφαίρεσαν το έμβλημα της παράταξης.

«Το χτεσινό προκλητικό αυταρχικό κρούσμα σε βάρος του Συνδικάτου Οικοδόμων δείχνει τον τρόμο που προκαλεί στην κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη η προοπτική της ενωτικής αγωνιστικής αφύπνισης των εργατών», τονίζει ο Γ. Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Τους κάνει να χάνουν την ψυχραιμία τους, γι' αυτό στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, της αισθητικής, του καλλωπισμού της πόλης, επιχειρούν να αποκαθηλώσουν το έμβλημα του συνδικάτου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μιλούν για αισθητική και καλλωπισμό οι υποκριτές αυτοί που στο βωμό του κέρδους καταδίκασαν το μισό πληθυσμό της χώρας να ασφυκτιά σε μια πόλη-τέρας από μπετόν».

«Η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενη ουσιαστικά για την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία προβλέπεται να φέρει αύξηση της ανεργίας και συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, με τη δικαιολογία των χρεών των ΟΑ, στήνει από τώρα τους μηχανισμούς της, περιμένοντας τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει: Κάμερες, "τρομονόμοι", αστυνομοκρατία, είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται», υπογραμμίζει ο Β. Πετρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής. Ενώ κατέληξε: «Ολη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να πέσει στο κενό. Σ' αυτό τον αγώνα οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δε θα αφήσουμε να περάσουν

Την αγωνιστική τους οργή και αγανάκτηση για την προχτεσινή αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης κατά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές οργανώνεις στέλνοντας το μήνυμα ότι παρόμοιου τύπου ενέργειες δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Αλλά θα εμποδιστούν μέσα από τον ταξικό συλλογικό αγώνα των εργαζομένων.

Την αντεργατική και αντιδημοκρατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση η κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας. Τόλμησαν να τα βάλουν, συνεχίζει, με τον πιο ισχυρό βραχίονα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Τους προειδοποιούμε να μη συνεχίσουν να προκαλούν. Θα βρουν αντιμέτωπο ολόκληρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων.

Από πότε το σύνθημα «Στην Ενότητα η Δύναμη - Στον Αγώνα η Νίκη - Ασπίδα η Αλληλεγγύη» που αναγράφεται στην πινακίδα του Συνδικάτου Οικοδόμων «αποτελεί εμπορική διαφήμιση»;, επισημαίνει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, καταδεικνύοντας ότι πραγματική αιτία αυτής της ενέργειας δεν ήταν ο καλλωπισμός της Αθήνας ενόψει Ολυμπιακών, αλλά η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Την απαράδεκτη και αυταρχική ενέργεια των οργάνων της κυβέρνησης της ΝΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Ενώ επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της έντασης του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας για τον περιορισμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών της εργατικής τάξης.

«Η εργατική τάξη δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τέτοιες επιθέσεις. Δε θα επιτρέψει την αποκαθήλωση των ιδεών της. Δε θα υποκύψει στην τρομοκρατία», επισημαίνει με τη σειρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

«Ασφαλίτικη ενέργεια των κυβερνητικών οργάνων» χαρακτηρίζει την επιχείρηση της κυβέρνησης να κατεβάσει την πινακίδα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και καλεί το λαό «να αντιταχθεί με κάθε μέσον σ' αυτές τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις».

«Η πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ είναι βρώμικη και δεν καλλωπίζεται», επισημαίνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, ενώ συνεχίζει: «το ταξικό, συνδικαλιστικό κίνημα αποφασιστικά και μαχητικά θα συγκρουστεί και θα υπερασπιστεί την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση».

Εχουν την αυταπάτη, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ότι με αυτές τις ενέργειες «θα τρομοκρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και θα αναχαιτίσουν τους λαϊκούς αγώνες. Πλανώνται οικτρά! Το δυνάμωμα της συμμαχίας των Επαγγελματοβιοτεχνών με τους εργαζόμενους, θα συμβάλλει από καλύτερη θέση να αντιμετωπιστούν τέτοιοι αντιδραστικοί μηχανισμοί - να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Πειραιά και νήσων με ανακοίνωσή του δηλώνει: «δε θα επιτρέψουμε να περάσει καμιά παρόμοια προσπάθεια, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Αυτό το κρούσμα αυταρχισμού μας αφορά όλους, όλη την εργατική τάξη και θα μας βρείτε μπροστά σας εμπόδιο στην αντεργατική πολιτική σας, μέσα από την οργάνωση και την ανάπτυξη των αγώνων μας. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση στα σχέδιά σας».

Ανακοίνωση καταγγελίας της χτεσινής ενέργειας εξέδωσε επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην οποία αναφέρεται σχετικά με την κυβερνητική πολιτική: «Προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις λέξεις, τα φερέφωνα της φιλελεύθερης πολιτικής, που έχουν ξεπουλήσει τα πάντα και συνεχίζουν».

Ατιμία

Προχτές το απόγευμα, ο κ. Σουφλιάς δήλωνε, διά του εκπροσώπου του, πως οφείλεται σε κακή εφαρμογή του νόμου η απόπειρα να ξηλωθεί η ταμπέλα από το Συνδικάτο Οικοδόμων. Ε, το ίδιο βράδυ και μάλιστα μετά τη 1 τη νύχτα, υπάλληλοι του υπουργείου του πήγαν σαν κοινοί τραμπούκοι και ξήλωσαν την ταμπέλα από τα γραφεία της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ (Χαλκοκονδύλη 9). Το γεγονός ότι περίμεναν να φύγουν από τα γραφεία οι συνδικαλιστές, για να αναλάβουν έργο οι τραμπούκοι, δείχνει και το μέγεθος της ατιμίας. Που σαν τέτοια βαρύνει και την ηγεσία του υπουργείου. Κι απ' αυτήν την άποψη χάνει σε βαρύτητα η διαβεβαίωση, που μας έδωσε χτες το βράδυ ο ίδιος ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να δημιουργηθεί πρόβλημα στο Συνδικάτο Οικοδόμων, αλλά και τη ΔΗΣΕΚ, ότι το θέμα έχει λήξει και θα φανεί στην πράξη και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο παρόμοιο κρούσμα. Δηλαδή, πότε θα φανεί; Οταν εξαφανίσουν κάθε πολιτική παρουσία από την πόλη;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ