ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ-ΠΛΕΪ ΟΦ Α1
Για δυο θέσεις στον... ήλιο

Περιστέρι και Ολυμπιακός ανοίγουν σήμερα το... χορό των πλέι οφ

Sportidea

Περιστέρι και Ολυμπιακός ανοίγουν σήμερα το... χορό των πλέι οφ
Οι... μνηστήρες για τις θέσεις τέσσερις. Οι θέσεις όμως δυο.... Το ποιοι θα είναι οι τυχεροί δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα παρά ορισμένα πλεονεκτήματα που έχουν κάποιοι. Αλλωστε, πολλές φορές αυτά δεν παίζουν καν τον ρόλο τους. Το μόνο όμως που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τα ψέματα τελείωσαν. Η μεγάλη μάχη των πλέι οφ της Α1 αρχίζει σήμερα με τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Περιστέρι να διεκδικούν τα πολυπόθητα εισιτήρια για τον τελικό του φετινού πρωταθλήματος. Υπενθυμίζεται ότι νικητής των αγώνων είναι αυτός που θα συμπληρώσει δυο νίκες, ενώ το πλεονέκτημα έδρας το έχουν Παναθηναϊκός και Περιστέρι (1ο και 2ος αντίστοιχα στο πρωτάθλημα,

Περιστέρι-Ολυμπιακός
(ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, Σήμερα, 21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ)

Η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, το Περιστέρι, που κοντράρεται με τον Ολυμπιακό, είναι οι δυο ομάδες που ανοίγουν πρώτες το χορό των πλέι οφ. Μια συνάντηση που στο θεωρητικό τομέα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Στη μία πλευρά το Περιστέρι κατέχει ένα σημαντικό ρεκόρ, αφού συμπλήρωσε 19 συνεχόμενες νίκες στην έδρα του, καθώς η τελευταία φορά που έχασε για το πρωτάθλημα ήταν στις 19 Φεβρουαρίου 2000. Θύτης ήταν η ΑΕΚ που είχε επικρατήσει στο πλαίσιο της 21η αγωνιστικής της περιόδου 1999-2000 με 81-79. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη ευελπιστούν ότι το σερί θα συνεχιστεί ώστε να μη χάσουν το πλεονέκτημα έδρας που απέκτησαν. Στο αγωνιστικό τομέα ευχάριστα είναι τα νέα για τον Ελληνα τεχνικό που είδε τον Κώστα Τσαρτσαρή να επιστρέφει την πιο κατάλληλη στιγμή. Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια θα αναγκαστεί να παίξει σε ημιτελικό πρωταθλήματος με μειονέκτημα έδρας. Πάντως, ο Ηλίας Ζούρος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
(ΟΑΚΑ, Κυριακή, 21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ)

Κλασικό τείνει να γίνει το ζευγάρι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, αφού αυτή είναι η τρίτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια που οι δυο ομάδες διεκδικούν μεταξύ τους μια θέση στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός που έχει το πλεονέκτημα έδρας (όσον αφορά τους φιλάθλους) θέλει έστω και την τελευταία στιγμή να σώσει τα προσχήματα και να διεκδικήσει το μόνο στόχο που του απέμεινε και είναι το πρωτάθλημα. Από πλευράς τραυματισμών ο Ζέλικο Ρέμπρατσα νιώθει κάποιες ενοχλήσεις στο γόνατο, αλλά όπως δηλώνει το ιατρικό τιμ των πρωταθλητών αυτό το τραύμα δεν είναι ικανό να του στερήσει τη συμμετοχή στον πρώτο αγώνα. Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, με τους Κουτλουάι, Στεφάνοφ και Μιούρσεπ που παρ' όλα αυτά αναμένεται να δώσουν κανονικά το «παρών».

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαντήσεις και... αντίο

Ευκαιρία να βγάλει τα παράπονά του όσον αφορά τη μέχρις ώρας πορεία του στο τιμόνι της εθνικής ανδρών, αλλά και να απαντήσει σε ορισμένα καίρια ερωτήματα, είχε χτες ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Δανιήλ. Ο Ελληνας προπονητής, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, με αφορμή τη σημερινή κόντρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με την Αλβανία στο Ηράκλειο (21.00, ΕΤ-1) για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002, μίλησε για πολλά «καυτά» θέματα, μεταξύ των οποίων και για την προδιαγραφόμενη αποχώρησή του από την εθνική ανδρών. «Το Δεκέμβρη, όταν δηλαδή θα λήξει το συμβόλαιό μου με την εθνική, θα αποχωρήσω από την τεχνική ηγεσία», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, παραθέτοντας τους λόγους της κίνησής του αυτής: «Ποτέ στην καριέρα μου δεν αμφισβητήθηκα τόσο ως προπονητής, όσο στο διάστημα που είμαι στο τιμόνι της Εθνικής Ομάδας. Ειδικά μετά την ήττα από τη Γερμανία, η ΕΠΟ δεν έκανε κάτι για να με καλύψει από τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν από διάφορους». Μάλιστα, ο Καβαλιώτης τεχνικός τόνισε πως μετά τον αγώνα με τη Γερμανία θα είχε αποχωρήσει, αλλά δεν το έκανε γιατί υπήρχε όρος στο συμβόλαιό του που τον υποχρέωνε να επιστρέψει τα χρήματα που είχε πάρει μέχρι τότε. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ορισμένα δημοσιεύματα που τον θέλουν να μην έχει καλές σχέσεις με τους παίχτες:«Είμαι από τους προπονητές που θέλω να κρατάω σχέσεις επιπέδου με τους ποδοσφαιριστές, οι οποίες να βασίζονται στον αλληλοσεβασμό και στην εκτίμηση. Ποτέ στην καριέρα μου δεν είχα προβλήματα με το σύνολο των παικτών, το ίδιο συμβαίνει και στην Εθνική και όσα γράφονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δε χρειάζεται να αποδείξω τίποτα». Οσον αφορά τη σημερινή αναμέτρηση με την Αλβανία, έστω και αν οι πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση είναι μηδαμινές, ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε: «Είναι σημαντικό παιχνίδι και το μόνο αποτέλεσμα για μας είναι η νίκη. Πρέπει οι παίκτες να κάνουν την αγωνιστική επανάσταση και να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Ελπίζω οι παίκτες να ανταποκριθούν στην πρόκληση».

  • Για το αντίστοιχο πρωτάθλημα των Ελπίδων η Εθνική μας ομάδα στο Ηράκλειο αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 με την αντίστοιχη της Αλβανίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αν και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχασε κλασικές ευκαιρίες, εντούτοις δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα.
Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αγωνία για το δεύτερο...

Μια και η αυριανή αγωνιστική απέμειναν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Β' Κατηγορίας και η 33η αγωνιστική που διεξάγεται αναμένεται να ρίξει κάποιο φως τόσο για την κατάληψη της δεύτερης θέσης του βαθμολογικού πίνακα όσο και για τις ομάδες που θα αγωνιστούν τη νέα περίοδο στην Εθνική Ερασιτεχνική.

Ο μόνος που δεν έχει μπει στη διαδικασία αυτή είναι ο Πατραϊκός. Η ομάδα - έκπληξη με τους 16 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Χαλκηδόνα, περιμένει απλώς τη λήξη του πρωταθλήματος ενώ ήδη σχεδιάζει τα πλάνα της για τη νέα χρονιά στην Α' Κατηγορία. Πάντως θα ήταν ό,τι καλύτερο για τους Πατρινούς να πάρουν και τους τρεις βαθμούς της νίκης απέναντι στη Νάουσα εκτός έδρας.

Από την άλλη, οι τέσσερις μνηστήρες της δεύτερης θέσης που οδηγεί στην Α' Κατηγορία, Χαλκηδόνα, Εθνικός, Ατρόμητος και Λεωνίδιο, θα προσπαθήσουν πάση θυσία για να πάρουν τη νίκη ώστε να δουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα την τελευταία αγωνιστική.

Η Χαλκηδόνα θα αντιμετωπίσει στην Καρδίτσα την τοπική Αναγέννηση και με ένα θετικό αποτέλεσμα θα παραμείνει δεύτερη με μικρή διαφορά από τους άλλους. Αντίθετα, Εθνικός, Ατρόμητος και Λεωνίδιο υποδέχονται τους Βέροια, Μαρκό και Αμπελόκηπους αντίστοιχα έχοντας θεωρητικά και πιο εύκολο έργο από τους Πειραιώτες. Τα υπόλοιπα παιχνίδια έχουν ως εξής: Αχαρναϊκός - Πιερικός, Απόλλων Κ. Β.- Κοζάνη, Ιάλυσος- Κιλκισιακός και Λαμία - Λύκοι. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.30.

ΠΑΟΚ
Αρχισαν τα... όργανα

Ο Γιώργος Γεωργιάδης είναι αυτός που άνοιξε το χορό των προσφυγών στον ΠΑΟΚ. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής, μια μέρα μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Ντούσαν Μπάγεβιτς να παραμείνει στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε προσφυγή απαιτώντας τα 162 εκατομμύρια δραχμές που του οφείλονται. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τόνισε πως με την προσφυγή του δε θέλει να μείνει ελεύθερος από τους «ασπρόμαυρους» αλλά: «Θέλω να διασφαλίσω τα χρήματά μου. Δεν κατέθεσα προσφυγή για να μείνω ελεύθερος και να παίξω σε άλλη ομάδα. Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν ανέχομαι να με κοροϊδεύουν. Ισως η ευγένεια και η ανοχή εκλαμβάνονται ως αδυναμία».

Το ξέσπασμα του Γεωργιάδη όμως δε σταμάτησε εκεί, καθώς επισήμανε πως δεν είναι μόνο το οικονομικό που τον οδήγησε στην προσφυγή αλλά και προσωπικά ζητήματα. «Είναι και άλλα προσωπικά θέματα που δε θέλω να δημοσιοποιήσω. Αρκεί να σας πω, ότι όταν ήμουν νεοσύλλεκτος στρατιώτης έμενα κλεισμένος στο στρατόπεδο, ενώ η ομάδα μου έδινε αγώνες με την Ουντινέζε εκείνη την περίοδο. Επαιρνα 30 τηλεφωνήματα σε ένα τρίωρο για να μπορέσω να πάρω μια άδεια να προπονηθώ και από τον ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να με βγάλουν. Τα μόνα χρήματα που πήρα από τον ΠΑΟΚ ήταν αυτά πριν από τον τελικό».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Στα... μπλε ο τίτλος

Τον 2ο τίτλο της ιστορίας του κατέκτησε ο Δούκας ύστερα από ένα αμφίρροπο τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 χάντμπολ ανδρών. Οι παίκτες του Ζίφκοβιτς αν και αγωνίζονταν στη δύσκολη έδρα του Φίλιππου Βεροίας, επικράτησαν τελικά με 21-19 βάζοντας τέλος στα όνειρα των Ημαθειωτών για έναν τίτλο ύστερα από πολλά χρόνια.

Οι γηπεδούχοι από την αρχή ήταν μπροστά στο σκορ και όλα έδειχναν πως και ο 4ος τελικός θα είναι ίδιος με τους προηγούμενους, καθώς κανείς δεν είχε καταφέρει να πάρει τη νίκη στην αντίπαλη έδρα. Η προσεκτική άμυνα των Αθηναΐων αλλά και οι επιτυχημένες αντεπιθέσεις τους έδωσαν το δικαίωμα να μειώσουν στο ημίχρονο σε 11-10. Στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι συνεχίζοντας την ίδια πίεση ήταν αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος.

Τα τέρματα για τον Φίλιππο πέτυχαν οι: Σανίκης 5, Τζιμούρτος 5, Χατζόγλου 3, Πρωτογέρης 2, Τριανταφυλλίδης 2 Δομπρής 2, ενώ για τον Δούκα: Γραμματικός 7, Ζιβούλοβιτς 5, Πρόκιτς 3, Μεσσήνης 2, Ζάρκοφ 1, Βασιλάκης 1, Χατζατουριάν 1, Τσαβδαρίδης 1.

ΒΟΛΕΪ
Ιστορική νίκη

Ούτε η κούραση, ούτε οι ιώσεις (που την ταλαιπώρησαν στη Βενεζουέλα) αλλά ούτε και οι δύο σημαντικές απουσίες, κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στην Εθνική μας ομάδα των ανδρών, στο να γράψει ιστορία. Χτες, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε για πρώτη φορά τη Ρωσία στην έδρα της με 3-1 (25-22, 25-23, 21-25, 25-23) στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής βδομάδας του «Γουόρλντ Λιγκ», θέτοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα για κατοχύρωση της 1ης θέσης στον Β' όμιλο. Ωστόσο, οι διεθνείς μας δεν προλαβαίνουν να πάρουν... ανάσα, καθώς σήμερα κοντράρονται πάλι με τους Ρώσους στην πόλη Μπέλγκοροντ (15.00).

  • Με στόχο την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Εθνική μας ομάδα των γυναικών αντιμετωπίζει αύριο (20.30) στο γήπεδο «Δημ. Βικέλας» της Σύρου, το αντίστοιχο συγκρότημα της Πολωνίας. Οι διεθνείς μας για να προκριθούν απευθείας στην επόμενη φάση, θέλουν μόνο νίκη με 3-0.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ