ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου με κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης

Η στήριξη του κεφαλαίου με νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» πάει πακέτο με την επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων που αξιώνει

Eurokinissi

Η στήριξη του κεφαλαίου με νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» πάει πακέτο με την επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων που αξιώνει
Με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» της πανδημίας και τις προβλέψεις ότι θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα στην από καιρό διαφαινόμενη οικονομική κρίση που έρχεται, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ επεξεργάζονται και ανακοινώνουν συνεχώς νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, με κομβικά στοιχεία αφενός την παροχή πρόσθετων ενισχύσεων και «χρηματοδοτικών εργαλείων» στο μεγάλο κεφάλαιο και αφετέρου την επιτάχυνση αντεργατικών μέτρων που αποτελούν πάγιες αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας, όπως η παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας».

Το αντεργατικό αυτό μπαράζ μάλιστα, τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και στην ΕΕ, ντύνεται και σήμερα με «φιλεργατική» προβιά, καθώς επιστρατεύεται για μία ακόμα φορά το κλασικό - και πολυφορεμένο κατά την πρόσφατη κρίση - παραμύθι ότι... «για να ζήσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει πρώτα να ζήσουν οι επιχειρήσεις».

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας»

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε χτες ένα νέο πρόγραμμα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Πλάι στα δεκάδες αντεργατικά μέτρα και «επιλογές» που οι κυβερνήσεις έσπευσαν να δώσουν στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας, η πρόεδρος της Κομισιόν στις πρώτες σχετικές της ανακοινώσεις σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Sure», όπως ονομάζεται, αφορά την «κρατική στήριξη της εργασίας μειωμένου ωραρίου».

Περιγράφοντας μια πλασματική εικόνα για τα βάρη που τάχα μοιράζονται τόσο οι εργαζόμενοι, που «δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους κι όμως πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα και να πληρώσουν λογαριασμούς», όσο και οι εταιρείες, «που πληρώνουν μισθούς στους εργαζομένους τους παρόλο που αυτήν την περίοδο δεν έχουν έσοδα», η ντερ Λάιεν σημείωσε πως «χρειάζονται τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Γι' αυτό αναπτύξαμε την ιδέα της εργασίας μειωμένου ωραρίου».

Στην πραγματικότητα, με το πρόσχημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας η Κομισιόν έρχεται να βάλει επιπλέον πλάτη για σχήματα γενίκευσης της «ευελιξίας» ανάλογα με τις ανάγκες των καπιταλιστών, τα οποία έρχονται για να μείνουν, όπως δείχνει και η αποστροφή της ντερ Λάιεν πως «η ιδέα είναι απλή: Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν έχουν δουλειά λόγω εξωτερικών σοκ όπως ο κορονοϊός, δεν θα αναγκάζονται να απολύουν τους εργαζομένους τους. Θα συνεχίσουν να τους απασχολούν. Ακόμη κι αν έχουν λιγότερη δουλειά. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους ίδιους (...) Θα επιστρέψουν στην πλήρη εργασία μόλις σταματήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση και επιστρέψουν οι παραγγελίες».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό, περισσότερα για το οποίο αναμένονται τις επόμενες μέρες, θα «τρέξει» με την εγγύηση όλων των κρατών - μελών, αν και για το θέμα του επιμερισμού των βαρών, που έτσι κι αλλιώς θα καταλήξουν στις πλάτες των λαών, φέρεται να εκδηλώνονται και πάλι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Προκλητική προπαγάνδα για το αντεργατικό μπαράζ της κυβέρνησης

Στην ίδια εξάλλου κατεύθυνση, ακόμα μεγαλύτερης γενίκευσης της «ευελιξίας» και συνδυασμού όλων των πιθανών μορφών της, με πριμοδότηση και από το αστικό κράτος, κινούνται και όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι Υπουργικές Αποφάσεις που έχει προωθήσει και η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Η «κρατική στήριξη της εργασίας μειωμένου ωραρίου» για την οποία μιλά η νέα ανακοίνωση της Κομισιόν αποτυπώνεται και στα μέτρα της κυβέρνησης για μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, μονομερή επιβολή τηλεργασίας, συνδυασμό των παραπάνω με αναστολή συμβάσεων, συνολικότερα με «ευέλικτη οργάνωση του χρόνου και του χώρου εργασίας», χωρίς καν την υποχρέωση αυθημερόν δήλωσης από τον εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», κ.ο.κ.

Και την ίδια ώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει όλα τα παραπάνω ως... «δίχτυ κοινωνικής ευαισθησίας»!

Ετσι και χτες, προσθέτοντας δύο ακόμα συνεντεύξεις, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, για τον οποίο τα συνδικάτα έχουν βγάλει... «silver alert», αφού δεν εμφανίζεται και δεν απαντά σε κανένα από τα αιτήματά τους, παρουσίασε μια εικόνα σύμφωνα με την οποία η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι... «όλα μέλι γάλα»! Κάνει προκλητικά λόγο για «προστασία των θέσεων εργασίας», για «έκτακτα μέτρα» που θα μείνουν για 1-2 μήνες, για τους ανέργους που θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομά τους...

Με δυο λόγια, κάνει το μαύρο άσπρο: Για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, που «απογειώθηκαν» το πρώτο 20ήμερο του Μάρτη με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και σήμερα, με το πλήθος εργαλείων που διασφαλίζονται στην εργοδοσία για να παρακάμπτει τις διάφορες «ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας». Για το γεγονός ότι και τα σημερινά «έκτακτα» μέτρα ήρθαν για να μείνουν, ακριβώς όπως και τα «έκτακτα» μέτρα που πάρθηκαν στα χρόνια της πρόσφατης κρίσης και παραμένουν σε πλήρη ισχύ, αποτελώντας αφετηρία για τη νέα αντεργατική κλιμάκωση. Για το γεγονός ότι 900.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να πάρουν ούτε 1 ευρώ, αφού δεν περνούν τους σχετικούς «κόφτες» που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου...

«Δώρο» στην εργοδοσία η μετάθεση στο Δώρο Πάσχα - Σοβαρά ερωτήματα για πολλούς εργαζόμενους

Στο μεταξύ, μία ακόμα αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία αφορά τα ίδια τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και συγκεκριμένα το Δώρο Πάσχα, αποτυπώνει η ΠΝΠ που δημοσιοποιήθηκε στις 30/3:

Η κυβέρνηση απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να το καταβάλει μέσα στις επόμενες 10 μέρες, όπως προβλέπεται, και έτσι οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 30 Ιούνη για να πάρουν το Δώρο Πάσχα, την ίδια ώρα μάλιστα που αντιμετωπίζουν οξυμένες δυσκολίες.

Μάλιστα, στους μισθωτούς των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση, είτε γιατί οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε γιατί οι εργοδότες το επέλεξαν, το μέρος του Δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες αναστολής της εργασίας τους θα πληρωθεί από το κράτος.

Από τα παραπάνω, πέρα από την απαράδεκτη κυβερνητική παρέμβαση, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:

-- Οσοι απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε «οικειοθελή αποχώρηση» ή έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου τους, πότε θα πάρουν Δώρο Πάσχα; Στις 30/6 ή κανονικά, πριν από το Πάσχα;

-- Στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και αναστολής συμβάσεων, το κράτος θα δώσει και αυτό το ποσό του Δώρου που του αναλογεί στις 30/6 ή θα το δώσει όπως προβλεπόταν κανονικά, έως τη Μ. Τετάρτη, με δεδομένες μάλιστα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ;

-- Η κυβέρνηση έδωσε στην εργοδοσία τη δυνατότητα να αλλάζει μονομερώς συμβάσεις εργαζομένων σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν ολόκληρο το Δώρο τους ή θα τους αφαιρεθούν χρήματα για τις μέρες που δεν δούλεψαν μετά το νέο αυτό «δωράκι» της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο;

Καθυστερήσεις στο ειδικό επίδομα

Στο μεταξύ, άνοιξε χτες η πλατφόρμα όπου οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους για να λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει το πρόβλημα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς πολλές τέτοιες επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, όπως θα έπρεπε να είχαν ήδη κάνει. Ετσι, η καταβολή του επιδόματος στους εργαζομένους τους θα καθυστερήσει κι άλλο, ενώ ήδη συμπληρώνονται τουλάχιστον δύο βδομάδες από την αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η σημασία του αιτήματος που έθεσε το ΠΑΜΕ, ότι κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να στερηθεί την έκτακτη αποζημίωση επειδή ο εργοδότης του για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλε τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.

Παράλληλα, στο έδαφος και της τεράστιας «ευελιξίας», αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που μένουν εκτός και από αυτά τα ανεπαρκή επιδόματα που ανακοινώνονται. Σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εργασίας, μεταξύ άλλων παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους με εργόσημο, ενώ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να δώσει και στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» το «έκτακτο Δώρο Πάσχα» που ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και στην Πολιτική Προστασία, παρότι και αυτοί βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ακόμα και σε περιοχές της χώρας που μπήκαν σε καραντίνα (π.χ. Δυτ. Μακεδονία, Ξάνθη).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ