ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
«Προτεραιότητα η Λιβύη» για την ΕΕ

Ξεκίνησε η ιμπεριαλιστική ναυτική επιχείρηση στην Κεντρική Μεσόγειο

Από την προηγούμενη αποστολή της ΕΕ στην περιοχή
Από την προηγούμενη αποστολή της ΕΕ στην περιοχή
Την έναρξη της νέας ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, EUNAVFOR MED «IRINI», ανακοίνωσε και επισήμως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, Ζ. Μπορέλ.

Απλώνεται στην Κεντρική Μεσόγειο, με το πρόσχημα της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στην πραγματικότητα ως δύναμη για την παρέμβαση της ιμπεριαλιστικής ένωσης στις εξελίξεις στην περιοχή.

Εξάλλου, χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε χτες στις δηλώσεις του ο Μπορέλ για την επιχείρηση, σημειώνοντας πως «ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με το ξέσπασμα του κορονοϊού, η ΕΕ λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσει τη δέσμευσή της στον κόσμο».

Σημείωσε ακόμη πως «η Λιβύη αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ», επισείοντας και τον κίνδυνο «ο συνδυασμός αστάθειας και πανδημίας να χειροτερέψει την "κρίση" στη "γειτονιά" μας».

Σε αυτήν τη βάση τόνισε ότι «η ΕΕ εντείνει τώρα τη δέσμευσή της και αποδεικνύει την αποφασιστικότητά της να υποστηρίξει τη Διαδικασία του Βερολίνου», προς εξεύρεση υποτίθεται μιας διευθέτησης στη Λιβύη. Περιγράφοντας ξανά το αντικείμενο της νέας στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ που διαδέχεται άλλη της ΕΕ στην ίδια περιοχή, τη «SOPHIA», είπε ότι «θα υποστηρίξει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων (...) Θα το πράξει χρησιμοποιώντας θαλάσσια, εναέρια και δορυφορικά μέσα. Θα συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες αρχές των κρατών - μελών μας και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ». Παράλληλα, «θα παράσχει παρακολούθηση και επιτήρηση για την πρόληψη των παράνομων εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την κατάρτιση για το Λιμενικό και το Ναυτικό της Λιβύης. Και θα υποστηρίξει την καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου και διακίνησης ανθρώπων».

Σε ρόλο «κόμβου» για τους ξεριζωμένους η Ελλάδα

Αξίζει να θυμίσουμε πως πρόκειται για μια ακόμη ιμπεριαλιστική αποστολή εκτός συνόρων, όπου η κυβέρνηση για λογαριασμό της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή δηλώνει «παρών», και μάλιστα όχι μόνο με «αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη» ή με τη διάθεση ναυτικών και αεροπορικών μέσων που εξετάζει, αλλά και διαθέτοντας έναν ελληνικό λιμένα για την αποβίβαση μεταναστών που τυχόν θα διασωθούν από τα πλωτά μέσα που θα επιχειρούν και οι οποίοι μετά θα διανέμονται τάχα στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή.

Οπως αναφέρουν σχετικά αρμόδιες πηγές, περιγράφοντας επί της ουσίας άλλη μια άθλια «αρμοδιότητα» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όσοι μετανάστες περισυλλέγονται στη Μεσόγειο θα μεταφέρονται σε ειδικά κλειστά hot spots σε καθεστώς transit.

Να σημειωθεί πως για το θέμα ο Μπορέλ έλεγε στις δηλώσεις του πως «υπάρχουν επιπλέον καθήκοντα που είναι αναπόφευκτα. Πείτε το ή όχι, εάν τα πλοία βρίσκουν κάποιον στη θάλασσα, θα πρέπει να τον διασώσουν. Και πρέπει να τον διασώσουμε και να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών - μελών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή πώς να προχωρήσουν, πού να αποβιβαστούν και πώς να μοιραστούν το βάρος», τονίζοντας πως «αυτό είναι επίσης κάτι που αποτελεί μέρος της εμπιστευτικής τεκμηρίωσης της αποστολής. Αλλά αυτή η συμφωνία υπάρχει και γνωρίζουμε πώς να προχωρήσουμε και ο διοικητής του Ναυτικού θα ξέρει τι να κάνει σε αυτή την περίπτωση, αν συμβεί αυτό».

Στην ίδια τη Λιβύη πάντως συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ που στηρίζεται από την Τουρκία και τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που στηρίζεται εμμέσως μεταξύ άλλων από Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο. Οι τελευταίες υποστήριξαν πως τα ξημερώματα της Τρίτης κατέρριψαν πέντε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ κατήγγειλαν τη ρίψη πυραύλου τύπου SM-1MN από τουρκική φρεγάτα κλάσης G που πλέει εδώ και μέρες ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Πάντως, η πλευρά του Χάφταρ θεωρεί τη νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ «ενισχυτική όχι μόνο για την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και αυτή γειτονικών χωρών», αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, που εκφράζουν τμήματα της αστικής τάξης, επιδιώκουν διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για να εκμεταλλεύονται τον λαό της πολύπαθης ...πλην γεμάτης υδρογονάνθρακες χώρας.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Συνεχιζόμενη αντιπαράθεση

Διευρύνεται η αντιπαράθεση Ιράν και ΗΠΑ, με αφορμή και την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του COVID-19. Ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ έχασαν μια ιστορική ευκαιρία να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του λόγω του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε πως οι κυρώσεις δεν παρεμπόδισαν τη μάχη της Τεχεράνης κατά της πανδημίας. «Ηταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικανούς να ζητήσουν συγγνώμη (...) και να άρουν τις αδικαιολόγητες και άδικες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», δήλωσε ο Ροχανί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να πουν στο ιρανικό έθνος ότι δεν είναι εναντίον του. Η εχθρότητά τους (προς τους Ιρανούς) είναι προφανής».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όπου άφηνε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν υπό όρους την ελάφρυνση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων χωρών.

Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι πάρα τις αντιξοότητες η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία, που ήδη έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 3.000 ανθρώπους.

Το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων θέτουν και πολλές άλλες χώρες (Κίνα, Ρωσία, Βενεζουέλα, Κούβα), ενώ και ο ΟΗΕ κάνει εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία - που διαφωνούν με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - προχώρησαν σε πωλήσεις ιατρικών προϊόντων προς την πληττόμενη αυτή χώρα, τουλάχιστον την πρώτη περίοδο, πριν φουντώσει η πανδημία και σε αυτές τις χώρες.

ΙΣΡΑΗΛ
Θερίζει η ανεργία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα παζάρια ανάμεσα στον Μπένι Γκαντς, σημερινό πρόεδρο της ισραηλινής Βουλής και πρώην αρχηγό του διαλυθέντος «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φαίνεται πως έχουν περάσει σε νέα, σύνθετη φάση, καθώς δυσκολεύονται επί του παρόντος να καταλήξουν σε κοινή θέση πάνω στον καταμερισμό των πιο σημαντικών υπουργείων της νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Στο μεσοδιάστημα, εντείνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην ισραηλινή οικονομία και κυρίως στην εργατική τάξη της χώρας.

Τα νεότερα στοιχεία των αρμόδιων ισραηλινών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, καταγράφουν πως πλέον 1 στους 4 Ισραηλινούς έχει μείνει χωρίς δουλειά εξαιτίας της καραντίνας και του αναγκαστικού κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Απασχόλησης ανακοίνωσε πως η ανεργία επισήμως ανέβηκε στο 24,4%, από 4% ενάμιση μήνα πριν. Ο αριθμός των ανέργων από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μάρτη έφτασε γύρω στους 844.000, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τα 1.000.000 άτομα. Είναι ενδεικτικό πως μόνο την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκαν 35.700 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές επιχειρούν να αξιοποιήσουν και την παραμικρή αφορμή, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Βασικό μέλημα Ισραηλινών αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως είναι η ανάκτηση των σορών δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας το 2014. Αυτό ζητούν με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας στην πανδημία. Στη Γάζα, που υποφέρει από το ασφυκτικό οικονομικό εμπάργκο Ισραήλ και Αιγύπτου, οι συνθήκες φτώχειας και οι δραματικές ελλείψεις σε υποδομές χτυπάνε «κόκκινο» και ήδη έχουν αναφερθεί 12 κρούσματα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Σομαλός υπουργός Οικονομικών Αμπντιραχμάν Μπέιλεχ χαιρέτισε χτες την απόφαση πλούσιων βιομηχανικών χωρών που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού» για τη διαγραφή τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ποσοστού 67% του χρέους της Σομαλίας.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι βουλευτικές εκλογές στην Αιθιοπία, που ήταν προγραμματισμένες για τις 29 Αυγούστου, αναβλήθηκαν «μέχρι νεωτέρας».

ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 87 ετών στο Παρίσι, από ανακοπή καρδιάς, ο αυτοεξόριστος πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Αμπντούλ Χαλίμ Χαντάμ, που είχε πάρει θέση ενάντια στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ κατά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξαγωγές όπλων 1,2 δισ. ευρώ για τον πόλεμο στην Υεμένη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Από τις αρχές του 2019, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ προς τις χώρες της «συμμαχίας κατά των Χούτι» (υποστηρίζονται από το Ιράν) στην Υεμένη, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική Ερώτηση.

Μόνο στην Αίγυπτο έχουν γίνει 21 παραδόσεις όπλων αξίας 802 εκατ. ευρώ εντός 15 μηνών, για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) υπήρχαν 76 άδειες συνολικής αξίας 257 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές όπλων σε άλλα τρία μέλη της συμμαχίας - το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και το Κουβέιτ - ανήλθαν σε 119 εκατ. ευρώ.

Στη Σαουδική Αραβία - η οποία ηγείται της «συμμαχίας» - πωλήθηκαν στρατιωτικά οχήματα αξίας 831.003 ευρώ, καθώς από το Νοέμβρη του 2018 η γερμανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων και εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για δύο άλλες χώρες που περιλαμβάνονται επίσης στη «συμμαχία», το Σουδάν και τη Μαυριτανία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ