ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σήμερα η παρέμβαση για τις φτωχές οικογένειες

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων των φτωχών εργατο-λαϊκών οικογενειών της περιοχής (ανέργων, μερικώς απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων), όπως αυτά που αφορούν στη διατροφή και τη στέγασή τους, διεκδικεί, αγωνιστικά, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ν. Λάρισας, με τη μαζική παράσταση στο Δημαρχείο Λάρισας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που οργανώνει, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.

Για το πρόβλημα της διατροφής, η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί τη λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος, την περιφέρεια και τους δήμους, όπως, καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία, δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα κ.ά.

Για το πρόβλημα της στέγασης φτωχών οικογενειών προβάλλει διεκδικητικές θέσεις, όπως την ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων με ευθύνη της κυβέρνησης ή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λάρισας, την κρατική επιδότηση του ενοικίου για τους ανέργους στο 100% της αξίας του κλπ.

  • Πρόταση για ενοικίαση από το Δήμο Λάρισας ενός από τα 5 κλειστά ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου να φιλοξενηθούν άστεγοι, ή και δυνητικά άστεγοι έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η πρόταση απορρίφθηκε, με την αρμόδια αντιδήμαρχο, Λίνα Ντάβαρη, να δηλώνει ότι, όπως και ο δήμαρχος είπε, δεν υπάρχει κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου για τη λειτουργία ενός τέτοιου ξενώνα...
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Το Σάββατο η παναττική κινητοποίηση και η συναυλία

Τις 85 έφτασαν οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» στη «Χαλυβουργική»

Απεργοί μεταλλεργάτες διαδηλώνουν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα
Απεργοί μεταλλεργάτες διαδηλώνουν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών διοργανώνει παναττικό συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Μέταλλο, το Σάββατο 6 Απρίλη, στις 10.00, στην Ομόνοια, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος. Με αυτόν τον τρόπο η Συντονιστική, συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα των μεταλλεργατών ενάντια στην άγρια αντεργατική πολιτική, που οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο στη διάλυση και τους εργαζομένους στην ανεργία ή σε μισθούς πείνας. Η κινητοποίηση αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την προχτεσινή πανελλαδική απεργία των εργατών του μετάλλου.

Στην ανακοίνωση η Συντονιστική τονίζει:

«Ολοι μια γροθιά για να ανατρέψουμε τα σχέδια των εργοδοτών να μας κάνουν σκλάβους του 21ου αιώνα. Με την οργάνωση της πάλης μας κάτω από τις δικές μας σημαίες, τις σημαίες των κοινών ταξικών μας συμφερόντων, ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ... Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα λύσει το δικό του πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιποι θα εξαθλιώνονται. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Στη «Χαλυβουργική»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εργοδοτική επιθετικότητα σε όλον τον κλάδο. Στη «Χαλυβουργική», μέχρι χτες είχαν απολυθεί - μέσω της «οικειοθελούς αποχώρησης» - 85 εργαζόμενοι, ενώ είχαν συνολικά κληθεί περίπου 130 εργάτες.

Από τη μεριά της, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ), ούτε λίγο - ούτε πολύ, καλεί τους εργαζόμενους να πράξουν κατά... συνείδηση (!) και αρνείται να τους καλέσει σε αγώνα για να μην υπογράψει κανείς την απόλυσή του καθώς και ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών μέτρων της εργοδοσίας. Η εργοδοσία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μείωση αποδοχών κατά 20%, κατάργηση των έξτρα δώρων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα κλπ.

Η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «σε όλους αυτούς που στο όνομα του ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν, να υποδείξουν σε κανέναν συνάδελφο τι πρέπει να κάνει, επί της ουσίας, βάζουν πλάτη στο να περάσουν τα μέτρα της εργοδοσίας χωρίς να υπάρξει αντίσταση». Και τονίζει: «Τώρα πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες για συντονισμό του αγώνα μας με τον υπόλοιπο κλάδο, με τους εργαζόμενους σε άλλα εργοστάσια της περιοχής μας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του Μετάλλου, με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Αμυνας

ΕΕΝΣ: Μπορούν οι εργαζόμενοι να επιβάλουν στο σωματείο ρότα σε ταξική κατεύθυνση

Με νέα διαδήλωση σήμερα το πρωί στο υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει στις 9.30 το πρωί προσυγκέντρωση στο Σταθμό Κατεχάκη του Μετρό, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνεχίζουν τον αγώνα τους για να έχουν δουλειά με δικαιώματα. Για να σταματήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με 4 μεροκάματα το μήνα που έχει επιβάλει εδώ και ένα χρόνο η εργοδοσία και θα παραμείνει σε ισχύ για άλλους τρεις μήνες καταδικάζοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε πλήρη εξαθλίωση.

Ο αγωνιστικός συνδυασμός της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει προς τους εργαζόμενους ότι «έχει έρθει η ώρα να απαιτήσουμε αλλαγή πορείας στο Σωματείο. Μόνο μέσα από το συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου μπορεί να αντιμετωπιστεί η επίθεση που δεχόμαστε. Η Συντονιστική Επιτροπή Ναυπηγικής Βιομηχανίας έχει χαράξει το δρόμο ενοποίησης του αγώνα. Οι άσφαιρες κινητοποιήσεις όλων αυτών των μηνών τόσο στα πλαίσια της ΠΟΕΜ όσο και της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" ήταν και είναι συνειδητές επιλογές που οδηγούν σε αυτό που σήμερα όλοι βιώνουμε και σε ένα ακόμα χειρότερο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι. Τώρα, πρέπει να στρίψει το τιμόνι του Σωματείου σε ταξική κατεύθυνση, ν' αλλάξουμε ρότα πλεύσης στο Σωματείο. Να σταματήσουν οι αυταπάτες. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η εργοδοσία μπορούν να δώσουν λύση προς όφελός μας, αν εμείς δε βγούμε δυνατοί στο προσκήνιο με τους συμμάχους μας που είναι πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι του κλάδου. Να σταματήσει το μαρτύριο» της απληρωσιάς «που ζούμε εδώ και μήνες. Ν' ανοίξει το Ναυπηγείο με όλες τις δραστηριότητές του, να δοθεί λύση συνολικά στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία», προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων, των αναγκών της χώρας.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Εμμένουν οι τραπεζίτες στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Αυταπάτες καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ

Στη μείωση των μισθών και στην ανατροπή μιας σειράς δικαιωμάτων εμμένουν οι τραπεζίτες, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή τρίτη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τη διεύρυνση του χρόνου εργασίας και του χρόνου λειτουργίας στις κεντρικές υπηρεσίες. Για το ζήτημα αυτό εκπρόσωπος των τραπεζιτών άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στην προηγούμενη συνάντηση είχε αποδεχτεί να συζητήσει για «ευελιξία» του ωραρίου λειτουργίας μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες. Ετσι ανοίγει το δρόμο για την επέκτασή του σε όλο το τραπεζικό δίκτυο αλλά και για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ακόμα οι τραπεζίτες ξαναμίλησαν για την ανάγκη (σ.σ. του κεφαλαίου) να μειωθούν οι μισθοί, ζήτημα το οποίο συνέδεσαν με τις θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να δεσμευθούν γι' αυτές.

Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιλέγει να συζητά με τους τραπεζίτες μέσα από διάφορες επιτροπές, αντί να προχωρά στην οργάνωση των εργαζομένων. Τακτική που διευκολύνει αντί να εμποδίζει την επιθετικότητα του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς όρους κινήματος, θέτει το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας δημιουργώντας αυταπάτες που χρυσώνουν το χάπι ώστε να γίνει δεκτή πιθανή μείωση των μισθών, όπως έγινε και στις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Αύριο συγκαλείται η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ και την επόμενη Τρίτη θα γίνει νέα συνάντηση με τους τραπεζίτες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΚΟ»
Αρνήθηκαν τη μείωση των μισθών

Να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση των μισθών αποφάσισε την περασμένη Κυριακή η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού ΕΚΟ.

Οι ταξικές δυνάμεις, η «Συνδικαλιστική Συνεργασία», στην τοποθέτησή τους κάλεσαν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση σε περίπτωση που η εργοδοσία εμμείνει στην πρότασή της και αρνηθεί να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της εργοδοσίας του ομίλου ΕΛΠΕ (θυγατρική του οποίου είναι η ΕΚΟ) είναι η μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 25% στην ΕΚΟ, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε μειώσεις στη θυγατρική ΑΣΠΡΟΦΟΣ, που μεσοσταθμικά φθάνουν το 12%.

Σε στάσεις εργασίας για την υπογραφή ΣΣΕ προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ΟΣΕ από την Τετάρτη 3 Απρίλη έως και την Παρασκευή 5 Απρίλη. Το Σωματείο Κίνησης και το Σωματείο στον Προαστιακό τις μέρες εκείνες κάνουν στάση εργασίας από τις 4 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, και στις επιβατικές και στις εμπορικές αμαξοστοιχίες. Το Σωματείο των Μηχανοδηγών κάνει στάση εργασίας τις ίδιες μέρες από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., μόνο στις εμπορικές αμαξοστοιχίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ