ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και επίθεση
  • Στο Δημαρχείο στις 7 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού
  • Πλατύ κύμα συμπαράστασης για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης στην «ΠΙΝΔΟ»

Η εργοδοσία στην ΠΙΝΔΟ ανησυχεί από την οργανωμένη αντίδραση των εργατών (φωτ. από παλιότερη περιοδεία του ΚΚΕ στο εργοστάσιο)
Η εργοδοσία στην ΠΙΝΔΟ ανησυχεί από την οργανωμένη αντίδραση των εργατών (φωτ. από παλιότερη περιοδεία του ΚΚΕ στο εργοστάσιο)
Πανεργατικό συλλαλητήριο ενάντια στην απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία που λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις στο νομό, καθώς η μεγαλοεργοδοσία θέτει σε εφαρμογή το αντεργατικό οπλοστάσιο του αστικού κράτος και αξιοποιεί τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να υποτάξει τους εργάτες στη φτώχεια και εξαθλίωση, διοργανώνει το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο της πόλης.

Ξεσηκώθηκαν ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για να καταδικαστούν πλατιά από τους εργαζόμενους οι άθλιες εκβιαστικές και τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ. Εκεί η εργοδοσία μαζί με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) θέλει να τσακίσει τα βήματα της οργανωμένης αντίδρασης των απλήρωτων για μήνες βιομηχανικών εργατών απέναντι στη μείωση των μισθών έως και 30%. Γι' αυτό έβαλε λυτούς και δεμένους για να φοβίσει τους εργάτες. Κατέφυγε μεταξύ των άλλων και στην τρομοκρατική απόλυση της βιομηχανικής εργάτριας και μητέρας Αλίκης Γιώτη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν οι εργάτες από τα κάτω για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, βάζοντας στη γωνιά την ξεπουλημένη διοίκηση του Σωματείου, που έχει συμφωνήσει στη μείωση των μισθών.

Το πλατύ «κύμα» λαϊκής συμπαράστασης που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «σήκωσαν» σε χωριά και γειτονιές, σωματεία και συλλόγους, σε σχολεία και σχολές, για την άμεση ανάκληση της απόλυσης, την καταβολή των δεδουλευμένων, να μη γίνει καμία μείωση μισθών στην επιχείρηση, γεννά άγχος στους μεγαλοκαπιταλιστές πτηνοτρόφους και μεγαλοεπιχειρηματίες που διοικούν την ΠΙΝΔΟ και αναζητούν τρόπους να «περιφρουρήσουν» το εργοστάσιο.

Την τρομοκρατική απόλυση καταδικάζουν ζητώντας την ανάκλησή της τα Σωματεία Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλατος - Ποτών - Τροφίμων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, η Επιτροπή Αγώνα στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης».

Στο πλευρό της μεγαλοεργοδοσίας

Χείρα βοηθείας στη μεγαλοεργοδοσία στην ΠΙΝΔΟ αλλά και σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις του νομού δίνουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μαζί με τους οπορτουνιστές. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΑΣΚΕ) αλλά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με διάφορα έωλα προσχήματα και αστείες δικαιολογίες αποφεύγουν την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ που ζητούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση και απόφαση για όσα εκτυλίσσονται στην ΠΙΝΔΟ και την ανάκληση της απόλυσης. Κατά τα άλλα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων προβάλλει παχιά λόγια και φιλολογικές διακηρύξεις πως ενδιαφέρεται τάχα για την απλήρωτη εργασία και τις απολύσεις συγκαλώντας σύσκεψη την Τετάρτη. Οχι βέβαια ότι είναι η πρώτη φορά. Ανάλογα δείγματα υποταγής στην ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία του κεφαλαίου δίνονται και στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ όπου για τις πρόσφατες απολύσεις η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) «πρωτοπόρου» στην απεργοσπασία ζήτησε τα... κριτήρια με τα οποία αυτές θα γίνονται!

Στη δε μεταλλουργική βιομηχανία «Spider» όπου η απλήρωτη για μήνες δουλειά «σπάει κόκαλα» η διοίκηση του Σωματείου Μετάλλου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) από τη μια κηρύσσει λευκή απεργία και από την άλλη καλεί τους εργάτες να δουλέψουν για να βγει η παραγγελία του εργοδότη στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και μετά να γίνει κινητοποίηση...

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πιέζονται από τους πρωτοπόρους εργάτες

Απολύσεις σε ΑΓΝΟ και ΟΛΥΜΠΟΣ

Με απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και μηνύσεις προσπαθεί η εργοδοσία της ΚΟΛΙΟΣ να σταματήσει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΓΝΟ (μέλος του ομίλου) που εμποδίζουν τα σχέδιά της να την πτωχεύσει και να την κλείσει ή να την πουλήσει έχοντας προηγουμένως συνθλίψει τα δικαιώματα των εργατών.

Την Παρασκευή, ενώ οι εργαζόμενοι περίμεναν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να πάει στο εργοστάσιο προκειμένου να τους ενημερώσει αν και πότε θα πληρώσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει και αν προτίθεται να πάρει πίσω τις 119 διαθεσιμότητες που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες, «μοιράστηκαν» 6 απολύσεις και ταυτόχρονα μηνύσεις.

Η εργοδοσία απέλυσε τον πρόεδρο, τον γραμματέα, ένα μέλος της διοίκησης του Σωματείου και 3 ακόμη εργαζόμενους. Στους τρεις συνδικαλιστές και τον ένα εργαζόμενο δεν αναγνωρίζει αποζημίωση, καθώς ταυτόχρονα έχει υποβάλει μηνύσεις σε βάρος τους, το περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε ακόμη γνωστό.

Κανένας δεν αποδέχεται την απόλυση, αντίθετα, ακόμη πιο πεισμωμένοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαιτώντας τώρα πλέον την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει από το Δεκέμβρη, την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων αλλά και των απολύσεων και την απόσυρση των μηνύσεων.

Αγωνιστική απάντηση στις 4 απολύσεις που έκαναν οι γαλακτοβιομήχανοι στην ΟΛΥΜΠΟΣ έδωσαν, χτες, με 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι, μαζί με το Κλαδικό Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Οι απολύσεις έγιναν στο τμήμα διανομής της Θεσσαλονίκης και ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και περιφρούρηση των εγκαταστάσεων, οι εργαζόμενοι εμπόδισαν τη διανομή του μεγαλύτερου όγκου του φρέσκου γάλατος στην αγορά.

Με αφορμή τις εξελίξεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών απευθύνει με ανακοίνωσή της κάλεσμα ενωμένου αγώνα εργατών - αγροτών. Οι βιομήχανοι «τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με κλείσιμο, απολύουν τους παλιούς εργαζόμενους για να προσλάβουν νέους με μικρότερους μισθούς, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς. Απέναντι σ' αυτήν την αντεργατική πολιτική μία είναι η λύση: Ο ενωμένος αγώνας», τονίζει.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»: Την κλιμάκωση του αγώνα τους για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την ανάκληση των απολύσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», στη μαζική Συνέλευση που οργάνωσε την Κυριακή το πανελλαδικό τους σωματείο. Το Σάββατο 6 Απρίλη θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και την Τετάρτη 17 Απρίλη 24ωρη απεργία. Παράλληλα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη.

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»: Σε 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική επιχείρηση «Πράκτικερ», ενάντια στις απολύσεις και την επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η εργοδοσία με επιπλέον μέτρα, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η τρομοκρατία, κ.λπ.

«FORTHNET - NETMED»: Σε δυο απολύσεις εργαζομένων με πάνω από δέκα χρόνια στην εταιρεία προχώρησε η διεύθυνση της επιχείρησης «Forthnet - Netmed». Το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων απαιτεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις, ενώ καταγγέλλει ότι την ίδια «ώρα προσλαμβάνει νέους συναδέλφους με μισθούς των 250 ευρώ. Τόσο κοστολογεί η εργοδοσία τη ζωή μας. Μεταφέρει συναδέλφους από τη μια άκρη της Αττικής στην άλλη, διαλύοντάς τους και άλλο τη ζωή. Την ίδια ώρα ανακοινώνει πανηγυρικά τα κέρδη της για το 2012, τη χρονιά που θέλησε να επιβάλει μειώσεις στους ήδη χαμηλούς μισθούς μας».

«ΗΛΒΙΟΚΑΤ»: Σε τρεις εκδικητικές απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία της εταιρείας ΗΛΒΙΟΚΑΤ, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας πέτυχαν μετά από κινητοποιήσεις να ξεκινήσει η καταβολή δεδουλευμένων που τους χρωστούσε η εργοδοσία. Την πρώτη μέρα επιστροφής στην εργασία, η εργοδοσία προχώρησε στις 3 απολύσεις.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Την απόλυση ακόμα 13 εργαζομένων αορίστου χρόνου από τη δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ στο δήμο. Οι απολυμένοι δούλευαν στον Οργανισμό Εργασίας, από τον οποίο έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν 30 απολύσεις, συνολικά. Η δημοτική αρχή από το 2010 μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε 800 απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

«ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ»: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της φαρμακαποθήκης ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ στα Γιάννενα, που κλιμακώνουν τον αγώνα τους με απεργία αύριο, Τετάρτη 3 Απρίλη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων 3 μηνών και να μη γίνει καμία μείωση μισθών.

ΚΝΕ
Συζήτηση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, οργάνωση της πάλης στις επαγγελματικές σχολές και στις σχολές κατάρτισης» οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης της ΚΝΕ, την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Αγωνιστική κινητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας της περιοχής, οργανώνει, σήμερα, Τρίτη 2 Απρίλη, στις 10 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ζαγοράς Πηλίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ