ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
Επίδειξη κρατικής πυγμής και άλλοθι καταστολής με αποδέκτη τον λαό

Την επίδειξη κρατικής πυγμής και την αναζήτηση άλλοθι καταστολής με αποδέκτη τον λαό συνεχίζει η κυβέρνηση στην υπόθεση της απεργίας πείνας και δίψας του Δ. Κουφοντίνα.

Ο κρατούμενος μετά από 54 μέρες απεργίας πείνας και 8 μέρες δίψας, βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση. Εκτός από την ανακοίνωση του νοσοκομείου (το περασμένο Σάββατο) και η αναισθησιολόγος - εντατικολόγος, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ Κατερίνα Ντουζέπη, γιατρός της επιλογής του, που τον επισκέφτηκε την Κυριακή στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια, ο κρατούμενος απεργός πείνας τής είπε ότι, σε περίπτωση που απολέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Η γιατρός διαβεβαίωσε ότι ουδεμία ιατρική πράξη έχει γίνει έως τώρα από τους θεράποντες γιατρούς της ΜΕΘ χωρίς την απόλυτη συναίνεση του απεργού πείνας και δίψας.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία του γίνεται γιατί η μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας Βόλου δεν έγινε στον Κορυδαλλό, όπως υπαγορεύει η διάταξη του άρθρου 3 του Ν.4760/2020, σύμφωνα με την οποία ο κρατούμενος «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», αλλά προς την Κλειστή Φυλακή της Λαμίας.

Σε γραπτή δήλωση της η δικηγόρος του κρατούμενου, Ιωάννα Κούρτοβικ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εδώ και δυο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και "φορέων της κοινωνίας των πολιτών" (εντελώς τυχαία, στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία! Ψεύδονται (...) Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν.4760/20, η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624. Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της γενικής γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχε απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας».

Χτες, η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής έσπευσε να απαντήσει στην συνήγορο του Δ. Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ, με σχετική ανακοίνωση, όπου προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης και την απαράδεκτη επίδειξη κρατικής πυγμής σε βάρος του κρατούμενου απεργού πείνας.

Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επέμενε χτες πως ο Δ. Κουφοντίνας «ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου», προσθέτοντας ότι «εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη τού δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο».

«Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αξιοποιώντας το θέμα για άλλη μια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ο εκβιασμός του πολυισοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι ζητά από την κυβέρνηση «να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Την ίδια ώρα βέβαια και τα δύο κόμματα ως κυβερνήσεις ενίσχυσαν διαδοχικά όλο το κατασταλτικό οπλοστάσιο του αστικού κράτους, με «τρομονόμους» και άλλα μέτρα, στοχεύοντας την οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καταδικάζουν την αυθαίρετη μεταχείριση

Ψήφισμα με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Την αυθαίρετη μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα καταγγέλλουν με αποφάσεις τους, μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Διοικητικά Συμβούλια, φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα οι Σύλλογοι Φοιτητών Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Αρχιτεκτονικής και Νέων Εστιών του ΕΜΠ ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως και Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ιατρικής και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και του ΣΟΦΕΘ.

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι καταδικάζουν «την αυθαίρετη μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργού πείνας και δίψας, τη στέρηση βασικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, της μεταγωγής του. Κάθε αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος κρατούμενου αποδεικνύει ότι είναι κάλπικο το ενδιαφέρον της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του κράτους τους "για ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Καταδικάζουμε τα διαχρονικά φαινόμενα παραβίασης δικαιωμάτων των κρατούμενων φοιτητών (όπως η άρνηση φοιτητικής άδειας κ.ά.) και τις "εκδικητικού" τύπου μεταγωγές. Αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων οδηγεί πολλές φορές τους ίδιους ακόμη και σε απεργίες πείνας. Είναι επικίνδυνη και αντιδραστική η συζήτηση για τη βίαιη αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας. Είναι γνωστό ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την ιατρική δεοντολογία δεν επιτρέπεται πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς. Καταδικάζουμε τη θέσπιση φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές με την αυθαίρετη εξαίρεση των καταδικασμένων για αδικήματα τρομοκρατίας, που μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση για την εξαίρεση και άλλων κρατουμένων από βασικά δικαιώματα, με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί (...) Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασία της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κ.λπ.», σημειώνουν και απαιτούν: Κατάργηση όλων των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες («τρομονόμος» κ.λπ.). Εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στήριξη των πιο ευάλωτων κ.ά.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Απάντηση με αφορμή τις αντιδράσεις ενάντια στο δελτίο Τύπου για τον κρατούμενο απεργό πείνας

Απάντηση στις αντιδράσεις μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απέναντι στην ανακοίνωση της Ενωσης για την υπόθεση του κρατούμενου απεργού πείνας δίνει με παρέμβασή του ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ - εφέτης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Θυμίζουμε ότι η Ενωση εξέδωσε δελτίο Τύπου στις 24/2/2021 με το οποίο τοποθετήθηκε υπέρ της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κρατούμενου, η υγεία του οποίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση μελών του ΔΣ, που στράφηκαν κατά του προεδρείου της Ενωσης.

Στο κείμενο - απάντηση του προέδρου της Ενωσης αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Το δελτίο Τύπου της Ενωσης στις 24/2 δεν διεκδίκησε δάφνες πρωτοτυπίας. Επανέλαβε τον αυτονόητο για κάθε πολιτισμένο κράτος σεβασμό που οφείλει να δείχνει η πολιτεία απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Επικαλέστηκε τις αρχές του ουμανισμού, γέννημα του Διαφωτισμού, που έβγαλε την ανθρωπότητα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα. Αν και προβλήθηκε από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης ως κάτι καινοφανές, δεν ήταν παρά άλλη μία έκκληση να μεριμνήσει το κράτος για τη ζωή και την υγεία ενός πολυισοβίτη κρατούμενου, του οποίου η ζωή κινδυνεύει μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας. Είχαν προηγηθεί ανάλογα αιτήματα χιλιάδων δικηγόρων, του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, καθηγητών πανεπιστημίου, καλλιτεχνών, διανοουμένων, πολιτικών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τελευταία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν διαπίστωσα σε κανέναν επαγγελματικό χώρο, σε κανένα επιστημονικό σωματείο, σε κανένα πανεπιστήμιο να στρέφονται συνάδελφοι κατά συναδέλφων και να διατυπώνονται από αιρετά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και Διοικήσεων Δικαστηρίου τόσο χυδαίοι χαρακτηρισμοί, όπως αυτοί που διατυπώθηκαν σε μας».

Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Το προεδρείο της Ενωσης από την πρώτη μέρα μετά τις αρχαιρεσίες άρχισε να παλεύει για να νικήσει τη χρόνια εσωστρέφεια και τον κοινωνικό απομονωτισμό που βασάνιζε το Δικαστικό Σώμα. Παράλληλα με την επιδίωξη προώθησης των συμφερόντων των μελών μας και τη βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, συμμετέχουμε ενεργά και διατυπώνουμε τις θέσεις μας για κάθε ζήτημα που αγγίζει τη Δικαιοσύνη, το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον ίδιο τρόπο που τα υπερασπίζεται ο καθένας από μας στην καθημερινή του εργασία κατά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, ακολουθώντας πιστά τη νομολογία του ΕΔΔΑ, με τον ίδιο τρόπο οφείλει να τα προασπίζεται και η Δικαστική μας Ενωση στις παρεμβάσεις της προς την πολιτεία. Το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρας βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό στις μειονότητες, στους κοινωνικά αποκλεισμένους, την ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση των κρατουμένων, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των αδικημάτων που διέπραξαν.

(...) Η μειοψηφία του ΔΣ, δηλώνοντας τον απόλυτο σεβασμό στους καταστατικούς σκοπούς της Ενωσης, διαμαρτύρεται διότι το δελτίο Τύπου ξέφυγε από τους στενούς αυτούς σκοπούς. Τι υποκρισία αλήθεια! (...) Στην καλόπιστη ερώτηση κατά πόσο μία έκκληση στην πολιτεία - ακόμα και για ανθρώπινα δικαιώματα - συνιστά παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, θα απαντούσε εύκολα κανείς ότι ο κύριος ρόλος των Δικαστικών Ενώσεων είναι ακριβώς η υποβολή αιτημάτων προς την κυβέρνηση και η επιδίωξη για την ικανοποίησή τους, χωρίς η φύση και το είδος του αιτήματος να ασκεί κάποια επιρροή στην απάντηση στο ερώτημα. Στη ζωή ενός συλλογικού οργάνου υπάρχουν κρίσεις συνθετικές, αμφιβολίες που γεννούν την πίστη, διχασμοί που σπέρνουν αλήθειες, αντιθέσεις που δυναμώνουν τα ιδανικά, κρίσεις δημιουργικές. Σ' αυτές το τελευταίο στάδιο είναι το ξαναδυνάμωμα της πίστης, το άρπαγμα των σκοπών συνειδητότερα και ουσιαστικότερα, η νέα σύνθεση. Το δελτίο Τύπου έδωσε αυτήν την ευκαιρία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πράξεις του έχουν κριθεί, σήμερα κρίνεται το δικαίωμά του στη δίκαιη μεταχείριση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα:

«Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του.

Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής και αναζητά άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη τον λαό.

Δεν πρόκειται να επικαλεστούμε το "κράτος δικαίου", γιατί ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο πλαίσιο της δικτατορίας του κεφαλαίου. Μόνη απάντηση απέναντι στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο, τους τρομονόμους και την καταστολή των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι η οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ