ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Νέα τραγωδία με 6 πρόσφυγες πνιγμένους στο Αιγαίο

Το άψυχο κορμί του ξεριζωμένου που βγήκε σε παραλία της Μυτιλήνης

Eurokinissi

Το άψυχο κορμί του ξεριζωμένου που βγήκε σε παραλία της Μυτιλήνης
Νέοι σοροί προσφύγων και μεταναστών, ξεριζωμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και τους πολέμους που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές, βγήκαν χτες σε ακτή της Λέσβου. Οι περαστικοί εντόπισαν έξι σορούς στην περιοχή Καλαμάρι, κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη στην Επάνω Σκάλα. Πρόκειται για τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, αφρικανικής καταγωγής. Οι τέσσερις σοροί βρέθηκαν στην ακτή και οι δύο στη θάλασσα. Κανένας τους δεν έφερε σωσίβια. Οι σοροί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να γίνει νεκροψία - νεκροτομή.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή ξεκίνησε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό άλλων σορών ή κάποιου σκάφους που ναυάγησε. Σε αυτήν παίρνουν μέρος τρία πλωτά, ελικόπτερο, παραπλέοντα πλοία και κλιμάκιο για έρευνα στη στεριά.

Οπως φαίνεται, πρόκειται για άλλο ένα ναυάγιο σκάφους. Υπενθυμίζεται ότι σε ναυάγιο σκάφους στην Κω (3.12.2021) είχαν διασωθεί τρία άτομα και είχαν βρεθεί δυο νεκροί, στο ναυάγιο της Φολεγάνδρου (21/12/2021) υπήρχαν 3 νεκροί, περίπου 33 αγνοούμενοι και 13 διασωθέντες, στης Μάνης (23/12/2021) 92 διασωθέντες, σε αυτό των Αντικυθήρων (24/12/2021) 11 νεκροί, 3 αγνοούμενοι και 88 διασωθέντες και στης Πάρου (24/12/2021) 22 νεκροί, 3 αγνοούμενοι και 63 διασωθέντες.

Εξάλλου, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν έρθει πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, την ώρα που για δυο μήνες στις ακτές των Κυκλάδων ξεβράζονταν πτώματα ξεριζωμένων από ναυάγια σκαφών, οι διασωθέντες των ναυαγίων «φιλοξενούνταν» σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης όπου παρέμειναν υπό διοικητική κράτηση για περισσότερο από ένα μήνα.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν είχαν επαρκή πρόσβαση σε τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με συγγενείς και υπηρεσίες σχετικές με την αναγνώριση των σορών ή την ανεύρεση των συγγενών τους και δεν έλαβαν στήριξη από ψυχολόγο, ενώ έμεναν έγκλειστοι σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, υπό ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, χωρίς επαρκή ρουχισμό και θέρμανση και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η επικοινωνία με δικηγόρους ήταν επίσης δύσκολη, καθώς γίνονταν πάντα με την παρουσία αστυνομικών και υπό την πίεση χρόνου. Αρχικά πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν ότι η μεταφορά των ναυαγών στην Αμυγδαλέζα γινόταν για να καταγραφούν και ότι ύστερα από δυο - τρεις μέρες θα οδηγούνταν σε δομές υποδοχής. Τελικά, κρατήθηκαν έως τις αρχές Φλεβάρη. Τώρα οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ανοιχτό χώρο φιλοξενίας στην κεντρική Ελλάδα, μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρόλο που εκεί θα μπορούσαν να δεχτούν εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υποδοχής.

ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: «Επιβεβαιώνεται η φρίκη των ξεριζωμένων»

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ για τη νέα τραγωδία σημειώνει: «Οι έξι πνιγμένοι, που βρέθηκαν στην ακτή της Επάνω Σκάλας στη Μυτιλήνη, προσθέτουν άλλο ένα απάνθρωπο συμβάν και επιβεβαιώνεται η φρίκη του ξεριζωμού, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι λαοί. Αποδεικνύεται ότι το Προσφυγικό είναι δυστυχώς εδώ, και δεν αποτελεί παρελθόν. Αποδεικνύεται ξανά, με τραγικό τρόπο, ότι το Αιγαίο μετατρέπεται σε θάλασσα νεκρών, σε υγρό τάφο κατατρεγμένων από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση με το "όλα βαίνουν καλώς".

Το συμβάν είναι ύποπτο και αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, που η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει, όπως το αν υπήρξε ναυάγιο και κάτω από ποιες συνθήκες, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει εντοπιστεί λέμβος. Φανερώνεται, ταυτόχρονα, η υποκρισία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που διαχωρίζει τους πρόσφυγες σε αποδεκτούς ή μη, επιφυλάσσοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης ή "ανεξιχνίαστους" θαλασσοπνιγμούς, αφού αυτοί προέρχονται από χώρες μη συνορεύουσες με την ΕΕ και κακώς κατά τον κ. Μηταράκη έφτασαν ως την πόρτα της!

Να πέσει άμεσα άπλετο φως για το περιστατικό και τις συνθήκες που οδήγησαν στον πνιγμό των προσφύγων».

ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ασφάλεια για όσους επιχειρούν στο «Euroferry Olympia» και για το περιβάλλον απαίτησε το ΚΚΕ

Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ανεύρεσης των τριών εγκλωβισμένων που αναζητούνται στο φλεγόμενο από τις 18 Φλεβάρη πλοίο «Euroferry Olympia» της εταιρείας «Grimaldi», που σήμερα συμπληρώνει μια βδομάδα παραμονής στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου, και ταυτόχρονα να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού που επιχειρεί σε αυτό (πυροσβέστες κ.ά.) αλλά και του περιβάλλοντος, ζητάει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, κλιμάκιο της οποίας με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Παναγιώτη Σταθελάκη, βρέθηκε χτες στον χώρο.

Το υποσυντήρητο και με ελλείψεις στην πυρασφάλεια πλοίο (με στοιχεία δημοσιευμένα στον «Ριζοσπάστη») συνέχιζε τους πλόες του από Ηγουμενίτσα προς Ιταλία μέχρι να πάρει φωτιά στις 18/2, και μέχρι και χτες δεν είχε ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του.

Μάλιστα η φωτιά αναζωπυρώθηκε προχτές, μετά το άνοιγμα της μπουκαπόρτας, που παρέμενε σφραγισμένη από τη μέρα που άρχισε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα αναθυμιάσεις τοξικού καπνού. Οπως αναφέρθηκε μάλιστα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μέχρι και χτες το μεσημέρι παρέμενε στεγανό ένα διαμέρισμα του πλοίου στα γκαράζ του, χώρος που ακόμα δεν είχε ερευνηθεί.

Από την αντιπροσωπεία του Κόμματος ζητήθηκε να υπάρξει πρόβλεψη απομάκρυνσης όλων των αποβλήτων με τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέσα (ειδικά κοντέινερ κ.λπ.), αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος στη στεριά, ενώ εκφράστηκε ανησυχία και για τις αναθυμιάσεις με τους μαύρους καπνούς.

Απαιτήθηκε επίσης το πλοίο να απομακρυνθεί από το λιμάνι όταν ολοκληρωθούν όλες οι επιχειρήσεις εντός του, καυτηριάζοντας και την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να το μεταφέρει στο Πλατυγιάλι ενώ φλεγόταν, στερώντας πολύτιμο χρόνο από τις έρευνες. Ζητήθηκε ακόμα να μη μετατραπεί ο χώρος σε λιμάνι για ανάλογα συμβάντα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, όπου συμμετείχε και ο Δημήτρης Κομπλίτσης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ξηρομέρου», είχε συνάντηση με τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γιώργο Αλεξανδράκη και τον περιφερειακό διευθυντή Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Δημήτρη Κυριακουλόπουλο.

ΔΙΚΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Ευθύνη του υπουργείου να διασφαλιστεί η παρουσία όλων των δημοσιογράφων

Αύριο, Πέμπτη 3 Μάρτη, συνεχίζεται, μετά τη δεύτερη διακοπή, η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Στους χώρους του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας το «παρών» δίνουν και οι τέσσερις άνδρες που τον έχουν καταγγείλει για βιασμό, οι τρεις όταν ήταν ανήλικοι. Οπως είναι φυσικό, και αυτή η δίκη, όπως μια σειρά δικών (βιασμός και δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, δίκη του ηθοποιού Φιλιππίδη κ.λπ.) έχουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τα θύματα, με φυσικό επακόλουθο το ενδιαφέρον του κόσμου για τη διεξαγωγή τους. Ομως, και σε αυτήν τη δίκη, του ηθοποιού και σκηνοθέτη, στην έναρξή της και στην προηγούμενη δικάσιμο, επικράτησε ένταση έξω από τη δικαστική αίθουσα όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, Παναγιώτα Γιούπη, αποφάσισε επί της ουσίας να καλύπτει τη δίκη ένας μικρός αριθμός δημοσιογράφων, με τη μέθοδο μάλιστα της... σκυταλοδρομίας!

Μισή ώρα ένας δημοσιογράφος, μετά άλλος κ.λπ... Επί της ουσίας έτσι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους με μια συνολική αποτίμηση των καταθέσεων και του κλίματος, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται έτσι η δημοσιότητα της δίκης, η προϋπόθεση για μια δίκαιη δίκη, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να μην προφυλαχθούν τα θύματα που έχουν μια δυσκολία να καταθέσουν δημοσίως για τη σε βάρος τους σεξουαλική κακοποίηση.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να εξασφαλιστούν και η δημοσιότητα της δίκης και τα μέτρα προστασίας της υγείας λόγω κορονοϊού, με μια μεγαλύτερη αίθουσα με συνεχώς ανοιχτά παράθυρα, τακτική απολύμανση του χώρου όπου θα μπορούν απρόσκοπτα όλοι οι δημοσιογράφοι να παρακολουθούν. Και αυτό είναι ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης να το διασφαλίσει, να εξασφαλίσει τις αίθουσες αλλά και τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την προστασία της υγείας ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη δίκη.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε εγκαταλειμμένο κτίριο, στην οδό Νισύρου 2, στην Αθήνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έπεσε η οροφή του κτιρίου, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς. Παράλληλα με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς διενεργούνταν και έλεγχος μήπως υπάρχουν άτομα στο κτίριο. Στο σημείο επιχειρούσαν 14 πυροσβέστες με 4 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.

- Σε πέντε συλλήψεις μελών συμμορίας προχώρησαν οι αρχές χτες το μεσημέρι για τη ληστεία χρηματαποστολής στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άντρες ηλικίας 46, 48, 49, 51 και 53 χρόνων, είχαν πάνω τους βαρύ οπλισμό καθώς επίσης και τα χρήματα που είχαν αρπάξει το πρωί από τη χρηματαποστολή.

Επιδείνωση του καιρού

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τα φαινόμενα αυτά προβλέπονται να εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, στη δυτική και κεντρική Στερεά, στο νότιο Ιόνιο, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στις νότιες Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ