ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
«Οχι» στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για το Γραμματικό

Την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους σχεδιασμούς της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και ειδικότερα για το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, εξέφρασε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, κατά την τοποθέτησή του για το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χτες, παρουσία κατοίκων, φορέων και μαθητών του Γραμματικού. Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι καταψήφισαν την εισήγηση της πλειοψηφίας.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Μανουσογιαννάκης επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" από την αρχή έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε αναδείξει την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Πρόσφατα επανήλθαμε με Ερωτήσεις, με παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Περιφέρεια, αναδεικνύοντας, πέρα από την ακαταλληλότητα, και το κόστος, που είναι πανάκριβο.

(...) Σύμφωνα με τα στοιχεία που εσείς κατά καιρούς δίνετε, το κόστος για το Γραμματικό θα φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ περίπου, από τα 19 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης. Εχετε δαπανήσει ήδη 28,5 εκατ. ευρώ. Είναι μάλιστα υψηλότερο από αυτό που εμείς είχαμε υπόψη μας, και στην προσπάθειά σας να απαντήσετε στην πρότασή μας, έστω και τώρα να σταματήσει το έργο, επικαλεστήκατε τα ποσά που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα, που είναι περισσότερα από αυτά που εμείς γνωρίζαμε. Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις αυτό δεν το παίρνετε υπόψη σας και προσπαθείτε να σταματήσετε έργα, όπως ο βιολογικός καθαρισμός στις Σπέτσες.

Συνεχίζοντας, επιβεβαιώνεται η περιβαλλοντικά ακατάλληλη τοποθεσία, που από την αρχή υποστηρίζαμε, και από το γεγονός ότι αναγκαστήκατε να αναθεωρήσετε τους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και από την καταστροφή 105 στρεμμάτων δάσους που ισχυρίζεστε ότι θα ξαναφυτευτεί, και προβλέπεται και σχετική δαπάνη. Μόνο που τα δέντρα που κόπηκαν θα χρειαστούν, πέρα από το χρήμα και τον κόπο, και 30 τουλάχιστον χρόνια για να πλησιάσει το δάσος σ' αυτό που ήταν.

Εκεί όμως που δίνετε ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης είναι με τα επιφανειακά νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι γνωστό ότι δίπλα στο χώρο υπάρχει ρέμα που διασχίζοντας την περιοχή καταλήγει στη θάλασσα, στη περιοχή Σέσι. Τώρα, όποτε βρέχει, η θάλασσα στην περιοχή όπου εκβάλλει το ρέμα κοκκινίζει από τα χώματα που παρασέρνει, εξαιτίας και των εκσκαφών στην περιοχή. Οταν όμως αρχίσουν να ξεφορτώνουν τα σκουπίδια ή τα υπολείμματά τους, όλα ή στην καλύτερη περίπτωση μεγάλο μέρος των στραγγισμάτων, μέσω του ρέματος θα καταλήξουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την και καταστρέφοντας τους οργανισμούς, ψάρια, φύκια κ.λπ., γεγονός που αναγνωρίζει και η μελέτη του ΙΓΜΕ.

Εσείς λοιπόν, αντί να απαντήσετε σ' αυτό, αναθέσατε στο ΙΓΜΕ να κάνει μελέτη αν μολύνονται τα υπόγεια νερά, που το ΙΓΜΕ θεωρεί ότι δεν μολύνονται, αλλά αυτό αμφισβητείται από άλλους μελετητές καθηγητές Γεωλογίας, που ισχυρίζονται το αντίθετο. Κατά συνέπεια, η περιβαλλοντική ακαταλληλότητα είναι ολοφάνερη».

Για τα οικονομικά δεδομένα

Στη συνέχεια, ο Γ. Μανουσογιαννάκης αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα:

Είπε συγκεκριμένα: «Από τα 19 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης, το κόστος, σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία, από την απάντηση, θα φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε δώσει, στο ΧΥΤΥ Γραμματικού θα πηγαίνουν 14.000 τόνοι υπολειμμάτων το χρόνο. Ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών στην Αττική είναι 412.000 τόνοι. Επίσης, για την κατασκευή ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ στην Αττική έχετε προϋπολογίσει στο σχεδιασμό σας 50 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου του Γραμματικού. Δηλαδή, δαπανάτε τα 35 από τα 50 εκατ. για το Γραμματικό, που θα δεχτεί - πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά σας - 14.000 από τους 412.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο.

Κάτι δεν μας λέτε καλά. Η ο σχεδιασμός σας είναι για τα σκουπίδια ή κάτι κρύβετε. Και επειδή μάλλον το δεύτερο συμβαίνει, κρύβετε ότι σχεδιάζετε να μεταφερθεί στο Γραμματικό ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών της Αττικής, δεδομένου ότι η Φυλή, σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία και με την επέκταση που κάνατε, θα έχει γεμίσει στο μέσο του 2019.

Κι αυτό γιατί μέχρι τότε δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να εξασφαλιστούν οι δύο νέοι χώροι που προβλέπονται στο ΠΕΣΔΑ, δεδομένου του κορεσμού της Φυλής. Δεν ανοίγετε επίσης τα χαρτιά σας για το ποιοι είναι αυτοί οι νέοι χώροι. Το Λατομείο στο Κορωπί; Το Λατομείο Μουσαμά, που βεβαίως είναι ακατάλληλος χώρος λόγω της πολύ μικρής απόστασης από την κατοικημένη περιοχή (Πετρούπολη), αλλά και γιατί η Δυτική Αττική και το Θριάσιο δεν μπορούν να είναι η περιοχή που θα συνεχίσει να δέχεται τα σκουπίδια της Αττικής;

Είναι λοιπόν βάσιμες οι υποψίες ότι η περιοχή που θα δεχτεί έστω προσωρινά - αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού - τον μεγαλύτερο όγκο των 412 χιλιάδων τόνων σκουπιδιών το χρόνο θα είναι το Γραμματικό, γιατί δεν θα υπάρχει άλλος χώρος. Θα το φέρετε ως λύση ανάγκης, έκτακτη. Στα παραπάνω συνηγορεί το γεγονός ότι ο χώρος στο Γραμματικό έχει χωρητικότητα 2 εκατ. κυβικά μέτρα σκουπιδιών και σχετικά εύκολα μπορεί να διπλασιαστεί και να επεκταθεί σε άλλα 2 εκατ. κυβικά μέτρα.

Και εσείς, όπως και ο προκάτοχός σας, ο κ. Σγουρός, συμφωνείτε στα κύρια.

Πρώτα απ' όλα συμφωνείτε στην επιχειρηματική δράση και εμπλοκή μεγάλων επιχειρήσεων στη διαχείρισή τους, και βεβαίως έχετε αναλάβει να μοιράσετε την "πίτα" από τα εκατομμύρια ευρώ της διαχείρισης των σκουπιδιών στα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο. Συμφωνείτε και το έχετε επιβάλει, ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι θα φορτωθούν και αυτό το κόστος».

Στην τοποθέτησή της, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ξεκαθάρισε ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά. Να σημειώσουμε ότι στο τέλος της συζήτησης του θέματος η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να ψηφίσουν οι σύμβουλοι πρότασή της για παύση των εργασιών και την αποκατάσταση της περιοχής. Η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Επιδεικνύοντας αρνητική στάση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας, Μιχάλης Μπαγιώτης, δεν δέχτηκε να αναγνωστεί, να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» και των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Φαρκαδόνας, το οποίο αναφερόταν στις πρόσφατες πλημμύρες που «έπνιξαν» αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

«Με τη στάση του αυτή», επισημαίνει σε ανακοίνωση - καταγγελία η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Φαρκαδόνας,«θέλησε να κρύψει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και των προηγούμενων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΕΕ, όπως και των κυβερνήσεων, της σημερινής αλλά και των προηγούμενων, που παρά την τραγικότητα που βιώνουμε κάθε χρόνο, δεν έχουν πάρει ούτε το ελάχιστο μέτρο προστασίας, δεν έχουν κάνει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο».

Το υπόμνημα που κατέθεσε, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/2/2018, ο Αποστόλης Θωμόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Φαρκαδόνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αναφέρεται στη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων, την Κυριακή 25/2, στο χωριό Κεραμίδι Τρικάλων, στην οποία έγινε συζήτηση για τις καταστροφές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που έγιναν στο νομό Τρικάλων και ιδιαίτερα στον κάμπο της Φαρκαδόνας, όπου πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα με φυτικές καλλιέργειες (κυρίως σιτηρά).

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι για τις καταστροφές φταίει και η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών - εγγειοβελτιωτικών - αποστραγγιστικών και άλλων έργων από την πλευρά του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων στον κάμπο της Φαρκαδόνας και γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλία, όπου κάθε φορά μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούνται πλημμύρες στην περιοχή από την υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του, οι οποίοι δέχονται όλα τα νερά των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Οι αγρότες της περιοχής διεκδικούν:

-- Να γίνει άμεσα από τον ΕΛΓΑ η καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%.

-- Να υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς.

-- Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο, τράπεζες, ΟΓΑ, να εξαιρεθούν από χαράτσια, όπως ΕΝΦΙΑ, υποχρεώσεις προς το δήμο, δημοτικά τέλη κ.λπ.

-- Στην περίπτωση πλημμυρών και καταστροφών των καλλιεργειών, που είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Φαρκαδόνα, έως ότου εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς.

-- Να υπάρξει σχεδιασμός και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών - εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες αλλά και τη λειψυδρία, αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα. Να δεσμευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκπόνησης των απαραίτητων μελετών και εκτέλεσης των έργων.

Καταδίκη καθηγητή θιασώτη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε πρόσφατα στον Ν. Γραμματικάκη, συνταξιούχο πλέον καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο 3ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου, θιασώτη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο οποίος μεταξύ άλλων απειλούσε τους μαθητές του σχολείου ότι θα «πάθουν τα ίδια» με θύμα δολοφονικής επίθεσης. Η απόπειρα δολοφονίας είχε γίνει σε βάρος του μαθητή Φοίβου Δερμετζίδη του εν λόγω σχολείου, με τον τραυματισμό του από τον Γ. Αποστολόπουλο, μέλος του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, το Γενάρη του 2013. Ενα από τα τραύματά του ήταν βαθύ και πολύ κοντά στην καρωτίδα. Σημειωτέον, ο χρυσαυγίτης δικάζεται αυτόν τον καιρό και στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Να θυμίσουμε ότι μετά την επίθεση στον μαθητή, γονείς είχαν υποβάλει υπόμνημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Δ' Αθήνας, ζητώντας διερεύνηση της συμπεριφοράς του καθηγητή. Τελικά, η υπόθεση κατέληξε σε εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη και ο Ν. Γραμματικάκης κρίθηκε ένοχος από το Πλημμελειοδικείο για το αδίκημα του «εγκωμιασμού εγκλήματος που διαπράχθηκε» με ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με τριετή αναστολή.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org