ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Ανυποχώρητα για Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία

Φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί απέδειξαν, στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, πως είναι ανυποχώρητοι στο δίκαιο αγώνα τους για Δημόσια - Δωρεάν Παιδεία

Μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά φοιτητές και σπουδαστές και στη χτεσινή τους πορεία απέδειξαν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Θα συνεχίσουν να παλεύουν μέχρι να ανατραπεί ο νόμος - πλαίσιο. Η αστυνομοκρατία και οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, οι συλλήψεις, οι τραυματισμοί και οι κάθε λογής προβοκάτσιες δε σταμάτησαν, ούτε χτες, το φοιτητικό κίνημα. Συνέχισαν και συνεχίζουν μαζικά, διεκδικητικά, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.

Φοιτητές, καθηγητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια νωρίς το μεσημέρι. Παρά τις διάφορες Κασσάνδρες που είχαν προαναγγείλει - μέσα απ' τα τηλεπαράθυρα - την «αποκλιμάκωση» των πανεκπαιδευτικών αγώνων, ήταν όλοι τους εκεί. Παρά τις προσπάθειες της κυβερνητικής φοιτητικής παράταξης (ΔΑΠ - ΝΔΦΚ) να «σπάσει» τις καταλήψεις με τραμπουκισμούς και προβοκάτσιες, η απάντηση δόθηκε και χτες και ήταν ηχηρή. Οι «μειοψηφίες» - χιλιάδες και χιλιάδες - κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας και πραγματοποίησαν μια ακόμη δυναμική πορεία προς τη Βουλή.

Απ' την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της πορείας, ανάμεσα σε επιθέσεις της αστυνομίας με χημικά και τις προσπάθειες διάλυσης της πορείας, μια φωνή ακουγόταν ακατάπαυστα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία», «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Η διαδήλωση ξεκίνησε απ' την οδό Πανεπιστημίου, συνέχισε στην οδό Σταδίου για να καταλήξει στη Βουλή μέσω των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας.

Σε όλη τη διάρκειά της ήταν εμφανής η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητα. Η αστυνομία αυτή τη φορά δεν αρκέστηκε στην προκλητική παρουσία της, αλλά επιτέθηκε στους διαδηλωτές, με τη «βοήθεια» των γνωστών -«αγνώστων». Με εκτεταμένη χρήση χημικών, προσαγωγές και συλλήψεις «στο σωρό», τραυματισμούς φοιτητών επιχείρησαν την τρομοκράτηση του πανεκπαιδευτικού κινήματος, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Μετά από κάθε απόπειρα διάλυσης της πορείας - στη Φιλελλήνων, στην Αμαλίας έως και την Πανεπιστημίου - οι φοιτητές ανασυγκροτούσαν τα μπλοκ τους και περιφρουρούσαν τον αγώνα τους. Η διαδήλωση συνεχίστηκε, παρά τις προκλήσεις.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μαζική διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών έγινε χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Στη μεγάλη διαδήλωση των 23 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με το πανό του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι από το ΠΑΜΕ. Λίγο πριν τη διαδήλωση ο ΕΣΔΕΠ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου υπογράμμισε την αντίθεσή του στο νόμο - πλαίσιο. Ο σύλλογος των πανεπιστημιακών έχει αποφασίσει απεργία έως την ερχόμενη Τρίτη, ενώ κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση σύγκληση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ώστε να υπάρξει απόφαση του ΑΠΘ για το νομοσχέδιο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιώντας μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση με κυρίαρχα συνθήματα: «Αγώνας, ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό», «Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». Με δυναμισμό και μαχητικότητα τα μπλοκ των συλλόγων πορεύτηκαν στην Εγνατία Οδό, την οδό Αντιγονιδών έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι χιλιάδες διαδηλωτές κατέληξαν στα πανεπιστήμια ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την προγραμματισμένη μαζική εξόρμηση των συλλόγων στα διόδια των Μαλγάρων.

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Καβάλα, τις Σέρρες και την Κοζάνη. Αργά χτες το απόγευμα συλλαλητήρια εργαζομένων και φοιτητών έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, στα Γιάννενα, σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Αξέχαστο παραπλανητικό ταξίδι

Associated Press

«Τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους και τις πλατείες. Το ποδόσφαιρο φαίνεται ότι τα συγκινούσε περισσότερο. Μη νομίσεις πως το παιχνίδι είναι η μόνη τους απασχόληση. Εμαθα ότι και αυτά πηγαίνουν στο σχολείο για να μορφωθούν. Δε λείπουν επίσης οι τηλεοράσεις, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα γήπεδα όπου ασκούνται στα σπορ. Ζωηρή είναι και η ανάγκη τους να επικοινωνήσουν με τον Θεό. Εχουν και αυτοί ναούς όπου εκτελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα με σεβασμό. Το ταξίδι αυτό στην Αφρική θα μου μείνει αξέχαστο!» (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Στ' Δημοτικού, κεφάλαιο «εμείς κι ο κόσμος», σελίδα 89).

Στο παραπάνω απόσπασμα, ο μικρός Κώστας περιγράφει τις εντυπώσεις του από ένα ταξίδι που έκανε με τους γονείς του σε διάφορες χώρες της Αφρικής. Το μόνο διαφορετικό που διαπιστώνει είναι το χρώμα και μερικά γνωρίσματα της σωματικής κατασκευής των παιδιών της Αφρικής.

Και φυσικά γεννιέται αυτόματα το ερώτημα: Σε ποια ακριβώς Αφρική ταξίδεψε ο μικρός Κώστας ή - σωστότερα - ο συγγραφέας του βιβλίου; Μήπως στην Αιθιοπία του απέραντου αναλφαβητισμού και της μεγάλης θνησιμότητας; Ποια θέατρα και ποια γήπεδα για σπορ ανακάλυψε στη Μαύρη Ηπειρο;

Το βιβλίο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Στ' Δημοτικού αποτελεί επανέκδοση του παλιότερου, του 1985. Ξεφυλλίζοντάς το παρατηρεί κανείς ότι απουσιάζει εντελώς η αναφορά στη σύγχρονη φτώχεια και εξαθλίωση και η Γη παρουσιάζεται σαν παράδεισος στα μάτια του μικρού μαθητή. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι διαφορετική για εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδιού, 700 εκατ. παιδιά σε όλο τον πλανήτη επιβιώνουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, περισσότεροι από 250 εκατ. ανήλικοι εργάζονται παράνομα, ενώ 100 εκατ. παιδιά ζουν στους δρόμους και άλλα τόσα, κυρίως κορίτσια δεν πηγαίνουν σχολείο.

Τουλάχιστον λοιπόν, υποτιμά τα παιδιά της Αφρικής αλλά και τα Ελληνόπουλα που γίνονται αποδέκτες μιας τέτοιας εικόνας, το γεγονός ότι αφού υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία με το Θεό και δυνατότητα για ποδόσφαιρο έχουν μπει στην άκρη οι - ανεκπλήρωτες - ανάγκες για επιβίωση.

Δεν έχουν ανάγκη από το σχολείο να τους κρύψει την πραγματικότητα τα παιδιά. Αλλωστε, όρος για να γίνει το σχολείο και η μάθηση ελκυστική είναι να συνδέεται με την πραγματική ζωή. Οχι βέβαια με την πιο χυδαία της έκφραση (όπως συνηθίζεται στα νέα βιβλία με την υπερ - προβολή καταναλωτικών προτύπων, του χρήματος, της τεχνολογίας κλπ.) αλλά με την πραγματική ζωή, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τους αγώνες του λαού αλλά και με την αναζήτηση των αιτιών για όσα συμβαίνουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίθεση της κυβέρνησης στο φοιτητικό κίνημα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τον κλιμακούμενο αυταρχισμό σε βάρος των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τα νέα χτεσινά επεισόδια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Η προκλητική επίθεση των ΜΑΤ με χημικά κατά της φοιτητικής πορείας όταν οι κουκουλοφόροι περπατούσαν ανενόχλητοι μακριά από την πορεία, οι αναίτιες συλλήψεις φοιτητών, καθώς και οι πυροβολισμοί αστυνομικού στον αέρα, εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει με την τρομοκρατία το φοιτητικό κίνημα που αντιπαλεύει την πολιτική της. Είναι συνέχεια της κλιμακούμενης επιχείρησης συκοφάντησης που στηρίζεται από το σύνολο των ιδιωτικών και κρατικών Μέσων Επικοινωνίας.

Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι φοιτητές που συνελήφθησαν από την Αστυνομία μέσα από τα μπλοκ της διαδήλωσης.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να καταδικάσουν την κυβερνητική επίθεση κατά του κινήματος των φοιτητών και των σπουδαστών. Να σταθούν στο πλάι τους, γιατί είναι δικό τους συμφέρον να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που παραδίδει ολοκληρωτικά την έρευνα και τα πανεπιστήμια στο κεφάλαιο».

Παρέμβαση στον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και κατήγγειλε τις συλλήψεις των δύο φοιτητών και του μαθητή, καθώς και το κλίμα αστυνομοκρατίας που επιβλήθηκε στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία ταξικών σωματείων του ΠΑΜΕ βρέθηκε στη ΓΑΔΑ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ενώ η «Δημοκρατική Συσπείρωση» προσέφερε νομική υποστήριξη. Οι δύο από τους φοιτητές κατηγορούνται για ρίψη αντικειμένων, ενώ ο μαθητής για απόπειρα απελευθέρωσης των παραπάνω. Αργά το βράδυ, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ