ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
Στα μπλόκα του αγώνα η θέση των γυναικών της υπαίθρου

Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς και ιδιαίτερα της γυναίκας αγρότισσας η ΟΓΕ

Από επίσκεψη αλληλεγγύης της ΟΓΕ στους αγωνιζόμενους αγρότες, σε κινητοποίηση προηγούμενης χρονιάς
Από επίσκεψη αλληλεγγύης της ΟΓΕ στους αγωνιζόμενους αγρότες, σε κινητοποίηση προηγούμενης χρονιάς
Να πάρουν τη θέση τους «στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση της πλειοψηφίας των αγροτικών οικογενειών, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες» καλεί τις αγρότισσες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, μπροστά στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά περιοχές, με επίκεντρο το μπλόκο της Νίκαιας.

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Αγροτικών Συλλόγων, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα στα μπλόκα, αντιπαλεύοντας την πολιτική που ξεκληρίζει μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η ΟΓΕ στηρίζει τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ στρέφει ιδιαίτερα την προσοχή της στις γυναίκες της υπαίθρου, τις αγρότισσες, τις εργάτριες γης, τις εποχιακά εργαζόμενες σε μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων. Οπως υπογραμμίζει, οι γυναίκες αυτές είναι τα μεγαλύτερα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, «που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων».

Πολλαπλές οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής

Η συγκέντρωση παραγωγής και γης και ο έλεγχός τους από τα μονοπώλια, που προωθείται από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αλλά και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, πλήττει τις λαϊκές οικογένειες στην ύπαιθρο, αλλά και στην πόλη, ενώ έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις γυναίκες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και αγρότισσες συνθλίβονται από τους εμποροβιομήχανους που αγοράζουν τα προϊόντα τους σε τόσο εξευτελιστικές τιμές, που τους στερούν το απαραίτητο εισόδημα για μια αξιοπρεπή ζωή. Την ίδια στιγμή, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται και από το κόστος παραγωγής, που σκαρφαλώνει στα ύψη από τις τιμές στο ρεύμα, τους φόρους στο πετρέλαιο, τα χαράτσια, τις πανάκριβες τιμές των απαραίτητων μέσων και εφοδίων για να συνεχίσουν την παραγωγή τους.

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, που πλήττει όλους τους αγρότες, θέτει με ιδιαίτερη οξύτητα στο στόχαστρο τις γυναίκες αγρότισσες. Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές έχουν οδηγήσει σήμερα χιλιάδες αγρότισσες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος τους, να μένουν ανασφάλιστες.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουν το δικαίωμά τους στη συνταξιοδότηση (και μάλιστα στα αυξημένα ηλικιακά όρια που έχουν επιβάλει οι αντιασφαλιστικοί νόμοι) να μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο. Την ίδια ώρα, η αγροτική σύνταξη βρίσκεται στα 320 ευρώ.

Οι δύσκολες συνθήκες δουλειάς στην ύπαιθρο, τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον γυναικείο οργανισμό. Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, τον βαθμό της εκμηχάνισης των γεωργικών και κτηνοτροφικών εργασιών, υπάρχουν οι περιοχές και οι καλλιέργειες στις οποίες είναι σχετικά εκτεταμένη η χειρωνακτική εργασία των γυναικών. Ενώ γενικεύεται η γυναικεία εργασία στα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού.

Δίπλα στα παραπάνω, οι αγρότισσες και κτηνοτρόφοι επιβαρύνονται από την έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών υπηρεσιών και υποδομών κοινωνικής μέριμνας, που φορτώνει αποκλειστικά στις πλάτες τους τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ.

Το κλείσιμο και η υπολειτουργία σχολικών μονάδων αναγκάζει πολλές οικογένειες σε καθημερινές μετακινήσεις σε διπλανά χωριά. Οι παιδικοί σταθμοί είναι ελάχιστοι, ενώ τα βρεφικά τμήματα ανύπαρκτα σε μεγάλες περιοχές της υπαίθρου. Αντίστοιχα, οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, είναι τεράστιες, με κενά σε παιδιατρικά και γυναικολογικά τμήματα, σε ειδικότητες γιατρών, όπως και νοσηλευτικού προσωπικού, σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και άλλα.

Οι αγρότισσες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με επιπλέον εμπόδια στην κοινωνική τους ζωή, καθώς υπάρχουν κενά σε υποδομές και υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού.

Προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ

Πλευρές της δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου αποτυπώνονται και σε σχετική μελέτη που έχει διεξαχθεί για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του υπουργείου Εσωτερικών, πριν από έναν περίπου χρόνο.

Δίπλα όμως στην καταγραφή των προβλημάτων για τις αγρότισσες, η Γενική Γραμματεία «λιβανίζει» την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που ευθύνεται για αυτά. «Η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών και προσαρμογών», σημειώνεται στην εισαγωγή της εν λόγω μελέτης, ενώ οι συντάκτριές της επισημαίνουν πως «η ένταξη της διάστασης του φύλου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού Κανονισμού Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Υπάρχουν απόψεις που θέλουν τις αγρότισσες να ασκούν πιο φιλική προς το περιβάλλον αγροτική δραστηριότητα και πιο οικολογικό τρόπο καλλιέργειας», σημειώνει η Γενική Γραμματεία, στην προσπάθεια να φορέσει στην πολιτική της ΕΕ ένα «φιλικό» για τις γυναίκες προσωπείο.

Οπως προσθέτει, αν οι απόψεις αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, «τότε αυτός ο θηλυκός τρόπος λειτουργίας στη γεωργία λ.χ. είναι προφανώς πολύ κοντά με τους αναδυόμενους στόχους της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την παροχή δημόσιων αγαθών».

Στην πραγματικότητα, οι στόχοι της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της είναι η μεγέθυνση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης, που επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με την αξιοποίηση επιστημονικών - τεχνολογικών καινοτομιών.

Παράλληλα, οι διακηρύξεις για την «πράσινη ανάπτυξη» και οι παρεμβάσεις για τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή συνδέονται και με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου «προστασίας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ώστε να αποκλείονται προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικών δυνάμεων.

Πηγή ενίσχυσης του αγώνα

Οι κατευθύνσεις ΕΕ και κυβέρνησης για την αγρότισσα όχι μόνο δεν μπορούν να την απαλλάξουν από την ανασφάλεια, το άγχος, τη ζωή με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα, από την επιβάρυνση της υγείας της, αλλά βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τα σύγχρονα δικαιώματά της στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Η συμμετοχή των γυναικών στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα, στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, στις αποφάσεις και τη δράση τους, μπορεί και πρέπει να γίνει πηγή ενίσχυσης του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, να δυναμώσει την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών της υπαίθρου.


Ε.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς

Προειδοποιητική στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 5 μ.μ.) για όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς στην Αττική, τη Δευτέρα 4/2, κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Θα γίνει συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στον κύριο χώρο του τμήματος RBU («Κόκκινα» Δάνεια), στη λεωφ. Μεσογείων.

Να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Υπαλλήλων στις υπηρεσίες της τράπεζας έχει κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας την ίδια μέρα και ώρα μόνο για τους εργαζόμενους στο τμήμα RBU.

Αιτία της κινητοποίησης είναι οι σχεδιασμοί της τράπεζας να προχωρήσει στην απόσχιση του τμήματος των «Κόκκινων» Δανείων και σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων που απασχολούνται σ' αυτό. Πανελλαδικά στο τμήμα αυτό απασχολούνται περίπου 1.200 εργαζόμενοι, οι οποίοι ακούνε διευθυντικά στελέχη να ανακοινώνουν ότι είτε θα απολυθούν είτε θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα πακέτα των «κόκκινων» δανείων. Αντίστοιχο προβλέπεται το μέλλον και για τους εργαζόμενους των άλλων τραπεζών.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την Παρασκευή συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησαν, η Ηβα Καριώτη από το «Αγωνιστικό Μέτωπο» και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη διάρκεια της παρέμβασης, ο Σ. Ζαριανόπουλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων.

Αθώοι 8 απεργοί της «Χαλυβουργίας»

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών 8 εργαζόμενοι - απεργοί της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» (7 μέλη της διοίκησης του Σωματείου και ένας ακόμα απεργός), σε μια ακόμα δίκη από τη «βιομηχανία» διώξεων που στήθηκε ενάντια στον πολύμηνο και ηρωικό αγώνα τους. Στη δίκη, την Παρασκευή 1/2, στην οποία έσυρε τους χαλυβουργούς η εργοδοσία του Μάνεση, με την κατασκευασμένη κατηγορία της ψευδορκίας, κατέρρευσε άλλη μια σκευωρία εναντίον τους. Κυρίως, κατέπεσε ο ανυπόστατος ισχυρισμός της εργοδοσίας ότι η πολύμηνη και μαζική απεργία των χαλυβουργών δεν ήταν παρά μια «κατάληψη» που έκανε κάποια μειοψηφική ομάδα...

Κινητοποιήσεις για την Υγεία
  • Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για την άμεση λειτουργία της ΜΕΘ και την επαναλειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου μαζί με σωματεία και φορείς του νησιού οργανώνουν νέα συγκέντρωση, την Τρίτη 5/2 στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας καλούν σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο την Τρίτη 5/2 στις 11 π.μ., ενάντια στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του Νοσοκομείου και του ΙΚΑ.
Με κάθε τρόπο δηλώνουμε «παρούσες»!

Την ανάγκη για ενεργότερη συμμετοχή των αγροτισσών στους αγώνες αναδεικνύει η Μαρία Μαμούχα, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου, που μίλησε στον «Ριζοσπάστη»: «Το ΔΣ του Συλλόγου μας, στο οποίο μετέχουμε δύο γυναίκες, τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων και χαιρέτισε τους αγρότες από τη Μαγνησία που έστησαν μπλόκο στον κόμβο του Αερινού. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στο μπλόκο δεν υπάρχουν γυναίκες, ενώ πολύ λίγες αγρότισσες συμμετέχουν γενικότερα στο αγροτικό κίνημα κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Η γυναίκα της αγροτικής οικογένειας είναι εξίσου - και περισσότερο - με τον άνδρα θύμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ, και η θέση της είναι δίπλα στον άνδρα, στο μπλόκο, όπως δίπλα του είναι όταν μαζεύουν μαζί τις ελιές και μαζί στενοχωριούνται που δεν έχουν παραγωγή, όπως έγινε φέτος και στην περιοχή μας, λόγω του δάκου. Κι όσες δεν μπορούν να βρίσκονται συνεχώς στο μπλόκο - υπάρχουν βλέπετε και οι πολλές δουλειές που έχει μια γυναίκα του χωριού, όχι μόνο στο χωράφι αλλά και το σπίτι - ας κάνουν ό,τι μπορούν στα χωριά και στις πόλεις για να αναπτυχθεί η λαϊκή συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα της αγροτιάς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ