ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας

Ενα ακόμα κραυγαλέο μέτρο ενίσχυσης του αυταρχικού της οπλοστασίου ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, κυρώνοντας την ψευδεπίγραφη διεθνή σύμβαση «Για την καταστολή τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων».

Σύμφωνα με τη σύμβαση και στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, απελευθερώνεται η διαδικασία έκδοσης Ελλήνων υπηκόων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, εάν κάποιοι από αυτούς διαδηλώσουν κατά της πρεσβείας τους και προκαλέσουν «καταστροφές» στο κτίριο ή από τις ενέργειές τους πιθανόν να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημιά σε εγκαταστάσεις ξένου κράτους.

Στη σύμβαση ορίζονται ως παράνομες ενέργειες όσες στρέφονται κατά εγκαταστάσεων ξένων κρατών και αναφέρεται ρητά ότι: «Το κράτος μέρος στην επικράτεια του οποίου είναι παρών ο δράστης ή ο φερόμενος ως δράστης λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο για να διασφαλίσει την παρουσία του εν λόγω προσώπου για τον σκοπό της δίωξης ή της έκδοσης». Μάλιστα, στη σύμβαση, για να υπάρχει και η σχετική κάλυψη, αναφέρεται ότι ενέργειες έμπρακτης διαμαρτυρίας δε θεωρούνται «πολιτικό αδίκημα ή αδίκημα με πολιτικά κίνητρα».

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ εξέφρασε η Λ. Κανέλλη, παρατηρώντας ότι είναι ύποπτος ο χρόνος κατά τον οποίο η σύμβαση έρχεται για κύρωση. Τόνισε ότι η πρόβλεψη πως τιμωρείται όποιος έχει σκοπό «να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή που πιθανό να καταλήξει σε μεγάλη οικονομική ζημιά» αυτόματα κατατάσσει στους τρομοκράτες όσους πραγματοποιούν ένα μπλόκο σε ένα δρόμο ή περιφρουρούν την απεργία τους σε έναν καταπέλτη πλοίου.

«Βάφτισαν» επιβατηγό πλοίο φορτηγό

Με απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, την Πέμπτη, ένα επιβατηγό πλοίο, το «ΚΡΗΤΗ 2», μετονομάστηκε σε φορτηγό! Και με την αλλαγή αυτή άρθηκε η απαγόρευση απόπλου που ίσχυε λόγω της σφοδρότατης θαλασσοταραχής (η θάλασσα έβραζε με 9 μποφόρ). Ετσι ο καπετάνιος του πλοίου, αντί να εφαρμόσει το απαγορευτικό, σήκωσε άγκυρα με μόνη την εντολή της εταιρίας να ταξιδέψει!

Η πλοιοκτήτρια ΑΝΕΚ έδωσε εντολή να βγουν έξω οι επιβάτες και να μείνουν μέσα οι 70 ναυτικοί του πληρώματος, οι 104 οδηγοί των φορτηγών και οι 6 οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων. Με αυτή τη σύνθεση, σε δευτερόλεπτα, η Διεύθυνση Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του ΥΕΝ μετονόμασε το «ΚΡΗΤΗ 2» από επιβατηγό πλοίο σε φορτηγό και τους 140 επιβαίνοντες σε εμπόρευμα! Ετσι ενέκρινε τον απόπλου του πλοίου «ευθύνη πλοιάρχου»! Που σημαίνει, ο εφοπλιστής διατάζει κι αν θες δουλιά αύριο, παίξε τη ζωή σου, του πληρώματος και των επιβατών κορόνα - γράμματα και ταξίδεψε, κι ας έχει γενικό απαγορευτικό. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος, με κάθε εντολή του κάθε εφοπλιστή ένα επιβατηγό πλοίο να «βαφτίζεται» φορτηγό, να ταξιδεύει με ευθύνη πλοιάρχου, όση κι αν είναι η θαλασσοταραχή! Το γεγονός ότι το πλήρωμα και οι οδηγοί των φορτηγών μπορεί να ταξιδεύουν με 9 και πάνω μποφόρ είναι αδιάφορο για το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές που σε κάθε περίπτωση έχουν ασφαλισμένα τα βαπόρια τους. Μπροστά σ' αυτό για το κεφάλαιο η ανθρώπινη ζωή είναι αναλώσιμη.

Σταθερά οι φτωχότεροι στην ΕΕ

Μικρή πρόοδος, 1,8 εκατοστών της μονάδας, καταγράφηκε στους «δείκτες σύγκλισης» της Ελλάδας προς το μέσο κοινοτικό επίπεδο κατά την πενταετία 1995-2000, ενώ υπάρχουν και περιφέρειες όπου αντί για σύγκλιση με το μέσο κοινοτικό όρο υπήρξε απόκλιση και το χάσμα μεγάλωσε κι άλλο. Αυτό προκύπτει από τη δεύτερη έκθεση προόδου για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση των χωρών της ΕΕ που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη η αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των «15», καθώς και οι 13 περιφέρειες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία. Και αν πάρουμε υπόψη ότι το κεφάλαιο ενισχύθηκε, σημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα γίνονται ακόμη πιο φτωχά.

Οσον αφορά σε κάθε ελληνική περιφέρεια χωριστά - πάντα με βάση τις 100 ΜΑΔ στην ΕΕ των «15» - το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε ως εξής το 2000 (σε μονάδες ΜΑΔ):

  • 47,1 στην Ηπειρο, η οποία συνεχίζει να είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της ΕΕ των «15» (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει κάτω και από το μισό του μέσου κοινοτικού)
  • 51,1 στη Δυτική Ελλάδα (από 52,7 το 1995)
  • 54,6 στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (από 55,6 το 1995)
  • 57,7 στην Πελοπόννησο
  • 59,1 στην Κεντρική Ελλάδα
  • 59,2 στα Ιόνια Νησιά
  • 76,4 στη Στερεά Ελλάδα (από 82,7 το 1995)
  • 77,1 στην περιφέρεια Αττικής κλπ.
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ντόπιο και ξένο τραπεζικό κεφάλαιο μαζί με τους διάφορους κερδοσκόπους του διεθνούς χρηματεμπορίου ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους από τη λεγόμενη διαδικασία της σύγκλισης με την ΟΝΕ, που ακολούθησαν με «θρησκευτική ευλάβεια» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (σελίδα 15)

Συμπεράσματα από την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, για το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση - πενταετούς διάρκειας, που προβλέπει «ανοιχτές αγορές εργασίας», με μεγαλύτερη «ευελιξία» και κατά συνέπεια μεγαλύτερα κέρδη για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, εξασφαλίζοντάς τους ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, έτοιμο να «προσαρμόζεται» στις ανάγκες της παραγωγής και της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων (σελίδες 16-17)

Ισως στην Ελλάδα να εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο χρονικό διάστημα, ως μια συγκροτημένη κυβερνητική δράση, αλλά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο, εφαρμόζεται για αρκετά χρόνια η λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία» που υλοποιεί τη στρατηγική κατεύθυνση της Διάσκεψης των υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ τον Ιούνη του 1998, για «κράτος που ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές» (σελίδες 18-19)

Γοργά προωθείται η ελαχιστοποίηση, ίσως και η κατάργηση των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι πρόσφατες οι δηλώσεις ότι τα έσοδα απ' αυτόν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εξορθολογισμό των εσόδων, που θα έχει η ΤΑ από την πρόσθετη φορολογία των δημοτών. Ηδη στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, η κεντρική εξουσία έβγαλε από πάνω της την υποχρέωση να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα για την εκπλήρωση της αποστολής της ΤΑ (σελίδα 21)

Πριν από 60 χρόνια, στις 2 Φλεβάρη, οι σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν νικηφόρα τη μάχη του Στάλινγκραντ, δίνοντας αποφασιστική στροφή σ' όλη τη μέχρι τότε πορεία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (σελίδα 24)

Τίμησε σε εκδήλωσή της η ΟΓΕ τη Δανάη Στρατηγοπούλου για τους αγώνες και το έργο της ανοίγοντας ταυτόχρονα και τη μεγάλη καμπάνια που ξεκινά η Ομοσπονδία ενάντια στην τηλεβαρβαρότητα (σελίδα 25)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ