Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας

Ενα ακόμα κραυγαλέο μέτρο ενίσχυσης του αυταρχικού της οπλοστασίου ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, κυρώνοντας την ψευδεπίγραφη διεθνή σύμβαση «Για την καταστολή τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων».

Σύμφωνα με τη σύμβαση και στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, απελευθερώνεται η διαδικασία έκδοσης Ελλήνων υπηκόων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, εάν κάποιοι από αυτούς διαδηλώσουν κατά της πρεσβείας τους και προκαλέσουν «καταστροφές» στο κτίριο ή από τις ενέργειές τους πιθανόν να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημιά σε εγκαταστάσεις ξένου κράτους.

Στη σύμβαση ορίζονται ως παράνομες ενέργειες όσες στρέφονται κατά εγκαταστάσεων ξένων κρατών και αναφέρεται ρητά ότι: «Το κράτος μέρος στην επικράτεια του οποίου είναι παρών ο δράστης ή ο φερόμενος ως δράστης λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το εθνικό του δίκαιο για να διασφαλίσει την παρουσία του εν λόγω προσώπου για τον σκοπό της δίωξης ή της έκδοσης». Μάλιστα, στη σύμβαση, για να υπάρχει και η σχετική κάλυψη, αναφέρεται ότι ενέργειες έμπρακτης διαμαρτυρίας δε θεωρούνται «πολιτικό αδίκημα ή αδίκημα με πολιτικά κίνητρα».

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ εξέφρασε η Λ. Κανέλλη, παρατηρώντας ότι είναι ύποπτος ο χρόνος κατά τον οποίο η σύμβαση έρχεται για κύρωση. Τόνισε ότι η πρόβλεψη πως τιμωρείται όποιος έχει σκοπό «να προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή που πιθανό να καταλήξει σε μεγάλη οικονομική ζημιά» αυτόματα κατατάσσει στους τρομοκράτες όσους πραγματοποιούν ένα μπλόκο σε ένα δρόμο ή περιφρουρούν την απεργία τους σε έναν καταπέλτη πλοίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ