ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Εικονικά τιμολόγια στην Εστία!

Καταγγελίες του Γ. Σταυρόπουλου, μέλους του ΔΣ του ΟΕΕ, για εικονικά τιμολόγια, σχετικά με την εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Οργανισμού. Αποκαλυπτικές παραδοχές και παρέμβαση της ΥΠΕΔΑ

Σκάνδαλο, που αφορά ζητήματα διαχείρισης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας,αποκαλύπτεται με τις καταγγελίες του μέλους του ΔΣ του οργανισμού και μέλους του προεδρείου της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλου,για έκδοση εικονικών τιμολογίων σχετικά με την προμήθεια υλικών για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας!

Τα 11 προγράμματα ύψους 107 εκ. δρχ. έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 1996 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συνολικά εκπαιδεύτηκαν 220 άνεργοι. Μερικά από τα μαθήματα αφορούσαν κοπτική - ραπτική, κέντημα και εκεί έχει εντοπιστεί και καταγγέλλεται η πρώτη παρανομία, ενώ πολλές ακόμα ενδέχεται να δουν το φως της δημοσιότητας, μετά και από την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, εάν υπάρξει όπως επιβάλλεται.

Η καταγγελία αφορά τα προγράμματα που έγιναν σε Αρτα και Λέρο.Σύμφωνα με τιμολόγια που ανακάλυψε ο Γ. Σταυρόπουλος,εμφανίζεται η εταιρία ΠΙΣΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, που εδρεύει στην Αθήνα, να έχει εκμισθώσει στον Οργανισμό μεγάλο αριθμό ραπτομηχανών και να έχει πληρωθεί για αυτές με 3.697.495 δραχμές. Ομως, αυτές οι μηχανές δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους,όπως καταγγέλλει ο Γ. Σταυρόπουλος ότι προκύπτει από εκθέσεις εκπαιδευτών και μαθητών και από έρευνα που έκανε.

Η όλη υπόθεση καταγγέλθηκε στις 23 Οκτώβρη στο ΔΣ του Οργανισμού όπου αποφασίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης. Εκεί ο διευθυντής εκπαίδευσης της Εστίας Λ. Καφρίτσας,ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις - μια και φαίνεται να έχει πλήρη εικόνα και έλεγχο για την υλοποίηση των προγραμμάτων- παραδέχτηκε την εικονική μίσθωση και πως ό,τι έγινε ήταν σε γνώση της τότε προέδρου του οργανισμού Ι. Ζερβάκη!Επιπλέον, θέλησε να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος ότι η όλη μεθόδευση είχε να κάνει με αντισταθμιστικά οφέλη για την Εστία!

Συγκεκριμένα είχε πει, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 23 Οκτώβρη: "Για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, τα οποία κυκλοφορούν, είναι όντως δυο τιμολόγια τα οποία φτιάχτηκαν με το κλείσιμο των προγραμμάτων. Γιατί φτιάχτηκαν; Διότι ξεκίνησε από εδώ και είπαμε σαν οργανισμός (σ.σ. ότι) κάναμε τα προγράμματα να κερδίσουμε κάτι και το είπε κατ' επανάληψη η κυρία Ζερβάκη, ότι αποσκοπούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανέργους και παράλληλα να κερδίσουμε κάτι παραπάνω".Λίγο παρακάτω, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν εικονικά τιμολόγια, ο Λ. Λαφρίτσας συνεχίζει για τις μηχανές: "Αντί να αγοράσουμε τις πέντε, που δε θα μας τις πλήρωνε η ΕΟΚ και τις πέντε και θα τις πληρώναμε με χρήματα της Εργατικής Εστίας, νοικιάσαμε 10 στα χαρτιά.Πήραμε τις πέντε, κάναμε τη δουλιά μας και οι μηχανές υπάρχουν στην είσοδο". Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Λ. Μόσχου,μέλους του ΔΣ, αργότερα:... "Η εξέλιξη αυτή είναι ότι ο κύριος αρμόδιος διευθυντής δέχτηκε ότι τα αντίστοιχα τιμολόγια είναι εικονικά και του είπε η κυρία πρόεδρος, να προχωρήσει σε αυτή την εικονικότητα των τιμολογίων".

Βράδυ ήρθαν τα "οφέλη"

Λίγες μέρες μετά, το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτώβρη,ξεφορτώνονται στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της Εστίας 16 ραπτομηχανές παρόντος του Λ. Καφρίτσα,για τις οποίες κανείς αρμόδιος παράγοντας του Οργανισμού δε φαίνεται να γνωρίζει τίποτα.

Στις 31 Οκτώβρη ο συνδικαλιστής καλεί για έλεγχο την ΥΠΕΔΑ,η οποία διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα για τις μηχανές, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο για το πώς βρέθηκαν εκεί. Επιπροσθέτως διαπιστώνει κι άλλα προβλήματα με τις εισαγόμενες μηχανές και καλεί τη Δίωξη Τελωνειακού Εγκλήματος!Από τον διευθυντή εκπαίδευσης και από τον φύλακα παίρνονται υπεύθυνες δηλώσεις για την ύπαρξη των μηχανών. Ο διευθυντής εκπαίδευσης επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μηχανές είναι "δωρεά" προς τον οργανισμό από την επιχείρηση "ΕΥΡΩΠΙΣΤΩΤΙΚΗ",αλλά δεν υπάρχουν έγγραφα προσφοράς των μηχανών και αποδοχής της "δωρεάς" από τον Οργανισμό. Μάλιστα, η διευθύντρια προμηθειών του οργανισμού αρνείται να τις παραλάβει!

Ο Γ. Σταυρόπουλος είχε ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη, καθώς και έγγραφες αναφορές από το προσωπικό της Εστίας που σχετίζεται με τα δυο προγράμματα.

Πάντως, είναι ενδεικτική και η έκθεση της συντονίστριας στο πρόγραμμα της Λέρου Μ. Καντά: "Το κύριο πρόβλημα που εξακολουθεί είναι οι απλές και παλαιού τύπου μηχανές κεντήματος που δυσκολεύουν την πρακτική άσκηση". Αλλά και η εκπαιδευόμενη Ε. Γιαννατά από τη Λέρο δήλωνε γραπτώς ότι πρέπει "να σταλούν περισσότερες μηχανές". Το ίδιο και η Ε. Σκόρδου,το ίδιο και η Α. Ρήγα,η Α. Ιωαννίδου,η Γ. Γιαννάκου,η Ε. Καστή και άλλες εκπαιδευόμενες, κάτι που αποδεικνύει ότι ποτέ η προμήθεια του οργανισμού σε μηχανές δεν κάλυψε τις ανάγκες των 20 εκπαιδευομένων.

Γ. Φ.

ΕΚΑ, όπως ΓΣΕΕ...

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Η ολομέλεια υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, πλήρως το πλαίσιο αιτημάτων που πρόβαλε η ΓΣΕΕ. Την απόρριψή του ζήτησαν οι σύμβουλοι της ΔΑΣ,καταθέτοντας ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και πρόγραμμα δράσης.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΣ, οι λόγοι για την απόρριψη του πλαισίου της ΓΣΕΕ είναι "διότι πρόκειται για ένα κείμενο διαποτισμένο από την ανησυχία για τη με κάθε τρόπο διατήρηση της "κοινωνικής ειρήνης", ενώ απουσιάζει παντελώς κάθε πρόταση για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, ενάντια στις πολυεθνικές, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση".

Οι ολοκληρωμένες προτάσεις που κατέθεσε η παράταξη - υπογραμμίζεται - κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και έχουν ως βάση τη διαπίστωση πως η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποταγμένες στις απαιτήσεις διεθνών και ντόπιων μονοπωλίων και ότι απέναντι σε αυτές πρέπει να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων. Πρότεινε δε συγκεκριμένα αιτήματα και μορφές διεκδίκησης.

Ο Γ. Σταυρόπουλος δείχνει τις 16 ραπτομηχανές - έπιπλο, που εμφανίστηκαν στην είσοδο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας

"Εσπασε ένα απόστημα"

Δήλωση του Γ. Σταυρόπουλου, μέλους του ΔΣ της Εργατικής Εστίας και του προεδρείου της ΓΣΕΕ

"Από την πρώτη στιγμή έναρξης αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι εγκρίσεις γίνονταν κυριολεκτικά στο "πόδι" με συνοπτικότατες διαδικασίες. Ποτέ δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για τα προγράμματα αυτά καθ' όλη της διάρκεια της υλοποίησης, αλλά και όταν μετέπειτα έγινε το κλείσιμο των προγραμμάτων. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι υπήρξε πλήθος παρατυπιών και παρανομιών και η διεύθυνση εκπαίδευσης (διευθυντής) έλυνε και έδενε κυριολεκτικά. Η παραμικρή αγορά, προμήθειες, έλεγχοι γίνονταν από τον επικεφαλής αυτής της συγκεκριμένης διεύθυνσης, ο οποίος ήταν ελεγκτής και ελεγχόμενος.

Μετά τη διαπίστωση των συγκεκριμένων παρανομιών, δηλαδή των εικονικών μισθώσεων, που στοίχισαν στον οργανισμό 4 εκατ., τέθηκε στο ΔΣ του οργανισμού το θέμα και κάτω από την πίεση των καταγγελιών, αλλά και τις ερωτήσεις συμβούλων, ο διευθυντής δήλωσε ότι δε του έδωσε έγκριση το ΔΣ, αλλά ότι τα χειρίστηκε αυτά τα ζητήματα η τότε πρόεδρος του οργανισμού.

Αυτή η εμπειρία δείχνει ότι θα έπρεπε τα όποια χρήματα που διατίθενται για εκπαίδευση, έστω και τεχνική, να δίνονται στα δημόσια σχολεία για ουσιαστική ενίσχυση και της υποδομής τους και της αναβάθμισης του περιεχομένου εκπαίδευσης. Φαίνεται ότι το πρόγραμμα έγινε κυρίως για να βολευτούν φίλοι, συγγενείς και ημέτεροι και σε μια τέτοια κατάσταση ανθούν αποστήματα. Εκφράζω σοβαρή ανησυχία ότι αυτό το απόστημα, που άνοιξε με τα δυο εικονικά τιμολόγια, δε θα είναι το τελευταίο σε αυτή την ιστορία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ