ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
Είναι γελασμένοι

Τι κι αν έμειναν μόλις 5 βδομάδες για τις εκλογές; Τι κι αν το ΚΚΕ έχει καταθέσει και παρουσιάσει τα ψηφοδέλτιά του στις 13 Περιφέρειες και σε 262 δήμους σε όλη τη χώρα; Τι κι αν οι παρεμβάσεις των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρειες και δήμους είναι καθημερινές, για όλα τα ζητήματα που καίνε τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όπως οι πυρκαγιές, η ακρίβεια, οι ουρές του αίσχους έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς; Η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ κάνουν σαν να μην άκουσαν και να μην είδαν τίποτα απ' όλα αυτά, αποκλείοντας συστηματικά το ΚΚΕ και τους εκλογικούς συνδυασμούς του από κάθε προβολή. Αλλοι βλέπουν «εκλογές με στοιχήματα για τρεις» στην Αττική, χωρίς να λένε τίποτα για το ΚΚΕ, που στις εθνικές εκλογές ήταν τρίτο κόμμα! Αλλοι, πάλι, δεν βλέπουν (ή μήπως βλέπουν καλά;) τον λόγο να καλέσουν εκπρόσωπο του ΚΚΕ στις πολιτικές συζητήσεις που ξεκίνησαν και μετατρέπονται ήδη σε πασαρέλες των υποψηφίων των αστικών κομμάτων, αλλού με τον φερετζέ του «ακομμάτιστου», αλλού με τον μανδύα του «ανεξάρτητου» και πάει λέγοντας. Μαθαίνουμε επίσης οτι ορισμένες δημοσκοπικές εταιρείες ακόμα και στο δήμο Αθηναίων ρωτάνε στο τέλος -και αφού έχουν προηγηθεί διάφορες υποψηφιότητες- για τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Δηλαδή πρώτα ρωτανε για διάφορους υποψηφίους και στο τέλος για τον υποψήφιο που στηρίζει το τρίτο κόμμα στην Αθήνα!! Αν νομίζουν πως με τέτοια τερτίπια και αποκλεισμούς θα φέρουν στα μέτρα τους την προεκλογική αντιπαράθεση για όσα βαραίνουν τον λαό, για να βγαίνει λάδι η αντιλαϊκή πολιτική, που όλοι μαζί υπηρετούν, είναι βαθιά γελασμένοι. Ισα ίσα... Η στάση τους απέναντι στο ΚΚΕ αποκαλύπτει ποιος είναι το αντίπαλο δέος σ' αυτήν την άγρια πολιτική και γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές.

Σχέδιο

«Η Κομισιόν στις τελευταίες "κατευθυντήριες γραμμές" προς την Ελλάδα σημείωνε πως το σχέδιο φτάνει σε ένα σημείο όπου θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν διοικητικές και εφαρμοστικές αδυναμίες. Γι' αυτό, υποστήριζε, θα απαιτηθούν συντονισμός και βοήθεια προς αυτές τις αρχές προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο». Αυτά έγραφε η «Καθημερινή» τις προάλλες, σχετικά με το αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Να λοιπόν τι εννοούσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, όταν έλεγε ότι η - ούτως ή άλλως μηδαμινή - κρατική χρηματοδότηση σε δήμους και Περιφέρειες θα συνδεθεί πιο αποφασιστικά με την «αξιολόγηση» γύρω από την υλοποίηση των αντιδραστικών στόχων του αστικού κράτους, με τον «φερετζέ» μάλιστα της «προστασίας του περιβάλλοντος»! Ο δε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «το συζητούσε», αρκεί - όπως έλεγε - να αυξηθεί η χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιείται πιο αποτελεσματικά η ίδια στρατηγική, που έχει στον «αφρό» τα συμφέροντα και τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου και, γι' αυτό, στον πάτο τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη και οι εκλεκτοί τους σε δήμους και Περιφέρειες. Ο λαός μας μπορεί να κάνει τη διαφορά! Απέναντι σ' αυτόν τον συσχετισμό και την πολιτική που συνθλίβει τις ανάγκες του, να προτάξει το δικό του σχέδιο αντεπίθεσης, ενισχύοντας παντού τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ξερά...

Είναι πραγματικά ξεδιάντροπος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαφημίζει τα επιπλέον βήματα που έγιναν επί των ημερών της για τη στήριξη της «πράσινης» κερδοφορίας, σε βάρος του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. Αποκορύφωμα ήταν η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, όπου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής «έσκιζαν τα ρούχα τους» ότι δεν χρειάζεται πλέον να καεί ένα δάσος για να κατασκευαστεί ένα αιολικό πάρκο, αφού ο νόμος προβλέπει τέτοιες «στρατηγικές» επενδύσεις να γίνονται ακόμα και σε περιοχές ΝATURA! Για να απαντήσει δηλαδή σε όσους συνδέουν άμεσα τις φωτιές και τους εμπρησμούς με τις ανεμογεννήτριες, η κυβέρνηση διαλαλεί ότι δεν χρειάζεται πια να καεί ένα βουνό για να διευκολυνθεί μια επένδυση, αφού αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και σε προστατευμένα οικοσυστήματα με τη βούλα του νόμου, που δεν αναγνωρίζει κανένα εμπόδιο στον σχεδιασμό της «πράσινης» ανάπτυξης για τα κέρδη.

... και χλωρά

Βέβαια, έχει κι άλλη σκοπιμότητα η «σημαία» που σηκώνει η κυβέρνηση με αφορμή τις πυρκαγιές, πέρα από το να δημιουργήσει ένα βολικό σκιάχτρο συνωμοσιολογίας, για να κρύψει πίσω από εκεί τις ευθύνες της: Παρουσιάζει το δάσος και γενικά το περιβάλλον ως αδιαμφισβήτητο και νομικά κατοχυρωμένο πεδίο επιχειρηματικής δράσης, που δεν περιλαμβάνει βέβαια μόνο την Ενέργεια αλλά και επενδύσεις σε άλλους τομείς, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης και των χρήσεών της προς όφελος του κεφαλαίου. Για την Ιστορία, πάντως, η εγκληματική νομοθεσία σε βάρος του περιβάλλοντος δεν επιτρέπει μόνο την εγκατάσταση ΑΠΕ παντού, αλλά ακόμα και στα καμένα, που κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα, επιτρέπεται πλέον να γίνονται τέτοιες επενδύσεις, που χαρακτηρίζονται «στρατηγικής» και «εθνικής» σημασίας. Δηλαδή, είτε χλωρά είτε ξερά, όλα στη «φωτιά» της κερδοφορίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη

1872 Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5ο Συνέδριο της Α' Διεθνούς (2 - 7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και την αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή.

1877 Πεθαίνει ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης, κατόπιν ναύαρχος και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1944 Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς (τους Α. Σβώλο - Οικονομικών, Γ. Ζέβγο - Γεωργίας, Μ. Πορφυρογένη - Εργασίας, Ν. Ασκούτση - Δημοσίων Εργων και Η. Τσιριμώκο - Εθνικής Οικονομίας) και 1 υφυπουργό (τον Α. Αγγελόπουλο - Οικονομικών).

1945 Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μιζούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

1969 Πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν).

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Τόλκιν.

Κυριακή 3 Σεπτέμβρη

1783 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1843 Ξεσπά στην Αθήνα το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη, που εξαναγκάζει τον βασιλιά Οθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1929 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει δύο συντάκτες, δύο τυπογράφους και έναν διορθωτή του «Ριζοσπάστη» με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1939 Δύο μέρες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, η Βρετανία και η Γαλλία της κηρύσσουν τον πόλεμο, δίχως ωστόσο να ρίξουν τουφεκιά. Είναι ο λεγόμενος «παράξενος πόλεμος», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου παράξενος, αφού οι ιμπεριαλιστές ευελπιστούσαν σε μια προέλαση της φασιστικής πολεμικής μηχανής προς Ανατολάς, δηλαδή τη Σοβιετική Ενωση.

1954 Η κυβέρνηση Παπάγου ανακοινώνει τη σύλληψη άνω των 60 στελεχών του ΚΚΕ (μεταξύ των οποίων ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, ο Κυριάκος Τσακίρης, κ.ά.). Ο Γ. Παπανδρέου συγχαίρει τα Σώματα Ασφαλείας.

1954 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1974 Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

1984 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Μάνος Κατράκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ