ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Εχουν το μαχαίρι

όσο δεν το παίρνεις εσύ

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Το πολιτικό σύστημα, λέει o αρθρογράφος του, ξέρει ήδη το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών και ασχολείται πλέον με τα ζητήματα που αφορούν στην αναπαραγωγή του, δηλαδή τις αναδιατάξεις στο πολιτικό προσωπικό ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Κι αναρωτιέται μετά ο άλλος για το αν θεωρείται χάχας ο κάθε ψηφοφόρος από τα επικοινωνιακά επιτελεία. Χάχα και χειρότερο τον θεωρούν. Ολοι μαζί!

Οπως αυτός που βγήκε χτες να εκδηλώσει, δήθεν, το ενδιαφέρον του για τον πολιτικό διάλογο, όταν πέντε μήνες τώρα που διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, κάνει γαργάρα το γεγονός ότι στα ΜΜΕ «παίζουν» μόνον αυτός ο ίδιος και εκείνοι οι άλλοι οι όμοιοί του, που το σύστημα έχει προαποφασίσει ότι είναι οι μόνοι που πρέπει να υπάρχουν.

Εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη αυτή η επιχείρηση, που έχει στόχο να επιβληθεί με τη βία στη συνείδηση των ανθρώπων η θέση ότι σ' αυτό το πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε σαν μειοψηφούσες απόψεις αυτές που δεν κολλάνε στον έναν ή τον άλλο «μονομάχο».

Γνωρίζουν πως οι διαφορές τους στα κεντρικά, τα μεγάλα, είναι ανύπαρκτες. Στήνουν καυγά στην περιφέρεια και φροντίζουν να μην υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος.

Υπάρχει λύση. Αλλά αυτήν δεν μπορούν να την επιβάλουν κάποιοι από πάνω.

Είναι αυτοί οι ίδιοι, που αντιμετωπίζονται από τα επιτελεία του δικομματισμού ως χάχες, είναι αυτοί που πρέπει να σηκώσουν κεφάλι.

Με πρώτο βήμα τη μαζική εγκατάλειψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, με προβολή του δικού τους δίκαιου αιτήματος: Να αρχίσουν να παίρνουν όσα τους στερεί αυτό το οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Κι αυτό είναι πρόβλημα εξουσίας, που ποτέ δεν παραδόθηκε, αλλά καταχτήθηκε απ' αυτούς που τους στερεί το σύστημα όσα τους ανήκουν. Καιρός να κάνουν τα μεγάλα βήματα. Σαν κι αυτό που πρέπει να κάνουν στις τοπικές εκλογές. Τώρα ένα βήμα ν' αρχίσει να αλλάζει ο συσχετισμός. Αποφασιστικά. Για να ανοίξει δρόμος και στη συνέχεια...


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΑ

ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ: «Το καρτέλ του γάλακτος δρούσε ανεξέλεγκτα από το 1997. Μέσα σε 9 χρόνια οι τιμές των παραγωγών αυξήθηκαν μόλις 6% ενώ οι τιμές για τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ και τα ψιλικατζίδικα ανέβηκαν από 34% έως και 42% (...) Η κυβέρνηση μπορεί να βάλλεται από τα - υποτίθεται - φιλικώς προσκείμενα σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο θα βγει κερδισμένη, εάν συνεχίσει τη σύγκρουσή της τόσο με τα κυκλώματα διαφθοράς όσο και με τα καρτέλ που παρανομούν σε βάρος των νοικοκυριών» (ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ: «Πιστεύουν οι επιφορτισμένοι με τα επικοινωνιακά κυβερνητικά καθήκοντα ότι η κοινή γνώμη είναι δέκτης άβουλος και εύπιστος, που καταναλώνει δικαιολογίες και ωραιοποιημένες εκδοχές της πραγματικότητας (...) Διαμορφώνουν μια ατμόσφαιρα οργανωμένης σύγχυσης» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; «Η διαφθορά θα συνεχίσει να υπάρχει όσο το πολιτικό σύστημα αρνείται να αγγίζει τις δομές που τη γεννούν (...) Το μεγάλο κράτος (...) που με τον καθοριστικό παρεμβατικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή "τρέφει" τον γιγαντισμό του από τη διαφθορά» (από το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ: «Ποτέ στο παρελθόν δεν πήρε μια υπόθεση διαφθοράς τόσο μεγάλες διαστάσεις όσο αυτή με τη ΜΕΒΓΑΛ και τον χρηματισμό στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Αυτό ίσως σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται στον "επαγγελματισμό" που είχαν αποκτήσει στο παρελθόν πολιτικοί και κολαούζοι τους στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων λόγω της πολύχρονης παραμονής τους στην εξουσία. Και αυτό σε αντίθεση με τους νυν διαχειριστές, οι οποίοι και "ερασιτεχνισμό" δείχνουν και προφανώς έχουν περισσότερο αρπακτικές διαθέσεις λόγω της πολύχρονης στέρησης» (ο Γιάννης Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας και ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ η επιλογή στις 15 Οκτώβρη

ΕΘΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΙ χωρίς... κουμπάρο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΙΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ «ΝΟΝΟΥΣ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΣΥΜΜΟΡΙΑ συμφερόντων η Ν.Δ.»

ΤΑ ΝΕΑ: Συμμορίες κουμπάρων στο κράτος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ όλες οι συντάξεις σε ανάπηρους «μαϊμούδες»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ σε όλους τους επίορκους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ χωρίς ...εκπτώσεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλλοι τρεις «κουμπάροι»

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ο Πανάγος «δεξί χέρι» του Καραμανλή

Η ΑΥΓΗ: Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους κουμπάρους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Φρανκενστάιν της διαφθοράς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δύο φόροι στις τράπεζες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κοίτα ποιος μιλάει...

«Οσο προχωρούμε στις εκλογές τόσο η αντιπαράθεση ιδεών, προτάσεων και λύσεων θα φεύγει από τη σφαίρα των επικοινωνιακών τεχνικών και θα έρχεται στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής. Γι' αυτό όσο περισσότερες συζητήσεις, ανοιχτές εκδηλώσεις και δημιουργικές αντιπαραθέσεις γίνουν τόσο ευκρινέστερη και πιο αυθεντική θα είναι η ψήφος των δημοτών» (ο Κ. Σκανδαλίδης στο «ΕΘΝΟΣ»).

Γλώττα λανθάνουσα...

«Το πολιτικό μας σύστημα έχει προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών και ήδη προετοιμάζεται για το "μετά". Για τις συνέπειες που θα έχει στο συσχετισμό των δυνάμεων, στην ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση των ηγεσιών, στον πολιτικό σχεδιασμό των κομμάτων για τις εθνικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου (το αργότερο)» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Πού είναι η σύγχυση;

«Υπάρχουν θέματα στα οποία ορισμένες τοποθετήσεις ή εμμονές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκαλούν το ολιγότερο ερωτήματα αν μη και συγχύσεις για το ακριβές ιδεολογικό στίγμα του κινήματος. Αναφερόμαστε στη διαφαινόμενη επιμονή του κ. Παπανδρέου στη "θέση του Λαυρίου" για την ανασφάλιστη εργασία των νέων ή την ξαφνική θέση του, για το άνοιγμα του Ασφαλιστικού χωρίς καν δέσμευση για τα στοιχειώδη, ήτοι τη διατήρηση των σημερινών επιπέδων, στα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των εισφορών» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Αξίες...

«Τα τελευταία χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. είχε οργανώσει πολλές επιχειρήσεις σύλληψης του Ν. Παλαιοκώστα (...) Οι προσπάθειές τους δεν απέδιδαν καρπούς γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι ήσαν απρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες (...) Οπως ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. "από πολλούς κατοίκους χωριών ο Παλαιοκώστας αντιμετωπιζόταν κατ' αναλογία σαν αντάρτης της Εθνικής Αντίστασης που τα είχε βάλει με τις δυνάμεις κατοχής. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μία κακή εικόνα του ρόλου της Αστυνομίας και έβλεπαν τον Παλαιοκώστα σαν ήρωα» (το ρεπορτάζ του Β. Γ. Λαμπρόπουλου στο «ΒΗΜΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ