ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούλη 2015
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μνημόνιο - «μνήμα» για την Κοινωνική Ασφάλιση

Οι συνταξιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να βρεθούν πολλές φορές στους δρόμους του αγώνα, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη ζωή

Eurokinissi

Οι συνταξιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να βρεθούν πολλές φορές στους δρόμους του αγώνα, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη ζωή
Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα που δρομολογήθηκαν, δεν περιορίζονται στις νέες αιματηρές περικοπές των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Αποτελούν, ταυτόχρονα, νέο ποιοτικό σταθμό στη μακρά αλυσίδα μέτρων και ανατροπών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστές τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τα μέτρα αυτά, ολοκληρώνεται μια βαθιά ποιοτική μετάλλαξη του ίδιου του χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που πλέον με τη σφραγίδα της «πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς», μετατρέπεται σε «Ασφάλιση» ατομική, χωρίς ίχνος κοινωνικής χροιάς και αλληλεγγύης, ακολουθώντας τις στρατηγικές επιλογές που έχουν γίνει για το συνταξιοδοτικό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τη σφραγίδα της ΕΕ

Οσο και αν τα μέτρα γίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα «εκβιασμού» και της «δύσκολης συμφωνίας» που έγινε με τους «εταίρους»-δανειστές, στην πραγματικότητα είναι η «φυσική» κατάληξη και κορύφωση μιας μακράς πορείας διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως τη γνωρίσαμε μεταπολεμικά, και αντικατάστασή της μ' ένα ασφαλιστικό μοντέλο σύμφωνο με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ευρωπαϊκού, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Αν υπάρχει κάποιο ασφαλές στοιχείο σε αυτό το νέο μοντέλο, είναι η ανασφάλεια των δεδομένων του. Είναι η «μη ασφάλεια» εργαζομένων και συνταξιούχων.

Βασική αρχή του νέου συστήματος είναι η απόσυρση του κράτους από τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κατάργηση της δημόσιας εγγύησης για τις συντάξεις και η παράλληλη απαλλαγή των επιχειρήσεων από την αντίστοιχη ευθύνη και χρηματοδότηση, με τη μεταφορά όλων των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων. Ο,τι, δηλαδή, προβλέπεται στα ευρωενωσιακά ντοκουμέντα και στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για κάποια παρέκκλιση από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πλήρης εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπως στη χώρα μας, επιταχύνεται, για να μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης στον ελληνικό καπιταλισμό.

Ορισμένα απ' αυτά τα χαρακτηριστικά του «νέου μοντέλου», η βάση του οποίου μπήκε με τους νόμους του 2010 (3863, 3865), ξεπροβάλλουν και μέσα από τα πρόσφατα μέτρα τα οποία έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στηρίχτηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Κατάργηση κατώτερων ορίων και της αλληλεγγύης

Ενα απ' αυτά αφορά στην κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων. Η κατάργηση των κατώτερων ορίων, που αρχίζει ως πρώτη δόση, για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, η οποία στη συνέχεια αναμφίβολα θα επεκταθεί σε όλους, σηματοδοτεί την κατάργηση της όποιας μίνιμουμ προστασίας είχε το υφιστάμενο σύστημα και της όποιας εσωτερικής αλληλεγγύης διέθετε μέχρι τώρα. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφαιρεί μόνο εισόδημα από κάποιους συνταξιούχους, κάνει κάτι ακόμα χειρότερο: Χτυπάει την ίδια την καρδιά της Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι ότι το κράτος και η ίδια η «λογική» του συστήματος - με την εσωτερική αναδιανομή - πρέπει πρωτίστως να προστατεύει τους πιο αδύνατους, αυτούς που τη δύσκολη ώρα θα βρούνε κάποιο αποκούμπι, θα εξασφαλίσουν έστω τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης στα γηρατειά τους. Κι όμως, αυτούς χτυπάει η συγκεκριμένη διάταξη. Συνταξιούχους που κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους δεν κατάφεραν να έχουν αρκετές ημέρες Ασφάλισης και περιορίζονται στα 4.500 έως 6.000 ένσημα, είχαν κατά τεκμήριο χαμηλούς μισθούς, μεγάλα διαστήματα ανεργίας, εποχική απασχόληση.

Μάλιστα, επειδή η διάταξη που ψηφίστηκε δεν προβλέπει κάποια εξαίρεση για τις αναπηρικές συντάξεις και τις συντάξεις θανάτου (χηρείας), που εκ των πραγμάτων μπορεί να επέλθουν οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός εργαζόμενου, αυτό σημαίνει ότι η κατάργηση των κατώτερων ορίων μάς γυρίζει σε έναν άγριο καπιταλισμό των πρώιμων χρόνων του. Ετσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όποιος συνταξιοδοτηθεί πριν απ' αυτή την ηλικία και είναι δικαιούχος της σύνταξης των κατώτερων ορίων (π.χ. ΙΚΑ) των 486,84 ευρώ, θα χάσει μέχρι και 160 ευρώ, δηλαδή το 30% της κατώτερης σύνταξης. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι αυτό το μέτρο, σε βάθος 15ετίας, θα θίξει τη ζωή τουλάχιστον 500.000 συνταξιούχων! Πρόκειται για πραγματικό εξανδραποδισμό μιας ολόκληρης γενιάς.

Με δεδομένη την ψήφιση της άλλης διάταξης της συμφωνίας, για σταδιακή κατάργηση και του ΕΚΑΣ από του χρόνου, το οποίο κατευθυνόταν μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε έναν απερίγραπτο «κοινωνικό Καιάδα». Τα γηρατειά, για μεγάλες ομάδες συνταξιούχων, θα γίνουν συνώνυμα της εξαθλίωσης. Και αυτά με τη σφραγίδα της «περήφανης Αριστεράς», της πολιτικής απάτης και του απύθμενου θράσους.

Ρήτρα οικονομικού στραγγαλισμού

Ταυτόχρονα, με άλλες διατάξεις, εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει σε επιπρόσθετες μειώσεις στις επικουρικές και τα εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία, καθώς όλα τα επικουρικά εντάσσονται πλέον στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και οι μοναδικοί πόροι που θα έχει, θα είναι οι εισφορές των εργαζομένων. Η μοίρα των επικουρικών και των εφάπαξ πλέον προδιαγράφεται. Το ΕΤΕΑ θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τα χρήματα που έχει και για όσο διάστημα θα έχει τους πόρους που χρειάζονται. Οδηγούμαστε, δηλαδή, στην κατάργηση των επικουρικών και των εφάπαξ.

«Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» επιβάλλεται επί της ουσίας και στις κύριες συντάξεις. Εκεί οδηγεί πρακτικά το πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων στα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης, τουλάχιστον μέχρι το 2021, και ταυτόχρονα όποια πρόσθετη χρηματοδότηση λάμβαναν ορισμένα Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ κ.λπ. Σε συνάρτηση και με την κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», τα Ταμεία οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό. Η πολιτική αυτή θα φέρει νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, δραματικές αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, με στόχευση στους αγρότες, που εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για τριπλασιασμό των εισφορών τους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και επιστήμονες (ΕΤΑΑ). Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το οικονομικό υπόβαθρο και οι προϋποθέσεις να προχωρήσει ακόμα ταχύτερα το μοντέλο «στενής σύνδεσης των εισφορών με τις παροχές» που προβλέπεται στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις της ΕΕ. Με μια κουβέντα, το μοντέλο το οποίο προβλέπει ότι ο ασφαλισμένος θα πληρώνει για την Ασφάλισή του, χωρίς το σύστημα να εγγυάται τι θα πάρει για σύνταξη στο τέλος του εργάσιμου βίου του, πέρα από μια σύνταξη προνοιακού επιπέδου (σήμερα 360 ευρώ) και μάλιστα μετά το 67ο έτος.

Η «προοδευτική πολιτική» του Αλ. Τσίπρα

Ετσι στρώνεται το έδαφος για ένα Ασφαλιστικό, στο οποίο ο ασφαλισμένος θα παρακαλά να έχει δουλειά και μετά τα 67 χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια σύνταξη με την οποία θα μπορεί να συντηρείται!

Αλλωστε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «προοδευτική πολιτική» είναι να δουλεύει κάποιος μέχρι τα 67 χρόνια και να στηρίζει με τις εισφορές του το σύστημα. Αυτό που δε μας είπε ο Αλ. Τσίπρας είναι πόσοι θα έχουν δουλειά σε αυτή την ηλικία και ποιος εργοδότης (της «υγιούς επιχειρηματικότητας»), στην οποία υποκλίνεται και στηρίζει, θα κρατά στην επιχείρησή του κάποιον 63, 65 και 67 ετών. Ενα, πάντως, είναι σίγουρο: Μετά από λίγα χρόνια, «προοδευτική πολιτική» θα είναι να δουλεύεις μέχρι τον ...τάφο, αφού μόνο έτσι θα κρατηθεί «οικονομικά βιώσιμο» το Ασφαλιστικό. Δεν πρωτοτύπησε, όμως, ο πρωθυπουργός. Πριν απ' αυτόν, από την εποχή ακόμα του Κ. Σημίτη, η «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού ήταν ο «Δούρειος Ιππος» για να αλωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή είναι και η αρχή η οποία διαμορφώνει τη στρατηγική της ΕΕ στο Ασφαλιστικό. Και όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, γενικά για τη συμφωνία που έγινε στις 12 Ιούλη με την κυβέρνηση, που όμως αφορά και στο πεδίο του Ασφαλιστικού: «Το διακύβευμα ήταν να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες»! Να, λοιπόν, πού οδηγείται ο λαός μας, με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.

Τα νέα μέτρα

Τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, που η πρώτη τους δόση ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη και ορισμένες διατάξεις θα έρθουν την επόμενη Τετάρτη, και αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους θεσμούς στις 12 Ιούλη, μαζί με την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προβλέπουν:

 • Νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, μέσω της αύξησης των κρατήσεων στις εισφορές των συνταξιούχων για τον κλάδο της Υγείας, από το 4% στο 6% στο αρχικό ποσό των κύριων συντάξεων και 6% στις επικουρικές στο καταβαλλόμενο ποσό, από μηδενική εισφορά μέχρι τώρα, από 1.7.2015. (Ψηφίστηκε)
 • Οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων, ο οποίος λαμβάνει νέες διαστάσεις και ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία, καθώς η κρατική επιχορήγηση προς αυτά «παγώνει» μέχρι το 2021 στα φετινά επίπεδα. (Ψηφίστηκε)
 • Πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων αναμένεται μέσα στο έτος, καθώς αναδρομικά από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές. Από την ίδια ημερομηνία όλα τα επικουρικά εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. (Ψηφίστηκε)
 • Καταργούνται τα κατώτερα όρια των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους, στους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30.6.2015. Οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%. Στο στόχαστρο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που ως εργαζόμενοι έχουν χαμηλούς μισθούς και λίγα ένσημα (γυναίκες, μητέρες με ανήλικα, οικοδόμοι, εποχικοί εργαζόμενοι). Κίνδυνος για τις αναπηρικές συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας. (Ψηφίστηκε)
 • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες εργαζόμενους από 1.7.2015 κατά 6 μήνες για κάθε χρόνο και μέχρι το 2022. Σε όσους απ' αυτούς τους εργαζόμενους συνταξιοδοτούνται πριν από το νέο αυξημένο ηλικιακό όριο, θα επιβάλλεται χαράτσι 16% στη σύνταξη που τους αναλογεί, μέχρι να συμπληρώσουν το νέο ηλικιακό όριο.
 • Κανένας εργαζόμενος στη σύνταξη πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, πλην της ομάδας που προαναφέρεται και γι' αυτούς μόνο μέχρι το 2022. Στην περίπτωση πρόωρης εξόδου και μέχρι το 62ο έτος, επιβάλλεται μείωση της σύνταξης 6% ετησίως και στην πενταετία κατά 30%.
 • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακά μέχρι το 2019.
 • Μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, με «στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών».
 • Νέα αύξηση των εισφορών στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), οι οποίες θα καθορίζονται πλέον ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.
 • Παραπέρα ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα αρχίσουν μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.
 • Δραματική αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων σε Ταμεία όπως ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, αφού οι εισφορές τους εναρμονίζονται με τις εισφορές στο ΙΚΑ.
 • Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων», οι οποίοι κατονομάζονται ως «μη ορθολογικές δαπάνες χρηματοδότησης των συντάξεων». Στα Ταμεία που στηρίζουν τις παροχές τους σε τέτοια έσοδα θα επιβληθούν νέες περικοπές.
 • Ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών. Εφαρμογή και στον ΟΓΑ των κανόνων που ισχύουν για όλα τα άλλα Ταμεία (χρηματοδότηση, παροχές, εισφορές), που θα οδηγήσει είτε σε δραματική αύξηση των εισφορών των αγροτών είτε σε επίσης δραματική μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων. Εναλλακτικά, εξετάζεται η συγχώνευση του ΟΓΑ με άλλα Ταμεία.
 • Νέος αντεργατικός συνδικαλιστικός νόμος για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις.
ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης της δεύτερης δέσμης μέτρων

Σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, τη μέρα που στη Βουλή θα ψηφίζεται το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων για το νέο μνημόνιο, καλεί το ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας. Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νέα μέτρα-φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες, όλο το λαό:

Να απαντήσει αγωνιστικά, μαζικά, μαχητικά, με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, τη μέρα ψήφισης στη Βουλή της δεύτερης δέσμης μέτρων του μνημονίου της βαρβαρότητας και της ντροπής.

Αρκετά με τις απάτες τους, τις υποκρισίες τους, τα ψέματά τους. Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Η συγκυβέρνηση επιταχύνει το αντεργατικό, αντιλαϊκό της έργο.

Ολοι και όλες στον αγώνα!

Σχεδιάζουμε την απάντησή μας σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δε δεχόμαστε μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα εργατικά δικαιώματα. Δυναμώνουμε τους αγώνες για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε, για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org