ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Χρυσώνουν το χάπι» ... της λειψυδρίας

Με την παροχέτευση εντυπώσεων, επιδιώκει η κυβέρνηση να «πνίξει» το πρόβλημα της έλλειψης νερού.  Τι αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλίας και της κυβέρνησης στο υπουργείο Γεωργίας

Με ανέξοδες διαχειριστικές «πατέντες» επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει την εντύπωση ότι λύνει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας σύσκεψη για το θέμα του νερού στη θεσσαλία υπό την προεδρία του υφυπουργού Βαγγ. Αργύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων της Θεσσαλίας. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε απόφαση για το πώς θα διατεθεί το λιγοστό νερό της λίμνης Πλαστήρα.

Ο υφυπουργός, αφού ανέφερε ότι εξασφαλίζεται η οικολογική ισορροπία στη λίμνη Πλαστήρα και η ύδρευση στο νομό Καρδίτσας, πρόσθεσε, για λόγους εντυπώσεων, πως θα διατεθούν για άρδευση 43.000.000 κυβικά μέτρα νερού στους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι 20 Αυγούστου. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως από τα 43.000.000 κυβικά μέτρα νερού, ο νομός Λάρισας θα παίρνει ημερησίως 330.000 κυβικά μέτρα νερού.

Για την εξασφάλιση της ροής του νερού προς της Λάρισα, είπε ότι συστήνεται επιτροπή υπό τους δύο αντινομάρχες Καρδίτσας και Λάρισας, η οποία θα ασκεί επιτήρηση στο Κεραμίδι (σημείο που βρίσκεται στα όρια των δύο νομών). Επίσης, είπε ότι ανά 10ήμερο θα εκτιμάται η κατάσταση στη Θεσσαλία και πως τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος 1739/87 περί διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Οι ανακοινώσεις του Βαγ. Αργύρη δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μοιράσει πρόσκαιρα το υστέρημα νερού στους αγρότες, πράγμα που η δική της πολιτική προκάλεσε. Βέβαια, για λόγους απόκρυψης των κυβερνητικών ευθυνών, το όλο πρόβλημα επιχειρείται να εμφανιστεί αποκλειστικά ως διένεξη ανάμεσα στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας. Επί της ουσίας, όμως, όταν στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης τέθηκε στον υφυπουργό Γεωργίας το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών που οι καλλιέργειές τους καταστρέφονται από τη λειψυδρία, αυτός έκανε τον «Κινέζο». Επιπλέον, όταν του τέθηκε το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης για τη δημιουργία έργων υποδομής, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα και να μη διαιωνίζεται, ο Βαγ. Αργύρης δήλωσε αναρμόδιος και πως το θέμα αυτό δεν αφορά το αντικείμενο της σύσκεψης.

Το τελευταίο δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να αποπροσανατολίσει και να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της και την άρνησή της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων όπως του Σμοκόβου, του Αχελώου, των Φραγμάτων Μουζακίου και Εννιπέα κ.ά., καθώς και το έργο του εμπλουτισμού της λίμνης Πλαστήρα, μέσω της εκτροπής του Κερασιώτη. Κι η άρνηση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού κυβέρνηση και ΕΕ επιδιώκουν με κάθε μέσο τη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Γίνεται για άλλη μια φορά φανερό ότι για το πρόβλημα λειψυδρίας που υπάρχει στη θεσσαλία υπεύθυνη είναι η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που δεν επιτρέπει της δημιουργία έργων υποδομής για τη στήριξη της γεωργίας.

Τούτο συμπεραίνεται και από τις χτεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Γεωργίας, αφού, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι των αγροτών της θεσσαλίας, για να ποτιστούν και να μη στεγνώσουν οι αγροτικές καλλιέργειες στους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας απαιτούνται περίπου 80.000.000 κυβικά μέτρα νερού και όχι 43.000.000 που θα αφήσει να περάσουν κατ' εντολή της κυβέρνησης ο υδροηλεκτρικός σταθμός Ταυρωπού της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση ευθύνεται για την έλλειψη νερού

Για δεύτερη μέρα χτες αγρότες και εκπρόσωποι φορέων της Καρδίτσας κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Ταυρωπού

Με κατάληψη του υδροηλεκτρικού σταθμού Ταυρωπού της ΔΕΗ, προχώρησαν και χτες πλήθος εκπροσώπων φορέων και αγρότες της Καρδίτσας, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Με τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων νερού της Λίμνης Πλαστήρα, που απειλεί με καταστροφή τις αγροτικές καλλιέργειες, με δίψα τους ανθρώπους και με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Καταγγέλλουν, δε, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προτρέπει τους Θεσσαλούς αγρότες, όπως τους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, να μοιραστούν την ανέχεια και προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για τη δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει, επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα τοπικιστικής αντιπαράθεσης. Γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας μπορεί να λυθεί με την κατασκευή των μεγάλων και άλλων μικρών αρδευτικών έργων, που αρνείται η κυβέρνηση, για να «κάψει» τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Αλλωστε, ένα από τα βασικά αιτήματα που θέτουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, μέσα από το κοινό μετερίζι των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι η υλοποίηση αυτών των έργων, που θα επιφέρουν την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όσον αφορά στη Λίμνη Πλαστήρα, φέτος η στάθμη της μειώθηκε κατά 60 εκατομμύρια κυβικά νερό και δεδομένου ότι η αρδευτική περίοδος θα συνεχιστεί για ένα μήνα ακόμα περίπου, το νερό της δε φτάνει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που υπάρχουν στους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας, καθώς τα αποθέματά της εξαντλούνται.

Χτες στην Καρδίτσα, μέχρι αργά το βράδυ, συνεχιζόταν σύσκεψη εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Καρδίτσας και άλλων Δήμων, Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.ά., όπου συζητήθηκε το πρόβλημα της λειψυδρίας και ο συντονισμός δράσης στην κατεύθυνση της διεκδίκησης λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή του προς όφελος όλου του θεσσαλικού λαού.

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Ο ΕΦΕΤ καθησυχάζει τους καταναλωτές

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή αποφυγής κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης εξαιτίας των κρουσμάτων αφθώδους ή καταρροϊκού πυρετού σε ζώα, σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, τόσο ο αφθώδης, όσο και ο καταρροϊκός πυρετός αποτελούν αποκλειστικά νοσήματα των ζώων (βοοειδών) και δε μεταδίδονται στον άνθρωπο με την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα). Ελάχιστες μόνο περιπτώσεις δερματικών εκδηλώσεων αναφέρονται στη βιβλιογραφία, σε άτομα που έχουν άμεση επαφή με τα πάσχοντα ζώα.

Ως εκ τούτου, τα νοσήματα αυτά, που είναι ιογενούς προέλευσης και μεταδίδονται στα βοοειδή κυρίως μέσω εντόμων, έχουν σημασία μόνο για την υγεία και την ταχύτητα διάδοσής τους και όχι για τη δημόσια υγεία.

ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ
Τους αρπάζουν τζάμπα τη σοδειά

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κερασιού της ορεινής Εδεσσας, μιας συνοριακής περιοχής, όπου το κεράσι αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια, έφεραν με Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζεται ότι: Οι τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί από βιομηχάνους και εμπόρους δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ το προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε τιμές τρεις φορές μεγαλύτερες από ό,τι εισπράττει ο παραγωγός. Χρόνο με το χρόνο οι τιμές διάθεσης της παραγωγής μειώνονται, αλλά το κόστος παραγωγής αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρό εισόδημα στον αγρότη. Η κατάσταση αυτή διώχνει τους νέους από αυτή την ευαίσθητη ορεινή παραμεθόρια περιοχή και ο κίνδυνος ερήμωσής της είναι υπαρκτός, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική έστω και για λίγα ακόμα χρόνια».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα πρόκειται να πάρει, προκειμένου να εξασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών, καθώς και η διάθεση της παραγωγής τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ