ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ»
Ξυλοκόπησαν έγκυο εργαζόμενη!

Ξυλοκόπησαν έγκυο εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ» στο Λαγανά Ζακύνθου, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Χάρης και Δήμος Μαρκουτσάς, επειδή αρνήθηκε να εργαστεί παράνομα παραπάνω ώρες! Το νέο κρούσμα βιοπραγίας και τρομοκρατίας ενάντια σε έγκυο εργαζόμενη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το σωματείο, η αυτόφωρος διαδικασία έμεινε στα χαρτιά, γιατί οι αρμόδιοι με ελαφρά τη συνείδηση περιορίστηκαν στα διαδικαστικά! Το σωματείο τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι το κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας που ασκούν οι ξενοδόχοι στους εργαζόμενους έχει καταγγελθεί πολλές φορές. «Το ξενοδοχειακό κεφάλαιο όμως - συνεχίζει - δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Η κυβέρνηση του παρέχει πλήρη ασυλία».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της ελπίδας και της απαντοχής, της προοπτικής, είναι η δημιουργία ενός άλλου, ταξικά προσανατολισμένου αγωνιστικού, διεκδικητικού και αποτελεσματικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα αποκαλύπτει και θα αντιτάσσεται αποτελεσματικά στις ρίζες, στις αιτίες των προβλημάτων, που θα ανακτά τα χαμένα και θα κατακτά νέα δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ενα κίνημα που θα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο άλλος, ο αντι - ΟΝΕ δρόμος, που στο επίκεντρό του θα έχει τον εργαζόμενο και τις σύγχρονες ανάγκες του».

ΛΑΡΚΟ
Αντιδρούν στο ξεπούλημα της επιχείρησης

ΛΑΜΙΑ(του ανταποκριτή μας). -

Την αντίθεσή του στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της, επαναδιατύπωσε προς την κυβέρνηση το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με αφορμή τις διαδικασίες ξεπουλήματος και παράδοσής της στο μεγάλο κεφάλαιο, στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι η μοναδική παραγωγός Νικελίου στη χώρα, επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη, με κέρδη δισεκατομμυρίων δραχμών κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό το σωματείο καλεί τα υπόλοιπα σωματεία της επιχείρησης σε κοινή σύσκεψη αύριοΠέμπτη 20 του μήνα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μάλιστα οι διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, γίνονται «εν κρυπτώ και παραβύστω», φοβούμενοι τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας(η ΛΑΡΚΟ έχει δραστηριότητες σε 7 νομούς της χώρας).

Πρόσφατα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ξεπουλήματος, η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε και ανέθεσε στην ΕΤΕΒΑ να προχωρήσει στην εξεύρεση αγοραστών. Την απόφαση έμαθαν οι εργαζόμενοι εκ των υστέρων από κυβερνητικούς βουλευτές.

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης, το σωματείο πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, το οποίο και αποφάσισε ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν τέτοιες διαδικασίες, εργαζόμενοι, φορείς και κάτοικοι θα αντιδράσουν δυναμικά. Το σωματείο, τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα και γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα να αντισταθεί με κάθε τρόπο στο ξεπούλημα. Ζητούν από τα κόμματα της Βουλής να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Τέλος, το σωματείο ζητάει συνάντηση μέσα στη βδομάδα με την υφυπουργό Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Επιμένει στη λιτότητα η κυβέρνηση

Τέλος δεν έχει το σίριαλ κοροϊδίας, σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από το δήθεν διάλογο για τις «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». Στη χτεσινή συνάντηση που είχαν η ΑΔΕΔΥ και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η «νέα» υποτίθεται πρόταση που έφεραν στο τραπέζι οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Λ. Τζανής και Γ. Δρυς, αντίστοιχα, ήταν μια νέα δόση λιτότητας για το 2001 και μάλιστα με την παραίνεση για διετή διάρκεια. Η κυβέρνηση προσέφερε «αυξήσεις» της τάξεως του 2,2%, διαψεύδοντας τις «ελπίδες» που είχε εναποθέσει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που επιμένει στο «διάλογο».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Μπάμπης Βορτελίνος, στέλεχος της ΕΣΑΚ Δημοσίου, είπε: «Η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το 2001 της τάξης του 2,2% και μάλιστα με παραίνεση για διετή σύμβαση, δείχνει την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στα οξυμένα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Βέβαια, η κυβέρνηση προχωρεί σ' αυτές τις προκλητικές προτάσεις, ενθαρρημένη από τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που κινείται συνειδητά, στη λογική της αδράνειας και της υποταγής, όλο αυτό το διάστημα.

Η αντιπρόταση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ ότι δε συζητάει οποιαδήποτε πρόταση που κινείται γύρω από το 2%, χωρίς να βάζει το αίτημα, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει στο Γενικό Συμβούλιο, για αυξήσεις 6 - 6,5%, δείχνει την ασυνέπειά τους και το τι μπορούν πραγματικά να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη συγκεκριμένη πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ».

ΟΤΟΕ
Μετά το καλοκαίρι η «αντίσταση»

Για τα τέλη του Σεπτέμβρη αναβάλλει την «αποφασιστική της απάντηση»... η ΕΕ της ΟΤΟΕ στις προκλητικές απαιτήσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και των συναλλαγών στις επιχειρήσεις τους. Μπροστά σ' αυτή την πρωτοφανή επίθεση των τραπεζιτών, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΤΟΕ δίνει το παράγγελμα στους τραπεζοϋπαλλήλους «τους ζυγούς λύσατε», αποφασίζοντας χτες στην ΕΕ απεργία για τις ...22 Σεπτέμβρη!

Οι απαιτήσεις των τραπεζιτών διατυπώθηκαν στο έγγραφό τους - το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας - και με το οποίο ζητάνε ο «διάλογος» για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας να χωριστεί σε τρία επίπεδα: «Α) Λειτουργία "εν δυνάμει" της τράπεζας 24 ώρες το 24ωρο για την αντιμετώπιση των νέων προϊόντων, ηλεκτρονικών εφαρμογών, υποστηρικτικών εργασιών κτλ. Β) Ωράριο παντός είδους συναλλαγών από 7.30 ως 20.30 καθημερινά. Κάθε τράπεζα καθορίζει μόνη της ή κατόπιν διατραπεζικής συμφωνίας το παραδοσιακό ωράριο συναλλαγών, ήτοι το ωράριο της δυνατότητας φυσικής παρουσίας του πελάτη στην τράπεζα. Γ) Ωράριο εργασίας από 7.30 ως 20.30. Θα τοποθετείται με βάρδιες ή άλλες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση), ανάλογα με τις ανάγκες»!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φακέλωμα με ιατρικά δελτία

Τα κρούσματα φακελώματος εργαζομένων σε χώρους δουλιάς καταγγέλλει, με σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα ασφαλίτικης έμπνευσης βιογραφικά σημειώματα που δίνονται να συμπληρωθούν από τους εργαζόμενους, στα διάφορα καταστήματα των σούπερ μάρκετ «ΜΑΣΟΥΤΗΣ». Οπως υπογραμμίζει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων: «Αυτά τα δελτία, καθώς και όσα ακόμη ακολουθήσουν, στο μόνο που χρειάζονται είναι για τον εμπλουτισμό της τράπεζας προσωπικών δεδομένων που μας επιβλήθηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης Σέγκεν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες απόπειρες από την πλευρά της εργοδοσίας έχουν γίνει σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, όπως π.χ. την αλυσίδα «CONSUM ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ», αλλά προσέκρουσαν στην αντίδραση των εργαζομένων. Αλλωστε, δε φαίνεται να είναι τυχαία ούτε η χρονική στιγμή, στην οποία κυκλοφορούν αυτά τα «βιογραφικά σημειώματα» ούτε πολύ περισσότερο το ίδιο τους το περιεχόμενο. Σε μια περίοδο που υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς η κατεδάφιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων, τέτοιου είδους ιατρικά ή άλλα «δελτία» δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να στρώνουν το δρόμο για το νέο μοντέλο ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ: η εργοδοσία να ασφαλίζει τον εργαζόμενο ανάλογα με τη σωματική του ευρωστία και με βάση και το κληρονομικό του ιστορικό.

Από την πλευρά της η εργοδοσία, σύμφωνα με δήλωση του κ.Αργύρη Κόγια από το τμήμα Προσωπικού του «ΜΑΣΟΥΤΗ», υποστηρίζει ότι η συμπλήρωση του συγκεκριμένου ιατρικού δελτίου αποσκοπεί μόνο και μόνο στην αναδιανομή των εργαζόμενων στα τμήματα, βάσει των σωματικών τους δυνατοτήτων. «Ενας εργαζόμενος που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας βαριά εργασία θα πάει σε κάποιο άλλο τμήμα με πιο ελαφριά δουλιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κόγιας. Η εργοδοσία, λοιπόν, φροντίζει να... ξεκουράζει τους εργαζόμενους.

Με την άποψη αυτή δε συμφωνεί, βέβαια, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων. Οπως μας δήλωσε μέλος της διοίκησης της Ενωσης: «οι εμποροϋπάλληλοι της πόλης πολλές φορές εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστικά, ο συγκεκριμένος γιατρός εργασίας που υπογράφει το ιατρικό δελτίο δεν έχει πατήσει το πόδι του σε καταστήματα του ΜΑΣΟΥΤΗ. Ούτε καν τις μέρες του καύσωνα οπότε και παρουσιάστηκαν πολλά περιστατικά θερμοπληξίας! Αυτή είναι η έγνοια της εργοδοσίας για τους εργαζόμενους...»

Και καταλήγει: «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μη συμπληρώσουν και να μην υπογράψουν την ταφόπλακα της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους. Να διεκδικήσουν μαζί με την Ενωση και το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα ουσιαστικές αυξήσεις, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά για όλους, 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ