ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΟΣ ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ
"Διαπράξαμε μία από τις μεγαλύτερες αγριότητες της ιστορίας"

Αποκαλυπτική συνέντευξη σε ισπανική εφημερίδα για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ΝΑΤΟικοί στη διάρκεια των βάρβαρων βομβαρδισμών

"Καταστρέψαμε αυτή τη χώρα, τη βομβαρδίσαμε με όπλα της υψηλότερης τεχνολογίας, αέρια νεύρων, νάρκες με αλεξίπτωτα που εκρήγνυνται μόλις αγγίξουν το έδαφος, βόμβες που περιείχαν ουράνιο, μαύρα ναπάλμ, χημικά που επιφέρουν στείρωση, σπρέι που δηλητηριάζουν τις σοδειές κι ακόμη με όπλα για τα οποία ως σήμερα δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. Με την καθοδήγηση των Βορειοαμερικάνων, διαπράχθηκε μια από τις μεγαλύτερες βαρβαρότητες κατά της ανθρωπότητας". Σμηναγός Αδόλφο Λουίς Μάρτιν δε λα Χοζ, της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κάθε φράση της συνέντευξης του δε λα Χοζ, πολύπειρου πιλότου και "ειδικού" στα F-16 - τα αεροσκάφη που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας - είναι γροθιά στο στομάχι. Η εβδομαδιαία ισπανική εφημερίδα "Articulo 20", που τη δημοσίευσε (14η Ιουνίου 1999), τονίζει στον τίτλο την πιο συγκλονιστική αποκάλυψή του: "Βομβαρδίσαμε αμάχους από πρόθεση".

Ο δε λα Χοζ επέστρεψε στην Ισπανία στα τέλη του Μάη - ήταν από τη "φουρνιά" των πιλότων που μετείχαν στους βομβαρδισμούς από την αρχή τους. "Πρώτα απ' όλα, αυτό που θέλω να κάνω σαφές", λέει, "είναι ότι η πλειοψηφία, αν όχι όλοι, εκ των Ισπανών συναδέλφων μου είναι κατά του πολέμου από θέση αρχής και κατά αυτής της βαρβαρότητας ειδικά". Αλλά τους μετέτρεψαν σε φονικές μηχανές. "Ο διοικητής μάς έκανε δηλώσεις, λέγοντας πως το κύριο πλεονέκτημά μας ήταν η σωματική και φυσική μας υγεία... η πραγματικότητα ήταν πως μας εξόντωναν". Οι "χειρότεροι εχθροί μας", λέει, ήταν "τα μέλη της κυβέρνησής μας". Οσο για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων και πολιτών, όχι, λέει ο σμηναγός, φυσικά όχι, δεν ήταν "λάθη". Ο διοικητής μας, εξηγεί, κάποια στιγμή "υπέβαλε διαβήματα στο ΝΑΤΟ και διαμαρτυρήθηκε ότι οι επιλεγμένοι στόχοι δεν ήταν στρατιωτικοί. Τον πέταξαν έξω βρίζοντας, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί θα υποβάλουν διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες και στον Ισπανό υπουργό Αμυνας".

Λίγες μέρες αργότερα, ήρθε μια κωδικοποιημένη διαταγή: Να χτυπηθούν πολίτες στην Πρίστινα και στο Νις. "Ο διοικητής μας αρνήθηκε να υπακούσει". Μετατέθηκε δύο μέρες μετά...

"Εχω να πω κι άλλα", λέει ο πιλότος. "Αλλά θα τα πω αργότερα, πολύ αργότερα".

Οσο για το ποιος έκανε κουμάντο, ήταν σαφές απ' την αρχή στο Αβιάνο: "Μας αντιμετώπιζαν σαν μηδενικά. Οι διαταγές έρχονταν από τους Αμερικανούς και κανέναν άλλον εκτός από τους Αμερικανούς". Η ισπανική κυβέρνηση είχε πει ότι οι αποστολές που εκτελούσε η Ισπανική Αεροπορία ήταν "αυτόνομες". Μπούρδες, ξεσπά ο σμηναγός. "Ψέματα επί ψεμάτων". Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Αμυνας, οι επίσημοι, για να μιλήσουν για τον πόλεμο, "ξεφουρνίζουν ψεύδη". Κάτι εύλογο: "Δεν ξέρουν σχεδόν τίποτε για ό,τι έγινε. Ολα σχεδιάστηκαν στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, ακόμα και το τι πυρομαχικά θα χρησιμοποιούσαμε".

Οσο για το "κόστος του πολέμου", αρκεί το άκουσμα και μόνο των τριών λέξεων για να εξοργίζει τον πιλότο. "Λάβαμε γενναία μπόνους, πέντε φορές πάνω από τους μισθούς μας, για τη συμμετοχή μας στο βομβαρδισμό", παραδέχεται. Αλλά αυτό "δεν αγόρασε τη συνείδησή μας"...

"Συντονισμός" για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς

ΣΟΦΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Ηταν κάποια στιγμή την περασμένη χρονιά, όταν η υπουργός των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε ανύποπτο χρόνο, είχε δηλώσει: "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να φύγει". Οσοι μπορούν να διακρίνουν έστω και τα ελάχιστα, χωρίς να χάνονται στο λαβύρινθο των ψευδαισθήσεών τους, θα μπορούσαν να δουν ότι δεν πρόκειται απλά για ευχολόγια ή αόριστες απειλές. Χωρίς να υπάρχουν, ωστόσο, οι αποδείξεις, το σχέδιο απομάκρυνσης του Μιλόσεβιτς και η ριζική αλλαγή όλης της χώρας ήταν έτοιμο. Ο χρόνος που τέθηκε σε εφαρμογή είναι πλέον γνωστός.

Εντούτοις, δεν ήρθαν όλα ακριβώς όπως τα σχεδίασαν. Δεν εγκαταλείπουν, πάντως, τις προσπάθειες, συνεχίζουν μέχρι την τελική ολοκλήρωση. Τα μηνύματα, που έστειλαν από κοινού την Τετάρτη, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπιλ Κλίντον και Ζακ Σιράκ αντίστοιχα, απλά, το επιβεβαίωσαν και επισήμως. Ωστόσο, τη "δουλιά" στα παρασκήνια την κάνει ειδικό επιτελείο. Ενας από αυτούς, είναι και ο ειδικός απεσταλμένος του Κλίντον στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ", πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στο Μαυροβούνιο μυστική συνάντηση με ηγέτες της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ", που επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, στη μυστική συνάντηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς,ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Τζίντζιτς,ο πρώην πρωθυπουργός Μίλαν Πάνιτς και άλλοι, όπου συζήτησαν διεξοδικά τους τρόπους που μπορεί να ενισχυθεί η αντιπολίτευση, με στόχο την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία. "Θα αποχωρήσει σύντομα", φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: "To βασικό τώρα είναι να συσπειρωθεί η αντιπολίτευση και να προωθηθεί η δημοκρατία".

"Καταστροφή οι βομβαρδισμοί"

Ο προβληματισμός και η ανησυχία, ωστόσο, είναι διάχυτα για το πώς θα "προχωρήσουν" για την ολοκλήρωση του σχεδίου, αφού, κατά τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έβλαψαν τη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση που υποστηρίζει τη συνεργασία με τις δυτικές χώρες! "Αυτή η δημοκρατία, που ήθελε να επιβάλει τα επιχειρήματά της με τις βόμβες, μας άφησε χωρίς επιχειρήματα. Η ένοπλη επέμβαση ήταν μια καταστροφή", δήλωσε ο Μπάτιτς, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στη βουλγαρική εφημερίδα "Sega", ξεχνώντας, ωστόσο, να κάνει έστω και μία μικρή αναφορά για το πόσο έβλαψαν οι βομβαρδισμοί τον ίδιο το γιουγκοσλαβικό λαό, που υποτίθεται γι' αυτόν αγωνιά και αγωνίζεται.

Πάντως, ο Μπάτιτς συνεχίζει: "Αν ένα μικρό τμήμα των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τις βόμβες χρησιμοποιούνταν για να υποστηριχτεί η αντιπολίτευση στη Γιουγκοσλαβία, η κατάσταση θα ήταν μακράν καλύτερη"! Ο Μπάτιτς, το κόμμα του οποίου ανήκει στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Συμμαχία για τις Αλλαγές, ζήτησε την παραίτηση, τόσο του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς, όσο και του Σέρβου ομολόγου του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, "οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εκτελούν τα συνταγματικά τους καθήκοντα", αφού, όπως διευκρίνισε για τον Μιλουτίνοβιτς, "δεν μπορεί να μεταβεί στο Κόσσοβο ούτε να εκπροσωπεί τη Γιουγκοσλαβία στο εξωτερικό, επειδή κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το διεθνές δικαστήριο", όπως δήλωσε.

Μόνη λύση για την αντιπολίτευση είναι "πρόωρες εκλογές σε όλα τα επίπεδα υπό τον έλεγχο του ΟΑΣΕ", πρόσθεσε ο Μπάτιτς.

"Αλλαγή των σχέσεων με την ΟΔΓ"

Επίθεση εφ' όλης της ύλης, συντονισμένος πάντα "με τη γραμμή", έκανε ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος, Μίλο Τζουκάνοβιτς, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Πολωνία. Ο Τζουκάνοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Μπρονισλάβ Γκέμερεκ,δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι κάνει έκκληση για μία αλλαγή στις σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και για την αποβολή της "ξενοφοβικής και αυτιστικής πολιτικής" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Πάβελ Ντομπροβόλσκι,ο υπουργός Εξωτερικών στηρίζει απολύτως την πολιτική που ο Τζουκάνοβιτς σκέφτεται να ακολουθήσει, όσον αφορά τις σχέσεις του με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και είναι παραμονή στην Ομοσπονδία, αλλά με ακόμα πιο διευρυμένη αυτονομία, που θα αποτρέψει να χρήση "ως οργάνου" του Μαυροβουνίου για την εξυπηρέτηση των πολιτικών επιλογών του Βελιγραδίου. Τέλος, ο Μ. Τζουκάνοβιτς χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση του Μαυροβουνίου μετά την κρίση του Κοσσόβου "πορεία με πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση υπέρ της Ευρώπης και σε δημοκρατική κατεύθυνση, με κυρίαρχο στόχο τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής", τη στιγμή, μάλιστα, που για τον Τζουκάνοβιτς πρωταρχικός σκοπός της Σερβίας είναι η ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο προσφύγων!

ΚΟΥΚΕΣ.-

Επίθεση κατά στρατοπέδου προσφύγων κοντά στην πόλη Κούκες στη Βόρεια Αλβανία, επιχείρησαν δισάκις μάλιστα, περίπου 20 πάνοπλοι Αλβανοί. Στόχος αυτών των επιθέσεων η λεηλασία ακόμα και αυτών των ελάχιστων υπαρχόντων των προσφύγων.

Την καταγγελία έκανε χθες η Ανίτα Κβοκ,εκπρόσωπος της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα". Σύμφωνα με την Κβοκ, οι οπλισμένοι Αλβανοί δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, προσπάθησαν να επιτεθούν στο στρατόπεδο και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου προσέτρεξαν και ζήτησαν τη βοήθεια της αλβανικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύγκρουση και να τραυματιστεί ένας Αλβανός φρουρός. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι δράστες, 16 από τους οποίους συνελήφθησαν, τραυμάτισαν τον φρουρό του στρατοπέδου ενώ για δεύτερη φορά το απόγευμα της Πέμπτης έκαναν ακόμα μία απόπειρα λεηλασίας του στρατοπέδου. "Εχουμε αρχίσει να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες σε άλλο στρατόπεδο, όπου μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους", τόνισε η Κβοκ, βλέποντας τις εξελίξεις και τη δική τους ανικανότητα να προφυλάξουν τους πρόσφυγες από ληστρικές επιθέσεις. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο - ένα από τα δεκάδες που βρίσκονται κοντά στα γιουγκοσλαβοαλβανικά σύνορα - φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 1.500 σκοπεύουν να επιστρέψουν στο Κόσσοβο.

Πάντως, τα βίαια αυτά περιστατικά που έχουν στόχο τους πρόσφυγες είναι μάλλον σύνηθες φαινόμενο στην Αλβανία, αν και οι πληροφορίες, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί, ελάχιστες φορές βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εντούτοις, από την έναρξη των βομβαρδισμών και τη συρροή των προσφύγων πολλές φορές, τόσο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και ξένοι δημοσιογράφοι, έχουν καταγγείλει ότι ο νόμος της ζούγκλας βασιλεύει κυρίως στη Βόρεια Αλβανία, όπου έχουν συρρεύσει εκτός από τους πρόσφυγες και χιλιάδες Αλβανοί ληστές που στοχεύουν κατευθείαν στο ξένο συνάλλαγμα που μπορεί να έχουν μαζί τους οι Κοσσοβάροι. Επίσης, πληθώρα καταγγελιών έφεραν την αλβανική μαφία να δρα ανεξέλεγκτα και να έχει γίνει το βασίλειο της πορνείας, και του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών σε βάρος ακόμα και της ζωής των προσφύγων.

Από τη μαζική δολοφονία στις 14 Απρίλη κατά του καραβανιού των προσφύ

Από τη μαζική δολοφονία στις 14 του Απρίλη κατά του καραβανιού των προσφύγων που επέστρεφαν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ