ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμόκ ξεπουλήματος

Περισσότερα από 1,5 τρισ. δρχ. προσμένουν να εισπράξουν οι κυβερνώντες από το νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων. Αντιδράσεις προκαλεί η εύνοια της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα

Περισσότερα από το 3% του ΑΕΠ (περίπου 1,5 τρισ. δρχ.) αναμένει να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη, από τις πρόσφατες νέες ιδιωτικοποιήσεις που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Εκτενή αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης, να ξεπουλήσει άρον - άρον τη δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής στο μεγάλο κεφάλαιο, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας που έκανε χτες σε ημερίδα του Ελληνοϊαπωνικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Ελληνοϊαπωνικές οικονομικές σχέσεις: Προκλήσεις και προοπτικές».

Ο υπουργός Οικονομίας, στην προσπάθειά του να πείσει τους Ιάπωνες (και όχι μόνον) επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία - ο ίδιος ομολόγησε ότι το ιαπωνικό ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις δεν είναι ενθαρρυντικό - πρόβαλε σαν επιχείρημα τη φρενίτιδα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, προσφέροντας ένα απτό δείγμα γραφής του κυβερνητικού έργου στην επιβολή του «λιγότερου κράτους», ανέφερε πως «μόνον οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες ή βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη εκτιμώνται ότι θα φέρουν ιδιωτικά κεφάλαια, που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ, όχι μόνο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σήμερα».

Το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός, περιλαμβάνει την πώληση:

  • Ενός ακόμη πακέτου (8%) των μετοχών του ΟΤΕ.
  • Των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
  • Του Καζίνο της Πάρνηθας.
  • Των ΕΛΤΑ και ειδικά των ταχυμεταφορών.
  • Των ΕΛΠΕ.
  • Της ΔΕΠΑ.
  • Της ΔΕΗ κλπ.

Η «σούμα» αυτή του ξεπουλήματος, κατά τον υπουργό, ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δραχμές. Το θέμα, όμως, είναι ότι η εμμονή της κυβέρνησης - και προσωπικά του Ν. Χριστοδουλάκη - εκτός από το να ξεπουλά, να κατευθύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις άλλων θιγόμενων επιχειρηματικών ομίλων. Από την άποψη αυτή, είναι χαρακτηριστικό το πρώτο θέμα της κυριακάτικης «Καθημερινής» - υπογράφεται από τον διευθυντή της Α. Καρακούση - σύμφωνα με το οποίο βοά η αγορά ότι η κυβέρνηση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιδιώκει να αυξήσει τον πλούτο, την επιρροή και τη δύναμη 5 -10 γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών.

Ο μεγάλος ευνοημένος της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο όμιλος Λάτση, στον οποίο κατευθύνονται τα ΕΛΠΕ. Αποτελεί, δε, κοινό μυστικό ότι ο τραπεζικός βραχίονας του ομίλου Λάτση έχει υπερκεράσει ακόμα και την Εθνική Τράπεζα, τόσο σε θέματα αναδοχής στις προς εκποίηση επιχειρήσεις, όσο και στην έκδοση κοινοπρακτικών και ομολογιακών δανείων του κράτους, όπου οι προμήθειες είναι πολύ υψηλές. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι, αντιδρώντας στη μονομέρεια αυτή του Ν. Χριστοδουλάκη προς την Eurobank, ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς, ζήτησε ...ισότιμη συμμετοχή στην πίτα των αναδοχών.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Ελλάδα στη 2η χειρότερη θέση το Μάη

Με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,8%, η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση μεταξύ των «15» χωρών - μελών της ΕΕ (μέσος ρυθμός 1,8%) και των «12» της ευρωζώνης (μέσος ρυθμός 2%)

Με υπερδιπλάσιο ρυθμό, από το μέσο όρο της ΕΕ, αυξάνονται στην Ελλάδα οι τιμές καταναλωτή, κάνοντας έτσι πιο ελαφρύ το καλάθι της Eλληνίδας νοικοκυράς και ειδικότερα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, που, με την υποβάθμιση της αγοραστικής τους δύναμης, τροφοδοτούν τα κέρδη και υπερκέρδη των μονοπωλίων. Του λόγου το αληθές για τους γοργούς ρυθμούς, με τους οποίους αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα, μαρτυρούν - εκτός από την καθημερινή πραγματικότητα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι - και τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat), αλλά και της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού το Μάη του 2002, συγκριτικά με το Μάη του 2001 (δωδεκάμηνη βάση), ήταν 3,8% στην Ελλάδα, έναντι 2% στην ευρωζώνη (ΕΕ των «12») και 1,8% στην ΕΕ των «15».

Με δεδομένο ότι φέτος τον Απρίλη ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού - σε δωδεκάμηνη βάση - ήταν 4,1% στην Ελλάδα, έναντι 2,4% στην ευρωζώνη και 2,2% στην ΕΕ των «15», παρατηρείται ότι αντί για σύγκλιση στα επίπεδα του πληθωρισμού έχουμε απόκλιση... Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και ενδείξεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και φέτος η κυβέρνηση θα πέσει έξω στον επίσημα διακηρυγμένο στόχο της για πληθωρισμό 2%, αφού, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο πληθωρισμός θα τρέχει το Δεκέμβρη με ρυθμό γύρω και πάνω από 3%.

Από τα ίδια στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι, μεταξύ των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, φέτος το Μάη, οι χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού ήταν η Ιρλανδία (κατείχε την 1η θέση, 5%) και ακολουθούσαν η Ελλάδα και η Ολλανδία στη δεύτερη θέση με ρυθμό 3,8%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,0%), στο Λουξεμβούργο (1,3%) και το Βέλγιο (1,4%).

Σε μέσα επίπεδα, τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού (σύγκριση δωδεκαμήνου Μάης 2001/2002 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο 2000/2001) σημειώθηκαν στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (1,9%) και τη Γερμανία (2%). Τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ολλανδία (4,8%), στην Ιρλανδία (4,4%) και την Ελλάδα και την Πορτογαλία (από 3,9%).

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Εξαγοράζουν πριν πουληθούν

Ενδιαφέρον για την κροατική INA

Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση των ΕΛΠΕ στοn Λάτση και στους κατά περίσταση Ρώσους συνεταίρους της «Lukoil», τα ΕΛΠΕ προσβλέπουν στην επέκτασή τους με την εξαγορά ποσοστού 25% της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας, INA. Την είδηση την επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, από την Κροατία, σημειώνοντας ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση του προαναφερθέντος ποσοστού. Η ΙΝΑ δραστηριοποιείται στους τομείς έρευνας και εξόρυξης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διαθέτοντας δύο διυλιστήρια και δίκτυο 600 περίπου πρατηρίων.

Στο μεταξύ... συνωστισμός συμβούλων παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για την πώληση του 23% των ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, μετά την ΕΤΕΒΑ, Εθνικής και UBS Warbourg, που προσέλαβε η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσέλαβε για λογαριασμό της την ABN AMRO, η οποία συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσέλαβε και την Alfa Finance! Προφανώς, όσοι περισσότεροι είναι οι σύμβουλοι, τόσο καλύτερα θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, όρος που είναι εξαιρετικά επίκαιρος το τελευταίο διάστημα. Τώρα για τα πόσα παίρνουν, και για το τι ρόλο παίζουν, είναι ένα άλλο, αλλά μεγάλο θέμα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε αναμονή του νέου μεγαλομετόχου

Σε αναμονή των εξελίξεων για το μεγαλομέτοχο που θα αποκτήσει το 17% της Τράπεζας Αττικής έγινε χτες η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι είναι η Εμπορική Τράπεζα (με 17%), που έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση του πακέτου που διαθέτει, καθώς επίσης το ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ (με 34%) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (με 15,5%).

Η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής αναμένει ότι η κερδοφορία για το 2002 θα διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη για το α' τρίμηνο του έτους εμφανίζουν μείωση σε ποσοστό 39,4%. Οπως ειπώθηκε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων η εξέλιξη αυτή αναμένεται από το γεγονός ότι τα καθαρά τραπεζικά κέρδη (που δε συμπεριλαμβάνουν τον τζόγο στα χρηματιστήρια) συνεχίζουν να αυξάνουν.

Τώρα τους φτιάχνουμε δίκτυα

Εφτιαξε... ρόιδο τα δικά μας και τώρα λέει να φτιάξει τα δίκτυα της Βοσνίας. Ο λόγος για τον υπουργό Ανάπτυξης, που επισκέφτηκε τη Βοσνία και έταξε στους Βόσνιους την επισκευή και την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, δεν το κάνει από... συμπόνια, ούτε με το αζημίωτο, αλλά επειδή στόχος του κεφαλαίου είναι η ανεμπόδιστη διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας από τις μεγάλες ηλεκτρικές εταιρίες της Ευρώπης προς τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

Βέβαια, για το ποιος κατέστρεψε τα δίκτυα της Βοσνίας δεν είπε κουβέντα ο Α. Τσοχατζόπουλος. Οπου να ' ναι, θα πάει και στη Σερβία να πει τα ίδια. Εκεί θα του είναι πιο γνώριμο το περιβάλλον, αφού η συμμετοχή του στην εκεί καταστροφή ήταν πολύ πιο ενεργός, τότε που με τους άλλους ΝΑΤΟικούς «πολεμούσε» (κατά τη δική του φράση) τον... σφαγέα Μιλόσεβιτς.

ΥΓ: Το περασμένο Σάββατο στην Κρήτη, ένας ακόμη τεχνικός της ΔΕΗ άφησε την τελευταία πνοή του σε πυλώνα υπερυψηλής τάσης. Μήπως, κ. Τσοχατζόπουλε, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και με τη δραματική κατάσταση, σε όλα τα επίπεδα, στο χώρο της ενέργειας;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ