ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Του Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ

Το βράδυ που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών τις 13-6-1999 ακούσαμε ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ειδικά για το ΚΚΕ, το οποίο σημειωτέον, αύξησε τις ψήφους του κατά 175.000 και κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ήταν συγκυριακό. Κι ότι αυτό οφείλονταν μόνον ή κυρίως στη σθεναρή, ενωτική, αγωνιστική στάση του ΚΚΕ εναντίον της βάρβαρης, ιμπεριαλιστικής ευρωαμερικανικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας.

***

Ας επιχειρήσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία δράσης του ΚΚΕ.

Είναι το κόμμα που από τη δημιουργία της ΕΟΚ ακόμη, έδωσε τις θέσεις του για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της συμμαχίας αυτής. Είναι το μοναδικό κόμμα που ενημέρωσε το λαό για τη μετεξέλιξή της σε Ευρωπαϊκή Ενωση. Εδωσε στη δημοσιότητα τις Συνθήκες του Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο κ.ά. Αποκάλυψε έγκαιρα και, με όσες δυνάμεις διέθετε, αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές επιλογές, οδηγίες και κατευθύνσεις που επιβάλλονταν στη χώρα μας και υποτακτικά εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι το μόνο κόμμα που, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε, δε συμβιβάστηκε σε δήθεν μονόδρομους, αλλά αντιπάλεψε την προπαγάνδα που υποστήριζε ότι αυτός ο μηχανισμός των πολυεθνικών εξασφάλιζε την ευημερία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στους λαούς.

Αν δούμε την πορεία από τις εκλογές του 1996, από τότε, δηλαδή, που έχει μια αδιαμφισβήτητα ανοδική θέση, θα διαπιστώσουμε ότι το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ήταν συνέπεια και επιστέγασμα όλης της προηγούμενης δράσης του.

Στην περίοδο αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι σοβαρή η δράση του για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, πριν απ' όλα της εργατικής τάξης, αλλά και της αγροτιάς, των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρεμπόρων, της εργαζόμενης διανόησης και της νεολαίας.

Στα μπλόκα της αγροτιάς,στον αγώνα τους ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, που προωθείται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθοριστικής σημασίας ήταν η συμβολή των κομμουνιστών.

Οι αγώνες για την Παιδεία και ενάντια στην ψευτομεταρρύθμιση, που πήραν μεγάλη ευρύτητα και στους οποίους συμμετείχαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, η δράση του ΚΚΕ και κυρίως της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, έπαιξε σπουδαίο ρόλο.

Η συνεχής και συνεπής παρέμβαση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια για όλα σχεδόν τα προβλήματα του λαού, της νεολαίας και της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οχτώβρη 1998 να εκτιμηθεί από τους εργαζόμενους και έτσι να καταγραφεί μια ανοδική τάση, που εκφράστηκε με αυξημένο ποσοστό στα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ σε Δήμους και Νομαρχίες της χώρας.

Στα τέλη του Φλεβάρη του 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την όλη πολιτική της οδήγησε τον ηγέτη του ΡΚΚ στα χέρια των Τούρκων. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντέδρασε και κάλεσε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους Κούρδους και να απαιτήσει την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Σε όλη τη διάρκεια της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, το ΚΚΕ αντέδρασε και συνεχίζει να αντιδρά καλώντας τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθεί εναντίον των επιδρομέων, αλλά και να καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης που εκχωρεί λιμάνια, δρόμους, αεροδρόμια, βάσεις και τον εναέριο χώρο της χώρας, ως εφαλτήρια για τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είχαν πρωτοπόρα δράση, συμβολή σε όλη αυτή την περίοδο στην κινητοποίηση του λαού.

****

Η δράση του ΚΚΕ βοήθησε από τη μια στην αποκάλυψη και από την άλλη για να κατανοηθεί πλατιά από το λαό και τη νεολαία ο ιμπεριαλιστικός επιθετικός χαρακτήρας και ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και την ειρήνη. Είναι όργανα των πολυεθνικών και υπηρετούν τους σκοπούς τους. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους, με βάση το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ επεμβαίνουν, εγκληματούν κατά των λαών, σε οποιαδήποτε στιγμή και σε κάθε μέρος του πλανήτη.

Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τους βομβαρδισμούς και κάθε εγκληματική πράξη των Ευρωαμερικανών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Υπέγραψε για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Εχει τεράστια, ιστορική ευθύνη γι' αυτές τις πράξεις της. Αλλωστε και για όλα αυτά κρίθηκε από το λαό στις ευρωεκλογές. Για μας αυτές οι εγκληματικές πράξεις δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι απότοκο της φύσης και του χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού.

Στην ίδια περίοδο πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νέοι, γνωρίστηκαν καλύτερα με τις θέσεις και την πολιτική του κόμματος, παρά την προσπάθεια απόκρυψης ή διαστρέβλωσής τους. Η αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική και φιλειρηνική του στάση, απορρέει από τον ίδιο το χαρακτήρα του ΚΚΕ. Ετσι, οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οι νέοι άνθρωποι, ο πνευματικός κόσμος, στις ευρωεκλογές, εκτίμησε αυτή τη συνεπή στάση και δράση του ΚΚΕ, για όλα τα προβλήματα του λαού και του τόπου και ειδικότερα την αγωνιστικότητά του και τις σωστές προβλέψεις του στα μεγάλα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης. Σήμερα αναγνωρίστηκε από ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας η πρωτοπόρα δράση του, η ετοιμότητα και μαχητικότητά του, η οργανωτικότητά του, αλλά και το ευρύτατο ψηφοδέλτιό του, στο οποίο συσπειρώθηκαν αγωνιστές που δρουν στα κοινωνικά κινήματα, άνθρωποι της δουλιάς και του πνεύματος που θεωρούν ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχουν με το ΚΚΕ, αυτό αποτελεί σήμερα τη δύναμη εκείνη που μπορεί να κάνει ένα μεγάλο βήμα για μια άλλη πορεία της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση.

****

Για όλους αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους πολλές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι για πρώτη φορά έφτασαν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Και δεν έφτασαν καθόλου συγκυριακά,όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είχαν πλήρη συνείδηση ότι ψήφιζαν το ΚΚΕ, το κόμμα εκείνο που παλεύει για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, αντιστέκεται σε κάθε επιδρομέα είτε αμερικανοΝΑΤΟικός είναι αυτός, είτε φορά το μανδύα της ΕΕ. Γνωρίζουν ότι ψήφισαν το Κόμμα που παλεύει για το σοσιαλισμό.

Το κύριο για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για τους φίλους και οπαδούς μας, είναι σήμερα να συνεχίσουμε την πρωτοπόρα και ενωτική μας δράση στα μαζικό λαϊκό κίνημα, στο μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα, μαζί με όλους όσοι έδρασαν αυτή την περίοδο. Επιδίωξή μας να διευρυνθούν οι δυνάμεις των αγωνιστών που αψηφούν τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τα διλήμματα και τις προκαταλήψεις και συστρατευόμενες με τους κομμουνιστές να δράσουν, ώστε ν' αρχίσει μια διαδικασία ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου πάλης του λαού και της νεολαίας, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού.

Εκεί θα κριθεί το ΚΚΕ και η πολιτική του και σε μεγάλο βαθμό απ' αυτό θα εξαρτηθεί η ελαχιστοποίηση ή και η εξάλειψη ακόμα της συγκυριακής λεγόμενης ψήφου. Το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσον για να μπορεί το Κόμμα πιο αποτελεσματικά να δρα στην κατεύθυνση της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων στην πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων συγκρότησης του μετώπου πάλης λαού και νεολαίας.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, για πρώτη φορά έφτασαν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Και δεν έφτασαν καθόλου συγκυριακά, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είχαν πλήρη συνείδηση ότι ψήφιζαν το ΚΚΕ, το Κόμμα εκείνο που παλεύει για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, αντιστέκεται σε κάθε επιδρομέα είτε αμερικανοΝΑΤΟικός είναι αυτός, είτε φορά τον μανδύα της ΕΕ


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΙΤΣΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Φαινομενικά έτοιμοι...

- Εχει καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση η εντύπωση ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι φέτος καλύτερα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι έτσι;

- Η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα διανύει τη δεύτερη χρονιά. Η πρώτη ήταν πέρσι, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα, για τους γνωστούς λόγους. Τώρα, σε ό,τι έχει σχέση με τη λεγόμενη καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών το 1999, μπορούμε να πούμε τα εξής: Αν κρίνουμε τα πράγματα με βάση τη δημιουργία και λειτουργία περισσότερων κλιμακίων ανά τη χώρα (με συνθήκες όχι καλές), με διαταγές του αρχηγείου και τα διάφορα σχέδια που διατυπώνονται εγγράφως και περιέχουν τις διάφορες φάσεις εξέλιξης κατά προτεραιότητα και προγραμματισμένα στάδια επιφυλακών, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης. Φαινομενικά όμως.

Αν, όμως, λάβουμε υπόψη τις ελλείψεις σε οργανική δύναμη (πλέον των 2.500 μέχρι το έτος 2000), σε υλικοτεχνική υποδομή και οχήματα (το μεγαλύτερο ποσοστό των οχημάτων είναι πάνω από 15 - 20 ετών και ως εκ τούτου η κατάστασή τους είναι μειωμένης αξιοπιστίας), σε μέσα και μέτρα, σε διοικητική μέριμνα καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιούν τους πυροσβέστες (ανατροπή των εργασιακών τους δικαιωμάτων και κατάργηση του 8ωρου, επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα κυριολεκτικά), χωρίς αμοιβή για την προσφερόμενη εργασία και για τις αποσπάσεις στα κλιμάκια, τότε για ποια ποιοτικά καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών μπορούμε να μιλάμε;

Για παράδειγμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, στην απαντητική του επιστολή (21/6/99) προς την Ομοσπονδία των πυροσβεστών λέει χαρακτηριστικά τα εξής: "Για το τηλεπικοινωνιακό σύστημα οι διαδικασίες προμήθειας 810 ασυρμάτων εξελίσσονται με τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς". Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια αυλών και σωλήνων, αλλά και για τη διοικητική μέριμνα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τι λέει ο κ. υπουργός και τι συμβαίνει μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου. Ακόμη και η ενοικίαση των αεροπλάνων δεν έχει πραγματοποιηθεί.

- Πού αποδίδετε την ολιγωρία της κυβέρνησης;

- Η ολιγωρία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προστασίας των δασών, δεν μπορεί παρά να αποδίδεται στη μονολιθική και στείρα, άκαμπτη και απόλυτη εμμονή της στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών και σ' αυτόν τον τομέα, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης" και της ΟΝΕ. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα. Δηλαδή, αντίληψη αντιμετώπισης εκ των ενόντων.

- Τι πρέπει να γίνει για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την προστασία του δάσους;

- Σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό πρέπει άμεσα να προκύψει μια ουσιαστική και ακριβής μελέτη, που να προσδιορίζει και να καταγράφει το ύψος των απαιτήσεων σε μέσα και μέτρα, σε υλικοτεχνική υποδομή και οχήματα, σε ενιαίο σύστημα τηλεπικοινωνίας, σε δύναμη προσωπικού και στη διάθεση του ύψους των απαραίτητων και αναγκαίων κονδυλίων για την υλοποίηση των παραπάνω. Επίσης, απαιτείται η δημιουργία και λειτουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ανάληψη ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Γ. Α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ