ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα εφιαλτικό σενάριο

Στην προσπάθειά τους να πλήξουν τα «ενεργειακά αποθέματα της Γιουγκοσλαβίας», οι ΝΑΤΟϊκοί βομβάρδισαν διυλιστήρια

Associated Press

Στην προσπάθειά τους να πλήξουν τα «ενεργειακά αποθέματα της Γιουγκοσλαβίας», οι ΝΑΤΟϊκοί βομβάρδισαν διυλιστήρια
Η βασική υπόθεση που κάνουν οι επιστήμονες του ΟΗΕ είναι: ΑΟ χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις από αεροσκάφη. Κάθε επίθεση, όπου χρησιμοποιήθηκε ΑΟ, περιλάμβανε τρία αεροσκάφη και στη διάρκειά της «καταναλώθηκαν» περίπου 10 κιλά ΑΟ. Στόχος ήταν ένα ή περισσότερα οχήματα και η περιοχή που μολύνθηκε από ΑΟ είναι 1.000 τμ σε κάθε επίθεση. Σημειώστε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε περισσότερες από 25.000 αεροπορικές εξορμήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Αλλα σημεία του σεναρίου:

Η περισσότερη από τη σκόνη, που προκαλείται από τις εκρήξεις και την πυρκαγιά, καλύπτει το έδαφος σε περιοχή 1.000 τμ.

Τα άτομα που βρίσκονται μέσα στην περιοχή, εκτίθενται άμεσα, για μικρή διάρκεια στο νέφος σκόνης.

Μετά από λίγο καιρό, άλλα άτομα εισέρχονται στην περιοχή, η οποία μπορεί να είναι γεωργική και να περιλαμβάνει καλλιέργειες. Οι νεοεισερχόμενοι προκαλούν νέο αιώρημα της σκόνης. Αναπνέουν μολυσμένο αέρα, αγγίζουν μολυσμένα αντικείμενα και εκτίθενται εξωτερικά σε ακτινοβολία, από στέρεα κομμάτια πυρομαχικών ΑΟ, με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Μερικό από το ΑΟ θα διαλυθεί από νερό, που καθώς διοχετεύεται μέσα από το χώμα, μολύνει και τα υπόγεια νερά.

Μερικά ζώα, βόσκοντας στην περιοχή, μολύνονται. Κάποια στιγμή καταναλώνονται ως κρέας ή γαλακτομικά προϊόντα και μολύνουν ανθρώπους.

Συνέπειες

Εκτός από το θάνατο, οι βόμβες των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ περιείχαν και σπέρματα περιβαλλοντικής καταστροφής

Associated Press

Εκτός από το θάνατο, οι βόμβες των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ περιείχαν και σπέρματα περιβαλλοντικής καταστροφής
Η Επιτροπή του ΟΗΕ υπογραμμίζει:

Οι κίνδυνοι να έρθει κάποιος σε επαφή με στέρεα κομμάτια ΑΟ δεν πρέπει να αγνοούνται και τέτοιες ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν.

Ατομα που ήταν κοντά στους στόχους κατά την επίθεση, μπορεί να έχουν υποστεί υψηλή έκθεση σε ραδιενέργεια. Το μέγεθος της έκθεσης μπορεί να επαληθευτεί από ειδικές εξετάσεις υγείας.

Ο κίνδυνος μεγάλης εισαγωγής ΑΟ στον οργανισμό - από εισαγωγή χώματος στο στόμα (παιδιά), από πυκνόφυλλα λαχανικά ή μέσω ανοιχτών πληγών - είναι σημαντικός για κάποιο καιρό μετά την επίθεση (μέχρι να ακολουθήσουν μεγάλες βροχοπτώσεις).

Η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος από ζώα που έβοσκαν στην περιοχή επίθεσης νωρίς μετά την επίθεση και πριν από μεγάλες βροχοπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κίνδυνο. Τα ζώα μπορεί να υποστούν υψηλή ακτινοβολία, από εσωτερική μόλυνση. Επειδή, η εισαγωγή χώματος στον οργανισμό θα συνεχίσει για κάποιο διάστημα να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για εισαγωγή ΑΟ στο σώμα από ζώα που βόσκουν, ο κίνδυνος έκθεσης ζώων και ανθρώπων δε θα πρέπει να αγνοείται σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.

Οι συγκεντρώσεις ΑΟ σε ένα κοντινό πηγάδι μπορεί να είναι υψηλές και να προκαλέσουν σημαντικούς κινδύνους.

Συστάσεις

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη πληροφορηθούν από το ΝΑΤΟ για το αν, πώς και πού χρησιμοποιήθηκε ΑΟ, προκειμένου να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις κινδύνου, να γίνουν οι αναγκαίες μετρήσεις και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Συνεχίζουν πως αν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι έγινε χρήση ή αν δεν υπάρξει αδιαμφισβήτητη πληροφόρηση, πρέπει να εφαρμοστούν οι ακόλουθες συστάσεις:

- Κομμάτια ΑΟ, μολυσμένα αντικείμενα και ελεύθερη μόλυνση πρέπει να συγκεντρωθούν και να απομακρυνθούν. Το ΑΟ που θα συγκεντρωθεί, θα πρέπει να αποθηκευτεί σε ασφαλείς συνθήκες, με την ευθύνη διορισμένης αρχής και μέχρι να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

- Σε μέρη, όπου επιβεβαιώθηκε η μόλυνση από μετρήσεις ή όπου υπάρχει φανερός κίνδυνος μόλυνσης, πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση για να απαγορευτεί η δημόσια πρόσβαση. Αυτές οι περιοχές πρέπει να σημαδευτούν με ταινίες ή φράκτες. Πρέπει να αποτραπεί η πρόσβαση σ' αυτές τις περιοχές ζώων που βόσκουν.

- Οι τοπικές αρχές και τα άτομα που κινδυνεύουν πρέπει να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών, όπως και για τους πιθανούς κινδύνους και τα αντίμετρα.

- Πρέπει να σχεδιαστεί πρόγραμμα για πιθανές ιατρικές εξετάσεις των ατόμων που ζουν μέσα ή κοντά στις χτυπημένες περιοχές. Αν οι νεότερες πληροφορίες το επιβάλλουν, το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί, με προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Λευχαιμία, τερατογενέσεις, καρκίνος

Εκτός από τον αέρα, το νερό και το καλλιεργήσιμο έδαφος επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς

Associated Press

Εκτός από τον αέρα, το νερό και το καλλιεργήσιμο έδαφος επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς
Το γιατί οι ΝΑΤΟικοί δεν επιβεβαιώνουν τη χρήση Αποεμπλουτισμένου Ουρανίου (ΑΟ) στη Γιουγκοσλαβία και το τι σημαίνει η χρήση του, φαίνεται από τα ακόλουθα στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν στην έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ:

Οπλα με ΑΟ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, σε κατάσταση μάχης, στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Αρματα μάχης των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και αεροσκάφη των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα. Με βάση πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, φαίνεται ότι πάνω από 300 τόνοι ΑΟ, κυρίως με τη μορφή θραυσμάτων και σκόνης, κάλυψαν τα πεδία μάχης σε Ιράκ και Κουβέιτ.

Οι επιστήμονες του ΟΗΕ επισημαίνουν: «Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρήση όπλων ΑΟ στον Πόλεμο του Κόλπου μπορεί να είναι η αιτία ή μια από τις αιτίες για σημαντικές αυξήσεις στην εμφάνιση πολλών ασθενειών στο Ιράκ. Ειδικότερα, για αύξηση στα κρούσματα καρκίνου, για γενετικές παραμορφώσεις και για ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η επιστημονική κοινότητα δεν απέκλεισε την πιθανή "συνεισφορά" του ΑΟ στο λεγόμενο Σύνδρομο του Κόλπου, που παρουσιάζουν Αμερικανοί και Βρετανοί βετεράνοι του Κόλπου».

Μετά τον Πόλεμο

Οι ομάδες έρευνας του ΟΗΕ επικαλούνται έρευνες, οι οποίες έδειξαν περιβαλλοντική ραδιενεργό μόλυνση στο Ιράκ. Για παράδειγμα: «Το 1995 και το 1997 ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν μόλυνση από ουράνιο σε κατεστραμμένα οχήματα και στο έδαφος του Νότιου Ιράκ. Σε μια διάσκεψη για το Ιράκ, που έγινε τον Ιούλιο του 1999 στο Λονδίνο, έγινε αναφορά σε σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, από την Επιτροπή για τις Επιπτώσεις Μόλυνσης από Επιθετικούς Βομβαρδισμούς. Οι έρευνες έγιναν σε πέντε περιοχές, στην επαρχία της Μπάσρα. Δείγματα από την επιφάνεια και τα υπόγεια νερά - από περιοχές κοντά σε οχήματα που χτυπήθηκαν - αναφέρθηκε ότι περιείχαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Δείγματα από φυτά και ζώα έδειξαν ραδιενεργό μόλυνση».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν τις αναφορές τους σε σχετικές έρευνες που έχουν γίνει από επιστήμονες:

- Ενας Ιρλανδός μηχανικός πετροχημικών συνέταξε μια αναφορά για το ΑΟ στο Ιράκ, μετά τον Πόλεμο του Κόλπου. Ο μηχανικός είχε πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό στη Δύση και το Ιράκ. Η αναφορά του παρουσιάστηκε στο γραφείο του Επιτρόπου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Υπέθετε ότι τα τωρινά προβλήματα υγείας και περιβάλλοντος στο Ιράκ μπορεί να συνδέονται με το ΑΟ. Σημειώνει ότι τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης λευχαιμίας στα παιδιά. Τονίζει ότι αυξήθηκαν οι γενετικές παραμορφώσεις και οι ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Μελέτη της Επιτροπής για τις Επιπτώσεις της Μόλυνσης από τους Επιθετικούς Βομβαρδισμούς - που παρουσιάστηκε τον Ιούλη 1999 - ανέφερε αύξηση σε όλα τα είδη καρκίνων ανάμεσα στο στρατιωτικό προσωπικό που πολέμησε στα πεδία μαχών του Νότιου Ιράκ και του Κουβέιτ.

- Αλλοι επιστημονικοί φορείς έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα λευχαιμίας, λεμφώματος και καρκίνου των οστών στο Ιράκ. Σημειώνουν ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος για την εμφάνιση και άλλων ασθενειών ή δυσλειτουργιών, όπως στειρότητα, γενετικές παραμορφώσεις και νεφρική ανεπάρκεια.

- Γερμανός γιατρός, που εργάζεται σε νοσοκομεία στο Ιράκ, ανέφερε αύξηση σε γενετικές ανωμαλίες. Αλλες έρευνες τονίζουν ότι οι γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά Αμερικανών στρατιωτών και στα παιδιά Ιρακινών είναι ίδιες.

Στις έρευνες αυτές σημειώνεται ότι το ΑΟ μπορεί να είναι μια από τις πιθανές αιτίες για τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας.

Το Σύνδρομο του Κόλπου

Μετά τη λήξη του Πολέμου του Κόλπου, χιλιάδες Αμερικανοί, Καναδοί και Βρετανοί βετεράνοι στρατιώτες ανέφεραν ότι υποφέρουν από τότε από μια σειρά συμπτωμάτων που γενικά ορίζονται ως «Σύνδρομο του Πολέμου του Κόλπου». Τα συμπτώματα προσομοιάζουν με εκείνα που εμφανίζονται μετά από έκθεση σε ραδιενέργεια. Οι παθόντες υποφέρουν από μυϊκή κατάρρευση μέχρι παραλύσεως και νεφρική ανεπάρκεια, ραδιενεργά ούρα και διάφορα είδη καρκίνου.

Ο ΟΗΕ αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για το αν το ΑΟ ευθύνεται για το Σύνδρομο, όμως επισημαίνει το γεγονός ότι οι βετεράνοι «είχαν εκτεθεί σε μια σειρά από επικίνδυνες ή πιθανώς επικίνδυνες ουσίες και ΑΟ».

Πέρα από την έκθεση του ΟΗΕ, άλλες αναλύσεις και έρευνες κάνουν λόγο για τεράστια αύξηση κρουσμάτων λευχαιμίας και καρκίνου, αποβολών σε κυήσεις παιδιών και τερατογενέσεων στο Ιράκ και για 560 χιλιάδες θανάτους παιδιών μετά τη λήξη (;) του πολέμου.

Για δε το «Σύνδρομο», οι οργανώσεις των βετεράνων ανεβάζουν τον αριθμό των παθόντων σε 400 χιλιάδες. Ακόμα και Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ υπολογίζει ότι 15 χιλιάδες βετεράνοι έχουν ήδη πεθάνει από το «Σύνδρομο». Οτι σχεδόν το 80% των συζύγων βετεράνων είναι πιθανόν να μολυνθούν, όπως και το 25% των παιδιών τους που γεννήθηκαν πριν τον πόλεμο και το 65% των παιδιών που γεννήθηκαν μετά. Μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί κάποιες χιλιάδες παραμορφωμένα ή νεκρά βρέφη από τις συζύγους στρατιωτών του Κόλπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ