ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Το έγκλημα του ΝΑΤΟ είναι διαρκείας

Η χρήση του ραδιενεργού υλικού «αποεμπλουτισμένο ουράνιο» από το ΝΑΤΟ έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς φέρεται υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους και ασθένειες στο Ιράκ. Επιτροπή του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Κόσσοβο και χαρακτηρίζει αναγκαία τη λήψη μέτρων για την προστασία του πληθυσμού. Προειδοποιεί ότι η χρήση αποεμπλουτισμένου ουρανίου θα επιβαρύνει την περιοχή για πολλά - ακόμα και εκατοντάδες - χρόνια

Κλείνει ένας χρόνος από το πιο μεγάλο και στυγερό έγκλημα της μεταπολεμικής περιόδου που διέπραξαν οι ΝΑΤΟικοί ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Αυτός ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που πέρασε πλέον στην ιστορία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι λαοί, ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά πολεμούν, είναι τα θύματα του και μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες πολύ πιο μακροχρόνιες, απ' αυτές που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Αρκεί και μόνο το πληροφοριακό υλικό έκθεσης του ΟΗΕ, για τις συνέπειες από τη χρήση βομβών αποεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποίησαν οι ΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία και στο ΙΡΑΚ, για να συνειδητοποιήσει κανείς το έγκλημα διαρκείας από την πολεμική χρήση του ραδιενεργού αυτού υλικού


Ο ιός της «ελευθερίας»

Η ζημιά στο περιβάλλον -και, μέσω αυτού, στους ανθρώπους- της περιοχής υπήρξε τεράστια

Associated Press

Η ζημιά στο περιβάλλον -και, μέσω αυτού, στους ανθρώπους- της περιοχής υπήρξε τεράστια
Αρχές κάθε Αυγούστου επίσημοι στήνονται μπροστά στα μνημεία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Εκφωνούν - και δικαίως - λόγους για τον εφιάλτη της ραδιενέργειας. Την ανάγκη να μη γνωρίσουμε ανάλογη τραγωδία στο μέλλον. Δημοσιογράφοι καλύπτουν το γεγονός. Και μετά όλοι μαζί επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, πεπεισμένοι ότι διέπραξαν το καθήκον τους απέναντι στην ανθρωπότητα.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες παιδιά στο Ιράκ είτε πεθαίνουν πριν ακόμα γεννηθούν. Είτε γεννιούνται και αργοπεθαίνουν μέρα με την ημέρα. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και αλλού, χιλιάδες βετεράνοι στρατιώτες σιγολιώνουν. Οι συγγενείς τους υποφέρουν και οι ίδιοι από τον «ιό της ελευθερίας», που ο άντρας της οικογένειας, στάλθηκε να σπείρει στη Μέση Ανατολή. Ενώ στη Γιουγκοσλαβία, ετοιμάζεται να γράφει το νεότερο κεφάλαιο του δράματος με τίτλο «Αποεμπλουτισμένο Ουράνιο» (ΑΟ). Το ραδιενεργό υλικό, που απλόχερα σκορπούν οι ΝΑΤΟικοί, προκειμένου να επιβάλουν την κυριαρχία τους στον πλανήτη.

Η χρήση όπλων με περίβλημα ΑΟ έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Η τελευταία περίπτωση χρήσης του - εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στους περσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς - θορύβησε και τον ΟΗΕ, του οποίου Επιτροπή εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε το Κόσσοβο. Εκεί προχώρησε σε προκαταρκτικές έρευνες για τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση τέτοιων όπλων. Η Επιτροπή σημειώνει πως τα συμπεράσματα της έρευνάς της είναι εφαρμόσιμα και για άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν με ΑΟ.

Το ΑΟ είναι απόβλητο της διαδικασίας που ακολουθείται για να εμπλουτιστεί το μετάλλευμα του φυσικού ουρανίου, με σκοπό τη χρήση του σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα.

Οι βόμβες που έριξε το ΝΑΤΟ, πολλές με γόμωση μη εμπλουτισμένου ουρανίου, δεν έχουν εκραγεί όλες...

Associated Press

Οι βόμβες που έριξε το ΝΑΤΟ, πολλές με γόμωση μη εμπλουτισμένου ουρανίου, δεν έχουν εκραγεί όλες...
Χρησιμοποιείται ως περίβλημα σε βλήματα και πυραύλους, με σκοπό τη διάτρηση θωρακίσεων. Η υψηλή πυκνότητα του ΑΟ, κάνει τα όπλα ικανά να διατρήσουν την όποια θωράκιση. Εκτός από την πυκνότητα, άλλοι λόγοι που προωθούν τη στρατιωτική του χρήση είναι το φτηνό κόστος του και το γεγονός ότι βρίσκεται σε τεράστιες ποσότητες.

Αν και λιγότερο ραδιενεργό από το φυσικό ουράνιο, είναι ραδιενεργό και έχει χημική τοξικότητα. Μπορεί να εκθέσει ανθρώπους σε εξωτερική ακτινοβολία (αν έρθουν σε επαφή μαζί του) ή σε εσωτερική (αν υπάρχει εισαγωγή στο σώμα).

Η ακτινοβολία αυτή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, με τον κίνδυνο να αυξάνεται ανάλογα με τη δόση. Υψηλές εκθέσεις σε ΑΟ μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες συνέπειες (αποδεδειγμένες σε ζώα). Είναι επιβλαβές για την υγεία και σε μικρότερες ποσότητες.

Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι περιοχή που μολύνθηκε από ΑΟ, θα χρειαστεί «αρκετά χρόνια, ίσως αρκετές εκατοντάδες χρόνια, πριν εξαφανιστεί η μόλυνση».

Περιορισμοί

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν επίσημα ντοκουμέντα ότι ΑΟ χρησιμοποιήθηκε στο Κόσσοβο. Ακόμα, πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού και πώς χρησιμοποιήθηκε ΑΟ. «Δεν ήταν δυνατό να αποκτήσουμε αυτές τις πληροφορίες. Επιπλέον, είναι αναγκαία συνθήκη οι περιοχές που πρόκειται να ερευνηθούν, να καθαριστούν πρώτα από νάρκες και να είναι ασφαλείς».

Επισημαίνουν ότι δεν ήταν δυνατό, στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, να οργανωθούν και να γίνουν μετρήσεις ή να παρθούν δείγματα, σε περιοχές αναγνωρισμένες ως επηρεασμένες από ΑΟ. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή επέλεξε κάποιες περιοχές και έψαξε για μόλυνση.

Σε αυτές τις περιορισμένες μελέτες - σε λίγες περιοχές, χωρίς δειγματοληψία, μόνο επιτόπιες μετρήσεις - δε διαπίστωσε μόλυνση. Ομως με βάση τα δοσμένα στοιχεία και την επιστημονική γνώση και εμπειρία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα εκτεταμένες έρευνες και μετρήσεις. Οπως κατέληξαν και σε ένα σενάριο τρόμου για τη Γιουγκοσλαβία και τους ανθρώπους της...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ