ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Φταίει η συνειδητή απαξίωση και όχι η «θεομηνία»

Αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης και οι πρόσφατες ζημιές στο εργοστάσιο από την κακοκαιρία

Η οροφή τμήματος του εργοστασίου πεσμένη από το βάρος του χιονιού
Η οροφή τμήματος του εργοστασίου πεσμένη από το βάρος του χιονιού
Ενα ακόμη χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των πολιτικών απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ αποτελούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων, οι ζημιές στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και η ταλαιπωρία των εργαζομένων από τη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών. Δηλώνει επίσης τη θέληση των εργαζομένων για συνέχιση του δίκαιου αγώνα και απαντά στην προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε πως εγκλωβισμένοι στο χώρο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα παρέμειναν για ώρες δεκάδες εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας, καθώς λόγω του χιονιού δεν υπήρχε πρόσβαση από και προς το εργοστάσιο. Μάλιστα, εξαιτίας της χιονόπτωσης κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της οροφής του εργοστασίου στο χώρο που βρίσκονται τα καμίνια και από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένων.

Με τους εργαζόμενους να επανέρχονται στην εργασία τους τη χτεσινή μέρα και το εργοστάσιο να μπαίνει σταδιακά στην περιορισμένη λειτουργία που έχουν επιβάλει οι διαλυτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, το Σωματείο Εργαζομένων αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ.

«Η ΛΑΡΚΟ έχει εγκαταλειφθεί. Τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις χαλούν καθημερινά και τα παρκάρουν. Το γεγονός ότι εγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι για πάνω από 20 ώρες στο εργοστάσιο, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για τρία 24ωρα ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ και έπεσε σχεδόν η μισή στέγη της αίθουσας των ηλεκτροκαμίνων, δεν ήταν αποτέλεσμα της "θεομηνίας". Ηταν αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο. Και προσδιορίζει: «Οι υδροφόρες που σε τέτοιες περιπτώσεις έριχναν αλμυρό νερό, είναι παρκαρισμένες με βλάβη. Φορτωτές το ίδιο. Αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι χωματουργικών μηχανημάτων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους τέτοιες μέρες, για "λόγους οικονομίας" δεν καλέστηκαν. Εργασίες πρόληψης που πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι για να απομακρυνθούν επικίνδυνα κλαδιά από τα ηλεκτρικά δίκτυα, για να ελεγχθούν οι στέγες κ.α., "για λόγους οικονομίας" δεν πραγματοποιήθηκαν (...) Το σταμάτημα λειτουργίας της εγκατάστασης, σε συνδυασμό με το σύνολο της πολιτικής απαξίωσης που εφαρμόζεται στη ΛΑΡΚΟ, έριξε τη στέγη, έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Αυτή η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει καταντήσει τους χώρους των εργοταξίων της ΛΑΡΚΟ στην πλειοψηφία τους να είναι κλεισμένοι με κορδέλες σήμανσης κινδύνου. Αυτό λέγεται συνειδητή απαξίωση».

Καταρρέει η επιχειρηματολογία ότι ο λαός πληρώνει τη ΛΑΡΚΟ

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά χρηματοδότησε τη ΛΑΡΚΟ με 35 εκατ. ευρώ, σημειώνει ότι αυτή η δήλωση καταρχήν γκρεμίζει τη μέχρι σήμερα (ψευτο)επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αφού «αποδεικνύει ότι ουδέποτε υπήρχαν "κρατικές ενισχύσεις" και ότι ουδέποτε ο ελληνικός λαός "πλήρωνε τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ"». Από την άλλη αποκαθιστά την αλήθεια, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στη ΔΕΗ, για την πληρωμή του χρέους της επιχείρησης, το οποίο «είναι πλασματικό», αφού: «Αν πραγματικά γίνει λογαριασμός με τιμές Ενέργειας που έπαιρναν οι άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας, τότε η ΔΕΗ κατά προσέγγιση χρωστά 100 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Επίσης αποδεικνύεται ότι η συνειδητή διαχρονική εφαρμοζόμενη πολιτική εργολαβοποίησης της ΛΑΡΚΟ την απαξιώνει τόσο οικονομικά, όσο και παραγωγικά».

Τονίζει επίσης ότι από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση «ούτε 1 ευρώ δεν πήγε στη μισθοδοσία των εργαζομένων» και επισημαίνει ότι «αντίθετα, με την εφαρμογή του νόμου που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση, άρπαξαν από το εισόδημά μας πάνω από 11 εκατομμύρια».

Κάνει επίσης αναφορά στο καθεστώς υπολειτουργίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ, όπου παρά τις δυνατότητες παραγωγής 1.800 τόνων μεταλλεύματος το μήνα, παράγει σήμερα μόλις 300 τόνους και επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα πληρωνόμαστε απ' αυτήν την υποτυπώδη παραγωγή. Με την εργασία μας βάζουμε στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ πάνω από 6 εκατ. ευρώ το μήνα και η μισθοδοσία μας δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ».

Χαρακτηρίζει επίσης ως ψέμα τις εξαγγελίες για εκ νέου χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ το 2021 και τονίζει ότι «η αλήθεια είναι ότι με εντολή της κυβέρνησης η ΛΑΡΚΟ θα αυτοχρηματοδοτηθεί μέσα από το ξεπούλημα ανομοιόμορφου νικελίου, το οποίο σε κανονική λειτουργία, αν χρησιμοποιούνταν για τον εμπλουτισμό της παραγωγής, οι εισπράξεις από αυτό το υλικό θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιες».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων τονίζει για μια ακόμη φορά τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εκποιεί αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και τον ορυκτό πλούτο της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα επιδιώκει να πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους.

«Εχοντας αποκούμπι τη μεγάλη αλληλεγγύη από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, ξεχωρίζοντας εχθρούς και φίλους σε αυτόν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι φτάσαμε μέχρι εδώ και θα το πάμε μέχρι τέλος», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του και τονίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με αιτήματα τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αποκατάσταση όλων των ζημιών στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία και την πλήρη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την ενσωμάτωση των εργολαβικών εργαζομένων, τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, την πλήρη καταβολή όλων των μεροκάματων στους εργαζόμενους που δεν πήγαν στην εργασία εξαιτίας της χιονόπτωσης, την καταβολή υπερωριών σε όσους εργαζόμενους έμειναν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο πέραν του οκταώρου, καθώς και την καταβολή των κανονικών αποδοχών σε όσους εργαζόμενους μπαίνουν σε καραντίνα και χωρίς να τους χρεώνεται οποιαδήποτε άδεια.


ΑΤΤΙΚΗ
Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 4 μέρες μετά...

Μικρό παιδί με πυρετό, νεφροπαθείς, εγχειρημένοι, κατάκοιτοι και καρδιοπαθείς, παρατημένοι από τον κρατικό μηχανισμό. Δραματική κατάσταση σε περιοχές της Εύβοιας

Eurokinissi

Επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε χτες το μεσημέρι στη Δροσιά Αττικής, καθώς οικογένεια είχε αποκλειστεί και το ανήλικο παιδί της ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό και έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το παιδί είχε υψηλό πυρετό τα τελευταία 24ωρα, και παρέμενε εγκλωβισμένο επί 4 μέρες σπίτι του με την οικογένειά του λόγω του χιονιά, χωρίς ρεύμα.

Η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε αρκετές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από περιοχές που παρέμεναν χωρίς ρεύμα και νερό. Τα συνεργεία της καλούνταν να απεγκλωβίσουν από τα σπίτια τους ακόμα και εγχειρημένους, νεφροπαθείς, κατάκοιτους και καρδιοπαθείς χωρίς να ήταν ξεκάθαρο το πού θα μεταφέρονταν αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό καθώς η θερμαινόμενη αίθουσα που υπήρχε δεν μπορούσε να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, λόγω της πανδημίας.

Οι εργασίες για να αποκατασταθεί το δίκτυο σε όλες τις περιοχές συνεχίζονταν και χτες. Εως αργά το βράδυ της Τετάρτης είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα συνεργεία του συνέχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση πέντε γραμμών μέσης τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη, Κάλαμος, Ανοιξη, Δροσιά και Νέα Ερυθραία.

Το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής, που ανέρχεται, πλέον, σε 440 άτομα, θα ενισχυόταν με 25 συνεργεία, αποτελούμενα από 60 άτομα, από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ηπείρου και Κεντρικής Ελλάδας, καθώς έχουν αποκατασταθεί στις περιοχές αυτές οι ζημιές από την κακοκαιρία «Μήδεια». Το απόγευμα υπολογιζόταν ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης διαμορφώθηκε στις 7.000.

Νέο δίκτυο στην Εύβοια!

Ακόμη πιο δραματική ήταν η κατάσταση σε ορισμένα χωριά της Εύβοιας, τα οποία «σκεπάστηκαν» από το χιόνι και οι κάτοικοί τους δεν είχαν ρεύμα σχεδόν για πέντε 24ωρα. Από τον ΔΕΔΔΗΕ υποστήριζαν ότι χτες θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο στους τελευταίους τέσσερις οικισμούς που ήταν χωρίς ηλεκτροδότηση στη βόρεια Εύβοια. Στην Εύβοια υπήρξαν 37 οικισμοί και 15.000 κάτοικοι χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ είχαν γίνει μέχρι προχτές 517 αντικαταστάσεις στύλων, καθώς και πέντε νέες οδεύσεις. Χρειάστηκε δηλαδή να περαστεί από αλλού νέο δίκτυο, γιατί είχε καταστραφεί το υφιστάμενο. Την Τετάρτη το βράδυ παρέμεναν οικισμοί χωρίς ρεύμα, περίπου 3.000 νοικοκυριά.

Η τραγική υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κύριος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, που προκαλούν εκρήξεις στα σημεία διανομής, έφεραν σε τραγική κατάσταση χιλιάδες νοικοκυριά. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια, στους εργολάβους, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο της υγείας τους, καλούνταν «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, προσπαθώντας να κρύψουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τις περικοπές στη συντήρηση, έδειξαν ως κύριο υπεύθυνο για τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Διοίκηση, επειδή οι δήμοι δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων. Ευθύνες σαφώς έχουν και οι δήμοι, που μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα «αποθέωναν» τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας και τα ενέκριναν στα Δημοτικά Συμβούλια χωρίς να πουν λέξη για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Υπενθυμίζεται πως για την «ανταγωνιστικότητα» του υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ και την περικοπή του «εργασιακού κόστους», τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν κατά 1.000 και πλέον οι μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ το προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά περικόπηκε κατά 60%. Για να καλυφτούν τα κενά της έλλειψης προσωπικού προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με μπλοκάκι, που είναι ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι στο αντικείμενο, «γιγαντώθηκαν» οι εργολαβίες ως βασική μορφή για την αποκατάσταση των βλαβών, με τους εργολάβους να κάνουν περικοπές για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το στοιχείο ότι από τους 400 περίπου τεχνικούς που επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες στην Αττική περίπου οι μισοί ήταν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενων εργολάβων.

Αποκλεισμένοι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες παγωνιάς και χωρίς νερό, παρέμεναν για τέταρτη μέρα οικογένειες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (περιοχή Αφιδνών) του δήμου Ωρωπού, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής στον «902.gr». Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπήρχαν περίπου 600 σπίτια που έπρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρεύμα και νερό. Εκτός από την Ιπποκράτειο και τις Αφίδνες, ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στο Μετόχι Ρη και στο Μικροχώρι.

Παράλληλα, όπως κατήγγειλαν, ουσιαστικά παρέμεναν και αποκλεισμένοι, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, καθώς τέσσερις μέρες μετά τα στενά της περιοχής είναι απροσπέλαστα από τον όγκο του χιονιού, αφού κανένα συνεργείο δεν έχει περάσει για καθαρισμό. Επίσης, όπως είπαν, δεν έχουν καμία ενημέρωση, ούτε από τη δημοτική αρχή ούτε από την Περιφέρεια, για την κατάσταση και πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού με ανακοίνωσή της ζητά η Περιφέρεια και ο δήμος Ωρωπού να εξασφαλίσουν ότι κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση και κανείς δεν θα μείνει αποκλεισμένος, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες.

Στον Ωρωπό υπήρξε πρόβλημα με την υδροδότηση του 70% του δήμου. Από προχτές το δίκτυο λειτουργεί. Το εγχείρημα αυτό ήταν χρονοβόρο γιατί χρειαζόταν εξαέρωση το δίκτυο καθώς είχε αδειάσει όταν διακόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα και σταμάτησαν οι αντλίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ