Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Φταίει η συνειδητή απαξίωση και όχι η «θεομηνία»

Αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης και οι πρόσφατες ζημιές στο εργοστάσιο από την κακοκαιρία

Η οροφή τμήματος του εργοστασίου πεσμένη από το βάρος του χιονιού
Η οροφή τμήματος του εργοστασίου πεσμένη από το βάρος του χιονιού
Ενα ακόμη χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των πολιτικών απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ αποτελούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων, οι ζημιές στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και η ταλαιπωρία των εργαζομένων από τη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών. Δηλώνει επίσης τη θέληση των εργαζομένων για συνέχιση του δίκαιου αγώνα και απαντά στην προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε πως εγκλωβισμένοι στο χώρο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα παρέμειναν για ώρες δεκάδες εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας, καθώς λόγω του χιονιού δεν υπήρχε πρόσβαση από και προς το εργοστάσιο. Μάλιστα, εξαιτίας της χιονόπτωσης κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της οροφής του εργοστασίου στο χώρο που βρίσκονται τα καμίνια και από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένων.

Με τους εργαζόμενους να επανέρχονται στην εργασία τους τη χτεσινή μέρα και το εργοστάσιο να μπαίνει σταδιακά στην περιορισμένη λειτουργία που έχουν επιβάλει οι διαλυτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, το Σωματείο Εργαζομένων αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ.

«Η ΛΑΡΚΟ έχει εγκαταλειφθεί. Τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις χαλούν καθημερινά και τα παρκάρουν. Το γεγονός ότι εγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι για πάνω από 20 ώρες στο εργοστάσιο, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για τρία 24ωρα ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ και έπεσε σχεδόν η μισή στέγη της αίθουσας των ηλεκτροκαμίνων, δεν ήταν αποτέλεσμα της "θεομηνίας". Ηταν αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο. Και προσδιορίζει: «Οι υδροφόρες που σε τέτοιες περιπτώσεις έριχναν αλμυρό νερό, είναι παρκαρισμένες με βλάβη. Φορτωτές το ίδιο. Αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι χωματουργικών μηχανημάτων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους τέτοιες μέρες, για "λόγους οικονομίας" δεν καλέστηκαν. Εργασίες πρόληψης που πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι για να απομακρυνθούν επικίνδυνα κλαδιά από τα ηλεκτρικά δίκτυα, για να ελεγχθούν οι στέγες κ.α., "για λόγους οικονομίας" δεν πραγματοποιήθηκαν (...) Το σταμάτημα λειτουργίας της εγκατάστασης, σε συνδυασμό με το σύνολο της πολιτικής απαξίωσης που εφαρμόζεται στη ΛΑΡΚΟ, έριξε τη στέγη, έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Αυτή η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει καταντήσει τους χώρους των εργοταξίων της ΛΑΡΚΟ στην πλειοψηφία τους να είναι κλεισμένοι με κορδέλες σήμανσης κινδύνου. Αυτό λέγεται συνειδητή απαξίωση».

Καταρρέει η επιχειρηματολογία ότι ο λαός πληρώνει τη ΛΑΡΚΟ

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά χρηματοδότησε τη ΛΑΡΚΟ με 35 εκατ. ευρώ, σημειώνει ότι αυτή η δήλωση καταρχήν γκρεμίζει τη μέχρι σήμερα (ψευτο)επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αφού «αποδεικνύει ότι ουδέποτε υπήρχαν "κρατικές ενισχύσεις" και ότι ουδέποτε ο ελληνικός λαός "πλήρωνε τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ"». Από την άλλη αποκαθιστά την αλήθεια, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στη ΔΕΗ, για την πληρωμή του χρέους της επιχείρησης, το οποίο «είναι πλασματικό», αφού: «Αν πραγματικά γίνει λογαριασμός με τιμές Ενέργειας που έπαιρναν οι άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας, τότε η ΔΕΗ κατά προσέγγιση χρωστά 100 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Επίσης αποδεικνύεται ότι η συνειδητή διαχρονική εφαρμοζόμενη πολιτική εργολαβοποίησης της ΛΑΡΚΟ την απαξιώνει τόσο οικονομικά, όσο και παραγωγικά».

Τονίζει επίσης ότι από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση «ούτε 1 ευρώ δεν πήγε στη μισθοδοσία των εργαζομένων» και επισημαίνει ότι «αντίθετα, με την εφαρμογή του νόμου που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση, άρπαξαν από το εισόδημά μας πάνω από 11 εκατομμύρια».

Κάνει επίσης αναφορά στο καθεστώς υπολειτουργίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ, όπου παρά τις δυνατότητες παραγωγής 1.800 τόνων μεταλλεύματος το μήνα, παράγει σήμερα μόλις 300 τόνους και επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα πληρωνόμαστε απ' αυτήν την υποτυπώδη παραγωγή. Με την εργασία μας βάζουμε στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ πάνω από 6 εκατ. ευρώ το μήνα και η μισθοδοσία μας δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ».

Χαρακτηρίζει επίσης ως ψέμα τις εξαγγελίες για εκ νέου χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ το 2021 και τονίζει ότι «η αλήθεια είναι ότι με εντολή της κυβέρνησης η ΛΑΡΚΟ θα αυτοχρηματοδοτηθεί μέσα από το ξεπούλημα ανομοιόμορφου νικελίου, το οποίο σε κανονική λειτουργία, αν χρησιμοποιούνταν για τον εμπλουτισμό της παραγωγής, οι εισπράξεις από αυτό το υλικό θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιες».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων τονίζει για μια ακόμη φορά τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εκποιεί αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και τον ορυκτό πλούτο της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα επιδιώκει να πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους.

«Εχοντας αποκούμπι τη μεγάλη αλληλεγγύη από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, ξεχωρίζοντας εχθρούς και φίλους σε αυτόν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι φτάσαμε μέχρι εδώ και θα το πάμε μέχρι τέλος», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του και τονίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με αιτήματα τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αποκατάσταση όλων των ζημιών στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία και την πλήρη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την ενσωμάτωση των εργολαβικών εργαζομένων, τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, την πλήρη καταβολή όλων των μεροκάματων στους εργαζόμενους που δεν πήγαν στην εργασία εξαιτίας της χιονόπτωσης, την καταβολή υπερωριών σε όσους εργαζόμενους έμειναν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο πέραν του οκταώρου, καθώς και την καταβολή των κανονικών αποδοχών σε όσους εργαζόμενους μπαίνουν σε καραντίνα και χωρίς να τους χρεώνεται οποιαδήποτε άδεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζονται για τον νέο γύρο σκληρής αναμέτρησης με την κυβέρνηση(2024-02-10 00:00:00.0)
Δεν περιμένουμε «σωτήρες», δίνουμε αγωνιστική απάντηση στις 9 Νοέμβρη(2022-11-01 00:00:00.0)
Στο πλευρό των συζύγων, των πατεράδων και των παιδιών τους(2022-02-08 00:00:00.0)
Δυναμική απεργιακή απάντηση για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στα σχέδια διάλυσης(2021-05-26 00:00:00.0)
Αμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων τους(2020-07-02 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στις 25 Γενάρη στην Αθήνα(2020-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ