ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Νέοι απεργιακοί αγώνες στο Καζακστάν

Από τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην περιοχή Μανγκιστάου
Από τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην περιοχή Μανγκιστάου
Στην περιοχή Μανγκιστάου στο δυτικό Καζακστάν, οι απεργίες των εργαζομένων και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ανέργων δεν έχουν σταματήσει από τα τέλη Γενάρη, παρά τις προσπάθειες των αρχών.

Οι εργάτες στην εξόρυξη πετρελαίου και οι κάτοικοι της πόλης του Ζαναοζέν είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι εργαζόμενοι στα γεωτρύπανα της εταιρείας «Burgylau» στις 19 Γενάρη ζήτησαν να σταματήσει η καταστολή στη χώρα, η δίωξη των συνδικαλιστών, απαιτώντας την εθνικοποίηση της επιχείρησής τους, που ανήκει στον Τ. Κουλιμπάεφ, γαμπρό του πρώην Προέδρου, Ν. Ναζαρμπάγιεφ.

Στα τέλη Γενάρη, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αφορούσαν το αίτημα για άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων στη χώρα και να σταματήσουν τα βασανιστήρια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει στις αρχές του χρόνου είχαν συλληφθεί 12.000 διαδηλωτές.

Στη συνέχεια, δάσκαλοι και γονείς μαθητών κινητοποιήθηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σχολείων και στις 30 Γενάρη ξεκίνησαν συνεχείς συγκεντρώσεις ανέργων, ζητώντας από τον Πρόεδρο την άμεση πρόσληψή τους και την κατασκευή νέων εργοστασίων στην περιοχή.

Στις αρχές Φλεβάρη άρχισαν απεργίες με αίτημα τον τερματισμό της πρακτικής της «ενοικίασης» εργαζομένων, απαιτώντας την πρόσληψη χιλιάδων «προσωρινών εργαζομένων».

Στη συνέχεια αυξήθηκε ο αριθμός των απεργιών, όπου διατυπώθηκαν επίσης αιτήματα για αύξηση των μισθών κατά 100%, καλύτερες συνθήκες εργασίας και νομιμοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Στις 9 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα γεωτρύπανα του «Burgylau» προχώρησαν σε απεργία απαιτώντας την εθνικοποίηση της επιχείρησής τους και όλων των ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων. Στις 15 Φλεβάρη τους υποστήριξαν και οι εργάτες της εταιρείας πετρελαίου «Ozenmunaigas», οι οποίοι πρόβαλαν επίσης αιτήματα για αύξηση των μισθών κατά 50% και αύξηση του προσωπικού λόγω της υψηλής εντατικοποίησης της εργασίας.

Στις 16 Φλεβάρη εργαζόμενοι από εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών όλων των κοιτασμάτων στην περιοχή Μανγκιστάου προσχώρησαν στους απεργούς, απαιτώντας να ενταχθούν ξανά οι επιχειρήσεις τους στην εθνική εταιρεία KazMunayGas και να ακυρωθούν τα αποτελέσματα της «εξυγίανσης» και της ιδιωτικοποίησης.

Εκκληση στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις απεργίες και τα συλλαλητήρια έκανε ο περιφερειάρχης, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. Στην απεργία προσχώρησαν οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρική ενέργεια, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οδηγοί, εργαζόμενοι σε εργοστάσια ένδυσης. Στην πράξη η απεργία αγκάλιασε όλη την περιοχή.

Ταυτόχρονα, οι εργάτες πετρελαίου των περιοχών Atyrau, Aktobe και Kyzylorda ξεκινούν επίσης απεργίες και συγκεντρώσεις.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως το εργατικό κίνημα στην περιοχή διατηρεί δυνάμεις, παρά τις συλλήψεις και την καταστολή, και βρίσκεται σε άνοδο.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στο επίκεντρο η προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο

Με φόντο την προσπάθεια της ΕΕ και των μονοπωλίων της να ενισχύσουν τη θέση τους στην Αφρική, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού με Κίνα, Ρωσία, Τουρκία αλλά και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης.

Ηταν η 6η Σύνοδος Κορυφής των δύο πλευρών και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε από το 2017. Στο επίκεντρο βρέθηκε η «Παγκόσμια Πύλη» (Global Gateway), το μεγάλο «αναπτυξιακό» πακέτο της ΕΕ για τις υποδομές, το οποίο εντάσσεται στην προσπάθεια της Δύσης να αντιμετωπίσει τη διείσδυση της Κίνας και στην Αφρική, μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος».

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση επενδύσεων σε τομείς όπως γεωργία και βιομηχανική ανάπτυξη, Εκπαίδευση, Επαγγελματική Κατάρτιση, μετανάστευση και κινητικότητα, «ειρήνη και ασφάλεια», αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής μετάβασης, Υγεία και παραγωγή εμβολίων στην Αφρική.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ υποσχέθηκαν την κινητοποίηση 150 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε τομείς όπως οι παραπάνω. Επιπλέον, η Κομισιόν σε συνεργασία με το ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε πως θα διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ έως το 2027 για την ενίσχυση του τομέα της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων στην Αφρική και για τη δημιουργία «Αφρικανικής Αρχής Φαρμάκων» (ΑΜΑ), καθώς μόλις το 5% των φαρμάκων και το 1% των εμβολίων παράγονται και καταναλώνονται στην Αφρική. Η ΕΕ υποσχέθηκε πως θα παράσχει στήριξη για να μπορεί η Αφρική να παράξει μέχρι το 2040 το 60% των εμβολίων που χρειάζεται. Η δε Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια για την ενίσχυση των αφρικανικών συστημάτων Υγείας.

Οι Αφρικανοί ηγέτες, παράλληλα με τις μπίζνες που συζήτησαν με τους Ευρωπαίους, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστερημένη και ανεπαρκή «βοήθεια» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σ. Ραμαφόσα έκανε λόγο για «εμβολιαστικό απαρτχάιντ», κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι έδωσαν τα «περισσεύματα» από τα δικά τους αποθέματα. Πολλοί έθεσαν ζήτημα άρσης πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ώστε να καταστεί εφικτή η παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορονοϊού από αφρικανικές αναπτυσσόμενες χώρες. Κάτι τέτοιο βέβαια θα έθιγε τα συμφέροντα πανίσχυρων ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων, ενώ και η όποια «άρση πατέντας» παζαρεύεται προϋποθέτει τη διασφάλιση αυτών των συμφερόντων...

Στο μεταξύ, η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» των αποφάσεων της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ να αναδιατάξουν τα στρατεύματα που έχουν αναπτύξει στο Μάλι σε άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, με πρόσχημα πάντα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η Γαλλία ανακοίνωσε τον τερματισμό της επιχείρησης «Barkhane» σε ό,τι αφορά το σκέλος της στο Μάλι, και η ΕΕ τον τερματισμό της ανάλογης αποστολής «Takuba». Το μεγαλύτερο μέρος των Γάλλων στρατιωτών θα μετακινηθούν στον Νίγηρα. Πίσω από αυτές τις εξελίξεις βρίσκονται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία, η σύσφιξη των δεσμών της μαλινέζικης στρατιωτικής κυβέρνησης με τη Μόσχα και η ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων στο Μάλι.

ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική απεργία στις συγκοινωνίες του Παρισιού

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που έγινε την Παρασκευή στις δημόσιες συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας (RATP), με βασικό αίτημα αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 6 από τις γραμμές του μετρό είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, ενώ και σε πολλές άλλες τα δρομολόγια εκτελούνταν περιορισμένα.

Κατά τα γνωστά και στη χώρα μας, η κυβέρνηση έσπευσε να επενδύσει σε «ελατήρια» «κοινωνικού αυτοματισμού», με τον εκπρόσωπό της, Γκαμπριέλ Ατάλ, να κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι αδιαφορούν για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση Μακρόν έχει επιταχύνει την επιβολή των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις συγκοινωνίες, στο όνομα της «εξυγίανσης των οικονομικών» κ.τ.λ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού όσο και για τις συνθήκες μετακίνησης των επιβατών.

Η διοίκηση της RATP υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις μισθών κατά 2,7% για το 2022 επαρκούν, όταν μόνο τον περασμένο Γενάρη ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,3% και όταν η ακρίβεια καλπάζει τα τελευταία χρόνια και στη Γαλλία, μαζί με τους ακόμα πιο ορμητικούς ρυθμούς εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας κ.λπ.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Διαρροή» προσχεδίου της πιθανής συμφωνίας

Οι ΗΠΑ και το Ιράν φαίνεται πως έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία «ανανέωσης» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά από 10 μήνες διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, όπως ανέφερε το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Το βασικό «πνεύμα» της συμφωνίας - με βάση το προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο - είναι οι δύο πλευρές να κάνουν παράλληλα βήματα, η τήρηση ορισμένων εκ των οποίων (π.χ. άρση αμερικανικών κυρώσεων σε ιρανικό πετρέλαιο) θα ελέγχεται και θα ανανεώνεται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Σχεδιάζεται η αποδέσμευση 7 δισ. δολαρίων που κρατούνται σε τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω αμερικανικών κυρώσεων και προβλέπεται η απελευθέρωση κρατουμένων σε ιρανικές φυλακές. Αναφέρεται η θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων και μέτρων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας και να αποτραπεί η χρήση εμπλουτισμένου ουρανίου για παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες ΗΠΑ, Ιράν, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, ΕΕ, Κίνας και Ρωσίας φέρεται πως επεξεργάζονται το (άνω των 20 σελίδων) κείμενο της τελικής συμφωνίας, επιχειρώντας να διευθετήσουν κρίσιμες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε (ανώνυμα) στο «Ρόιτερς» πως αναμένει να υπάρξει συμφωνία αυτήν τη βδομάδα ή μέσα σε δύο βδομάδες. «Νομίζω πως τώρα έχουμε στο τραπέζι το κείμενο που είναι πολύ, πολύ κοντά σε αυτό που θα είναι η τελική συμφωνία», είπε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ