ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από το Λιμενικό

Ρεπορτάζ από 4 ξένα ΜΜΕ, ανάμεσά τους τον «Guardian» και το «Spiegel», μετά από πολύμηνη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη αναφέρεται σε παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό. Γίνεται λόγος για δύο αξιωματικούς του Λιμενικού, που μιλούν υπό καθεστώς ανωνυμίας και αναφέρονται σε κινήσεις του Λιμενικού να επαναπροωθούν προς την Τουρκία κατατρεγμένους ανθρώπους, ρίχνοντάς τους στη θάλασσα.

Τα ρεπορτάζ και με φωτογραφίες επικαλούνται μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες και αναφέρεται συγκεκριμένο περιστατικό στις 15/9/2021, όταν βάρκα με συνολικά 36 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε το πρωί σε παραλία της Σάμου. Οι άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και μια έγκυος, αντιμετωπίστηκαν βάναυσα, οι 28 από αυτούς συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν από το Λιμενικό με δύο φουσκωτά.

Από τους υπόλοιπους 8 οι 4 κατέληξαν στην υπερδομή - φυλακή της Σάμου και άλλοι 4, που συνελήφθησαν την επόμενη μέρα, αφέθηκαν μεσοπέλαγα. Μια γυναίκα σε φουσκωτή βάρκα διασώθηκε από το τουρκικό Λιμενικό και τρεις άνδρες πετάχτηκαν στη θάλασσα.

Δύο από τους τρεις, ο ένας από Ακτή του Ελεφαντοστού και ο άλλος από Καμερούν, βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό καθώς δεν ήξεραν κολύμπι, και οι σοροί τους βρέθηκαν στις τουρκικές ακτές. Ο τρίτος, επίσης από Καμερούν, κατάφερε να βγει ζωντανός σε παραλία στο Αϊδίνι. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είναι αυτός που κατήγγειλε το περιστατικό, ήδη έχει ξαναγυρίσει στην Ελλάδα και αναμένεται με δικηγόρο να καταθέσει μήνυση για κακουργηματικές πράξεις.

Οι πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες ανάγκασαν τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να δηλώσει - αφού πρώτα απέδωσε τα ρεπορτάζ σε «τουρκική προπαγάνδα» - ότι «η Ελλάδα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και ότι η υπόθεση «διερευνάται».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Ολοκληρώθηκε η αναγνώριση των κατηγορουμένων

Το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναγνώρισης των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού από τους φίλους του - οι δύο τραυματίστηκαν επίσης - που ήταν μαζί του τα ξημερώματα της 1ης Φλεβάρη, κατά την επίθεση από τους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίστηκε μόνο ένας, ο 20χρονος, συνοδηγός στο πρώτο αυτοκίνητο, ο οποίος φέρεται να ρώτησε την παρέα του Αλκη «τι ομάδα είναι» και όταν απάντησαν «Αρης», δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση. Στο μεταξύ, στις 24/2 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δίκη του 22χρονου οδηγού του τρίτου αυτοκινήτου, για παράνομη οπλοκατοχή, καθώς στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένας σουγιάς.

  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Σάμο διοργανώνει το Σάββατο 19 Φλεβάρη, στις 11.00 στο Δημοτικό Στάδιο Καρλοβάσου, και την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 17.30 στο Δημοτικό Στάδιο Βαθέος, αθλητικά τουρνουά με αφορμή το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Αλκη.
Εκδήλωση για τη Μάχη της Φλώρινας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Μάχη της Φλώρινας οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Φλώρινας του ΚΚΕ την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο μνημείο - ομαδικό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση συμπαράστασης για τη δίωξη διαδηλωτή

Είχε συλληφθεί κατά το «πογκρόμ» κρατικής καταστολής στις 17 Νοέμβρη 2020

Κάλεσμα συγκέντρωσης στα δικαστήρια της Ευελπίδων απευθύνουν εργατικά συνδικάτα της Βιομηχανίας για την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 11 π.μ., όταν θα εκδικάζεται η δίωξη σε βάρος εργαζόμενου που συνελήφθη στις 17 Νοέμβρη 2020, κατά τη διάρκεια της αναίτιας επίθεσης της αστυνομίας στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ είχαν γίνει δεκάδες ακόμα συλλήψεις μετά το βάναυσο κατασταλτικό χτύπημα.

Στον εργαζόμενο αποδίδεται η άδικη κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής» και τα συνδικάτα καλούν «κάθε εργάτη να συμπαρασταθεί στον συνάδελφό μας που διώκεται χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο».

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Τροφίμων - Γάλατος - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Τύπου και Χάρτου.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οι Λογοτεχνικές Φωνές της Θεσσαλονίκης»

Η KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνει ημερίδα με θέμα «Οι Λογοτεχνικές Φωνές της Θεσσαλονίκης» την Κυριακή 27 Φλεβάρη στις 11 το πρωί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν τρεις εισηγητικές ομιλίες με θέματα: 1. Ο ρόλος της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης. 2. Η ιστορία της λογοτεχνίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 3. Η κατάσταση στις εκδόσεις σήμερα. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από πολλούς σύγχρονους λογοτέχνες της πόλης.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Ζωγραφίζουμε για το οικόπεδο της "Αltec"»

Νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του οικοπέδου της «Altec» στην Αλσούπολη (τα παλιά λιγνιτωρυχεία, οδός Λέσβου), οι κάτοικοι και η Συντονιστική Σωματείων και Φορέων της Νέας Ιωνίας, που διεκδικούν ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού (σε πράσινο, παιδικές χαρές, σχολικά κτίρια, αθλητισμό, πολιτισμό) και να σταματήσει ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής να τον κάνει γκαράζ απορριμματοφόρων. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευτικών «Γιώργος Σεφέρης» πήρε την πρωτοβουλία και την Κυριακή μικροί και μεγάλοι «θα ζωγραφίσουμε μαζί με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τη νεολαία της περιοχής μας πώς ονειρευόμαστε να γίνει ο χώρος».

Νέο εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα, στα Αβδηρα, ένας 51χρονος εργαζόμενος κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης χωμάτων καταπλακώθηκε με αυτά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του οικοδόμου, αλβανικής καταγωγής, και καταγγέλλει: «Το ατύχημα αποδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα για τους μετανάστες στη χώρα μας, όπου το κυνήγι του μεροκάματου, η μαύρη εργασία αποτελούν κανόνα, η έλλειψη δουλειάς και μέτρων ασφάλειας οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ