ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ

Κατατέθηκε την Παρασκευή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

INTIME NEWS

Τροπολογία για την άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων που προσλήφθηκαν από την αρχή του 2017 με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας κατέθεσε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «από την αρχή του 2017 σε όλο το φάσμα των δομών της δημόσιας Υγείας προσλήφθηκαν 4.000 εργαζόμενοι με ενιαίο Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, εργασιακής επανένταξης και πλήρους απασχόλησης, με βάση τις δημόσιες προσκλήσεις (Νο 13/2016 και 10/2017 - ΦΕΚ 3888/τ.Β/2-12-2016), για να καλύψουν τις κραυγαλέες ελλείψεις αποκλειστικά στο χώρο της Υγείας».

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί «δουλεύουν ήδη ανελλιπώς εδώ και 4 χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο τομέα της Υγείας. Απασχολούνται σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, στελεχώνοντας επιτυχώς ολόκληρα τμήματα, κλινικές και διευθύνσεις».

«Οι εργαζόμενοι - συνεχίζεται - έχουν προσληφθεί με εποπτεία ΑΣΕΠ και έχει εγκριθεί ήδη η 4η διαδοχική ετήσια ανανέωση των συμβάσεών τους, χωρίς καμία ημέρα διακοπής. Απασχολούνται σε θέσεις από 100 διαφορετικές ειδικότητες στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μέχρι τώρα τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να προσλάβουν μόνιμο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις με συμβασιούχους, που για χρόνια τούς κρατούν σε ομηρία».

Επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ «υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για άμεση μονιμοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παραμένει αθωράκιστο ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό».

Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης αναφέρει τα εξής: «Οι 4.000 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από την αρχή του 2017 με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με εποπτεία ΑΣΕΠ (Δημόσιες Προσκλήσεις Νο. 13/2016 και 10/2017) και απασχολούνται εφεξής σε φορείς του δημόσιου τομέα Υγείας, με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η ισχύς των οποίων παρατείνεται διαρκώς μέχρι και σήμερα, μονιμοποιούνται από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εντάσσονται στο προσωπικό των μονάδων Υγείας που υπηρετούν.

Ο χρόνος που έχει διανυθεί από την πρόσληψή τους μέχρι τη μονιμοποίηση τους, αναγνωρίζεται πλήρως για κάθε συνέπεια σε σχέση με τα υπηρεσιακά, βαθμολογικά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους».

Διαδικτυακές εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σάββατο 19 Δεκέμβρη

-- Η ΤΕ Λάρισας, με θέμα «Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Ζορμπάς, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Οι ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Με το ΚΚΕ μπροστά για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών (link: us04web.zoom.us/j/72772263480?pwd=QWV6L0hCWWpaSUF0SE1TQkJ0WUczUT09).

-- Η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα την Υγεία. Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, και ο Θέμος Βασιλείου, Γραμματέας της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης (πληροφορίες παρακολούθησης στα τηλ. 6974.659.264 και 6984.324.980).

-- Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, για την έκδοση «Κι όμως, κινείται...», στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6973376314 και 6973873147.

-- Η ΤΟ Σάμου της ΚΝΕ, 8 μ.μ. με θέμα «Φυσικές καταστροφές: Χτυπημένοι από τη μοίρα μας ή την εγκληματική πολιτική τους; Μπορεί να γίνει διαφορετικά;». Θα προβληθεί βίντεο που επιμελήθηκε η ΤΟ Σάμου της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 20 Δεκέμβρη

-- Η ΤΕ Καρδίτσας, με θέμα «Αντιπλημμυρική προστασία και οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα Αγραφα», στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, και ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας.

-- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης, με θέμα τις εξελίξεις. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom.

-- Η KOB Πόλης Φλώρινας, με θέμα τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 7.30 μ.μ.. Θα μιλήσει ο δικηγόρος Βασίλη Καραντζίδη (Πλατφόρμα Zoom, ID: 884 0233 2751 - Κωδικός: 12345). Για πληροφορίες, 6944962577.

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με Ομοσπονδίες του Δημοσίου

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους Ομοσπονδιών Εργαζομένων του Δημοσίου, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου και αφορούν σε τεχνικά έργα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα στους ΟΤΑ, κ.ά. Πρόκειται για τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΣ - ΥΠΕΧΩΔΕ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΜΗ ΤΕΔΥ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούνταν από τους Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, και Αλέκο Αρβανιτίδη, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά. Το ΚΚΕ τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός σε έναν τέτοιο αγώνα κι εξέφρασε τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών του Δημοσίου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που φέρνουν απολύσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, πετσόκομμα των μισθών, ακριβότερες υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα και τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την πλευρά τους, οι Ομοσπονδίες κατέθεσαν το κοινό πλαίσιο πάλης σχετικά με «τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών», ανέδειξαν την ανάγκη συντονισμένου αγώνα και ζήτησαν τη στήριξη του ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Κώστα Χατζηδαμιανό και την οικογένειά του για την ξαφνική απώλεια του πατέρα του, Μιχάλη.

Εκδήλωση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα» και την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Σάββατο 19 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., η οποία θα μεταδοθεί στο YouTube. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Νίκος Τζανέτης, τεχνικός Ασφαλείας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας, ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, η Εύη Γεωργιάδου, Δρ Μηχανικός Ασφάλειας, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η Κατερίνα Μαντοπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας - Θάσου, και ο Δημήτρης Γιαννούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα». Το link της εκδήλωσης: youtu.be/IIWgqtw5qUk

Παρέμβαση σε φασονατζίδικο

Παρέμβαση σε φασονατζίδικο στα Πατήσια, μετά από καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή των δεδουλευμένων από την εργοδοσία, έκανε την Παρασκευή το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση - οι οποίοι είναι μετανάστες - βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, δουλεύουν κανονικά, ενώ ο εργοδότης έχει μετατρέψει το επίδομα «ειδικού σκοπού» σε ...επιδότηση των μισθών και δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα που οφείλει.

Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, η εργοδοσία απάντησε στην παρέμβαση των συνδικαλιστών καλώντας την αστυνομία και απειλώντας να καταθέσει μήνυση σε βάρος του προέδρου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Σταμούλη. Παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, απαιτώντας να σταματήσει η τρομοκράτηση των συνδικαλιστών και των εργαζομένων. Η επιμονή των συνδικαλιστών είχε αποτέλεσμα η προσπάθεια τρομοκράτησης να πέσει στο κενό και η εργοδοσία να δεσμευτεί ότι τις επόμενες μέρες θα καταβάλει τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και το Δώρο Χριστουγέννων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ