ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /40
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Η κυβέρνηση καλλιεργεί εφησυχασμό ενώ αφήνει το λαό εκτεθειμένο

Σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού έγινε την Παρασκευή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τα κυβερνητικά στελέχη να συνεχίζουν με τις τοποθετήσεις τους την προσπάθεια να κρύψουν πίσω από τον αναγκαίο εμβολιασμό τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας και την απουσία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του λαού από την πανδημία σήμερα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου (της «Pfizer») στις 22/12, με τις πρώτες παρτίδες να φτάνουν στη χώρα στις 26/12 και από την επομένη να ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία. Θα ακολουθήσουν - όταν υπάρχουν βέβαια οι αντίστοιχες δόσεις - όσοι είναι άνω των 65 ετών (υπολογίζονται σε 2,4 εκατ. άτομα). Ετοιμάζοντας και σχετική φιέστα, ανακοίνωσε ότι «οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος».

Παραδεχόμενος εμμέσως το αντιλαϊκό παζάρι ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων πάνω στην Υγεία και το Φάρμακο, είπε: «Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησε ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί». Καθώς η πρώτη παρτίδα δόσεων θα είναι σημαντικά μειωμένη από τον αρχικό υπολογισμό, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν, αναλογικά με τον πληθυσμό της». Εκτίμησε επίσης ότι «μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία», χωρίς να αναφέρει κάποιον υπολογισμό για το πότε θα γίνει αυτό.

Πρόσθεσε ότι «τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας», κατευθύνοντας ξανά τη συζήτηση στο «να κρατήσουμε ακόμα για καιρό περιορισμένες τις κοινωνικές μας επαφές», την ώρα που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού στους χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι από την πανδημία

Πάνω από το 50% των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική είναι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι

Αλλοι 96 θάνατοι από κορονοϊό ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, με τους νεκρούς στη χώρα να ξεπερνούν πλέον τους 4 χιλιάδες, φτάνοντας τους 4.044.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 916 νέα κρούσματα, με το σύνολο να φτάνει τα 129.584. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 527 ασθενείς.

Παράλληλα, χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τα κρούσματα στη Δυτική Αττική, επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι στην πανδημία λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα, το 53,53% των κρουσμάτων στη Δυτ. Αττική είναι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι. Οπως αναφέρθηκε, το 24,31% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% εργάτες σε φορτοεκφορτώσεις, εργάτες γης, οικοδόμοι, καθώς και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων, πλανόδιοι μικροπωλητές κ.ο.κ

Στον δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 28 νοσηλεύονται και έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, 12 νοσηλεύονται, 162 στενές επαφές. Στον δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα είναι 30, 8 νοσηλεύονται και οι στενές επαφές είναι 91. Αναφέρθηκε επίσης ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων συνδέεται με μετακινήσεις στους παραπάνω όμορους δήμους.

Ενισχυμένο lockdown και στην Κοζάνη

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και στην Κοζάνη, όπου εντοπίζονται 397 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 81 νοσηλεύονται και τα 199 βρίσκονται στον δήμο Κοζάνης. Μέχρι στιγμής έχουν προκύψει 816 στενές επαφές υψηλού ρίσκου.

Από το πρωί του Σαββάτου και για τις επόμενες 7 μέρες, τίθενται σε ισχύ τα ίδια μέτρα που ανακοινώθηκαν και για τη Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. εξαιρουμένων των εργαζομένων, με άδεια του εργοδότη τους. Αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων. Αναστολή εκκλησιαστικών τελετών. Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με rapid test και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας. «Συστάσεις» για ελέγχους στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές. Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες. Διανομή προστατευτικών μασκών και αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών.

Στο μεταξύ, 10 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ανακοινώθηκε δημιουργία πλατφόρμας τυχαιοποιημένου ελέγχου της διασποράς, ως εργαλείο για την αναχαίτιση ενός πιθανού τρίτου κύματος, που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα testing.gov.gr, που προβλέπει τη διενέργεια 12.000 rapid test/ημέρα και θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας. Οσοι κάνουν δήλωση ενδιαφέροντος, θα επιλέγονται τυχαιοποιημένα, θα κάνουν τεστ και η πληροφορία θα αποτελεί τμήμα των επιδημιολογικών δεδομένων που συλλέγει ο ΕΟΔΥ.

Πατριδογνωμόνιο
Βρέφος χωρίς φάτνη

Η διαφορά μεταξύ ενός Γάλλου Μακρόν κι ενός Ελληνα εραστή δυτικών προαστίων είναι ασήμαντη ως προς τον ιό. Ο ιός είναι αταξικός! Δηλαδή κολλάνε και οι δύο. Γιατί ως γνωστόν η πάλη των τάξεων έχει προ πολλού καταργηθεί. Απλώς ξέρουμε όλοι ότι και οι δύο έχουν το ίδιο ελάττωμα. Δεν τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις!... Ατομικά ανεύθυνοι... τς τς τς. Πάμε τώρα στη θεραπεία και την αντιμετώπιση του ελληνογαλλικού ιολογικού προβλήματος, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται οι όποιες διαφορές στο επίπεδο του καπιταλιστικού αφορισμού περί αγοράς. Δε διαφέρουν οι τάξεις και τα συμφέροντά τους. Διαφέρει η πολιτισμική συνείδηση, η ενσυναίσθηση, τα λεπτά αισθήματα, η φινέτσα τέλος πάντων, αλλά και η διαχείριση θυμού, η κατανάλωση φυσικού χυμού, η ριζοσπαστικότητα στην επιλογή συντρόφων και διασκέδασης, κι άλλα τέτοια περίτεχνα μπουρδολογήματα που ξεπλένουν τη βαρβαρότητα των πανδημικών ημερών.

Ούτε η υπέροχη ελληνική λέξη κλαυσίγελως ούτε εκείνη η σύνθετη και περιγραφική ιλαροτραγωδία αρκούν για να μπει κανείς στον προσομοιωτή της επικοινωνιακής ισοπεδωτικής πλύσης εγκεφάλου και να μη βγει, γνωρίζοντας ότι η ελληνική όσο και οι ομοειδείς της κυβερνήσεις θα λογοδοτήσουν αναπόφευκτα στην Ιστορία. Για την τραγωδία που ζούμε.

Οι πρόεδροι αυτοαπομονώνονται και συνεχίζουν να εργάζονται στις οθονάρες τους. Σ' αυτές που μπορούν και να παρακολουθούν τους μπάτσους να τσακίζουν στο ξύλο τα πλήθη, ή αν αρρωστήσουν βαρύτερα να νοσηλευτούν πάραυτα. Να λάβουν δόση φαρμάκου, που κοστίζει όσο ένα ετήσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κι ακόμα κι αν έχουν ογδονταρίσει να επανέρχονται κοτσονάτοι και φρεσκαρισμένοι στα καθήκοντα που τους έχουν αναθέσει οι δαρμένοι.

Απ' την άλλη τώρα, οι ...εραστές των κάθε δυτικών προαστίων, όπου πόλη κι όπου γης, όχι απλώς δεν μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους κατά τη ρήση του μεγάλου κυνηγού αγύριστων κεφαλιών με το χρυσό επίθετο, αλλά μπορούν και να διδαχθούν τη μοίρα τους αποτελεσματικά. Απομονώνονται βιαίως. Υποχρεώνονται να συνετιστούν πεθαίνοντας από ανεργία και πείνα πριν από τον κορονοϊό, ώστε και να προσφέρουν κάτι, ένα λίπασμα τέλος πάντων στη μηχανή του κράτους. Αναλύονται λεπτομερώς, από τους διανοούμενους της μεσημεριανής ζώνης, κοινωνιολογικώς από πλευράς συμπεριφοράς μαζών και μαθαίνουν πόσο ανεύθυνα σφίγγουν το βιομηχανικό και βιοτεχνικό ζωνάρι στο λαιμό της εύθραυστης κυρίας Ανάπτυξης, που βογκάει, φιλάσθενη καθώς είναι, από τα βασανιστήρια που της επιφυλάσσει η αόρατη κι ανώνυμη εργατική τάξη, που μονοπωλεί το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην πανδημική μαρκίζα.

Σ' αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με το τρίτο να έπεται μετά βεβαιότητος, και μάλιστα με κακοκαιρία στο καταχείμωνο, για μια ακόμα φορά, σύντροφοι, ο τόπος μας σπαράζεται ανάμεσα στο είναι της πανδημίας και στο φαίνεσθαι της. Κι αυτός, κακά τα ψέματα, είναι ένας άθλιος εμφύλιος που αφήνει απίστευτα περιθώρια να περνάνε σωρηδόν μέτρα και νομοθετήματα που ξεθεμελιώνουν την εργασία, την Παιδεία, την Υγεία, τη ζωή, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων ως πολιτικών ζώων. Μετατρέπονται σε συνωμοσιολόγους, ενσωματωμένους δοσίλογους, διαπρύσιους κήρυκες της άγνοιας, άνθρωποι δίπλα μας που τους ξέρουμε, συνομιλητές, επιστήμονες, εργάτες, καθώς ο πανικός αναμειγνύεται με την υπερπληροφόρηση περί του αγνώστου, σ' ένα εκρηκτικό μείγμα που τινάζει στον αέρα την περίφημη Επόμενη Μέρα. Πουλιέται σαν ελπίδα, εκείνος ο κατ' εξοχήν νομικός όρος, επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση. Αν δεν πιάσει, πλασάρεται μαζί με το εμβόλιο και την τεχνολογική καινοτομική εξέλιξη ένας απροσδιόριστος θαυμαστός καινούριος κόσμος, στον οποίο θα έχουν θέση μόνον όσοι επιζήσουν, κι επειδή υπάκουσαν.

Κι εδώ είναι που χρειαζόμαστε, κυριολεκτικά εδώ και τώρα, να πιστέψουμε πως δεν προτείνουμε λύση. Είμαστε η λύση. Με διαδικασίες κοψίματος του γόρδιου δεσμού της δυστοπίας. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως πρέπει να συμπτύξουμε άμεσα, οργανωμένα και καθοδηγημένα, ομάδες συστράτευσης που να μελετάνε επιστημονικά, να καταγράφουν και να παρατηρούν ανιδιοτελώς, να βρουν και με φόβο και με κόπο και με πάθος, επί τόπου, είτε πριν είτε μετά τις χιονοστιβάδες του θανάτου ανθρώπων, ιδεών πρακτικών και πολιτικής σκέψης που μας πλακώνουν. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω, οπότε ας το πάρω απάνω μου εικονογραφημένα: Μπορούμε να γίνουμε ένα μεγάλο κοπάδι σκυλιών που τα λένε του Αγίου Βερνάρδου, που θα σκάβουν στην παγωμάρα για να αναζωογονήσουν και τον τελευταίο που οι διαχειριστές του πόνου τον έχουν ξεγραμμένο. Και με κλεμμένο το κονιάκ αν χρειαστεί. Αυτά τα Χριστούγεννα θα προτιμούσε τέτοια σκυλιά το κάθε βρέφος χωρίς φάτνη.

Καλές γιορτές.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τώρα θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας!

Σε δήλωσή του για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε τα εξής:

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω του αναγκαίου εμβολιασμού όπως όλα δείχνουν είναι ζήτημα των επόμενων μηνών, όμως η αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της θωράκισης του δημόσιου συστήματος είναι ζήτημα του ΤΩΡΑ, που έπρεπε να είχε λυθεί ΧΘΕΣ. Απ' αυτήν την άποψη, η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει πίσω από τον ερχομό του εμβολίου τις ευθύνες που έχει να πάρει τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν βοηθάει ούτε την αντιμετώπιση της πανδημίας, ούτε όμως και την απαραίτητη προετοιμασία και ενημέρωση του λαού ενόψει του αναγκαίου εμβολιασμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ