ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Συλλαλητήρια σήμερα σε Πάτρα - Ηλεία - Μεσσηνία

(Του ανταποκριτή μας).-

Με συντονισμένα συλλαλητήρια απαντούν σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, και πρώτα από όλους οι ελαιοπαραγωγοί, στα απανωτά αντιαγροτικά χτυπήματα της κυβέρνησης και τις άθλιες μεθοδεύσεις που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, με τη μη καταβολή της επιδότησης, διεκδικώντας παράλληλα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Συγκεκριμένα, στην Πάτρα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από την Περιφέρεια. Στην Ηλεία, το συλλαλητήριο έχει οριστεί στη Ζαχάρω, στις 10 το πρωί, και στη Μεσσηνία η νέα αγωνιστική κινητοποίηση θα γίνει στο Σουληνάρι της Πυλίας, στις 9 το πρωί.

Η ύπαιθρος «βράζει» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει καταβάλει το ποσό της επιδότησης από την περσινή παραγωγή του ελαιολάδου, αλλά έχει προχωρήσει και σε μια πρωτόγνωρη επιχείρηση αυθαιρεσίας σε βάρος 107.000 ελαιοπαραγωγών, αφού, ετσιθελικά, χωρίς να έχει κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και να σταματήσει προ ετών τα όποια πανωγραψίματα - όπως όφειλε να έχει κάνει και είναι απαίτηση των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων - βγάζει τα ψαλίδια της και κόβει όποιον θέλει, για να της βγει το νούμερο των 458.000 τόνων λαδιού, που αυθαίρετα δήλωσε το Σεπτέμβρη στην ΕΕ για την περσινή παραγωγή.

Κεντρικά αιτήματα των αγροτών αποτελούν η ανατροπή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ με τα κάθε είδους πλαφόν, που βάζει σε κάθε παραγωγή και σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής και την ελεύθερη διακίνηση του λαδιού, με παράλληλη κατάργηση της απόφασης για υποχρεωτική τυποποίηση σε 5κιλα.

Με διαμορφωμένο αυτό το σκηνικό, οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις - που μέχρι και χθες το βράδυ περιόδευαν στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και την καλύτερη επιτυχία των συλλαλητηρίων - καλούν τη μικρομεσαία αγροτιά με βάση αυτά τα αιτήματα να βγουν στο δρόμο και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εν αντιθέσει με τους αγωνιστές των «γραφείων» των ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίρων, που προβάλλουν ως κεντρικό αίτημα «τη σαφή αιτιολόγηση των όποιων περικοπών». Λες και είναι αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα, προχθές κλιμάκιο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, με επικεφαλής το νομάρχη Δημήτρη Δράκο και λοιπούς αγροτοπατέρες - μετά από πρόταση του Θανάση Πετράκου, νομαρχιακού συμβούλου και μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ - επισκέφτηκε το υπουργείο Γεωργίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και γύρισαν με άδεια χέρια και όχι μόνον. Ο μεν υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, σημείωσε πως «αν δώσω από εθνικούς πόρους θα παρανομήσω με βάση το κοινοτικό Δίκαιο της ΕΕ», ενώ, όταν πήγαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως μετέφερε χαρακτηριστικά ένας αγρότης που συμμετείχε στην «αποστολή», «μόνο που δε μας έδειραν».

«Μόνο οι συντονισμένες, μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών, με διάρκεια, είναι ικανές να ταρακουνήσουν την κυβέρνηση και τους λοιπούς καρεκλοκένταυρους που ρουφούν το αίμα της αγροτιάς και να αντιστρέψουν την άσχημη κατάσταση», τόνισε στο «Ρ» ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και στέλεχος της ΠΑΣΥ και συμπλήρωσε: «Η δύναμη των αγροτών βρίσκεται στα χέρια τους και στον ενωμένο αγώνα με μέτωπο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Ολυμπιακά - μεγάλα έργα πυροδοτούν τα κρατικά ελλείμματα

Αυξημένο κατά 150%, στα 7.218 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη, κυρίως λόγω της προβληματικής εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Δημοσιονομικό πρόβλημα καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2003. Το πρόβλημα όμως, δεν οφείλεται στους λόγους που κατηγορούν οι βιομήχανοι την κυβέρνηση (πολιτική παροχών), αλλά λόγω των μεγάλων υπερβάσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Υπερβάσεις οι οποίες καταδεικνύουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα χρηματοδότησης από την ΕΕ στο σκέλος των εσόδων και την προσφυγή σε κρατικό δανεισμό για τη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών και των άλλων μεγάλων έργων. Σαν αντίβαρο στα αυξημένα ελλείμματα του ΠΔΕ η κυβέρνηση, καθυστερεί τις πληρωμές των υποχρεώσεών της προς τους ΟΤΑ (αποδόσεις προβλεπόμενων πόρων), στα ασφαλιστικά ταμεία (χρηματοδότηση που δεσμεύτηκε με τον ασφαλιστικό νόμο του 2001), την καταβολή των αναδρομικών για το οικογενειακό επίδομα στους δημοσίους υπαλλήλους κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ το έλλειμμα του Γενικού Προϋπολογισμού, διαμορφώθηκε το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη στα 7.218 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 150% ως προς το αντίστοιχο του 2002 (2.887 εκατ. ευρώ). Το έλλειμμα αυτό μόνο κατά 2.114 εκατ. ευρώ οφείλεται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και κατά 5.104 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ. Σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης των δημοσίων επενδύσεων παρατηρείται η ίδια προβληματική εικόνα που υπήρχε από τις αρχές του χρόνου. Τα μεν έσοδα για το ΠΔΕ από την ΕΕ ανήλθαν στο δεκάμηνο μόλις στα 958 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντος στόχου 3.205, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν εισπραχθεί 2.238 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν στα 6.062 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια ο ελληνικός λαός χρηματοδοτεί μέσω των κρατικών δανείων, Ολυμπιακούς Αγώνες πλήρως εμπορευματοποιημένους και την κατασκευή των μεγάλων έργων, τα οποία, όταν ολοκληρώνονται, παραδίνονται στους ιδιώτες.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρου), ανήλθαν στο δεκάμηνο στα 31.078 εκατ. ευρώ, έναντι 29.817 εκατ. ευρώ το 2002. Ηταν δηλαδή αυξημένα κατά 4,2%, ενώ η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο για την ετήσια αύξησή τους 5,1%. Τα έσοδα μάλιστα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 11,1%. Οι δαπάνες ανήλθαν σε 33.192 εκατ. ευρώ, έναντι 30.251 εκατ. ευρώ το 2002, και ήταν αυξημένες κατά 9,7%, έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 6,4%. Η απόκλιση των δαπανών οφείλεται στα αυξημένα ποσά τόκων που πληρώθηκαν στους δανειστές του Δημοσίου το τρέχον δεκάμηνο, καθώς και επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, λειτουργικές δαπάνες κλπ.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, για τις υπερβάσεις στα ελλείμματα του 2003, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε - με παρέμβαση που έκανε χτες στη Βουλή - τα εξής: «Ο τακτικός προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους εκτελείται απολύτως κανονικά και στα όρια των εκτιμήσεων που έχουμε κάνει»! Ομολογώντας, ωστόσο τις υπερβάσεις, είπε πως «υπάρχει μια διαφορά δαπανών και εσόδων», κυρίως «λόγω της επιτάχυνσης των Ολυμπιακών έργων», ενώ «οι δαπάνες βρίσκονται σχεδόν πάνω στο στόχο»!

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Εξι στις δέκα παρανομούν ποικιλοτρόπως

«Λάδι» επιχειρεί να «βγάλει» ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες όσον αφορά στην παραγωγή και επισήμανση των προϊόντων τους, τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ίδιο το φορέα, μόνο οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εφαρμόζουν «πλήρως» τη νομοθεσία. Αυτό προκύπτει από τις προχτεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης του φορέα από κοινού με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε ο ΕΦΕΤ σε 50 από τις 600 μονάδες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι ανακοινώσεις όσον αφορά στις μεγάλες μονάδες εξαντλούνται στη διατύπωση «σε γενικές γραμμές τηρούνται οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής», ενώ με «συστάσεις» «καθάρισαν» για «ορισμένα προβλήματα» στην εφαρμογή των λεγόμενων διαδικασιών αυτοελέγχου.

Σε ποσοστό 50% των επιχειρήσεων μεσαίου και μικρού μεγέθους, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκαν «αποκλίσεις» στην εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Από την κατηγορία αυτή επτά επιχειρήσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα και στις περισσότερες επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ για μία μονάδα («Μπαταγιάννη ΑΕΒΕ, Βοσκοπούλα, Γαλακτοκομικά Προϊόντα» στην Καρδίτσα) αποφασίστηκε επιβολή προσωρινής αναστολής λειτουργίας.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι ετικέτες στις συσκευασίες του 26% των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν εφαρμόζεται καν η υπουργική απόφαση που ισχύει εδώ και ένα χρόνο περί επισήμανσης των «μη γαλακτοκομικών» προϊόντων όταν το προϊόν δεν είναι παράγωγο γάλακτος. Βαφτίζονται δηλαδή «γιαούρτι» προϊόντα που είναι παράγωγα σκόνης γάλακτος, έχουν πρόσθετα που μόνο γάλα δεν είναι κλπ. παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Επίσης, δεσμεύτηκαν 45 τόνοι τυριών, που στις ετικέτες τους παραπληροφορούσαν σχετικά με το γνήσιο του προϊόντος και κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν άλλοι 40 τόνοι τυριών αλλοιωμένων ή με ληγμένες ημερομηνίες.

... και τη Δευτέρα στην Κέρκυρα

Στην τελική ευθεία, βρίσκονται οι προετοιμασίες για το παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει τη Δευτέρα, 22 του Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Σαρόκο. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, που δημιουργεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην αγροτιά της χώρας και με την περικοπή των επιδοτήσεων στο λάδι. Μόνο στην Κέρκυρα, πάνω από 4.000 ελαιοπαραγωγοί θα πάρουν μειωμένη επιδότηση κατά 40%(εφόσον ξεπερνούν τα 1.400 κιλά λάδι, που είναι το όριο). Η περικοπή αυτή θα προστεθεί στην ήδη κακή οικονομική κατάσταση των ελαιοπαραγωγών από την περσινή καταστροφή του καρπού εξαιτίας του δάκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία του νησιού συνολικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ