ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κύμα καταγγελιών ενάντια στο όργιο καταστολής και κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης

Δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς καταδικάζουν τον αυταρχισμό

Το κυβερνητικό όργιο καταστολής, την αναίτια και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών, που τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν να καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η ΟΕΝΓΕ

«Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία από την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα για την απαγόρευση, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Η Ομοσπονδία εκφράζει την οργή της για τους «μόνιμους καλοθελητές», που για μέρες «ανησυχούσαν» για τη διασπορά στις εκδηλώσεις εορτασμού και προχτές «έφτασαν στο σημείο να εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν έδωσε πρόστιμα», επισημαίνοντας πως είναι οι ίδιοι που δεν βρίσκουν λέξη να πουν για τις ευθύνες της κυβέρνησης «για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας». Αναρωτιέται ακόμα αν «η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα κάνουν συστάσεις για την κατάφωρη παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την αστυνομία». «Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, δουλειά, ζωή με δικαιώματα», καταλήγει.

Σωματεία από όλους τους κλάδους

Την απαράδεκτη αλλά όχι πρωτόγνωρη ενέργεια της αστυνομίας «να προχωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές συναγωνιστών και να δημιουργεί δικογραφίες με ψευδή στοιχεία, με ανύπαρκτα γεγονότα», όπως συνέβη στην περίπτωση του μέλους της διοίκησής του, Λ. Χατζάρα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στις σχετικές καταγγελίες προστίθενται αυτές που εξέδωσαν: Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Ιωαννίνων, Σάμου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ).

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και ΠΑΓΝΗ, Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων «First Data», Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων στους δήμους Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Αγίας Παρασκευής, Περάματος, Ηλιούπολης και Καλλιθέας, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΓΑ.

Τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Εστιατόρια, Εργαζομένων ΟΤΑ και Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία - Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, Οικοδόμων Καρλοβάσου, Υπαλλήλων ΕΛΤΑ Σάμου, Οικοδόμων Ικαρίας, Συνταξιούχων Ικαρίας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας, Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας - Φούρνων, Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου - Ικαρίας, το Παράρτημα Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και η Ενωση Γυναικών Ικαρίας (μέλος της ΟΓΕ).

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου».

Την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στη συγκέντρωση καταγγέλλει επίσης το ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό».

ΣΦΕΑ: Δεν πέρασε το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης!

Την αστυνομοκρατία στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), χαιρετίζοντας «τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων και με τα αντιιμπεριαλιστικά τους συνθήματα τίμησαν την 47η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973».

«Είναι γελασμένοι η κυβέρνηση και όσοι πιστεύουν ότι θα τρομοκρατήσουν και θα τσακίσουν το λαϊκό κίνημα και θα βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει «να είναι σίγουροι ότι δεν θα επιβάλουν σιωπή νεκροταφείου στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές, στους εργαζόμενους και τη νεολαία της πατρίδας μας, την ώρα που με πρόσχημα την πανδημία προωθούν καθημερινά σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που μας γυρίζουν σε εποχές που ζήσαμε, αντιπαλέψαμε και αντιμετωπίσαμε μαχόμενοι και όρθιοι».

Η «Πρωτοβουλία Αστυνομικών»

Την απερίφραστη καταδίκη της για την ωμή και αναίτια αστυνομική βία εκφράζει η «Πρωτοβουλία Αστυνομικών» με ανακοίνωσή της. Οπως σημειώνει, «είμαστε σίγουροι ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μας νιώθουν θλίψη και αποτροπιασμό με τα χθεσινά γεγονότα και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποια ήταν και είναι η πραγματική επιθυμία της κυβέρνησης. Σιγή νεκροταφείου! Γιατί μόνο έτσι θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν δεκάδες ακόμα νομοθετικά εκτρώματα, με πρόσχημα την πανδημία...».

Μηνύματα συμπαράστασης από άλλες χώρες

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Ελλάδας και το ΠΑΜΕ εκφράζουν, καταδικάζοντας την καταστολή και τη βία της κυβέρνησης, το Εργατικό Κέντρο CGT Bouches du Rhοne από τη Γαλλία, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) και η συνδικαλιστική οργάνωση USB από την Ιταλία.

Επίσης, μήνυμα καταδίκης της απρόκλητης αστυνομικής βίας και καταστολής απευθύνει και η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Φοιτητών Γκίσεν στη Γερμανία.

ΣΕΠΟΛΙΑ
Αποκαλυπτική μαρτυρία της μητέρας του 24χρονου που ξυλοκοπήθηκε

Καταγγελία από την ΚΟΒ του ΚΚΕ

Αναβολή για την 1η Δεκέμβρη πήρε η δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του 24χρονου φοιτητή και της οικογένειάς του που ξυλοκοπήθηκαν άγρια από ομάδα αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ, προχτές στα Σεπόλια, μετά τη συγκέντρωση δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και στο ΑΤ Κολωνού, για να κληθούν να καταθέσουν οι αστυνομικοί.

Παράλληλα, χτες, η μητέρα που βγήκε από το νοσοκομείο για να βρίσκεται στο δικαστήριο κατήγγειλε αστυνομική βία και περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν το παιδί της, την ίδια και την κόρη της.

Η μαρτυρία της είναι αποκαλυπτική και την παραθέτουμε:

«Είναι αδιανόητο να βλέπεις το παιδί κάτω να το λιώνουν, κυριολεκτικά να το λιώνουν, να θέλουν να το σκοτώσουν. Οι διαδηλωτές από τον Σταθμό Λαρίσης πήγαν στο μετρό. Το σπίτι μου είναι 50 μέτρα από το μετρό. Την ώρα που διαλύονταν, τι πιο φυσικό, πήγαιναν στο σπίτι τους και πήραν 2 - 3 φίλους τους με παρότρυνση δική μου για να κάτσουν στο μπαλκόνι. Βλέπω τη ΔΙ.ΑΣ. να τρέχει πίσω από τα παιδιά. Τρέχω και εγώ, λέω "μπείτε μέσα". Μπαίνω στην πυλωτή, η ΔΙ.ΑΣ. μπαίνει μέσα. Πέφτουνε πάνω στον Ορέστη με τρία γκλοπ, τον λιώνανε, τον ισοπεδώνανε. Πέφτω πάνω τους, με σπρώχνουν δύο φορές. Προσπαθώντας να τον σύρουν έξω έσερναν και εμένα από το μπουφάν μου. Βγαίνει το παιδί έξω, εννοείται ότι το μόνο που καταλάβαινα είναι πως σκοτώνουν το παιδί. Η αδερφή του να ουρλιάζει, να φωνάζει. Τους έλεγα "είναι το σπίτι μας, μένουμε εδώ, τι άλλο θα κάνετε; Θα σκοτώσετε το παιδί μέσα στο σπίτι μας;" Τους φώναζα "είμαι η μάνα του, είναι το σπίτι του" και δεν καταλάβαιναν τίποτα».

Ο 24χρονος, Ορέστης Κατής, μέλος του ΝΑΡ, από τα Σεπόλια, κατηγορείται για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβριση λόγω και έργω, βία κατά υπαλλήλου και πρόκληση σωματικής βλάβης. Από τα δικαστήρια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο τον συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν τον ίδιο, τη μητέρα και την αδερφή του, ενώ έκανε λόγο για αστυνομικό πογκρόμ και μεταφορά του από το ΑΤ Κολωνού στη ΓΑΔΑ σαν να επρόκειτο για συνθήκες απαγωγής.

Να σημειωθεί ότι ο πατέρας, που επίσης χτυπήθηκε από αστυνομικούς έξω από το ΑΤ Κολωνού, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο, αρχικά μάλιστα ήταν φρουρούμενος, ενώ μετά από εντολή εισαγγελέα αποχώρησε η αστυνομική δύναμη. Ο ίδιος και η αδερφή του 24χρονου κατηγορούνται για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αντίσταση, εξύβριση και απείθεια.

Καταγγελία από την ΚΟΒ Σεπολίων του ΚΚΕ

Την πρωτοφανή βία και αγριότητα από αστυνομικές δυνάμεις που σημειώθηκε στα Σεπόλια καταγγέλλει η ΚΟΒ Σεπολίων του ΚΚΕ, που οδήγησε στους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση, που ήλπιζε ότι θα επιβάλει φίμωτρο και σιωπητήριο, έσπασε τα μούτρα της! Ονειρεύονται πως θα βάλουν στο γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας αλλά θα διαψευστούν οικτρά από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα!».

Οταν οι κατασταλτικές δυνάμεις διαφημίζουν τα κατορθώματά τους...

Λογαριασμός με το όνομα «delta official page» («επίσημη σελίδα της ΔΕΛΤΑ») διατηρείται στο Instagram, ο οποίος φέρει τον τίτλο της ομάδας ΔΕΛΤΑ της αστυνομίας. Σαν να είναι κάποιο κλαμπ ή σύνδεσμος οπαδών που έχουν αντίστοιχες παρουσίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συγκεκριμένη σελίδα διαφημίζει μέσα από φωτογραφικό υλικό τα κατορθώματα της ομάδας ΔΕΛΤΑ, δηλαδή την τρομοκρατική, κατασταλτική της δράση. Τελευταία φωτογραφία που αναρτήθηκε μάλιστα είναι από την απρόκλητη επίθεση στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια στις 17 Νοέμβρη. Δείχνει τον αστυνομικό να πατάει με το πόδι του στο έδαφος διαδηλωτή που του έχει περάσει χειροπέδες, και οι διαχειριστές της σελίδας τη διακινούν στο συγκεκριμένο μέσο λες και είναι κάποιο ...τρόπαιο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το Instagram χαρακτηρίζει τη φωτογραφία «ευαίσθητου περιεχομένου», που «περιλαμβάνει βίαιο ή σκληρό περιεχόμενο». Περιττό να πούμε ότι εκτός από έντονες διαμαρτυρίες χρηστών του Instagram στα σχόλια, υπάρχουν και μερικά που θυμίζουν συζήτηση ανάμεσα σε χούλιγκαν, σχετικά με το πόσο «ξύλο» χρειάζονται τα μέλη του ΚΚΕ. Αλλη φωτογραφία δείχνει δικυκλιστές της συγκεκριμένης ομάδας να κάνουν ...σούζες με τα παπάκια που τους παρέχει η αστυνομία (είναι τα ίδια με τα οποία έπεφταν προχτές με φόρα στους διαδηλωτές). Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον από το γεγονός ότι η σελίδα αυτή μέσα από τις φωτογραφίες οδηγεί και σε άλλες σελίδες ανάλογου περιεχομένου και ανάλογων τίτλων που αναφέρονται σε «σώματα» της αστυνομίας όπως ΥΜΕΤ και ΥΑΤ, στις οποίες αστυνομικοί των ΜΑΤ ανεβάζουν μέχρι «σέλφι» με τις διμοιρίες τους!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να τοποθετηθεί επίσημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη συγκεκριμένη σελίδα αλλά και για τις υπόλοιπες. Είναι όντως «επίσημες σελίδες» ή όχι, και αν όχι, είναι αστυνομικοί - μέλη αυτών των δυνάμεων αυτοί που τις διαχειρίζονται και τις λειτουργούν; Πώς τοποθετείται για τη διαφήμιση των κατορθωμάτων και του «κατασταλτικού έργου» αυτών των δυνάμεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Οι απαντήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον...

Πάνω από 8.000 οι υπογραφές καταδίκης της κυβέρνησης

Συγκλονιστική η ανταπόκριση που βρήκε το σχετικό κείμενο

Χιλιάδες υπογραφές από όλους τους χώρους (μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι συνδικάτων, μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί και απλοί πολίτες) συγκεντρώθηκαν σε τρεις μόλις μέρες στο κείμενο καταδίκης της αυταρχικής απόφασης της κυβέρνησης που απαγόρευε τον αγωνιστικό γιορτασμό της 17ης Νοέμβρη.

Το χτεσινό πρωτοφανές όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής, με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις της αστυνομίας σε όσους διαδήλωναν τηρώντας υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών κομμάτων, με δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών, καταδεικνύει την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής, που όμως δεν πρέπει να μείνει εδώ.

Μπορεί τη φορά αυτή ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις να ακυρώθηκαν στην πράξη, αφού τόσο οι εκδηλώσεις, όσο η συγκέντρωση και η πορεία έγιναν κανονικά, αλλά ο λαός χρειάζεται να δείξει ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης να εντείνει την τρομοκρατία και την καταστολή, το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού που έχουν κατακτηθεί με αιματηρές θυσίες.

Η πλατφόρμα που συγκέντρωνε τις υπογραφές σταμάτησε να λειτουργεί χτες στις 8 μ.μ.

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν θα κατατεθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ