ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΛΑΡΙΣΑ
Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα

Μαζικό και γεμάτο παλμό το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Ειρήνης

«Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του ενάντια στην κατοχή, καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα». Αυτό το μήνυμα στάλθηκε από το μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο εργαζομένων και νεολαίας στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής Ειρήνης, άλλων σωματείων και μαζικών φορέων της Λάρισας.

Ακούστηκαν δυνατά σε όλη την πόλη συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη μέχρι τη λευτεριά», ενώ το πέρασμα της πορείας από την 1η Στρατιά, όπου βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ, σηματοδότησε τη λαϊκή απαίτηση να αποσυρθούν η φρεγάτα «Ψαρά» και οι άλλες φρεγάτες από την περιοχή, να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η πόλη της Λάρισας να είναι ΝΑΤΟικό ορμητήριο, να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την 110 ΠΜ, να κλείσουν το Ευρωστρατηγείο στην 1η Στρατιά και όλες οι βάσεις στην περιοχή και στη χώρα, ενώ έγραψαν και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε μίλησαν ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, και ο Θανάσης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης. Ακόμα, διαβάστηκε ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Σαμίχ Αλ Κασέμ, από την Νατάσα Γιαλαμά εκ μέρους του Εικαστικού Επιμελητηρίου. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης ο νεοκλεγείς δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής και ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εξω από την 1η Στρατιά
Εξω από την 1η Στρατιά
Στις ομιλίες τους ο Θ. Αθανασιάδης και ο Γ. Σκόκας τόνισαν την ανάγκη να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και να δυναμώσει και ο αγώνας με αιτήματα: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα αιματοβαμμένα σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές του ΝΑΤΟ στην περιοχή, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις. Να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες με το κράτος - δολοφόνο, που στρέφονται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό αλλά και ενάντια στους λαούς Ελλάδας και Ισραήλ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η θηριωδία του Ισραήλ στο νοσοκομείο της Γάζας γκρέμισε τα περί «αυτοάμυνας»

Την απίστευτη θηριωδία του ισραηλινού κράτους, που βομβάρδισε νοσοκομείο με συνέπεια εκατοντάδες νεκρούς, γυναίκες και παιδιά, γκρεμίζοντας όλα όσα ακούγονται περί «αυτοάμυνας» και αποδεικνύοντας πόσο αδίστακτο είναι εδώ και χρόνια, κατήγγειλε ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατήγγειλε ότι η αιτία αυτού του πολέμου εδώ και 75 χρόνια είναι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. Κατήγγειλε ότι αυτοί που κόπτονται σήμερα για το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ανάμεσά τους και οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποσιωπούν ότι εδώ και 75 χρόνια ένας ολόκληρος λαός σφαγιάζεται, δολοφονείται, εξοντώνεται, γιατί αγωνίζεται να αποκτήσει δική του πατρίδα.

Σημείωσε πως λύση υπάρχει και είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με διακοπή της κατοχής και απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της θηριωδίας που εξελίσσεται εδώ και χρόνια, το Ισραήλ έχει αποκλείσει 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με πέντε ώρες ρεύμα και 4 ώρες νερό μη πόσιμο, έχει στις φυλακές 5.000 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους 1.200 χωρίς δίκη, αλλά και 10χρονα και 14χρονα παιδιά, χτίζει εποικισμούς και στέλνει ένοπλους εποίκους για να δολοφονούν τους Παλαιστινίους. «Αυτά δεν τα βλέπουν οι υπέρμαχοι του διεθνούς δικαίου που επικαλούνται σήμερα για το Ισραήλ;», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης, καταγγέλλοντας την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ελληνικών αστικών κομμάτων, και τόνισε πως ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι με το μέρος του παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται για τη δική του πατρίδα.

Αναφέρθηκε στα fake news της προπαγάνδας του Ισραήλ με τη δήθεν σφαγή των νηπίων και τα μωρά στα κλουβιά, που ήταν φωτογραφίες του 2006 από τη Συρία, ενώ επικαλούμενος τον Ισραηλινό δημοσιογράφο και συγγραφέα Γκιτεόν Λεβύ, ανέφερε το άρθρο του που λέει πως «το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα χωρίς να πληρώνει οδυνηρό τίμημα».

Καταλήγοντας, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον Παλαιστινιακό λαό και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από αυτό το σφαγείο, να εφαρμόσει την απόφαση που πήρε ομόφωνα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει τολμήσει να εφαρμόσει και κάλεσε στα συλλαλητήρια που έγιναν χτες και σήμερα σε όλη τη χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

ΛΕΣΒΟΣ
«Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί»

Με μια μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση και πορεία, πλήθος λαού και νεολαίας έστειλαν και από τη Μυτιλήνη μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης.

Με συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί» οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό του Ισραήλ.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, των σωματείων και φορέων έδωσαν δυναμικό «παρών» και πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Παλαιστίνη, φορώντας τις παραδοσιακές μαντίλες τους, κρατώντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας τα συνθήματά τους για λευτεριά και ανεξαρτησία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νάσος Γαλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, η Τζώρτζια Ρασβίτσου, μέλος της κίνησης «Μνήμη και Δράση», η Κατερίνα Βλάμου, μέλος τους ΔΣ του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, και ο Γιώργος Αλεξίου, πρόεδρος του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.

Ο Δημήτρης Ευσταθίου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, κατά την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Οχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες, η θέση του ταξικού εργατικού κινήματος είναι με τους λαούς και όχι με τους δολοφόνους τους». Εκφάζοντας «τον αποτροπιασμό μας για τις δολοφονικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ», ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο νέο έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού» και γι' αυτό «απαιτούμε να μην εμπλακεί η Ελλάδα με κανέναν τρόπο. Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα που είναι με ΝΑΤΟική δύναμη στην περιοχή, να μην έχει καμία σχέση η χώρα μας με τη δολοφονική κυβέρνηση Νετανιάχου και να μην τολμήσει ο πρωθυπουργός να πατήσει το πόδι του στο κράτος του Ισραήλ νομιμοποιώντας τις απάνθρωπες ενέργειές του. Είμαστε εδώ σήμερα για να γίνουμε η φωνή όλων αυτών που τους την έχουν στερήσει. Των άνω των 6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων, που πολλοί από αυτούς πέρασαν ή είναι τώρα εγκλωβισμένοι στο νησί μας, των άνω των 100.000 νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά, των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων».

Ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο Ειρήνης και Φιλίας, όπου μέλη του Εργατικού Κέντρου μαζί με Παλαιστίνιους πρόσφυγες τοποθέτησαν σημαίες της Παλαιστίνης, με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να δονεί την ατμόσφαιρα.

Σήμερα η «σκυτάλη» σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Η Θεσσαλονίκη παίρνει σήμερα τη σκυτάλη των συγκεντρώσεων αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, με τη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.

Επίσης, κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε πολλές άλλες πόλεις:

Σήμερα, Πέμπτη 19 Οκτώβρη
  • Αγρίνιο, 7 μ.μ. πεζόδρομος «Παπαστράτου» (πρώην «Public»).
  • Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.
  • Βόλο, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.
  • Ικαρία, 7.30 μ.μ., πλατεία Ευδήλου.
  • Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., δημαρχείο.
  • Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Κέρκυρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργάκη.
  • Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ και το ΤΣ Πρέβεζας της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 7 μ.μ. στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα (Μνημείο Ηρώων).
Αύριο, Παρασκευή 20 Οκτώβρη
  • Σέρρες, στις 6.30 μ.μ., μπροστά από το κτίριο της πρώην νομαρχίας, καλούν σωματεία και φορείς.
  • Βέροια, 6 μ.μ., στον πεζόδρομο, καλεί το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας.
Σάββατο 21 Οκτώβρη
  • Κατερίνη, στις 12 μ., στο Σιντριβάνι Πλατάνι, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ