ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επόμενη φάση ανταγωνισμών μετά την κατάληψη της Ράκα

Επινίκιοι πανηγυρισμοί από την κατάληψη της Ράκα
Επινίκιοι πανηγυρισμοί από την κατάληψη της Ράκα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η «επόμενη μέρα» στην κατεστραμμένη Ράκα της βόρειας Συρίας, μετά την κατάληψή της από Αραβες και Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, προδιαγράφεται δύσκολη για τους χιλιάδες κατοίκους της, ενώ σηματοδοτείται και ο νέος γύρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για ζώνες επιρροής μετά την εκδίωξη των περισσότερων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Πάνω από 270.000 κάτοικοι της κατεστραμμένης από τους πολύμηνους βομβαρδισμούς και μάχες πόλης αντιμετωπίζουν τεράστιες ανάγκες από την έλλειψη βασικών τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων. Πολλοί είναι άστεγοι ή έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ σε δυσμενέστερη θέση είναι παιδιά και τραυματίες.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της SDF άρχισαν στις κατεστραμμένες συνοικίες της Ράκα τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο απεσταλμένος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ, στρατηγός Μπρετ ΜακΓκούρκ, φωτογραφήθηκε χτες στη Ράκα με φόντο τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που παραδόθηκαν σε Κούρδους μαχητές.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την «απελευθέρωση» της Ράκα «θαυμάσια είδηση».

Το ίδιο 24ωρο, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που έχει και τα περισσότερα ενεργειακά κοιτάσματα, βάλλονται από δύο βασικά μέτωπα. Στο ένα πρωταγωνιστούν Σύροι στρατιώτες σε συνεργασία με Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους τους και στο άλλο οι δυνάμεις SDF που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Χτες το πρωί, ο Σύρος ταξίαρχος Ισάμ Ζαρεντίν σκοτώθηκε όταν πάτησε σε νάρκη σε περιοχή της επαρχίας και αφού προηγουμένως τα συριακά στρατεύματα είχαν ανακαταλάβει πάνω από 10 κοινότητες της περιοχής.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, συνεχίζουν τις επαφές τους σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία και το αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, τις εξελίξεις που αφορούν τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οπως επιβεβαιώθηκε, σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν χτες όλα αυτά τα θέματα, προωθώντας παράλληλα θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία.

Οι κινήσεις του ιρακινού στρατού...

Στο Ιράκ, πάλι, εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε πως οι ιρακινές Ενοπλες Δυνάμεις «πέτυχαν τους στόχους τους», στη διάρκεια 48ωρης επιχείρησης που τους επέτρεψε να αναπτυχθούν σε επαρχίες της χώρας οι οποίες είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών, όπως στην επαρχία Κιρκούκ, Μάχμουρ, Μπαασίκα, αλλά και σε περιοχές κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, το Σίντζαρ και άλλες περιοχές της κοιλάδας Νινευί.

Επίσης ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Τζάμπαρ αλ Λουάιμπι ζήτησε από την πετρελαϊκή εταιρεία BP «να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ» και την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην ιρακινή κρατική επιχείρηση «North Oil Company».

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κινητικότητα Ράμα σε Σκόπια και Πρίστινα

ΣΚΟΠΙΑ.-- Κινήσεις με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των αλβανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αξιοποιώντας πότε τον αλβανικό εθνικισμό και πότε τις ενταξιακές διαδικασίες χωρών της περιοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δείχνει πως αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Προχτές βράδυ, ο Ράμα μετέβη στα Σκόπια, με αφορμή τη διάσκεψη 100 διευθυντικών στελεχών από κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συναντήθηκε με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Συμφώνησαν στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, σε κοινές μελλοντικές συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων αμφοτέρων χωρών και σε δημιουργία των προϋποθέσεων «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ακολούθησε τετραμερής συνάντηση ηγετών της περιοχής, όπου εκτός από τους Ράμα και Ζάεφ συμμετείχαν οι ομόλογοί τους από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ντένις Ζβίνζντι, και το Μαυροβούνιο, Ντούσκο Μάρκοβιτς. Συζήτησαν για αγωγούς, πηγές και δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικές ψηφιοποίησης και «τη στρατηγική διασύνδεσης χωρών της περιοχής με κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού».

Χτες, επίσης, συναντήθηκαν στην Πρίστινα ο αντιπρόεδρος της κοσσοβάρικης κυβέρνησης Φατμίρ Λιμάζ και ο εκεί Αλβανός πρέσβης Κεμάλ Μινζόζι, συζητώντας την κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων αμφοτέρων πλευρών στις 27 του ερχόμενου Νοέμβρη στην Κορυτσά της νότιας Αλβανίας, στο πλαίσιο προώθησης των πολιτικών της λεγόμενης «πλατφόρμας αλβανικής ενοποίησης».

Οι προηγούμενες κοινές συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Αλβανίας - Κοσσόβου είχαν γίνει στο Πρίζρεν το Γενάρη του 2014, στα Τίρανα το Μάρτη του 2015 και στην Πρίστινα τον Ιούνη του 2016.

«Κοινό μέτωπο» από την αντιπολίτευση στα Τίρανα...

Ας σημειωθεί πάντως πως η «κινητικότητα» του Ράμα γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα Τίρανα. Χτες, ανακοινώθηκε η συγκρότηση «κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης» από το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης» της Μόνικα Κριεμάντι (συζύγου του νέου Προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα, που πριν από αυτό το αξίωμα ηγούνταν του συγκεκριμένου κόμματος), απαιτώντας την άμεση παραίτηση του Ράμα από τον πρωθυπουργικό θώκο, τη συγκρότηση κυβέρνησης «κατά της μαφίας» και έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα έναντι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σατζμίρ Ταχίρι, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη συμμετοχή του σε κυκλώματα λαθρεμπορίας ναρκωτικών και όπλων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Αναγνώριση της «συνθετότητας» των διμερών σχέσεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θεωρώ ότι η σχέση μας (Τουρκίας - ΗΠΑ) είναι σύνθετη ορισμένες φορές, όπως είναι και πολλές από τις σχέσεις μας με χώρες από όλο τον κόσμο. Αυτό φυσικά περιπλέκει ζητήματα. Ελπίζω, και νομίζω ότι όλοι έχουμε την ίδια ελπίδα, καθώς πρόκειται για έναν ισχυρό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ, ότι θα το ξεπεράσουμε». Τα παραπάνω δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, αναφορικά με τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, στο φόντο των νέων τριβών που προκαλούν οι πρόσφατες συλλήψεις εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με κατηγορίες για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες του 2016.

Η Νάουερτ τόνισε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν ακόμα να δουν αποδείξεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του προξενείου (δραστηριότητες «τρομοκρατικές»), αν και αυτοί παραμένουν ήδη υπό κράτηση.

Στην Αγκυρα, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χτες ότι η τελευταία διμερής διπλωματική κρίση «ήταν αχρείαστη», συμπληρώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία «παρέμβαση» στο έργο των δικαστικών αρχών. Σημειώνουμε ότι στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται από προχτές αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επικεφαλής τον Τζ. Κοέν.

Ο Ερντογάν στην Πολωνία

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, βρέθηκε την Τρίτη στη Βαρσοβία, προωθώντας τα σχέδια των μονοπωλίων της χώρας του. Μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, τόνισε πως στόχος είναι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών να φτάσει ετησίως τα 10 δισ. δολάρια (σήμερα είναι 6 δισ.).

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρζέι Ντούντα, ο Ερντογάν δήλωσε πως υπογράφτηκαν πέντε συμφωνίες, στις οποίες ο ίδιος ξεχώρισε την αύξηση των δρομολογίων που οι «Τουρκικές Αερογραμμές» εκτελούν ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, στις συναντήσεις συζητήθηκε και η συνεργασία στην Ενέργεια, με τον Ερντογάν να επισημαίνει ότι «εμείς δεν είμαστε χώρα παραγωγός Ενέργειας, (αλλά) αποτελούμε έναν σημαντικό κόμβο διανομής Ενέργειας». Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ηγέτης βρήκε αφορμή να εκφράσει ξανά δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση με την οποία η ΕΕ εφαρμόζει τη συμφωνία για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».

ΙΣΡΑΗΛ
Δεν θέλει τη «Χαμάς» σε διαβουλεύσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ορους έθεσε προχτές βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για ενδεχόμενες νέες «ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους». Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι διαλόγου με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση «που θα εξαρτάται από τη στήριξη της ισλαμικής "Χαμάς"». Επανέλαβε έτσι ότι η «Χαμάς» είναι «τρομοκρατική οργάνωση που ζητά να καταστραφεί το Ισραήλ» και απαίτησε την ικανοποίηση 7 όρων, μεταξύ των οποίων να αναγνωρίσει η «Χαμάς» το Ισραήλ, να παραδώσει τα όπλα, να διακόψει σχέσεις με το Ιράν και να επιστρέψει τις σορούς Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, τόνισε ότι η απόφαση του Νετανιάχου «δεν μεταβάλλει την επίσημη παλαιστινιακή θέση» ότι δηλαδή «θα προχωρήσουμε μπροστά στην προσπάθεια συμφιλίωσης» της «Φατάχ» (του Προέδρου Αμπάς) και της «Χαμάς». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα χαιρετίστηκε από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία συμφιλίωσης θα οδηγήσει στην «πραγμάτωση των προσδοκιών του λαού μας», που είναι «ο τερματισμός της κατοχής και η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Οι ισραηλινές δυνάμεις, πάντως, συνεχίζουν την κατοχική δράση στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπου χτες συνέλαβαν δύο πολίτες και έκλεισαν για έξι μήνες οκτώ εταιρείες μετάδοσης ειδήσεων με το πρόσχημα ότι «υποκινούσαν σε βία και τρομοκρατία σε βάρος Ισραηλινών».

BΡΕΤΑΝΙΑ
Δυσκολίες για το Βrexit και εντός κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι κόντρες στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών απέτρεψαν χτες, για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες, την προώθηση του πολυνομοσχεδίου για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φαίνεται πως φοβάται «βροχή» τροπολογιών σε «νευραλγικά» σημεία του σχεδίου. Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι «δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πολιτική συμφωνία» για να κατατεθεί το νομοσχέδιο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων θα διακόψει τις εργασίες της στις 7 Νοέμβρη και θα ξανασυνεδριάσει στις 13 του ίδιου μήνα.

Νωρίτερα, η Μέι επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς συμφωνία. Πρόσφατη έρευνα της βρετανικής «δεξαμενής σκέψης» «Resolution Foundation» και του Πανεπιστημίου του Σάσεξ ανέφερε ότι Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, υπηρεσιών, ενδυμάτων και αυτοκινήτων, προκαλώντας πιθανό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων απολύσεων.

Ολα αυτά βεβαίως διαδραματίζονται ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία αναμένεται να μη δοθεί το «πράσινο φως» στη Βρετανία για την έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ