Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • ΠΑΜΕ - ταξικά συνδικάτα: Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης
  • «Σωματείο» - μηχανισμός της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ: Ανακοίνωση της ΔΑΣ με αφορμή τα αποτελέσματα των «αρχαιρεσιών»
  • Επισιτισμός - Τουρισμός: Πρωτοβουλίες των ταξικών συνδικάτων για την κινητοποίηση και ενημέρωση των εργαζομένων, για την προστασία των ανέργων
  • Αρθρο: Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ταξί
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απέναντι στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο - κεφάλαιο, αλλά και απέναντι στα αφηγήματα περί «δίκαιης ανάπτυξης» που τον συνοδεύουν, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς ξεδιπλώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στο επίκεντρο των αγωνιστικών παρεμβάσεων μπαίνουν η πάλη ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, η ανάδειξη του ταξικού τους περιεχομένου, το αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος ενάντια στα νέα χτυπήματα στο δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, οι περιφερειακές κινητοποιήσεις απέναντι στα «αναπτυξιακά συνέδρια» που στήνει η κυβέρνηση με τη συμβολή άλλων αστικών δυνάμεων, η κρίσιμη πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Πάλη ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών

Χτες το μεσημέρι, Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Ειρηνοδικεία της Αττικής, ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Στιγμιότυπα από τις χτεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς: ΑΘΗΝΑ
Στιγμιότυπα από τις χτεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς: ΑΘΗΝΑ
Στο Ειρηνοδικείο Αθήνας και χτες, Τετάρτη, δεν πραγματοποιήθηκε κανένας από τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς. Οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν πανό και πέταξαν τρικάκια καλώντας σε «οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών». Φώναξαν συνθήματα όπως «Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» κ.ά.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπ. Κωνσταντάς, τόνισε: «Για μια ακόμα φορά Λαϊκές Επιτροπές και Συνδικάτα είμαστε εδώ για να αντιταχθούμε απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, που βγάζει στο σφυρί λαϊκές κατοικίες. Καλούμε το λαό, την εργατική τάξη να αντιταχθούν μαζικά και οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα ώστε να μπει τέλος στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Εμείς θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να έχει σπίτι».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα Ειρηνοδικεία Πειραιά, Καλλιθέας, Κορωπίου και Μαραθώνα, με τους πλειστηριασμούς να ματαιώνονται σε όλες τις περιπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι στο Μαραθώνα, ο μοναδικός προγραμματισμένος για χτες πλειστηριασμός αφορούσε το σπίτι στο οποίο κατοικεί η οικογένεια ενός αυτοαπασχολούμενου. Το σπίτι του εργαζόμενου βρέθηκε σε κίνδυνο για χρέη προς τράπεζα...

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Στην κινητοποίηση στον Πειραιά μοιράστηκε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο οργανώνει παρεμβάσεις στα Ειρηνοδικεία Πειραιά και Νίκαιας κάθε Τετάρτη. Η ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και οργάνωση της πάλης. «Κανένα σπίτι και καμιά κατάθεση εργαζομένων και φτωχών αυτοαπασχολούμενων δεν θα αφήσουμε να πέσει στα χέρια εταιρειών και τραπεζών», αναφέρει μεταξύ άλλων. Καλεί κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα να έρθει σε επαφή με το σωματείο του και το Εργατικό Κέντρο, το οποίο έχει φροντίσει να παρέχει και νομικές συμβουλές (τηλέφωνο επικοινωνίας 210.41.00.830).

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ έχει συγκροτήσει Επιτροπή για την παροχή συμβουλών και βοήθειας, κυρίως όμως για την οργάνωση του αγώνα. Στην Επιτροπή μπορεί να απευθύνεται κάθε σωματείο, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος (τηλέφωνα καθημερινής επικοινωνίας: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265).

Στη συγκρότηση Επιτροπής προχώρησε και το Εργατικό Κέντρου Ζακύνθου. Η Επιτροπή του ΕΚΖ θα βρίσκεται κάθε Τετάρτη, 7 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του (Ευγενίδου 5). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2695.042.389, 694.61.38.997, 695.50.51.544.

Αντίστοιχη Επιτροπή έχει συγκροτήσει και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (τηλέφωνα επικοινωνίας: 698.61.08.669, 697.72.57.211, 694.48.78.005), ενώ και η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν μαζί της στο τηλέφωνο 261.301.57.65.

Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο

Η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δίνεται με το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 21/10, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - βιομηχάνων - κουαρτέτου, ενάντια στο νέο συνδικαλιστικό νόμο και τις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών.

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στελέχη των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και μέλη των Επιτροπών Αγώνα μεταφέρουν καθημερινά το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Σήμερα, Πέμπτη, προγραμματίζονται περιοδείες: Στο εργοτάξιο του μετρό στο MAKRO και στο εργοτάξιο στη Μίκρα ΤΜΒ (Μετροπόντικας), στα εργοστάσια ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΡΛΙΚΟΝ, ΠΥΡΑΜΙΣ, στην αποθήκη Γενικού Εμπορίου στη Σίνδο, σε «Μπαρμπα - Στάθη» και «Εδεσμα», στο Εμπορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε επισιτιστικές αλυσίδες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο δήμο Πολίχνης Νεάπολης, σε υπηρεσίες του δήμου Ευόσμου και στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε επιχειρήσεις χάρτου του νομού Κιλκίς.

Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τετάρτη 25/10, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΛ, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, από τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων». Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τον αντιδραστικό νέο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ καλεί να οργανωθούν η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συλλαλητήριο διοργανώνει επίσης η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 26/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυρίως του δικαιώματος στην απεργία.

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Παράλληλα, πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα - απάντηση στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης ετοιμάζουν συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της Ηπείρου, ξεσκεπάζοντας με τη δράση τους την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης». Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 24/10, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Συσκέψεις για την προετοιμασία του έχουν ήδη γίνει από τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων και Αρτας, ενώ τα σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση και σχεδιάζουν πρωτοβουλίες προκειμένου το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους.

Η μάχη με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας δεν έχει τελειώσει!

Ανακοίνωση της ΔΑΣ με αφορμή την ολοκλήρωση των «αρχαιρεσιών» του «σωματείου» - εργοδοτικού μηχανισμού στα σούπερ μάρκετ

Τη σημασία της μάχης που δόθηκε από τις ταξικές δυνάμεις ενάντια στην ωμή εργοδοτική παρέμβαση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες «αρχαιρεσίες» στο «σωματείο» - μηχανισμό της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στις πιέσεις των εργοδοτών και των ανθρώπων τους, απευθύνει κάλεσμα και στους εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν να πάνε κόντρα στο τρομοκρατικό κύμα και υπογραμμίζει ότι η μάχη για να πεταχτούν οι άνθρωποι των αφεντικών έξω από τις γραμμές των εργαζομένων δεν έχει τελειώσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί όλους τους εργαζόμενους που μοχθούν για το μεροκάματο στις αποθήκες, τα ψυγεία, τα ράφια, τα ταμεία των σούπερ μάρκετ, να πάρουν τη θέση τους στα ταξικά σωματεία που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να δυναμώσουν τη δράση τους.

Αποκαλύφθηκε ο εργοδοτικός μηχανισμός που διαμορφώνει συσχετισμούς

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ έχει ως εξής:

«Η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς ώστε να πάρουν μέρος, χωρίς τη θέλησή τους, σε κατ' όνομα αρχαιρεσίες του "σωματείου" - μηχανισμού των σούπερ μάρκετ. Συνολικά 1.188 εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στους ανθρώπους των αφεντικών, από τους οποίους 325 έκαναν ένα βήμα παραπέρα και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, αψηφώντας την τρομοκρατία! Απλώνουμε το χέρι στους συναδέλφους που ενώ είδαν και κατανόησαν τι γινόταν, δεν μπόρεσαν να πάνε κόντρα στο τρομοκρατικό κύμα των διευθυντών.

Η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και οι έντονες πιέσεις που υπήρξαν πριν τις "εκλογές" σε εκατοντάδες εργαζόμενους από τα διευθυντικά στελέχη προκειμένου να τους "πείσουν" να συμμετάσχουν στις "αρχαιρεσίες", προκάλεσε δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων που έφτασαν στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο ΠΑΜΕ.

Η συμμετοχή μας σε αυτόν τον μηχανισμό ήταν αυτή που αποκάλυψε με στοιχεία, αποδείξεις και δημοσιότητα, τις διαδικασίες ανύπαρκτων Γενικών Συνελεύσεων και συλλογικών διαδικασιών, την ωμή εργοδοτική παρέμβαση.

Οι ίδιοι οι εργοδότες διεξάγουν τις αρχαιρεσίες με κινητοποίηση των διευθυντών των καταστημάτων, των προϊσταμένων, των υπεύθυνων ασφαλείας, των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού και άλλων "golden boys". Οι διευθυντές είναι οι υποψήφιοι στο συγκεκριμένο "σωματείο"!

Οι διευθυντές εκλέγονται σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που δεν γνωρίζει κανείς, σε ένα δήθεν σωματείο το οποίο δεν έχει δράση, δεν έχει εμφάνιση στα καταστήματα σε αγώνες και κινητοποιήσεις, γραφεία και ιστοσελίδα. Ομως αυτός ο μηχανισμός εμφανίζεται να εκπροσωπεί πάνω από 10.000 μέλη! Είναι χωρίς προσχήματα εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Οι διευθυντές εκλέγονται αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ψηφίζουν δίπλα στους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους, τους μεταλλεργάτες, τους εργαζόμενους που εργάζονται με κάθε είδους "ευέλικτη" μορφή εργασίας, τους κακοπληρωμένους. Αυτός ο μηχανισμός διαμορφώνει τους συσχετισμούς μέχρι τη ΓΣΕΕ! Αποτελούν την βασική δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα!

Σε αυτές τις αρχαιρεσίες αποκαλύφθηκαν πολλά. Κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, δικηγόροι, συνδικαλιστικές ηγεσίες καθορίζουν από κοινού τους συσχετισμούς. Ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης, που δίνει το δικαίωμα σε δικηγόρους να έχουν το ρόλο δικαστικού αντιπροσώπου, έβγαλε στην επιφάνεια πως υπάρχει χρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους από εργοδότες ώστε να στήνονται αρχαιρεσίες εκτεταμένης νοθείας.

Εξω οι εργοδότες από τα συνδικάτα! Σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών!

Ολο αυτό το διάστημα, δεκάδες σωματεία κατήγγειλαν ανοιχτά την εργοδοτική παρέμβαση. Ανάμεσα σε αυτά η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Εργατικών Κέντρων της Αττικής και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, όπου ανήκει αυτό το "σωματείο". Καταδικάστηκε στη συνείδηση κάθε τίμιου συνδικαλιστή.

Με αυτόν τον μηχανισμό δεν έχουμε τελειώσει! Αλλωστε, ακολουθούν αρχαιρεσίες σε επιχειρησιακά σωματεία που λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές. Ανεξαρτήτως τι θα γίνει στη συνέχεια, θα δώσουμε τη μάχη για τη μη νομιμοποίηση των εργοδοτικών αντιπροσώπων, στα συνέδρια σε ΕΚΑ - ΟΙΥΕ και στη ΓΣΕΕ.

Πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος

Συνάδελφε, συναδέλφισσα στα σούπερ μάρκετ,

Σε καλούμε να παλέψουμε μαζί για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την οργάνωσή μας, για τις διεκδικήσεις μας. Στον κλάδο του εμπορίου κάναμε μια καλή αρχή. Η μάχη της αποκάλυψης του μηχανισμού της εργοδοσίας είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια.

Τους δείξαμε ότι στους χώρους μας, αλλά και σε κάθε κλάδο, υπάρχουν δυνάμεις ικανές και αποφασισμένες να μπουν μπροστά. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μας στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια. Μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε.

Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει καμία σχέση με συλλογική, αγωνιστική πάλη, δεν είναι σωματείο!

Εμείς αγωνιζόμαστε για σωματεία που οργανώνουν μαζικές συλλογικές διαδικασίες όπου οι εργαζόμενοι λένε τη γνώμη τους, συμμετέχουν στις αποφάσεις, επιλέγουν τις μορφές πάλης, βρίσκουν τρόπους για την άμεση ζωντανή και ενεργή συμμετοχή των μελών τους, ώστε να κατανοούν από την ίδια τους την πείρα στην ταξική πάλη τις αιτίες των προβλημάτων στη ζωή τους, να αναγνωρίζουν τον πραγματικό αντίπαλο.

Να νιώθουν ότι είναι μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας για την υπεράσπιση της ζωής τους, την άνοδο των αγώνων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, ότι βάζουν και το δικό τους λιθαράκι και δεν αναθέτουν σε κάποιους άλλους να βρουν εργολαβικά τη λύση, πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι ο διευθυντικός μηχανισμός των σούπερ μάρκετ.

Γι' αυτό εμείς είμαστε με όσους τα βγάζουν πέρα δύσκολα, εργάζονται 4ωρα και "ευέλικτα" ή σχολάνε ακανόνιστα και μετά τη λήξη του ωραρίου τους, δουλεύουν συνεχώς κάτω από δύσκολες συνθήκες και εντατικοποίηση, δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη στο ταμείο του καταστήματος, που βρίσκονται στα ψυγεία, στις αποθήκες, που γεμίζουν χωρίς ανάσα τα ράφια, που ζουν με το άγχος της ανανέωσης της σύμβασής τους ή της δοκιμαστικής περιόδου, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές των προϊσταμένων.

Την ανατροπή δεν θα την κάνουν αυτοί που έχουν λυμένα τα προβλήματά τους, θα την κάνουν οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι, αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και τους τον κλέβουν.

Κανένας δεν είναι μόνος του, στις πιέσεις και τις απειλές των διευθυντών, στην εργοδοτική τρομοκρατία!

Η ενημέρωση και η ανακοίνωση της ΔΑΣ, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να φτάσει σε όλα τα καταστήματα, να συζητηθεί με κάθε συνάδελφο. Για να βάλουμε εμπρός για μια νέα αρχή, στην οργάνωσή μας, στις διεκδικήσεις μας μέσα στους εργασιακούς μας χώρους. Για να δυναμώσει η πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρέπεια».

Πάνω από 1.100 εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη!

Στις αρχαιρεσίες αυτού του εργοδοτικού μηχανισμού με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής», που διήρκεσαν από τις 18 Σεπτέμβρη έως τις 6 Οκτώβρη, χιλιάδες εργαζόμενοι σύρθηκαν μπροστά στην κάλπη κατ' απαίτηση διευθυντών, ακόμα και με τη συνοδεία των προϊσταμένων τους, με την παρακολούθηση ανθρώπων της ασφάλειας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ... Δέχθηκαν πιέσεις και εκβιασμούς για να ακολουθήσουν τις... άνωθεν εντολές, που - όπως αποτυπώνεται και στο αποκαλυπτικό εργοδοτικό έγγραφο που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» - δόθηκαν με σαφήνεια, σχετικά με το τι και πώς θα ψηφίσουν, αλλά και με το πώς θα ενημερώσουν τους ανθρώπους της εργοδοσίας πως έπραξαν το καθήκον τους!

Στις εκλογές - παρωδία ψήφισαν 6.236 εργαζόμενοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και 6.207 εργαζόμενοι για τα δευτεροβάθμια όργανα (ΟΙΥΕ και ΕΚΑ). Το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο συγκέντρωσε 5.048 ψήφους (5.060 στην κάλπη για τα δευτεροβάθμια όργανα). Ομως, στο τελικό αποτέλεσμα περιλαμβάνονται και εκατοντάδες εργαζόμενοι - συγκεκριμένα 1.188 - που βρήκαν τρόπους να γυρίσουν την πλάτη στις άθλιες διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με εργατικό σωματείο.

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) συγκέντρωσε 325 ψήφους εργαζομένων που αψήφησαν την τρομοκρατία, καταδίκασαν το «σωματείο» - μηχανισμό της εργοδοσίας και στάθηκαν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα μπροστά στην κάλπη.

Στην κάλπη, στην οποία σύρθηκαν από την εργοδοσία οι εργαζόμενοι, βρέθηκε επίσης ένας μεγάλος αριθμός από άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια: Συγκεκριμένα, 325 λευκά και 542 άκυρα ψηφοδέλτια (822 και 325 αντίστοιχα στην κάλπη για ΟΙΥΕ και ΕΚΑ που η ΔΑΣ δεν είχε καταθέσει ψηφοδέλτιο). Σε πολλά από τα άκυρα ψηφοδέλτια μάλιστα, οι εργαζόμενοι επέλεξαν να στείλουν πάνω στο χαρτί του εργοδοτικού ψηφοδελτίου το δικό τους «μήνυμα», με σχόλια άλλοτε ειρωνικά και άλλοτε αγανακτισμένα, στους ανθρώπους της εργοδοσίας που θέλουν να παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων.

ΡΟΔΟΣ
Παρέμβαση για τις πρόωρες απολύσεις των εποχικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» (όμιλος «Aldemar»). Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση, μετά από αίτημα του σωματείου, για τις μαζικές πρόωρες απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρεία τις προηγούμενες μέρες. Το Σωματείο προκήρυξε στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή στη διαμαρτυρία.

Η σύμβαση εργασίας των εποχικών εργαζομένων υποτίθεται πως πρέπει να λήγει όταν σταματά τη λειτουργία της η ξενοδοχειακή μονάδα. Στην πράξη, όμως, η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού, ενώ το ξενοδοχείο παραμένει σε λειτουργία. Δεν δίστασε μάλιστα να απολύσει παράνομα ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, αν και στη συνέχεια αναδιπλώθηκε, κάτω από το βάρος των παρεμβάσεων, και τους επαναπροσέλαβε.

Οπως εξηγεί το Σωματείο, οι απολύσεις έχουν στόχο «την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους» και μπροστά στο στόχο αυτό «ούτε το πώς θα βγει η δουλειά, ούτε σοβαρά ζητήματα ασφαλείας υπολογίζονται».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τη μισθοδοσία του Σεπτέμβρη, με την επιχείρηση να «δηλώνει άγνοια» για το πότε θα εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο.

Στη χτεσινή Τριμερή, η Επιθεώρηση έκανε προφορική σύσταση στην εργοδοσία για την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά. Είχαν προηγηθεί, την περασμένη βδομάδα, παρεμβάσεις του Σωματείου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, με τις οποίες απαίτησε από τον ελεγκτικό μηχανισμό να πάρει μέτρα, τόσο για τις απολύσεις όσο και για τον πόλεμο που έχει κηρύξει η εργοδοσία στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Θέλουν τους εργαζόμενους «ουρά» σε επιχειρηματικά σχέδια

Την ανάγκη να μη γίνουν οι εργαζόμενοι «ουρά» της εργοδοσίας, που προσπαθεί να τους χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, τονίζουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και η «Αγωνιστική Συνεργασία» Καζίνο Πάρνηθας, με αφορμή τις εξελίξεις στο καζίνο («Μοντ Παρνές»).

Η εργοδοσία ενδιαφέρεται για τη μετεγκατάσταση της μονάδας. Μια σχετική διάταξη, μάλιστα, είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή το Δεκέμβρη του 2016, στη συνέχεια όμως αποσύρθηκε. Στην προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντά της, η εταιρεία έχει καλέσει τους εργαζόμενους σε... κοινό «αγώνα», για να πιέσουν την κυβέρνηση να επαναφέρει τη ρύθμιση.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η «Αγωνιστική Συνεργασία» έχει καλέσει τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις θέσεις εργασίας τους, ανεξάρτητα από το αν το καζίνο θα μεταφερθεί ή θα παραμείνει στη σημερινή του θέση. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο είτε να εμποδίσουμε τη μεταφορά είτε να την κάνουμε δική μας σημαία. Το μέλλον μας δεν είναι δεμένο με καμιά τοποθεσία, αλλά με την καθολική μας απαίτηση να αμειβόμαστε και να δουλεύουμε με όρους που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Παράλληλα, προειδοποιεί πως «όσες φορές οι επιχειρηματικοί όμιλοι ωθούν τους εργαζομένους τους να κινητοποιηθούν, η κατάληξη είναι παντού και πάντα η ίδια: Μόλις ολοκληρωθούν οι στόχοι της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι είτε πάνε στα αζήτητα είτε δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί».

Στην παραπάνω βάση το κλαδικό Συνδικάτο οργάνωσε το περασμένο Σάββατο περιοδεία στο χώρο του καζίνο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Βρήκε όμως απέναντί του τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, μεταξύ αυτών και στελέχη της Ομοσπονδίας, που εμπόδισαν τη συζήτηση με την αιτιολογία ότι «δεν πήραν άδεια από το επιχειρησιακό σωματείο να παρευρεθούν στο χώρο»!

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει την προσπάθεια φίμωσης του Συνδικάτου. «Σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι βάλλονται σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, πόσο μάλλον μπροστά στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το συνδικαλιστικό νόμο», επισημαίνει, οι προσπάθειες στοίχισης των εργαζομένων πίσω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας φτάνει μέχρι το σημείο οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές να αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό της...

Διεκδικούν έγκαιρη καταβολή του επιδόματος στους εποχικούς του Τουρισμού

Την έγκαιρη καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους που δουλεύουν εποχικά στον κλάδο και βρίσκονται κάθε χειμώνα στην ανεργία διεκδικεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω. Με ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στο υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, καταγγέλλει την πολύμηνη καθυστέρηση με την οποία δίνεται το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας, το οποίο χορηγείται πλέον μόνο για τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Οπως αναφέρει, σε μια περιοχή όπως το νότιο Αιγαίο, που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του κλάδου, οι εποχικά εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι συνωστίζονται στον ΟΑΕΔ και περιμένουν να εξυπηρετηθούν μόλις από δυο - τρεις υπαλλήλους.

Το Σωματείο διεκδικεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να καταβληθούν χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις τα επιδόματα ανεργίας, καθώς και να στελεχωθεί με μόνιμους υπαλλήλους ο τοπικός ΟΑΕΔ. Διεκδικεί ακόμα να σταματήσει ο ΟΑΕΔ να αποδέχεται καταγγελίες συμβάσεων εργασίας εποχικών εργαζομένων πριν λήξει η λειτουργία της επιχείρησης. Παλεύει, τέλος, με αίτημα την επιδότηση όλων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επίδομα ύψους 600 ευρώ, την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη με επιχειρησιακά σωματεία για την οργάνωση της πάλης

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα
Σύσκεψη με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων οργάνωσε τη Δευτέρα 16/10 το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η δράση του κλαδικού Συνδικάτου το επόμενο διάστημα, με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο και την ανάγκη για απεργιακή απάντηση στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οπως τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, στον κλάδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, επενδύσεις σε ξενοδοχεία και catering, αγοραπωλησίες, ανακαινίσεις. Ενδεικτικά ανέφερε τις συμφωνίες που έχουν κλείσει πολυεθνικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, όπως η «Four Seasons» στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και η «Marriott» στο «Metropolitan», τη σχεδιαζόμενη επέκταση της παραγωγής στην επιχείρηση catering «Newrest» στο αεροδρόμιο, αλλά και τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για τις άδειες των καζίνο.

«Η κυβέρνηση αυτά τα παρουσιάζει ως διέξοδο από την κρίση, καλλιεργεί προσδοκίες σχετικά με το χαρακτήρα αυτής της ανάπτυξης», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης όχι μόνο διατηρούνται όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, αλλά δρομολογούνται και πρόσθετα μέτρα, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης «αξιολόγησης», μεταξύ των οποίων και η επίθεση που προετοιμάζεται ενάντια στα σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία. Το Συνδικάτο έχει ήδη αποφασίσει να απαντήσει με απεργία στην κατάθεση του συνδικαλιστικού νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Στο τέλος του έτους λήγει η κλαδική σύμβαση στα Ξενοδοχεία, καθώς και οι διαιτητικές αποφάσεις σε Επισιτισμό και Ζαχαρώδη. Ο Γ. Στεφανάκης επισήμανε πως από την εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή πρωτοβουλία, στρώνοντας με τον τρόπο αυτό το έδαφος για να μην κουνηθεί φύλλο. Το ζήτημα της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, τόνισε, είναι «δεμένο με την πάλη για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, με την πάλη κανένας εργαζόμενος να μην παίρνει κάτω από 751 ευρώ, με την πάλη για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, των μνημονίων».

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, εργαζόμενοι μετέφεραν την πείρα από τη δράση σε μια σειρά χώρους δουλειάς:

Αναφέρθηκαν στην προσπάθεια οργάνωσης των εργολαβικών και των εργαζομένων με συμβάσεις μιας μέρας, στον αγώνα για να έχουν τους ίδιους μισθούς και δικαιώματα, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις εργασίας αποτελούν επίσης μέρος των Συλλογικών Συμβάσεων.

Στάθηκαν στα βήματα που έχουν γίνει στην ενίσχυση επιχειρησιακών σωματείων, όπως π.χ. στην επιχείρηση «Newrest», όπου οι νέες εγγραφές τους προηγούμενους μήνες και η δράση του σωματείου, σε μια επιχείρηση που σχεδιάζει επέκταση της δραστηριότητάς της, είχαν ως αποτέλεσμα να μετατραπεί σε αορίστου ένα μέρος από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Μίλησαν για πλευρές της αντιπαράθεσης με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που κινητοποιούν τους εργαζόμενους μόνο όταν θέλουν να τους στοιχίσουν πίσω από τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καζίνο της Πάρνηθας, όπου καλούν τους εργαζόμενους σε αγώνα με το αίτημα της επιχείρησης για μετεγκατάσταση, χωρίς να διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συζήτηση να μεταφερθεί στους χώρους δουλειάς με συνελεύσεις, πρωτοβουλίες ενημέρωσης, κινητοποίησης και προετοιμασίας της απεργίας που θα προκηρυχθεί με την κατάθεση του συνδικαλιστικού νόμου.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης και κινητοποίησης εργαζομένων και ανέργων

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων για τα μέτρα που φέρνει η 3η «αξιολόγηση», ειδικά για την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία, κινητοποιήσεις για την προστασία των χιλιάδων εποχικών που αυτήν την περίοδο πετιούνται μαζικά στην ανεργία, παρεμβάσεις με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο που βιώνουν ήδη το πραγματικό περιεχόμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης: Επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία από το χώρο του Επισιτισμού - Τουρισμού σχεδιάζουν και υλοποιούν δράση στους παραπάνω άξονες. Ορισμένες πλευρές της δραστηριότητας αυτής παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ταξί

Η διαρροή, τις προηγούμενες μέρες, του υπό διαμόρφωση σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την ατομική επιβατική μεταφορά έδωσε το έναυσμα για έναν ακόμα γύρο αντιπαράθεσης, στο γνωστό μοτίβο των τελευταίων μηνών, με την κυβέρνηση να διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι «φέρνει την ανάπτυξη» βάζοντας ταυτόχρονα «τάξη στην αγορά» και τη ΝΔ να την κατηγορεί ότι «υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

Στην αντιπαράθεση μάλιστα πήρε ενεργά μέρος και μερίδα του Τύπου, ηλεκτρονικού και μη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «στήριξη των συντεχνιών» έναντι της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Αμεση παρέμβαση είχε επίσης η εταιρεία «Beat» (πρώην «Taxibeat»), που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάλλει στοχευμένα εναντίον της, αλλά και η Ομοσπονδία Ταξί, η οποία χειροκρότησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την αιτιολογία ότι βάζει φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τι είναι οι εταιρείες ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης;

Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται μια σειρά εταιρείες οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού (είτε με ταξί, είτε με ΙΧ), μέσω της χρήσης μιας αντίστοιχης εφαρμογής στο διαδίκτυο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύγχρονη εκδοχή της υπηρεσίας που πρόσφεραν τα ραδιοταξί μέσω τηλεφώνου.

Οι πιο γνωστές από αυτές τις εταιρείες είναι η «Uber» (πολυεθνική αμερικανικών συμφερόντων με δραστηριότητα σε πολλές πόλεις παγκοσμίως), η οποία μισθώνει επιβατηγά ΙΧ έναντι προσυμφωνημένης τιμής, και η «Beat» (πρώην «Taxibeat», εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη «Daimler»), η οποία μέσω της εφαρμογής της κλείνει ραντεβού με ταξί. Η διάδοση αυτών των εφαρμογών είναι μεγάλη, λόγω και της διευκόλυνσης που αντικειμενικά προσφέρουν, αλλά και λόγω των προσφορών που κάνουν οι εταιρείες αυτές προς τον πελάτη, προκειμένου να κυριαρχήσουν στην αγορά. Η «Beat», μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει ο ίδιος το ταξί που θα τον μεταφέρει, όπως επίσης και να το αξιολογήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά.

Μια ματιά στις εξελίξεις στον κλάδο

Οι ανακατατάξεις που συντελούνται στον κλάδο της ατομικής επιβατικής μεταφοράς τα τελευταία χρόνια δεν είναι τυχαίες, ούτε σχετίζονται αποκλειστικά με την ενσωμάτωση ή μη νέων καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών.

Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια τα περιθώρια κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο στο συγκεκριμένο κλάδο ήταν περιορισμένα, λόγω του μεγάλου κόστους της αγοράς και συντήρησης του απαιτούμενου στόλου οχημάτων. Γι' αυτό και η μονοπώλησή του έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και η αυτοαπασχόληση.

Σήμερα, όμως, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Η ιεράρχηση π.χ. του Τουρισμού ως ενός από τους βασικούς πυλώνες στο πλαίσιο των σχεδιασμών της αστικής τάξης, δρομολογεί και αντίστοιχες εξελίξεις για λογαριασμό συνολικά των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Τα εκατομμύρια αφίξεις των τουριστών, οι στοχεύσεις για αναβάθμιση του εξειδικευμένου τουρισμού (επιχειρηματικού, συνεδριακού, ιατρικού κ.τ.λ.) διαμορφώνουν νέες απαιτήσεις, τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει η πολυδιάσπαρτη, χτυπημένη από την κρίση αυτοαπασχόληση στην ατομική επιβατική μεταφορά που κυριαρχούσε έως τώρα.

Ταυτόχρονα, τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις νομοθετικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, έχουν διαμορφώσει νέες δυνατότητες συγκέντρωσης του μεταφορικού έργου. Νέα επιχειρηματικά σχήματα δραστηριοποιούνται πλέον χωρίς απαραίτητα να έχουν δικά τους οχήματα, αποσπώντας λεόντειες μερίδες με τη μορφή προμήθειας από τους αυτοκινητιστές ταξί που συνεργάζονται. Την ίδια στιγμή, διευρύνεται η δραστηριότητα των διάφορων εταιρειών ενοικίασης επιβατηγών ΙΧ, των τουριστικών γραφείων κ.τ.λ.

Ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τη συγκεντροποίηση

Επομένως παραμένει το εύλογο ερώτημα: Βάζει φρένο η κυβέρνηση στις εταιρείες αυτές με το επικείμενο νομοσχέδιο;

Μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε ότι συμβαίνει και ας προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά το άσπρο μαύρο.

Δάσκαλος πια στην εξυπηρέτηση των συλλογικών καπιταλιστικών συμφερόντων και σχεδιασμών, συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρώντας σε ισχύ την υπάρχουσα νομοθεσία (βλ. νόμοι 4070/12, 4093/12, 4199/13,4313/14), και ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα διευκολυνθεί συνολικά η διαδικασία συγκεντροποίησης και θα μπορέσουν όλα τα επιχειρηματικά «λουλούδια» να ανθίσουν ανεμπόδιστα: Εταιρείες ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης, εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, τουριστικά γραφεία και κάθε είδους επιχειρηματικά σχήματα, που θα προκύψουν στο μέλλον από το μηδέν ή από τη μετεξέλιξη ραδιοταξί και άλλων οικονομικών συμφερόντων του χώρου που επιδιώκουν να επεκταθούν. Και αυτό δεν αναιρείται από τις αντιδράσεις ενός επιχειρηματικού σχήματος που επιδιώκει να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία του έναντι των μελλοντικών ανταγωνιστών του, ούτε από το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγουν στη στήριξη διαφορετικών μερίδων επιχειρηματικών συμφερόντων στον κλάδο. Οχι μόνο δεν εμποδίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να θησαυρίσουν, αντίθετα, μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου, δίνει νέα συνέχεια στη λεγόμενη «απελευθέρωση», παραχωρώντας και νέα προνόμια στις εταιρείες μίσθωσης οχημάτων ΙΧ (π.χ. μέσω ελαχιστοποίησης του χρονικού ορίου μίσθωσης οχημάτων ΙΧ, από 3 ώρες σε 6).

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, παρά τους λεονταρισμούς περί «τάξης» στην ατομική επιβατική μεταφορά, δεν θα δώσουν διέξοδο στις καθημερινές αυξημένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για αναβαθμισμένες ποιοτικές, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες μαζικής μεταφοράς. Ούτε φυσικά, οι όποιες προσωρινές προσφορές κάνουν σήμερα διάφορες εταιρείες προκειμένου να κυριαρχήσουν έναντι των ανταγωνιστών τους, θα αλλάξουν το γεγονός ότι και το ίδιο το ταξί παραμένει σήμερα είδος πολυτελείας για το λαϊκό βαλάντιο. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τη νέα καμουφλαρισμένη πολιτική στήριξης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Να αξιοποιήσουν την πείρα τους οι αυτοαπασχολούμενοι στο ταξί

Και οι ίδιοι όμως οι αυτοαπασχολούμενοι στο ταξί να μην ξεγελαστούν.

Να κρατήσουν μικρό καλάθι όσον αφορά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης αλλά και τους πανηγυρισμούς της διοίκησης της Ομοσπονδίας τους. Πρόκειται για την ίδια διοίκηση που ανέστειλε τις κινητοποιήσεις του κλάδου το 2012, στο όνομα του ότι ο νόμος Βορίδη - Χατζηδάκη «άφηνε το ταξί στα χέρια του ταξιτζή». Που παραμένει μέχρι σήμερα αδρανής μπροστά στα οξυμένα προβλήματα, όπως τα χρέη προς το Ταμείο, η ληστρική φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, η αναμενόμενη έξαρση των κατασχέσεων κ.τ.λ.

Κυρίως όμως πρέπει να απορρίψουν τις εκατέρωθεν κάλπικες υποσχέσεις ότι «ο λύκος μπορεί να γίνει χορτοφάγος», ότι μπορεί να υπάρξει αγορά με κανόνες που να προστατεύουν τον αυτοαπασχολούμενο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή από την αντικειμενική κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η πείρα τους επιβεβαιώνει σήμερα ότι ακόμα και κρατώντας την άδεια του ταξί στα χέρια τους:

Οσοι αυτοαπασχολούμενοι επιλέγουν να δουλέψουν εκτός εφαρμογών και εταιρειών, ήδη κυνηγάνε το μεροκάματο με το τουφέκι στις πιάτσες, αφού και η δραστική πτώση του λαϊκού εισοδήματος έχει τη δική της αντανάκλαση.

Οσοι επιλέγουν να συνεργαστούν με μία τέτοια εταιρεία προκειμένου να διατηρήσουν ένα πιο σταθερό εισόδημα, εξακολουθούν να εργάζονται νύχτα - μέρα έναντι ληστρικών προμηθειών, με το κόστος της συντήρησης του οχήματος στις πλάτες τους. Ταυτόχρονα, είναι πλήρως εξαρτημένοι από τις κάθε φορά απαιτήσεις των εταιρειών, προκειμένου αυτές να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο πλαίσιο του ενδοαστικού ανταγωνισμού που θα οξύνεται στο χώρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρέη, για παράδειγμα προς το Ταμείο, καλά κρατούν για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες. Αυτά είναι τα «δώρα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της περιβόητης ελεύθερης αγοράς, που με πάθος υπερασπίζονται αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, αλλά και συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως και η συγκεκριμένη ηγεσία του κλάδου.

Επομένως, πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να απορρίψουν αυτούς που τους θέλουν χειροκροτητές στους όποιους αστικούς σχεδιασμούς. Να μην πάρουν μέρος στην αντιπαράθεση υπέρ της μίας ή της άλλης μερίδας επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Εχουν κάθε συμφέρον να διαχωρίσουν τη θέση τους και να οργανώσουν την πάλη τους με τα δικά τους αιτήματα, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η άρση των κατασχέσεων, η μείωση του ΦΠΑ στο ταξί, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης κ.ο.κ., για να αποσπάσουν ορισμένα μέτρα πραγματικής ανακούφισης από τα σημερινά αδιέξοδα.

Ακόμα περισσότερο, να πάρουν τη θέση τους στο πλευρό αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών στη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβερνήσεων, ΕΕ, αστικών κομμάτων, που στηρίζουν με κάθε τρόπο τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Να ανοίξουν με την πάλη τους το δρόμο για την κάλυψη των δικών τους αναγκών, που προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Σε αυτό το έδαφος και ο σημερινός τους αγώνας θα αποκτά αντοχή, προοπτική, θα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις και για την απόσπαση έστω και προσωρινών κατακτήσεων.


Του Θανάση ΤΖΙΜΑ*
*Ο Θανάσης Τζίμας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ