Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δεν θέλει τη «Χαμάς» σε διαβουλεύσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ορους έθεσε προχτές βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για ενδεχόμενες νέες «ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους». Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι διαλόγου με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση «που θα εξαρτάται από τη στήριξη της ισλαμικής "Χαμάς"». Επανέλαβε έτσι ότι η «Χαμάς» είναι «τρομοκρατική οργάνωση που ζητά να καταστραφεί το Ισραήλ» και απαίτησε την ικανοποίηση 7 όρων, μεταξύ των οποίων να αναγνωρίσει η «Χαμάς» το Ισραήλ, να παραδώσει τα όπλα, να διακόψει σχέσεις με το Ιράν και να επιστρέψει τις σορούς Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, τόνισε ότι η απόφαση του Νετανιάχου «δεν μεταβάλλει την επίσημη παλαιστινιακή θέση» ότι δηλαδή «θα προχωρήσουμε μπροστά στην προσπάθεια συμφιλίωσης» της «Φατάχ» (του Προέδρου Αμπάς) και της «Χαμάς». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα χαιρετίστηκε από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία συμφιλίωσης θα οδηγήσει στην «πραγμάτωση των προσδοκιών του λαού μας», που είναι «ο τερματισμός της κατοχής και η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Οι ισραηλινές δυνάμεις, πάντως, συνεχίζουν την κατοχική δράση στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπου χτες συνέλαβαν δύο πολίτες και έκλεισαν για έξι μήνες οκτώ εταιρείες μετάδοσης ειδήσεων με το πρόσχημα ότι «υποκινούσαν σε βία και τρομοκρατία σε βάρος Ισραηλινών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ